Jednohubky jsou pokrmy chystané zpravidla na slavnostní příležitosti, večírky a oslavy. Myšlenka je taková, že lidé drží v jedné ruce sklenku a druhou symbolicky ochutnávají pohoštění, ideálně na jedno sousto. V cizině se můžete setkat také s pojmem finger food – jídlo, které se dá jíst rukou.
Nejslavnější jednohubky jsou francouzské amuse bouche, což v překladu znamená pobavit svá ústa. Podávají mezi chody v nejrůznějších podobách a jejich účelem je navnadit chuť na další pokrm.
Jednohubky mohou být v podobě placiček nebo v českém prostředí velmi často jako pokrájené pečivo. Českou jednohubku dělá originální především pomazánka. Těch existuje mnoho druhů. Mezi nejoblíbenější patří česnekové, nivové nebo rybičkové.
Vejce uvaříme natvrdo a oloupeme. Hermelín a vejce nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli očistíme, nakrájíme najemno. Salám nakrájíme na malé... více o Snadná hermelínová pomazánka
Batáty omyjte a nakrájejte na kolečka silná asi 5 mm. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete olejem, osolte a opepřete. Dejte péct do... více o Batátové jednohubky s hráškem a krevetami
Kozí sýr a lučinu promíchejte v misce s medem a skořicí. Pistácie, brusinky, vlašské ořechy i petrželku nasekejte nadrobno a vše dejte do větší misky.... více o Sýrové kuličky
Do vyšlehaného másla přidávejte za stálého šlehání prolisovaný tvaroh, drobně krájenou cibuli, prosátou mletou papriku, mléko a sůl.... více o Liptovská pomazánka podle ČSN
Prolisovaný tvaroh, máslo a sardinky s olejem vyšleháme za postupného přidávání mléka v jemnou pomazánku, do které přidáme drobně nakrájenou cibuli,... více o Pomazánka se sardinkami podle ČSN
Tvaroh a tavený sýr jemně prolisujte, přidejte máslo, sůl a vše dobře vyšlehejte. Při šlehání postupně přidávejte mléko a šlehejte tak dlouho, až je... více o Sýrová pomazánka podle ČSN
Jemně mletou šunku přidávejte za stálého míchání do dobře vymíchaného másla. Šunku je třeba dvakrát až třikrát semlít. Pak zvolna přidávejte smetanu a... více o Šunková pěna podle ČSN
Nivu a máslo prolisujte přes jemné žíněné síto (jemné síto) přímo na dezertní talířek.... více o Třená niva podle ČSN
Cibuli nasekejte nadrobno, asi 3 minuty restujte na troše oleje. Přidejte maso, důkladně ho rozmělněte vařečkou a ze všech stran orestujte. Přidejte... více o Cukety plněné mletým masem
Na pánvi s rozpuštěným máslem osmažíme drobně pokrájenou šunku, přidáme vejce, osolíme, opepříme a za častého míchání uděláme řídká míchaná vajíčka.... více o Zapečené vajíčkové chlebíčky / tousty
Nejprve připravte olivovou majonézu. Do mixéru dejte 75 g oliv, žloutky, ocet, hořčici a ančovičku a rozmixujte na hladkou pastu. Poté pomalinku... více o Chřest v parmské šunce s olivovou majonézou
Troubu předehřejte na 200 °C. Na pánvi rozpalte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a 3 minuty restujte. Mangold nebo jiné... více o Rolky a lá hot dog s mangoldem a ricottou
Jemně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce tuku dosklovata. pak přisypeme drobně pokrájenou slaninu a dosmažíme lehce dozlatova, přidáme na plátky... více o Rohlíkové pleskačky (placičky) s houbami
Z tortillových placek vykrájíme vykrajovátkem netopýry, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme trochou olivového oleje a opečeme... více o Křupaví netopýři
Hermelín si rozkrojím na dvě kolečka a dovnitř přidám grilovací koření, cibuli a anglickou slaninu. Přiklopím okořeněnou (vnitrní stranou) druhou... více o Plněný hermelín na grilu
Brambory vydrhněte a podélně překrojte na poloviny. Rozložte je na plech a řeznou stranu potřete olivovým olejem. Dejte je do trouby předehřáté na 180... více o Pečené brambory s brynzou a slaninou
Melounové osvěžující pohoštění můžeme připravit jak v podobě špízů, tak i jako salát. Co zvolíme je jen a jen na nás a jelikož jsou chutě každého jiné... více o Melounové osvěžující pohoštění
Mléko prošlehejte s vejci, máslem, cukrem a solí. Přisypte mouku promíchanou s práškem do pečiva a zpracujte na hladké těsto. Asi 30 minut ho nechte... více o Vaflové jednohubky s kaviárem a avokádem
Papričky podélně rozkrojte a vydlabejte semínka. Lučinu vyklopte do misky, promíchejte s jemně nastrouhanou goudou, mlékem a oreganem. Lodičky... více o Pečené jalapeňo se sýrem a slaninou
Oštiepok je slovenský sýr vyrobený z kravského mléka. Můžete použít přírodní nebo uzený. Sýr je vhodný i na grilování, protože se nerozteče a drží... více o Grilovaný oštiepok s brusinkovou omáčkou
Plátky ovčího sýra osolte a posypte kořením. Nechte asi půl hodiny odležet, pak ogrilujte z obou stran. Můžete zabalit do alobalu a grilovat v něm.... více o Grilovaný ovčí sýr
Oloupeme brambory Jednu bramboru nakrájíme na plátky a druhé uřízneme kousek, kterým poté vytvoříme víčko a tuto bramboru vydlabeme tak,aby uvnitř... více o Tajemná brambora
Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich všechnu vodu. V míse je smíchejte s prolisovaným česnekem, nasekanou... více o Křepelčí vejce v bramborovém košíčku
Plát listového těsta rozdělíme na čtyři obdélníky. Každý obdélník si pomyslně podélně rozdělíme na dvě části, kdy na jedné nožem uděláme zářezy a na... více o Hot-dog taštičky
Listové těsto rozválíme na pomoučněném stole na plát, který rozdělíme nožem nebo rádýlkem na menší obdélníčky. Velikost záleží na nás, jestli chceme... více o Sezamové taštičky
4 portobello žampiony zbavíme nožiček a vydlabeme vnitřní mřížku. Nožičky a vnitřek pokrájíme na malé kousky a dáme stranou. Na lžičce ghí či jiném... více o Portobello žampiony plněné kuřecím masem
Listové těsto rozválíme na obdélníkový plát, který do poloviny posypeme dle chuti sladkou, pálivou nebo uzenou paprikou a posypeme nastrouhaným uzeným... více o Kořeněné sýrové tyčinky
Z nastrouhané Nivy, změklého másla a hladké mouky si vypracujeme těsto, které dáme do chladna na hodinku odpočinout. Těsto pak na pomoučněném stole... více o Slané tyčinky nebo krekry ze tří surovin
Vařené brambory, nejlépe moučné, rozmačkáme vidličkou nebo nastrouháme. Tresku či filet z jiné, námi vybrané ryby osolíme a osmažíme na trošce oleje,... více o Bramborovo - rybí krokety
Předehřejte troubu na 180 °C. 1 palici česneku rozřízněte na půl, pokapejte olivovým olejem a dejte péct v alobalu cca na 30 minut. Nechte vychladnout... více o Dip z pečeného česneku
TUCky rozložte na plech, na každou dejte dle chuti buď plátek čedaru a paprikovou salsu/ čili papričku a koriandr, tenký plátek mozzarely a plátek... více o Rozpečené TUCky
Připravíme si ingredience. Avokáda rozpůlíme a nakrájíme na plátky. Plátky avokáda klademe na Knäck Snacky. Obalíme natenko nakrájenou parmskou šunku.... více o Avokádový Party Knäck Snack
Zdobíme dle chuti a fantazie. Na sladko ochuceným tvarohem, nutelou, marmeládou, ovocem... nebo jen obalíme ve skořicovém cukru... Na slano zdobíme... více o Teplé jednohubky na slano i sladko
Do každé vypeckované švestky vložíme mandli. Švestku obalíme v plátku slaniny, upevníme párátkem a vložíme na rozpálený gril nebo nepřilnavou pánev.... více o Grilované švestky s mandlí ve slanině
Jako první rozmělníme krabí tyčinky na malé kousky. Přimícháme sůl, jogurt i smetanu. Pořádně promícháme a přidáme trochu kapek citrónu. Poté namažeme... více o Krabí pomazánka
Cuketu nastrouháme a necháme pustit vodu. Smícháme s dalšími ingrediencemi. Vytvarujeme placky a smažíme na oleji.... více o Placky z cukety
Cizrnu pořádně propláchněte, nasypejte do velkého hrnce a zalijte vodou tak, aby její hladina sahala zhruba pět centimetrů nad úroveň cizrny. Vše... více o Tradiční falafel
Měkké máslo smícháme s nasekanými nebo sušenými jedlými květy, nasekanou mátou, citronovou kůrou a trochou soli a necháme ztuhnout v lednici v misce... více o Bylinkové máslo s jedlými květy a mátou
Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka a červenou cibuli na jemno. Smícháme spolu s hořčicí s měkkým máslem, dochutíme solí a pepřem a necháme... více o Slané máslo s cibulí a hořčicí
Nasekejte omytý a osušený tymián, citrony umyjte důkladně pod teplou vodou, nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Měkké máslo smíchejte s tymiánem,... více o Bylinkové máslo s tymiánem a citronem
Měkké máslo smícháme s na jemno nasekanými rajčaty, chilli a prolisovaným česnekem, osolíme a necháme vychladit misce nebo zatočené do válečku v... více o Chilli máslo se sušenými rajčaty
Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a mořskou solí. Necháme ztuhnout v misce nebo stočené do válečku v pečícím papíru v lednici. Podáváme s... více o Jednoduché česnekové máslo
Jarní cibulku nasekáme na jemni. Povolené máslo smícháme s ostatními surovinami a necháme ztuhnout v chladu v misce nebo zabalené do válečku v alobalu... více o Bylinkové máslo s jarní cibulkou
Brokolici rozebereme na růžičky a dáme krátce uvařit do mírně osolené vody (i s oloupaným košťálem). Pak scedíme, necháme okapat a zchladnout.... více o Schwarzwaldská brokolice s mozzarellou
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na oleji, přidejte maso a krátce orestujte. Osolte, opepřete, přidejte nasekaný česnek, chilli, protlak a duste... více o Chilaquiles s mletým hovězím
Smetanu jemně našlehejte s cukrem, kozím sýrem a citronovou kůrou. Přidejte pár kapek citronové šťávy. Jahody napíchejte na špejle a dejte grilovat s... více o Grilované jahody s krémem z kozího sýra
Bagetu nakrájejte na kostičky a na chvíli, tak aby se příliš nerozmáčela, ji ponořte do marinády, poté ji uložte stranou. Do marinády dejte na... více o Vegetariánské špízy s feta sýrem na grilu
Brokolici rozdělte na růžičky, řapík překrojte na více kusů a použijte ho také. Povařte asi 5 minut v mírně osolené vodě nebo na páře. Slijte, nechte... více o Sýrové nugetky s brokolicí
Vločky namočíme do mléka a necháme je 20 - 30 minut nasát mléko. Mezitím si nastrouháme do mísy syrový květák, sýr a starší, ne zcela tvrdý rohlík.... více o Květákovo - vločkové placičky
Do vody dáme sůl a dáme ji vařit. Mezitím si mozzarellu nakrájíme na kostičky. Jakmile voda začne vařit dáme do ní kostičky mozzarelly. Po chvilce až... více o korbačíky
Karbanátky: mleté maso dáme do mísy, přidáme pokrájenou cibuli, jemně nasekaný česnek, vejce, sojovou omáčku a koření dle chuti. Pokud máme koření... více o Burgery po našem
Celer oloupeme, pokrájíme na 1 - 1,5 cm plátky a povaříme v osolené vodě na skus. Můžeme vařit i ve vodě s citronovou šťávou nebo místo soli můžeme... více o Celer smažený v kořeněné tempuře
Očištěné suché sádlo pokrájíme na kostky cca 1,5 - 2 cm. Sádlo v celku krájíme nejprve na pruhy, které se pak na kostky zhruba stejně velké, dobře a... více o Škvarkové sádlo
Sádlo pokrájíme na kostičky zhruba stejně velké a dáme do kastrolu. Tam ho zahříváme na teplotu cca 120 stupňů (více není vhodné, škvaříme zvolna) a... více o Pepanovo sádlo se špekem a cibulkou
Na másle či sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a poté na ní rozdrobíme obě droždí, které za občasného promíchání necháme pozvolna... více o Drožďová (kvasnicová) pomazánka
Mleté maso (vepřový a hovězí mix) dáme do mísy, kde ho ochutíme solí, pepřem mletou sladkou paprikou (nejlépe maďarskou) a jemně pokrájenou cibulí.... více o Čevapčiči po našem
Maso pokrájíme na kostky, pokud nemáme ořez, který se už většinou krájet nemusí. Pokud zvolíme nebo máme libovější maso (například plec), doporučuji... více o Výpečky z remosky po každé jinak
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na obdélníkový plát, který poklademe plátky uzené slaniny dle vlastního výběru nebo šunkou či jinou... více o Šneci z remosky - na slano
Červenou řepu dáme uvařit do poloměkka do osolené vody. Doba vaření záleží na velikosti řepy cca 35-50 minut. Po vychladnutí jí oloupeme a pokrájíme... více o Aspik s červenou řepou
Marináda: v malém kastrolku svaříme za stálého míchání olej, kečup, hořčici, worcester a lák. Salám nakrájíme na slabé nudličky a dáme do mísy.... více o Zbojnický salát
Mladou neloupanou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, drobně pokrájené uzené maso, vejce, majoránku,... více o Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cuketu nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z ní vodu. Petržel nasekejte nahrubo, česnek utřete, chilli papričku nasekejte na jemno a semínka opražte... více o Cuketová pomazánka
Surimi tyčinky necháme rozmrazit a rozbalíme jednotlivé tyčinky z folie. Plát listového těsta rozložíme a nakrájíme na 16 proužků o šířce cca 2-3 cm.... více o Surimi tyčinky v kabátě z listového těsta
Množství slaniny a chřestu záleží na počtu strávníků. Bílý chřest oloupeme a omyjeme, zelený stačí jen omýt. Chřest dáme povařit do osolené vody na 5 ... více o Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Kuřecí srdíčka důkladně očistíme, opláchneme ve studené vodě, dáme do hrnce, osolíme, zalijeme vroucí vodou a to jen tolik, aby byla ponořená a vaříme... více o Kuřecí srdíčka - pečená
Kuřecí nebo krůtí maso pokrájíme na nudličky a osolíme. Mouky smícháme s libovolným kořením, které máme v oblibě a s ledovou vodou (cca 1,5 dl)... více o Kuřecí nudličky v tempuře
Čerstvě vyškvařené škvarky pomeleme nebo jen větší díl a část pouze rozmačkáme vidličkou, aby v pomazánce více vynikly. Dáme je do misky, přidáme... více o Jednoduchá škvarková pomazánka
Uzeného lososa natrhejte a vložte do robota s noži. Kopr nahrubo nasekejte. Dvě třetiny přidejte k lososovi, zbytek odložte stranou. Citrony omyjte. Z... více o Paštika z uzeného lososa
Očistíme mrkev a nastrouháme ji na jemném struhadle. Přidáme trochu citronové šťávy, cukr, trochu studené vody a zamícháme.... více o Jednoduchý mrkvový salát I.
Troubu zapněte na 180 °C. Žampiony nakrájejte na kousky a na másle je opečte dohněda. Přidejte jemně nasekané bylinky. Nechte chladnout. Mouku... více o Žampionový chlebíček
Kuřecí křídla očistíme, osolíme, opepříme a naskládáme do pekáče na drobně pokrájené cibule, které jsme zalili cca 300 ml černého piva (Krušovice,... více o Chilli křídla v cibulovém sosu
Sádlo nakrájejte na kostky. Hrnec dejte na mírný plamen a vložte sádlo. Když pustí trochu tuku, přidejte bobkový list, jalovec a občas promíchejte... více o Sádlová pomazánka
Brambory oškrábejte, uvařte v osolené vodě. Slijte, nechte chvilku odpařit a prolisujte. Cibuli, petrželku a pažitku nakrájejte najemno. Vychladlé... více o Erdäpfelkas
Sýr smíchejte s paprikou, solí a pepřem. Promíchejte s najemno nakrájenou cibulí (nejlépe červenou). Přidejte jemně nasekanou pažitku a zelenou... více o Liptauer
Kuřecí prsíčka prokrojíme, ale nedokrojíme. Vznikne nám větší plátek, který přes fólii naklepeme, jemně osolíme, opepříme, poklademe tence krájeným... více o Kuřecí "Matteo" roládky
Kuřecí prsíčko si osolíme a opepříme a dáme na rozpálenou pánev s kapkou oleje. Opečeme z obou stran. Po opečení necháme vychladnout a pak nakrájíme... více o Kuřecí salát ke svačině (pomazánka)
V misce si vyšleháme na kašičku vejce s česnekem, zázvorem a kari kořením, kterou dle chuti osolíme, přilijeme pivo (případně jinou námi vybranou... více o Dýňové placičky II.
Očištěné václavky či bedly pokrájíme na nudličky cca 4-5 mm silné a dáme je do misky. Zaprášíme je kořením, přidat můžeme i sušenou majoránku, mírně... více o Houbové škvarky z václavek či bedel
Česnek oloupeme a rozmačkáme. Všechny ingredience přidáme do jogurtu a promícháme. Můžeme podávat k masu, zeleninovým i těstovinovým salátům.... více o Jogurtová zálivka s česnekem a kari
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo sádle dorůžova, přidáme pokrájené a dle chuti osolené, opepřené a okmínované maso, které za občasného... více o Plec pečená (nejen) se zelím