Oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a za častého míchání je mírně okmínované a osolené necháme krátce na másle osmahnout. Pak je zalijeme 800 ml...
více o Kedlubnová krupicová polévka
Trhankovou pšenici nejdříve opražíme nasucho, pak zalijeme vodou, nepatrně osolíme, vaříme asi 20 minut na kaši. Uvařenou vychladlou pšenici smícháme...
více o Pšeničný sladký nákyp s ovocem
Smícháme prášek s vodou a hněteme tak dlouho, až nám vznikne tuhá hmota. Z ní pak uděláme kuličky, které obalíme v polohrubé mouce. Takto připravené...
více o Krokety Krikety
Nejprve vymažeme rozehřátým máslem formu na bábovku a vysypeme ji jemně namletou strouhankou nebo hrubou moukou. Předehřejeme troubu. Z bílků ušleháme...
více o Olejová bábovka IV
Mouka, kypřící prášek, amonium prosejeme, vysypeme do misky, přidáme prošlehanou směs vody, sušeného mléka, soli a žloutků. Nakonec přidáme margarín,...
více o Slané pečivo ze slaného těsta
Čokoládu nastrouháme a nasypeme do kastrůlku, přilijeme vodu, přidáme cukr a vše na mírném ohni rozvaříme. Rozvařenou čokoládu odstavíme a necháme...
více o Horké víno s čokoládou
Koleno pováříme se zelím, ze kterého jsme vymačkali šťávu, asi hodinu a půl přidáme bobkový list, sůl a pepř dle chutí 4 polevkové lžice cukru, masox....
více o Koleno v zelí
Semeleme mouky včetně soli a koření, pozor, pohanková krupka se dává do těsta celá! Přidáme hladkou bílou mouku, pohankovou lámanku a vypracujeme tuhé...
více o Špaldový celozrnný chléb s pohankou
Všechny přísady smícháme v misce a naložíme do ní maso (můžeme ji použít na jakékoliv maso - kuřecí, vepřové, hovězí, klokaní, krůtí...). Nejlepší je...
více o Marináda na maso IV.
Zelený čaj s mátou spaříme 1,5 l vody asi 80 °C teplé a necháme asi 5 minut louhovat, slijeme do džbánu. Dalších 1,5 l vody přivedeme k varu a zelený...
více o Mátový čaj pro dlouhou letní noc
Dáme vařit vodu mírně osolenou s kmínem. Kopřivy vypereme ve studené vodě a nakrájíme. Vhodíme do vařící vody a necháme "překulit", přidáme rozšlehané...
více o Kopřivová polévka
Dáme vařit vodu - a jednu porci asi 3 dl, do vody přisypeme kmín a chvíli povaříme. Než se nám povaří kmín, tak každému do polévkového talíře...
více o Oukrop
Cibuli nakrájíme, dáme na olej a trochu osmahneme. Na cibulku dáme osolené maso, dáme na něj bobkový list a nové koření, pepř a trochu tymiánu a...
více o Králík ze Štítné
Nejdříve dáme do hrnce (nejlépe do papiňáku) omyté vepřové nožičky s kořením, cibulí, česnekem, zalijeme vodou osolíme a asi 1 hod. povaříme. Mezitím...
více o Sulc místo geladrinku
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Salko si nejlépe den předem uvaříme ve vodě, aby mléko vevnitř...
více o Karamelové řezy VI.
Ochucenou vodu solí, pepřem, olejem a kari přivedeme k varu, mezitím nakrájíme mrkev na nudličky dáme do vody, necháme 5 minut vařit, přidáme omytou...
více o Rýžové nudle se zeleninou
Svaříme vodu s Dekem steril - pozor nezaměnit s Dekem, které se používá i pro nakládání bez sterilizace, protože by okurky nevykysaly.
Kdo má rád...
více o Kysané okurky, které vydrží do Vánoc
Celá vejce třeme s cukrem, potom lehce přimícháme polohrubou mouku a prášek do pečiva. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu ve vyhřáté troubě asi 10...
více o Punčové řezy pí Marečkové
Žloutky rozmixujeme s cukrem a vším ostatním, přidáme sníh a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C.
Je výborná, rychlá a hlavně není suchá (někdy...
více o Bábovka světlá od Marcely P.
Žloutky utřeme s cukrem, postupně zašleháváme vodu,mouku a úplně naposled sníh. Pečeme na 160 °C, dokud piškot jemně nezrůžoví.
Ušleháme smetany s...
více o Jahodový zákusek
Maso dáme po kouscích do umytých zavařovacích sklenic. Do každé sklenice dáme malou lžičku soli a 1,5 dcl vody. Pokud máme kousek kůže, dáme na maso....
více o Zavařené maso na dovolenou
Mouku nasypeme do rozpuštěného sádla s vodou a soli a stále rychle mícháme, až se vytvoří hmota. Odstavíme hrnec a do vlažné hmoty zašleháme postupně...
více o Věnečky
Feferonkám odřízneme stopku a vydlabeme semínka. Spařené rozinky necháme okapat a naplníme je do feferonek.
Připravíme nálev - všechny ingredience...
více o Nakládané feferonky s rozinkami
Z kukuřičné mouky, soli a vody vypracujeme tuhé těsto, které vyválíme na tenké placky a pečeme buďto suché na plotýnce nebo na nevymazané pánvi. Dýni...
více o Dýňová tortila
Všechny suroviny na křehké těsto zpracujeme a válečkem přeneseme na vymazaný plech s okrajem. Rozložíme na něj reveň, rovnoměrně posypeme moučkovým...
více o Reveňové řezy s piškotem
Mrkev očistíme, opereme a nakrájíme na tenké proužky. Do hrnce s vroucí vodou dáme lžičku cukru, půl lžičky soli a vložíme mrkev. Dusíme asi 5 min.,...
více o Mrkvový pikantní salátek
Vejce šlehám s cukrem cca dvě minuty do husté pěny, pak přidám postupně horkou vodu a šlehám další dvě minuty. Na pěnu prosiju mouku a opatrně vmíchám...
více o Klárčin jahůdkový dezertík
Do 4 litrové sklenice nalijeme nepřevařenou vodu, přidáme cukr a kyselinu citronovou, zamícháme a přidáme květy. Sklenici přikryjeme a necháme 4-5 dní...
více o Bezinková šťáva II.
Vejce s cukrem vyšleháme doběla (šleháme tak dlouho, až hmota téměř zbělá), opatrně přimícháme mouku smíchanou s kakaem a postupně přidáváme také vodu...
více o Blesková třešňová bublanina
Ovoce omyjeme a vložíme do 2 třílitrových lahví. Vodu svaříme s cukrem a necháme vychladnout. Vlahým nálevem zalijeme ovoce, láhve zaděláme celofánem,...
více o Ovocné víno
Vodu a cukr uvaříme na sirup. Po odstavení ze sporáku přidáme šťávu z jednoho citronu a necháme vychladnout. Mascarpone vymícháme se 400 g...
více o Jahodové tiramisu II.
Mouku smísenou s práškem do pečiva, cukr tuk, sůl, vodu a vejce na vále zpracujeme v tužší těsto. Těsto rozválíme na placku velikosti plechu.
Plech...
více o Moučník s revení (rebarborou) nebo jablky
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, osolíme, opepříme, ochutíme šalvějí a bazalkou. Podusíme asi 15 minut. Přimícháme...
více o Verzere
Maso nakrájíme na nudličky a spojíme s bílkem, solamylem a vodou. Rozehřejeme pánev s olejem a maso na mírném ohni osmahneme. Musí se míchat, aby se...
více o Čína s česnekovými výhonky
Co nejrychleji zpracujeme křehké těsto, vmáčkneme do formy (nejlépe kulaté) a necháme chvilku odpočinout. Poté několikrát propíchneme vidličkou střed...
více o Pórkový koláč se sýrem
Na pánvi osmahneme cibuli, petržel a česnek v olivovém oleji, až cibule zesklovatí. Přidáme šafrán, na kostičky nakrájené kuřecí prsíčka a pepř,...
více o Ještě jedna paella
Roláda: bílky a cukr - ušleháme sníh. Přidáme teplou vodu, žloutky a polohrubou mouku. Pečeme v předehřáté troubě, asi 10 minut nebo i míň, je to...
více o Roláda s mandarinkami
Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, vejce, olej, mléko a rum a vše...
více o Jablkový koláč z kuchařky Rum v kuchyni
Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s 2 nasekanými stroužky česneku ji necháme zesklovatět (na Wok pánvi s kapkou oleje). Přidáme fazole, rajský...
více o Fazolové potěšení na špagety
Jablka nakrájíme na kousky, mandarinku oloupeme, rozpůlíme, vše dáme do mixéru, přilejeme sklenici vody a mixujeme 3 minuty....
více o Jablkovo-mandarinkové pyré
Tofu rozmixujeme s vodou na hladkou hmotu a necháme v mixéru. Ve větším hrnci osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek....
více o Houbová tofu polévka
V uvedeném pořadí dáme do pekárny a pečeme na program "základ" a tmavou kůrku. Odměrku používám tu, co jsem dostala s pekárnou Unold - 200 ml.
Chlebík...
více o Pepřový chléb
Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme krupičku a osmahneme dozlatova. Vlijeme do hrnce s předvařenou vodou, přidáme nastrouhanou mrkev, kapustičky a...
více o Vysmažená krupičková polévka
Spojíme mouku s tukem, vejcem a vodou v tuhé těsto, které rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka. Z cukru utřeného s vejcem a mletými ořechy vyrobíme...
více o Bačkorky
Do mísy prosejeme mouku s práškem do perníku a práškem do pečiva. Přidáme moučkový cukr, jablečnou přesnídávku, kakao, vejce, vlahé mléko a nakonec...
více o Perníkové řezy s mandlemi
Cibuli, česnek a maso nakrájíme a vše promícháme s ingrediencemi. Kostky masoxu rozpustíme v malém množství teplé vody a doplníme ho do množství 1 l,...
více o Nevařený guláš
V míse důkladně prohněteme mleté maso se studenou vodou. Přidáme nastrouhanou cibuli, utřené stroužky česneku, sůl, pepř, majoránku. Housku namočíme v...
více o Karbanátky se zeleninou
Kokos rozmixujeme v 1 1/2 l vody na kokosové mléko. Hmotu podobnou máslu, která se vytvoří při přípravě mléka, přeložíme na talířek, mléko odložíme....
více o Thajský salát s dýňovou zálivkou
V hlubokém talíři rozmačkáme vidličkou tofu. Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli, trochu mleté červené papriky a kurkumy nebo šafránu na...
více o Tofu "vaječnice" (bez vajíčka)