Očištěné, na plátky nakrájené houby a rozsekanou cibuli podusíme na oleji. Přidáme rozškvařenou slaninu, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou s...
více o Houbová myslivecká
Rýži proplachujeme studenou vodou tak dlouho, až je voda čirá. Nejlepší způsob asi je, dát ryži do většího sítka nebo cedníku s malými otvory a to pak...
více o Čínská rýže
Vše na těsto smícháme a rozválíme na vymazaný a vysypaný plech. Dáme upéct. Než se upeče, připravíme si sníh: do 1/8 l vody dáme cukr a svaříme, až se...
více o Sněhové řízky
Ve větší míse rozpustíme cukr ve 50 ml vlažné vody, přidáme droždí, necháme na teplém místě vykynout (kvásek). Přimícháme zbylou vodu a olej....
více o Měkké preclíky
Kuře vložíme celé do hlubokého pekáčku, osolíme, poklademe kousky másla, podlijeme trochou vody a pečeme klasicky v troubě (180-200 °C, podle vaší...
více o Medové kuře na víně
Postup stejný jako zde uvedené Žravé řezy, Kiwi řezy atd.
Tj: žloutky ušleháme s cukrem, postupně přidáváme vodu, pak mouku s práškem, nakonec pevně...
více o Óbr dort - číslice
Očištěnou papriku nakrájíme podélně na velké kusy (půlky, čtvrtky), naskládáme do sklenic a zalijeme uvařeným nálevem. Zavíčkujeme a sterilujeme 20...
více o Sterilovaná paprika v nálevu s olejem
V hrnci rozpustím máslo, přidám trochu dětské krupice. Při míchání současně nastrouhám trochu mrkve a celeru, přidám do hrnce, několikrát zamíchám,...
více o Rychlá polévka II.
Na 1 lžící rozpuštěného másla sypneme trochu drceného kmínu zaprašíme asi 1 1/2 lžící mouky a přiléváme pomalu vodu, aby nám to nezhrudkovatělo. Máme...
více o Polévka ze zbylé bramborové kaše - co dům dá
Maso naklepeme, mírně osolíme, obalíme ve strouhance, kterou do masa vklepeme paličkou, obalíme ve vejcích a usmažíme po obou stranách na oleji...
více o Řízek jinak
Nejprve uvaříme nálev - koření kromě zázvoru, bobkového listu a soli utlučeme v hmoždíři. Vodu a ocet přivedeme k varu, přidáme koření a sladidlo - to...
více o Nakládané masové koule
Ve woku na trošce másla opečeme na nudličky nakrájené osolené maso. Vyjmeme a odložíme. Do woku přidáme na drobno nakrájenou cibulku a prolisovaný...
více o Exotica
Do osolené vody dáme vařit houby, nakrájenou cibuli a kmín. Vaří se asi 1/2 hodiny, pak přidáme další koření a brambory nakrájené na kostičky. Když...
více o Kulajda paní hajné
Do neosolené vody dáme vařit předem namočený hrách. Až je hrách poloměkký, přidáme zázvor a sůl. Vaříme do měkka. Mezitím nakrájíme rajčata na...
více o Jednoduchá hrachová polévka s rajčaty
Do mísy vsypeme osolenou mouku, burizony a přidáme tolik vody, aby se nám těsto nechytalo na stěny mísy. Z těsta vytvoříme dva knedlíky, chvíli je...
více o Burizonové knedlíky
Do hrnce dáme vařit vodu a přidáme propláchnutou rýži a bujón nebo sůl. Když se začne polévka vařit, z oleje a mouky uděláme světlou jíšku a přidáme...
více o Rejžovka
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme protlak a vodu, utřený česnek a feferonku (tu lze vynechat). Necháme krátce povařit. Přidáme třetinu nastrouhaného...
více o Špekáčky pikant RLD
Vše smícháme dohromady a propracujeme v tuhou hmotu, která se podle potřeby dá i dobarvit potravinářskou barvou. Voda není někdy nutná a stačí na...
více o Marcipánová hmota II.
Rybu obalíme jako řízek a usmažíme. Z octa, vody, trochu soli a koření uděláme nálev - necháme přejít varem a zchladit. Do sklenice vložíme rybí řízky...
více o Pečenáče
Korpus: žloutky třeme s cukrem a za stálého míchání postupně přidáme horkou vodu, mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a nakonec ušlehaný tuhý...
více o Pařížáček
V kastrólku smícháme kukuřičnou polentu (nebo krupici) s povidly, šťávou, vodou, špetkou soli, citronovou šťávou a vaříme za stálého míchání, až...
více o Dezert z polenty s ovocem
Vejce, cukr, olej a vodu ušleháme a přidáme mouku s práškem do pečiva. Ttěsto upečeme na vymazaném a vysypaném plechu s vyššími okraji.
Na pečený...
více o Rybízový zákusek
Uzená žebra vaříme ve vodě do měkka, uvařené je vyjmeme a do uzeného vývaru dáme vařit pokrájené zelí, na kostičky nakrájené brambory a klobásu....
více o Slovenská kapustnica - zelňačka z Topoľčan
Zelí jemně nakrájíme, uvařenou a oloupanou čevenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme do hrnce, přidáme sůl, cukr, vodu, kmín a vaříme asi 10...
více o Červená řepa se zelím
Kuře osolíme, opepříme a dokonale potřeme utřeným česnekem. Vložíme do pekáčku, podlijeme a pečeme na asi 220 °C.
Jako přílohu podáváme klasicky...
více o Česnekové kuře trochu jinak
Vejce, cukr, vodu ušleháme do tuha. Po částech přimícháme mouku, kakao, prášek do pečiva. Vylijeme do máslem a hrubou moukou vysypané dortové formy....
více o Švacvaldský dort
Jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a povaříme s vodou do změknutí. Do této, ještě vařící se směsi, přidáme trochu cukru a balíček vanilkového...
více o Jablkovec nepečený
Z uvedených surovin připravíme těsto, plát po rozválení potřeme rozpuštěným máslem, potřeme jej povidly, posypeme ořechy, zavineme. Na vymazaném...
více o Povidlový závin
Vodu svaříme s cukrem. Jahody omyjeme, osušíme, očistíme a rozmixujeme. Pyré vmícháme do cukrové vody, přidáme smetanu a našleháme. Polévku nalejeme...
více o Růžová polévka II.
Na oleji podusíme plátky banánů, kousky cibule, česneku a papriček. Přilijeme kokosové mléko i normálné mléko, vodu nebo vývar a necháme při mírné...
více o Kokosovo-banánová polévka
Vodu zahřejeme v kastrůlku, přidáme máslo, cukr a kakao a na mírném ohni mícháme, až se vše spojí a rozpustí, oddělíme 3/4 hrnku tekuté směsi, do...
více o Vodňanské řezy
Vypracujeme těsto, upečeme na vymazaném a vysypaném plechu (jen málo upečené - hodně světlé). Upečenou placku necháme na plechu prochladnout a pak ji...
více o Čtyřvrstvý koláč
Ze surovin vypracujeme hladké těsto a uložíme do lednice na 1/2 hodiny. Cuketu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi, přidáme sůl, pepř...
více o Cuketový koláč - slaný
Dlouho jsem dotvářel pizzu k obrazu svému, tak jak mi utkvěla v paměti, když jsem ji jedl v Itálii. A myslím, že jsem dospěl k super pizze ala...
více o Pizza ala faktotum
1/2 kapra nejprve pořádně očistíme a necháme na kůži. Zalijeme jej šťávou z 1 citronu a nasolíme. Necháme odležet 30 minut v chladu. Potom jej obalíme...
více o Kapr ala Monika
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme vlažnou vodu, olej, prášek, mouku a nakonec sníh. Vlijeme na velký pekáč a upečeme. Vychladlé potřeme...
více o Rajské jídlo
Vejce, bílky a cukr šleháme do pěny, přidáme strouhanku, ořechy a prášek do pečiva. Nalejeme a urovnáme na vymazaný a vysypaný nebo vyložený pečícím...
více o Kávovo-ořechový mls
Jarní zeleninku pokrajíme a dáme do mísy.
Kuskus: 3 lžíce kuskusu, 1,5 lžíce oleje, cca 2 lžíce vody teplé vody, promíchat a nechat nabobtnat. Pak...
více o Super salát
Z mouky, hery a vody vypracujeme ne příliš tuhé těsto, které necháme v chladu odležet. Na oleji nebo sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, podusíme...
více o Plněné slané řezy se zelím
Třeme (mixujeme ručním šlehačem). Přidáme mouku a prášek do pečiva. Vmícháme sníh. Těsto rozdělíme na 2 poloviny, do jedné přidáme kakao.
Pak zvlášť...
více o Metr (šachovnice)
Nálev převaříme a necháme vychladnout. Každou okurku nakrojíme trochu nožem a vtlačíme do něj stroužek česneku. Takto upravené okurky naskládáme do...
více o Česnekové okurky II.
Slaninu rozškvaříme na oleji. Vodu s kořením a octem povaříme, přecedíme, přilejeme smetanu, převaříme a přidáme rozškvařenou slaninu a prolisovaný...
více o Rychlá salátová polévka
Očištěné stroužky česneku vcelku orestujeme na kousku rozpuštěného másla dohněda, přidáme na kousky nakrájenou cibuli a ještě chvíli restujeme....
více o Česneková krémová polévka
1/2 l vody necháme vařit, můžeme do ní dát i kapku oleje, alespoň bude potom krásně jemný. Až začne voda vřít, dáme do ní podravku (popř. masox) a...
více o Kuskus se zeleninkou