**1.** Kysané zelí překrájíme, podle potřeby propláchneme vodou a vložíme do hrnce. Přilijeme 1,5 litru vody a uvaříme do poloměkka. **2.** Cibuli... více o Zelňačka s uzeným
Cuketu nastrouháme na hrubo do větší mísy, přidáme nastrouhaný česnek, drobně pokrájenou papriku, žloutky, osolíme, opepříme a vše dobře promícháme.... více o Cuketová žemlovka (nádivka)
Kroupy propláchněte, fazole (předem přes noc namočené) slijte a spařte horkou vodou. Vše dejte vařit do vroucí vody. Na rozpáleném sádle nebo oleji... více o Kroupová polévka s fazolemi
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Tři vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Vařené uzené maso nebo šunku... více o Zapečené brambory s uzeným masem a hráškem
Namočené housky zlehka vymačkejte a přimíchejte do nich osmaženou cibuli, žloutky, uzené maso, kopřivy, petrželku, sůl a muškátový oříšek. Vše dobře... více o Kuře s kopřivovou nádivkou
Cuketu oloupeme a nastrouháme. Nastrouhanou cuketu posolíme a necháme jí vyloučit vodu. Poté cuketu co nejvíc vymačkáme aby v ní bylo co nejméně vody,... více o Cuketové placičky se sýrem
Vylepšený rodinný recept na fazolačku. Moje oblíbená fazolová polévka, kterou vařím ve velkém hrnci a máme ji pak na cca 4 dny, takže množství, které... více o Fazolová rodinná polévka
Slité fazole zalijte čerstvou vodou a uvařte je (nejlépe se saturejkou) doměkka. Sceďte je a prolisujte nebo rozmixujte. Promíchejte s máslem a mlékem... více o Uzené maso s fazolovou kaší a šafránovou omáčkou
Brambory důkladně omyjte a i se slupkou najemnou nastrouhejte. Přidej vejce, sůl, majoránku, pepř, utřený česnek, kmín a vše důkladně promíchej. Podle... více o Valašský "bigmac" bramborák
Uvařené brambory, česnek, sýr a uzeniné(uzeninu) nastrouháme(prolisujeme, pomeleme, rozmixujeme) a dáme do mísy. Přidáme vejce, papriku, škrobovou... více o Bramborové klobásy
Pokrájené hlávkové zelí povařte do poloměkka v osolené vroucí vodě. Sceďte a nechte okapat. Pak nakrájejte najemno cibuli, klobásku na kolečka, maso a... více o Moravskoslezský bigos
Uzené maso povaříme, pokrájíme na kostičky. Rohlíky pokrájíme na kostičky, přelijeme mlékem rozmíchaným se žloutky. Do mísy k rohlíkům přidáme maso,... více o Nádivka s uzeným masem a obilnými klíčky
Přikryté těsto nechte hodinu v chladu odpočívat. Uzené maso a oloupanou šalotku nakrájejte nadrobno. Polovinu cibulky osmažte v rozehřátém oleji,... více o Domácí tortellini s chřestem
Kuře očistíme a odkostíme. Plát masa osolíme z obou stran a položíme na plát alobalu kůží dolů. Starší rohlíky drobně pokrájíme, navlhčíme mlékem,... více o Kuřecí roláda s nádivkou - nejen velikonoční
Ingredience na těsto smícháme a propracujeme do vláčné konzistence. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici. Mezi tím si nachystáme... více o Sýrové prasečí čumáčky
Z osoleného mléka a krupice uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Vmícháme do ní vejce, nakrájené vařené maso a na drobno nasekané bylinky a... více o Staročeská krupicová hlavička
Uzené maso uvaříme, nakrájíme na kostičky, odložíme si 0,2l vývaru. Smícháme mleté maso, nadrobno nakrájené housky, uzené maso, rozšlehaná vajíčka,... více o Hovězí roládky s velikonoční hlavičkou
Na oleji si osmažíme drobně pokrájenou cibuli a ke konci smažení přidáme zpěnit i nasekaný česnek. Přidáme lehce orestovat pokrájené maso na kostičky,... více o Noky s uzeným masem a mrkví
Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky... více o Kopřivová velikonoční nádivka s vejci
Květák si rozebereme na růžičky,které krátce povaříme v osolené vodě,scedíme a pokrájíme na větší kusy. Maso pokrájíme na kostičky. Cibuli si... více o Květáková nádivka
Uzené maso si uvaříme doměkka ve slané vodě. Pak odkostíme, maso pokrájíme a vývar přecedíme. Kroupy si uvaříme zvlášť ve slané vodě doměkka,scedíme.... více o Uzená polévka s kroupami
Mleté maso, sýr a vejce si řádně promícháme, ochutíme solí, pepřem a dle potřeby zahustíme strouhankou nebo rozmočenou žemlí. Do směsi můžeme přidat i... více o Mletý sýrový řízek s uzeným masem
Očištěného králíka prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a potřeme zevnitř i navrchu rozetřeným česnekem smíchaným s hořčicí. Pokud použijeme kuře,... více o Voňavý králík nebo kuře - s nádivkou
V kastrolu si na rozehřáté máslo dáme pokrájenou mrkev, kterou zalijeme troškou vody, osolíme a dusíme pod poklicí doměkka (na skus). Pokud je mrkev... více o Uzené na cibuli s dušenou mrkví
Celer oloupeme, pokrájíme na plátky a uvaříme doměkka (nerozvařit!) v osolené vodě s citronovou šťávou. Pak scedíme a necháme vychladnout. Ze starších... více o Celer s uzeným masem - zapékaný
Hrách a čočku namočíme přes noc do vody, ráno slijeme vodu a propláchneme a přidáme mrkev, vaříme a poté přidáme fazole a kroupy. Zvlášť v hrnci... více o Hrstková polévka II.
Přebrané a umyté fazole den předem namočíme. Druhý den je ve stejné vodě dáme vařit. Uzené maso vložíme do vroucí vody a uvaříme do měkka. Během... více o Kyselá fazolová polévka s uzeným masem
Na másle necháme zesklovatět drobně pokrájenou cibuli, přisypeme mražené fazolky, bylinky, maso (libovější) pokrájené na malé nudličky (kostičky),... více o Fazolky s uzeným masem
Žloutek utřeme s máslem a střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Do kašičky vmícháme jemně pokrájené uzené maso nebo šunku a nakonec... více o Svítek s uzeným masem (šunkou)
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme troškou mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme... více o Buchty (bochánky) s uzeným masem
Oloupané kedlubny pečlivě vydlabejte. Stonky i s lístky nejblíž ke středu kedlubny nakrájejte nadrobno. Vydlabaný vnitřek kedluben povařte společně s... více o Nadívaná kedlubna
Kapustu si uvaříme v osolené vodě, scedíme a nahrubo pokrájíme. Těstoviny uvaříme dle návodu, scedíme a promícháme s kapustou. Špek nadrobno pokrájíme... více o Kapustové těstoviny s uzeným
Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vlažným mlékem a pěkně v něm rozmačkáme. Nameleme si vařené uzené a nakrájíme pažitku. Do vzniklé směsi z... více o Nádivka z uzeného masa
Maso a knedlíky nakrájíme na kousky, tuk (olej) rozehřejeme na pánvi, vhodíme nakrájené knedlíky s masem a opečeme do zlatova (poznáme podle knedlíků)... více o Nepravé halušky
Uzené maso uvaříme s kořením ve vodě do měkka. Na oleji nebo sádle osmažíme nakrájené bílé části cibule. Zasypeme moukou a opražíme do zlatova.... více o Cibulová omáčka s uzeným masem
Mrkev, cibuli, celer očistíme a posekáme nadrobno. Vepřové i telecí maso pokrájíme na kostičky, smícháme s olejem a přidáme k zelenině. Do směsi... více o Křepelky v nádivce
V trošce oleje osmahneme cibulku, do ní přidáme půlku houbového masoxu, kapku soli, na jemno nastrouhané brambory a zasmažíme a zasypeme moukou.... více o Bramborová polévka s houbami a uzeninou
Cibulku nakrájenou na jemno si osmahneme na oleji do zlatova. Na dno pekáčku nalijeme trochu oleje. Oloupané brambory, uzené a mladou mrkev pokrájíme... více o Francouzské brambůrky - moc dobré
Porce králíka nasolíme. V pekáčku rozehřejeme máslo na kterém orestujeme slaninu, kuličky pepře, tymián s bobkovým listem. Do pekáčku dáme porce... více o Králík po francouzsku
2 hodiny před přípravou, čočku namočte. Poté jí uvařte v té samé vodě. Uvařenou čočku spolu s nadrobno nakrájeným uzeným, nastrouhaným sýrem, vejcem,... více o Čočková Bábovka
Chleba zbavíme kůrky ze všech stran a rozdělíme na 3 díly podélně aby nám vznikl korpus jako na dort. Z lučiny, másla, tvarohu utvoříme základ na dvě... více o Dortíček pro muže
Špek pokrájíme na drobné kousky a dáme do kastrůlku. Jakmile špek zesklovatí, přidáme k němu najemno nakrájenou cibulku a rovněž mícháme do... více o Gnocchi jako halušky
Cibuli nakrájíme na kolečka a poklademe na dno pekáčku. Uzené maso vcelku potřeme lisovaným česnekem, hořčicí, a vložíme do pekáčku. Podlijeme pivem a... více o Uzené maso na pivě
Připravíme si formu na biskupský chlebíček. Vyložíme ho pečícím papírem, až nahoru. Nahoře ohneme přes okraj. Na dno a po stranách pokládáme vedle... více o Nejjednodušší kuřecí super roláda
V remosce na plotně si nejprve zpěníme cibulku, kterou jsme nakrájeli na větší kousky. Přidáme na kostičky nakrájené uzené a lehce ho osmahneme.... více o Remoskové brambory
Uvaříme si pohanku jak jsme zvyklí. Maso a anglickou pomeleme nebo rozsekáme a dáme opékat na sádlo nebo olej pak přihodíme cibuli nadrobno a žampiony... více o Pohanka s uzeným masem
Na sádle osmahneme cibulku, pak zaprášíme moukou a paprikou, zalijeme vodou a přidáme vše (podle chuti a citu) kromě nakrájených brambor, ty přidáme... více o Čočková polévka II.
Kroupy propláchneme a přes noc namočíme ve studené vodě. Druhý den uvaříme (já je dělám v troubě se lžící sádla - asi 45 minut). Z hlávky zelí opatrně... více o Plněné zelné listy
Cibuli na kostičky a uzené maso na kostičky restujeme na oleji či lžíci sádla. Přidáme brambory na kostičky a veškeré koření. Zalijeme vroucí vodou,... více o Zelňačka pro hladové
Uzené pokrájíme na kostičky, nastrouháme cibuli a sýr, prolisujeme česnek. Vše dáváme do větší misky, přidáme mleté maso, nasypeme celý sáček koření,... více o Štěrboholský sekaný řízek