Kachnu důkladně očistíme a den předem nasolíme uvnitř i na povrchu. Rohlíky pokrájíme na kostičky a dáme dozlatova nasucho opéct do trouby nebo v... více o Kachna s nádivkou z remosky
Kachnu důkladně očistíme a dobře osolíme na povrchu i uvnitř. Takto připravenou ji necháme přes noc odležet. Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky... více o Kachna se žemlovo-zeleninovou nádivkou
Na kousku rozehřátého másla si osmažíme drobně pokrájené uzené maso s kuličkami nového koření a bobkovým listem. Pak přidáme na větší kusy pokrájené... více o Kyselica (zelňačka) s černou čočkou
Žampiony očistíme a opatrně odstraníme nohy, které dáme upéct společně s naplněnými klobouky, případně použijeme do polévky... Špenátový protlak ... více o Portobello se špenátem
Předehřejte troubu na 190 °C, kuře omyjte a osušte. Kuře zvenku i zevnitř osolte a opepřete, posypte uzenou paprikou. Pod kůži na prsa zatlačte 50 g... více o Pečené kuře s nádivkou
Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou zeleninu a nasekanou celerovou nať, ke které přidáme osmažit nadrobno pokrájené uzené maso a nasekaný... více o Čočková polévka ze zbylé čočky II.
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme drobně pokrájené uzené maso, které také krátce osmažíme. Ke konci smažení vmícháme... více o Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Plněné knedlíky uzeným masem
Pohanku uvaříme dle návodu v osolené vodě nebo ve vývaru s uzeného masa se snítkou tymiánu. Cibuli pokrájíme a osmažíme na oleji, ke konci smažení... více o Pohanka s uzeným masem
Quinou namočíme na 10 minut do studené vody, pak vodu slijeme, zalijeme novou čistou vodou v poměru 1 : 2 = jeden díl quinoa semínek na dva díly vody ... více o Česnečka z uzeného masa s quinoou
Do mísy nastrouháme na hrubém struhadle sýr, přidáme jemně pokrájené uzené maso, opepříme, případně i osolíme, přilijeme trošku mléka, přisypeme... více o Sýrové karbanátky s uzeným masem
Hrubě pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata. Přidáme pokrájenou papriku a dále smažíme asi 2-3 minuty. Přisypeme pokrájené uzené maso a pokračujeme ve... více o Lečo s uzeným masem
Květák předvaříme v osolené vodě do poloměkka. Scedíme a necháme okapat. Cibuli na trošce oleje osmažíme dosklovata. Přidáme na kostičky pokrájené... více o Květák zapečený (nejen) s uzeným masem
Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem
Chléb nakrájejte na kostičky. Na rozehřátém oleji orestujte nakrájenou cibuli, nadrobno pokrájené uzené, žampiony, česnek, řapíkatý celer. Promíchejte... více o Bezlepková nádivka s uzeným
Všechna tři masa a rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přidejte rozehřáté máslo se smetanou a žloutky, promíchejte. Přidejte kopřivy, špenát,... více o Staročeská nádivka
Dobře očištěnou kachnu nasolíme nejlépe den před plněním a pečením. Před pečením naplníme nádivkou a pokmínujeme dle chuti. Rohlíky den až dva staré... více o Kachna s nádivkou - nejen velikonoční
Uzená žebra zalijte vodou a přiveďte k varu. Po 5 minutách je sceďte a přilijte novou vodu. Přidejte mrkev, cibuli, česnek, petrželku a koření a... více o Uzený vývar
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo sádle dorůžova, přidáme pokrájené a dle chuti osolené, opepřené a okmínované maso, které za občasného... více o Plec pečená (nejen) se zelím
Cuketu (mladou cuketu není nutné loupat) a uzené maso (150 - 200 gramů) nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Na jemném struhadle nastrouháme do... více o Cuketová nádivka (nákyp) s uzeným masem
Na másle (oleji) osmažíme najemno nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájené uzené maso. Až je cibulka dozlatova, přihodíme na kostičky nakrájené... více o Koprová polévka s uzeným masem
Větší vepřový ocásek (cca 700-800 gramů) osolíme, opepříme nebo okmínujeme (klidně obojí) a dáme do pekáče na pokrájenou cibuli a nasekaný česnek.... více o Pečené uzenářské ocásky
Uvedené množství je do malé formy na chlebíček 13 x 22 cm. Jestliže chceme dělat nádivku do klasické formy na biskupský chlebíček, použijeme 5 - 6... více o (Nejen) Velikonoční špenátová nádivka / žemlovka
Na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, který potřeme vejcem a posypeme pokrájeným uzeným a okapaným zelím. Ochutíme kořenící směsí a pevně... více o Šneci z listového těsta se zelím - zelňáky
Uvedené množství je pro 10-14 jedlíků. Děláme ji většinou na Silvestra, masopust... a jiné sešlosti. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na... více o Zelňačka pro přátele
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a... více o Bramboráky se zelnou směsí
Mléko si metličkou vyšleháme s moukou, solí a vejci. Směs necháme stát a odpočívat cca půl hodiny. Pak na rozpáleném oleji smažíme tenké slabé placky... více o Palačinky se zelnou směsí
Maso pokrájíme na menší kostky, osolíme a opepříme. Dáme je na olejem potřenou rozpálenou pánev. Můžeme i na suchou rozpálenou, protože uzenina pustí... více o Uzenářská směs s hráškem
Vařené brambory ve slupce necháme zchladnout, oloupeme, nastrouháme do mísy, osolíme, přidáme vejce, promícháme a přidáváme mouku dle potřeby. Těsto... více o Bramborové noky s dušeným špenátem
Troubu předehřejeme na 180 °C a vymažeme formu na muffiny. Housky a maso nakrájíme na drobné kostičky a promícháme s ovesnými vločkami. Zalijeme... více o Nádivkové muffiny
Na tuku krátce osmažíme očištěnou, hrubě nastrouhanou mrkev s celerem a nadrobno pokrájené uzené maso. Přidáme na slabé hranolky pokrájené brambory a... více o Blesková česnečka s uzeným masem
Zelí: na trošce oleje osmažíme dozlatova cibuli, na kterou nasypeme okapané zelí, trošku osolíme, přidáme cukr dle chuti a promícháme. Podlévat není... více o Jednoduché špecle se zelím a masem
Do mísy nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a zalijeme polovinou mléka. Trochu promícháme a necháme... více o Buchty (bulky) nejen se zelím -
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a rozšťoucháme. Přidáme okapané zelí, pokrájené uzené maso (slaninu, škvarky...), nastrouhaný česnek... více o Bramborové placky (nejen) se zelím
Na rozpuštěném másle s olejem a rozmáčknutým česnekem necháme osmažit dozlatova pokrájené knedlíky ze všech stan. Přidáme prohřát pokrájené uzené maso... více o Knedlíky (nejen) s vejci
1. Ve větším hrnci nechte na sádle zezlátnout na drobno nasekanou cibuli. 2. Přidejte drcený kmín, přisypte mletou papriku a zaprašte hladkou moukou.... více o Půlnoční zelňačka
Cibuli nakrájenou na kostičky orestujeme dozlatova na oleji, přidáme umleté uzené maso, pokrájené kysané zelí a krátce orestujeme. Listové těsto... více o Masové taštičky z listového těsta
Dýni omyjeme, odkrojíme vršek a vnitřek vydlabeme. Pokud je dýně křivá, zkrojíme spodek do roviny, aby mohla stát, ale nesmíme ji poškodit, aby... více o Nadívaná dýně
Kroupová směs: na oleji necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme osmažit uzené na malé kostičky pokrájené a česnek s protlakem. Vše promícháme s... více o Kroupové holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Do hrnce dáme dršťky a cca 20 minut je povařime. Radím po vzkypění zkontrolovat, že je vývar čistý, pokud ne, tak první vodu vylijeme a dáme dršťky... více o Dršťková polévka podle mojí babičky
Cibuli pokrájíme a na oleji osmažíme dozlatova, přidáme osmažit i na kostičky pokrájené uzené maso (lze použít i šunku) . Uvařené těstoviny na skus... více o Těstoviny se špenátem a uzeným masem
Masové koule: Mleté maso smícháme s najemno nakrájenou jarní cibulkou, cibulí a kořením. Přidáme vejce a strouhanku a vyrobíme kuličky cca 2-3 cm... více o Plněný chleba II.
Zelí pokrájíme a dáme do větší mísy. Přidáme pokrájené vepřové i uzené maso, cibuli, koření, sojovou omáčku, protlak a hořčici. Vše v míse smícháme a... více o Hlávkové zelí na pivu
Nejdříve si uvaříme flíčky dle návodu na obalu a do vody na začátku vaření ještě navíc přidáme kousek uzeného masa, aby se flíčky uzeným pěkně... více o Výborné šunkofleky
Nejprve vytřeme pekáč nebo zapékací mísu olivovým olejem. Dáme vařit brambory v celku (v slupce) a po uvaření oloupeme. Mezitím si nakrájíme uzené... více o Zapečené brambory 2
Uzené maso dáme vařit v osolené vodě - vody dáme více, rychle se vypaří. Vaříme 1-1,5 hodiny, dokud krásně nezměkne. V Papinově hrnci určitě stačí 45... více o Uzená polévka
Z uzeného masa uvaříme vývar. Maso pokrájíme na kousky a vrátíme zpět. Přidáme zeleninu, masox, podravku, dosolíme, opepříme a na konec přidáme... více o Uzená polévka (maminčina)
Nejprve si na oleji lehce dozlatova osmažíme cibulku, přidáme česnek (podle chuti, spíš více) a na kostičky nakrájené uzené maso a trochu ještě... více o Špenát s uzeným masem
Ze sušeného mléka, droždí, cukru, vody a trochy mouky udělejte kvásek. Přidejte zbytek mouky, sůl, olej, vypracujte tužší těsto a nechte jej vykynout.... více o Těšínská šoldra
Žampiony a papriky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Na 1 lžíci oleje osmahneme nejdříve žampiony, posolíme, aby pustily vodu, a opepříme. Až se... více o Cuketa zapečená s paprikou a žampiony