Talíř vyložíme listy salátu, na ně poklademe srpečky jablek a fenyklu. Zakapeme připraveným dresinkem a posypeme fenyklovou natí. Tento salát se hodí...
více o Jablko-fenyklový salát
Žampióny očistíme, rozkrájíme a podusíme. Poté je osolíme a okořeníme kmínem.
Nadrobno pokrájenou cibuli a anglickou slaninu nakrájenou na kostky...
více o Dřevorubecký kastrůlek
Do měkkého másla vmícháme jemně strouhaný česnek a jemně sekanou petrželku, osolíme. Touto směsí naplníme kuřecí prsa. Důkladně je obalíme v mouce,...
více o Kyjevské kuře s ratatouille
Kuřecí maso nakrájíme na drobnější kousky, osolíme, obalíme ve škrobové moučce, osmahneme na oleji, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, pórek a...
více o Kuřecí směs s bylinkovým máslem - dieta
Sýr utřeme se smetanou, nasekanými bylinkami, citrónovou šťávou a ochutíme.
Prsíčka rozřízneme na velké plátky, vložíme na fólii a rozválíme. Alobal...
více o Pastevecká kuřecí roláda
Smícháme otruby s většinou hladké mouky, nastrouháme sýr a přilijeme k němu olivový olej a mírně přisolíme.
Potom sýr přidáme do misky s moukou a...
více o Řecký chléb s ovčím sýrem
Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody asi na 5 minut.
Mezitím oloupeme a vyjádříme rajčata, nakrájíme na kostky, vymačkáme česnek a nasekané...
více o Špagety s bazalkou II.
Brambory uvařené ve slupce, ještě teplé nakrájíme na plátky (půlkolečka), dáme do misky nakrájíme cibuli (bílá, červená, zelená), orestujeme na oleji,...
více o Bavorský salát
Umyté baklažány prekrojíme po dĺžke na polovicu, vložíme do osolenej vriacej vody a uvaríme do polomäkka.
Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu,...
více o Lilek plněný houbami
Fazolky uvaříme ve slané vodě. Mrkev a pórek nakrájíme na tenká kolečka, papriku na nudličky. Na oleji podusíme česnek nakrájený na plátky, přidáme...
více o Vegetariánské nudle
Zelí a papriku nakrájíme na proužky a podusíme na oleji spolu s kořením. Po chvíli přilijeme bílé víno a dusíme do poloměkka. Pak přidáme neloupaná,...
více o Bílé zelí pro gurmány
Brambory důkladně očistíme kartáčkem a v osolené vodě uvaříme do poloměkka. Necháme vychladnout, opatrně je nařízneme, potřemem máslem a zabalíme do...
více o Vznešené brambory
Nejprve připravíme náplň. Mák jemně umeleme a za stálého míchání vsypeme do horkého mléka. Když mák zhoustne, přidáme cukr, strouhaný perník, podle...
více o Bramborová roláda s mákem
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Necháme vychladnut. Studené brambory nastrouháme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme prosátou...
více o Bačovský závin
Zelí nakrouhat jemně, prosypat polovinou soli a nechat až pustí šťávu. Pak vymačkat, tlačit do bečky, prosypávat nasekanou cibulí, solí, kmínem.
Kopr ...
více o Nakládané kyselé zelí
Heru utřeme s cukrem, přimícháme vejce, sůl, mouku, škrob, prášek do pečiva a jablečnou šťávu. Jablka oloupeme, jedno nakrájíme na plátky, druhé na...
více o Jablečné muffinky
Mouku smícháme se solí, do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 60 ml mléka, posypeme cukrem a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Přidáme zbylé mléko...
více o Jablkové minikoláčky
Jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájenou uzeninu, okurky, cibuli, hrášek, okořeníme pepřem, osolíme a...
více o Bramborový salát bez brambor
Utřeme máslo nebo rostlinný tuk se solí, zašleháme tvaroh, přidáme jemně sekanou cibuli a sladkou papriku. Necháme chvíli vychladnout. Z hmoty...
více o Sýrový ježek
Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře...
více o Míchaná sýrová pomazánka II.
Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majolenky, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a...
více o Celerová pomazánka se sýrem
Salát natrháme nebo nakrájíme na kousky, rajčata pokrájíme a přidáme k salátu.
Připravíme si zálivku: utřeme česnek se solí, přidáme asi 2 lžíce...
více o Ladin salát
V kastrolu rozehřejeme olivový olej, přidáme bazalku a rozetřený česnek, chvilku restujeme a poté přisypeme na kostičky nakrájenou cuketu, osolíme a...
více o Těstoviny s cuketou
Houby nakrájíme na plátky cca 5 mm silné. Připravíme těstíčko - jako na bramborák - nastrouháme bramboru, slijeme vodu z brambory, přidáme hladkou...
více o Smažené houby v těstíčku
Očištěného a rozporcovaného kapra osolíme, mírně posypeme mletým kmínem, okořeníme směsí koření, naskládáme na pekáč - zapékací mísu apod., na který...
více o Pikantní kapr II.
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na plátky. Na oleji zpěníme kostičky cibule, přidáme papriku a nakonec kedlubny, které chvíli orestujeme. Podlijeme...
více o Kedlubnová omáčka
Topinambury očistíme, nastrouháme na křenovém struhadle a promícháme s prolisovaným česnekem. Na zálivku smícháme cukr, ocet, olej, sůl a topinambury...
více o Salát z topinambur
Topinambury oškrábeme a namočíme do vody s octem. Poté je rozkrájíme je na půlky nebo čtvrtky a vaříme v osolené vodě 10-20 minut. Podáváme posypané...
více o Vařené topinambury
Z droždí, cukru a trošky vlažného mléka uděláme kvásek, vmícháme do mouky, přidáme vejce, mléko a sůl a zpracujeme těsto, které se nelepí. Necháme na...
více o Plundrové těsto
Okurkou nastrouháme, osolíme a mícháme. Necháme asi 5 minut odpočinout a tlačíme, aby odtekla šťáva. Necháme dalších 5 minut a opakujeme. Nastrouháme...
více o Tzatziki III.
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Cibulku nakrájíme nadrobno, mrkve na kolečka a žampiony na plátky. Všechny přísady důkladně promícháme. Vaříme v...
více o Kuřecí nudličky s tofu
Uvaříme těstoviny. Na tuku osmažíme cibulku a na kostečky pokrájený salám. Přidáme těstoviny, žampiony, smetanu, natrouhaný sýr a dochutíme bazalkou....
více o Těstoviny s Nivou II.
Vše na velmi jemno nakrájíme, smícháme s tatarskou omáčkou, osolíme, opepříme a necháme proležet. Mažeme na plátky veky....
více o Zelný salát s tatarskou omáčkou
Rýži přebereme, propláchneme, přidáme lžíci tuku a vodu (1 díl rýže a 1 1/2 dílu vody), osolíme a dusíme doměkka. Žampiony očistíme, nakrájíme a...
více o Žampionové rizoto
Na másle osmažíme kostičky cibule a osolené porce kuřete dozlatova, zaprášíme paprikou. Až se maso paprikou obarví vše zalijeme lečem a za mírného...
více o Kremnický perkelt
Rajčata nakrájíme na osminky, posypeme nadrobno nakrájeným česnekem a petrželkou. Osolíme a polijeme olejem a octem (rozředěným s vodou). Povrch...
více o Salát z rajčat a česneku
Do mísy prosijeme mouku, osolíme, do důlku rozdrobíme droždí, které zalijeme 1,5 dl vlažné vody. Jakmile droždí nakyne, vymícháme těsto, které necháme...
více o Sýrový koláč se zeleninou
Na másle osmažíme kousky zeleniny, zalijeme tomatovým pyré a okořeníme. Směs klademe na talíř s připravenými vařenými nudlemi a sypeme kousky šunky....
více o Solferinské nudle
Čočku přes noc namočíme, druhý den vodu slijeme, přidáme asi 1/2 litru nové vody a dáme vařit. K poloměkké čočce přidáme nakrájený pórek, nastrouhanou...
více o Čočka s hruškami a uzeným
Na másle osmažíme cibulku, přisypeme hrách, zalijeme vývarem, přidáme cukr, sůl, pepř a přivedeme k varu. Přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi 15-20...
více o Hrachová polévka s mátou
Na oleji osmahneme na kolečka nakrájený pórek, nasekaný česnek a koření. Přidáme na růžičky rozebraný květák a kostičky mrkve, podlijeme vodou a...
více o Fazolové kari
Nejprve dáme vařit osolenou vodu (množství dle pohanky), mezitím si očistíme cibuli a nakrájíme spolu se slaninou na kostičky. Na rozehřátém tuku...
více o Pohanková kaše
Maso uvaříme s 10-ti stroužky česneku, bobkovým listem a novým kořením.
Ze zbytku (česnek + koření + 6 lžic vývaru) uděláme kašičku.
Ještě teplé maso...
více o Česnekové vepřové
V misce smícháme sýr, tuk, rozmačkaný česnek a koření a vyšleháme do pěny, Vmícháme jemně nasekanou šunku a řádně okapaný na malé kousky nakrájený...
více o Vitamínové chuťovky
Maso obalíme ve směsi koření a mouky.
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky. Na pánvi orestujeme slaninu s masem. Na zbylém výpeku orestujeme cibuli,...
více o Cikánský řízek
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, rozpálíme olej, kousky osolíme a vložíme na pánev. Nakrájíme česnek na jemné plátky a přidáme do pánve, až bude...
více o Kuře po italsku
Kousky ryby naložíme do směsi koření a vinného octa. Necháme marinovat asi 2 hodiny.
Poté rybu obalíme v mouce a opečeme dozlatova na oleji.
Ryby...
více o Kreolská rybička
V papiňákovém hrnci rozpálíme olivový olej, na kterém zprudka osmahneme rajský protlak spolu s pastou z pálivých feferonek (prodává se normálně v...
více o Pikantní hrášek s hovězím masem