Umytou cuketu nakrájíme na kolečka (cca 1cm) a lehce vysušíme. Poté osolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Smažíme do zlatova na pánvičce na oleji....
více o Cuketa obalovaná
Do kuřecích prsíček nebo vyššího plátku kotlet, kýty... opatrně prořízneme hlubší kapsu. Maso osolíme a opepříme. Kapsy naplníme plátkem Nivy a plátky...
více o Banánovo-nivové řízky
Dáme vařit osolenou vodu, do ní vložíme brokolici a vaříme asi 5 min. Brokolici vyjmeme, ve stejné vodě uvaříme brambory ve slupce. Dáme vychladit....
více o Brokolicovo-bramborové placičky
Mleté maso zalijeme asi 100 ml mléka a necháme půl hodiny stát. Poté smícháme maso s vejcem, pokrájenou cibulí, kořením a přidáme asi lžíci strouhanky...
více o Hříchy sedláka Míchy
Pečivo nakrájíme na malé kousky a zalijeme mlékem. Mezitím utřeme žloutky (bílky vyšleháme zvlášť) s cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli....
více o Borůvkový nákyp
Maso dáme do středně velké mísy, osolíme, přidáme sýr a smetanu a dobře promícháme. Připravíme si všechny tři části na obalení. Do vajíčka přidávám...
více o Holandské řízky s nivou
Z jogurtu, vajec, podravky, solamylu a česneku uděláme marinádu a naložíme do ní plátky masa alespoň do druhého dne. Maso vyjmeme z marinády a plátky...
více o Kančí řízky v jogurtovém šálu
Plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Z jedné strany potřeme hořčicí, na ni položíme plátek sýra, znovu potřeme hořčicí a přiložíme plátek...
více o Vylepšené řízky
Nastrouhaný sýr smícháme se šunkou, česnekem, vejcem, petrželkou a pepřem. Z vymíchané hmoty vytvarujeme vlhkou rukou válečky, které zabalíme do šunky...
více o Smažené šunkové rolky se sýrovou náplní
Osušená kolečka lilků zakápněte trochou olivového oleje a po obou stranách opečte na grilovací nebo běžné pánvi. Nechte zchladnout. Kapustové listy...
více o Plněné baklažánové taštičky
Dýni oloupeme a zbavíme semínek. Nakrájíme ji na plátky tlusté asi 1cm. Plátky obalujeme v trojobalu jako řízky a usmažíme. Podáváme teplé nebo...
více o Dýňové řízky
Brynzu dobře promícháme s krupicí, strouhankou, vejci a osolíme. Vypracujeme tuhou, hustou hmotu. Lžící z ní vykrajujeme malé knedlíčky, které...
více o Brynzové noky se špekem
Z ingrediencí na palačinky si připavíme těsto, které lijeme naběračkou na pánev s rozpáleným olejem a smažíme z obou stran dozlatova. Počet palačinek...
více o Palačinkové řízky s bešamelem
Vejce s jogurtem, česnekem a moukou smícháme, hladké těstíčko ochutíme solí a pepřem a pak do něj namáčíme plátky salámu, které jsme na stranách...
více o Gothaj v jogurtovém těstíčku
Celer očistíme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka (můžeme dát do vody i trochu octa nebo citronové šťávy). Pak ho nakrájíme na slabší plátky (4 -...
více o Celer s taveným šunkovým sýrem
Mrkev očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Nakrájíme po délce na plátky o tloušce asi 8mm. Obalíme jako řízek a smažíme do růžova....
více o Smažená mrkev s omáčkou
Ze špenátu odstraníme řapíky a listy hrubě pokrájíme. V hrnci mírně podlejeme vodou a udusíme. Cibuli očistíme, jemně pokrájíme, osmažíme na oleji a...
více o Musaka se špenátem
Množství dle počtu strávníků.
Zapékací misky, plech nebo pekáč dobře vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Na dno naskládáme toastový chléb. Vejce...
více o Zapečené vaječné toasty
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany rozetřeným česnekem. Dáme do vymazaného pekáčku máslem, nenatřenou stranou nahoru....
více o Utajená česneková krkovička
Z uvedených surovin vypracujeme elastické těsto. Těsto vypadá, jako by se nechtělo spojit, ale tak to má být. Zabalíme do fólie a dáme odležet do...
více o Slaný koláč s kapustou
Ráčky dobře očistěte kartáčkem a opláchněte ve studené vodě. Vývar přiveďte k varu, naházejte do něj raky a vařte asi 10 minut. Raky vyjměte a nechte...
více o Krémová polévka z potočních raků s knedlíčky
Mleté vlašské (jsou lepší) nebo lískové ořechy smícháme s paprikou a strouhankou. Vejce rozšleháme se špetkou soli. Játrový sýr nakrájíme přibližně na...
více o "Játrové řízečky"
Z masa nakrájíme plátky, které na stranách nařízneme, naklepeme ale nesolíme.
V misce řádně rozmícháme vejce, škrob, zakysanou smetanu a v této...
více o Řízky v zakysané smetaně
Lilky opláchněte, osušte a do každého udělejte podélný klínovitý zářez široký asi 8 cm. Vyříznutou část vyndejte, výřez zasypte tenkou vrstvičkou soli...
více o Plněné lilky Imam bajaldi
Brambory uvaříme i se slupkou, po uvaření oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Připadně je můžeme také použít syrové, ale plátky musíme nakrájet co...
více o Zapečený mangold s bramborem
Lišky řádně očistíme od hlíny a jehličí, šalotky nasekáme na kostičky, šlehačku ušleháme, petrželku nasekáme.
V pánvičce rozpustíme 3 lžíce másla, ve...
více o Oříškové jelení řízky na liškách
Mouky, prášek do pečiva, necelou lžičku soli a změklé máslo dáme do mísy, začneme zpracovávat. Po malých částech přiléváme studenou vodu a vypracujeme...
více o Slaný koláč s lilkem
Změklé máslo, mouku a sůl dáme do mísy a začneme zpracovávat. Po částech přiléváme studenou vodu. Zpracujeme hladké těsto, které dáme odležet...
více o Slaný koláč s mangoldem
Listy mangoldu omyjeme, podélně přepůlíme (od řapíku po list), mladé listy můžeme nechat vcelku a vložíme do vroucí osolené vody. Po 10 - 15 minutách...
více o Mangoldový nákyp s ricottou
Do uvařené čočky přidáme prolisovaný česnek, na kostičky pokrájený měkký salám a ostatní suroviny, zahustíme strouhankou, vytvarujeme sekanou, vložíme...
více o Čočková sekaná
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na drobno nakrájenou menší cibuli, drobně nakrájené žampiony, posolíme a necháme dusit 5- 6 minut. Poté přidáme...
více o Hermelín plněný žampiony a pivní omáčkou
Mleté maso ochutíme sladkou nebo pálivou paprikou, grilovacím kořením, čerstvou červenou paprikou. Přidáme jemně nastrouhanou žemli, vejce a vodu,...
více o Paprikové karbanátky na gril nebo pánev
Těsto posypeme vrstvičkou strouhanky (aby nevytekla jablečná šťáva). Jablka nastrouháme a smícháme je s rozinkami a ořechy. Jablečnou směs položíme na...
více o Jablečný štrúdl z listového těsta
Utřeme máslo se žloutky, špetkou soli, přidáme tvaroh a mouku, ochutíme citronovou šťávou, kůrou a kurkumou. (Kurkuma je pro barvu a lepší odbourání...
více o Babiččiny citronové jablkáčky
Cuketu opláchneme a nastrouháme nahrubo. Smícháme s uvařenou rýží, vejcem, moukou, sýrem a promícháme dohromady. Směs ochutíme solí, pepřem a česnekem...
více o Cuketovo-rýžové placičky
Cuketu umyjeme a oloupeme. Dále cuketu nakrájíme na kolečka - hodně koleček o průměru 1 cm - 2 cm. Odkrojíme střed kde jsou pecky u každého kolečka a...
více o Cuketové kroužky
Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Těsto je elastické, trochu se "vrací" a zdá se ,že je příliš mastné - nelekejte se. Zabalíme do folie a...
více o Slaný koláč nejen s fazolkami
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme a dáme do lednice na 30 minut.
Brambory rozmačkáme, olivy (vypeckované) nakrájíme na kolečka....
více o Slaný bramborový koláč se sýrem a olivami
Plátky masa (šikmo krájené jsou větší) naklepejte, aby byly stejnoměrné a pokud možno velké. Šťávu z citronu promíchejte s jemně nasekanou petrželí a...
více o Španělské „španělské ptáčky“ flamenquín
Celer nakrájíme na cca 1cm plátky. Vložíme do osolené vroucí vody a necháme chvilku povařit (nesmí být rozvařený a pouze změklý). Vyjmeme plátky a...
více o Smažený celer s nivou
Pangasie necháme rozmrazit a okapat na ubrousku popřípadě osušíme. Nakrájíme na porce, obalíme v hladé mouce a poté namažeme směsí z másla, sýra,...
více o Obalovaný pangasius s bylinkami
V míse smíchame strouhanku, sýr, vejce, půl lžičky strouhaného muškátového oříšku, sůl, pepř a vypracujeme hladké těsto (záleží, jak máme jemnou...
více o Italské protlačované nudle - passatelli
Rajčata omyjeme a rozpulíme, opatrně vydlabeme dužinu, kterou nakrájíme na drobno. V misce smíchame dužinu se strouhankou, nasekaným česnekem (1-2...
více o Plněná rajčata se strouhankou
Mladé cukety podélně rozřízneme, vnitřek vydlábneme a nasekáme. Rozpůlené cukety rozložíme řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem a dáme na...
více o Plněné cukety s ementálem
Příprava kopřiv: Z kopřiv použijeme jen listy, které vypereme a hodíme na pár vteřin spařit do vroucí vody. Pak ihned zchladíme, vyždímeme a jemně...
více o Bramborovo-kopřivové placky
Mleté maso si vložíme do mísy, vložíme vejce, sůl, pepř, strouhanku a vše promícháme. Hotovou směs vložíme do lednice.
Kořenovou zeleninu si oloupeme...
více o Rajská omáčka od Verunky
Lilek nakrájíme na kolečka (1 cm), osolíme a necháme vypotit. Po vypocení osušíme a nakrájíme na kostky, cuketu taktéž nakrájíme na kostky. Vše dáme...
více o Gratinovaný lilek a cuketa