Mrkev očistíme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Nakrájíme po délce na plátky o tloušce asi 8mm. Obalíme jako řízek a smažíme do růžova. Podáváme s bramborem a omáčkou podle chuti.
2
Můžeme připravit dietní tatarskou omáčku: Do 200ml jogurtu zamícháme 1/2 nastrouhané cibule, 1/2 lžč. soli, 2 špetky cukru, 1 lžičku hořčice, několik lístků estragonu, 1 lžíci sluneč. oleje a necháme odležet v chladnu.
3
Výborná je arabská česneková omáčka "Hamúd šámí", kterou připravíme takto: 2 stroužky česneku jemně ustrouháme a osmažíme na 1 lžíci oleje, přilijeme 300ml zeleninového vývaru a ve vodě romíchané 4 lžíce Maizeny a tále mícháme do zhoustnutí. Nakonec přidáme šťávu z poloviny citronu a na špičku nože kurkumy. Dochutíme solí. Omáčku lze podávat teplou i studenou.
4
Jako řízek můžeme osmažit i vařené, na plátky krájené kedlubny, syrové cukety, baklažány (lilky), povařený pórek a černý kořen, svinuté listy vařené kapusty apod.