Smícháme olej, citronovou šťávu a chilli koření a necháme hodinu odstát. Mezitím si v páře uvaříme brokolici.
Poté jednoduše dáme brokolici na talíř,...
více o Citronová brokolice
Přivedeme osolenou vodu k varu a uvaříme kapustu zhruba 1-2 minuty. Scedíme a přelijeme studenou vodou. Rozehřejeme si na pánvi olej a dáme slaninu....
více o Česneková kapusta
Lilek nakrájíme na kolečka asi tak půl centimetrová a naskládáme na talíř CRISP potřený olejem. Lilek ještě potřeme olejem a dáme na něj plátky nebo...
více o Lilek z mikrovlnky
Nejdříve vlijeme do pekárny na chleba všechny tekuté suroviny, přidáme sůl, cukr, mouku, krupici, do které nasypeme droždí.
Zvolíme velikost jedna a...
více o Italský bílý chléb
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí (mimo oliv) tak, aby se droždí nedotýkalo tekuté části. Nastavíme velikost 1, program SPRINT (pekárna...
více o Pizza chléb
Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nasekanou cibuli, rozmačkaný česnek, bobkový list a vaříme, dokud nám cibulka nezesklovatí. Přidáme rajčata, kari,...
více o Africké kari
Česnek oloupeme a nařežeme, dáme do hmoždíře a paličkou utřeme. Přidáme lžičku olivového oleje a sůl a utřeme v pastu. Přidáme žloutky a hořčici....
více o Česneková majonéza
Vše smícháme. Naložíme do směsi jakékoliv maso nakrájené na plátky. Stačí na 2 hodiny a můžeme grilovat. Maso je měkoučké a má pěknou kůrčičku....
více o Marináda na maso II.
Máslíčko: vše kromě másla rozmixujeme nebo najemno rozetřeme. Promícháme s rozměklým máslem a podáváme namazané na plátcích čerstvé ciabatty. Jen tip...
více o Máslíčko z pizzerie + ciabatta
Rozehřejeme si olej na pánvi. Rajčata, cibulku, papriku, bramboru a šunku nakrájíme, česnek rozmačkáme a vše přidáme na pánev. Vaříme 7-8 minut, pak...
více o Španělská omeleta
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky. Vložíme do mísy, přidáme asi 3 lžíce olivového oleje a 3 lžíce hořčice, na drobno nakrájenou pertželkovou nať...
více o Kuře po řecku III.
Na pánvi si rozehřejeme olej a osmahneme si nakrájené papriky, oloupanou a nakrájenou cuketu a houby. Smažíme zhruba 5 minut, dokud nám zelenina...
více o Špenátové Cannelloni
Omyjeme hrozny, kuličky otrháme od stopky a překrojíme napůl. Oloupeme mrkev a nakrájíme na plátky asi 1/2 cm silné. V hrnci zahřejeme 1 lžíci oleje,...
více o Mrkvový salát s hrozny
Oddělíme jednotlivé plodnice hub, očistíme a odřízneme silné nožičky. Otrháme lístky petrželky a nasekáme spolu s česnekem nadrobno. Potom smícháme s...
více o Houby ve slanině
Lilky oloupeme a nakrájíme na kostičky. Osolíme a necháme 10 minut odležet. Lilek osušíme a opékáme je asi 15 minut v pánvi při střední teplotě....
více o Africká lilková pomazánka
Na pánvi si rozehřejeme olej (nejlépe pánev wok), vložíme na nudličky nakrájené kuřecí maso se zázvorem a smažíme 4-5 minut, dokud maso slabě...
více o Ořechové stir-fry
Uvaříme si rýži a scedíme. Zatímco připravujeme rýži, osmahneme si na pánvi cibuli a šalvěj, dokud cibule nezesklovatí. Kuřecí maso nakrájíme na malé...
více o Risi e Bisi II.
Lilky nakrájíe na kolečka cca 1 cm silná, rozložíme na posolený plech, osolíme navršku a necháme půl hodiny "vypotit". Připravíme si směs na naložení...
více o Nakládaný lilek
Ve velké pánvi rozehřejeme olivový olej a polovinu másla. Přidáme cibulku a smažíme asi tak 6-8 minut, dokud nám krásně nezměkne a nezesklovatí....
více o Hovězí Stroganoff
V široké pánvi si rozpálíme olej a osmahneme cibulku, dokud nezesklovatí. Přidáme česnek a trochu povaříme. Dále přidáme vepřové a necháme na ohni...
více o Malloreddus alla campidanese
Brambory tence oloupeme a nakrájíme na hranolky, asi tak 2 cm široké. Dáme do pekáčku či jiné zapékací mísy a polijeme olejem (zhruba 15 ml). Posypeme...
více o Chutné hranolky ze sladkých brambor
Rozpálíme olivový olej na pánvi a osmahneme na něm nakrájenou cibuli a papriku, smažíme tak 8 minut, během smažení dobře promícháme. Přidáme 3...
více o Menemen
Nakrájíme houby, prolisujeme česnek a osmažíme na pánvi, dokud nám houby nezměknou. Zatímco smažíme, uvaříme si v hrnci vodu a uvaříme těstoviny. Když...
více o Tagliatelle se špenátem a houbovou omáčkou
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji. Po chvilce přidáme nakrájené červené papriky, prolisovaný česnek, promícháme a...
více o Slaninová frittata
Vařené oloupané brambory, očištěné ředkvičky a oloupaná vejce nakrájíme na kolečka, cibulku drobně nasekáme. Vše dáme do mísy. V hrnku si rozmícháme...
více o Bramborový salát s ředkvičkami
Mrkev a petržel si najemno nastrouháme, kopřivy spaříme a jemně pokrájíme. Na másle orestujeme mrkev s petrželí, podlijeme bílým vínem, přidáme trochu...
více o Jarní makaróny s rybou a kopřivami
Vejce dáme vařit natvrdo. Salát pořádně omyjeme a natrháme na kousíčky, rajčata nakrájíme na malé kousky, okurku na malé kostičky, přidáme kukuřici a...
více o Kuřecí salát s vejci
Namočíme strouhanku (ale tak, aby byla mokrá, ale neplavala), přidáme ji k mletému masu, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, promícháme, přidáme...
více o Keeftedes - rodinné Ťofty
Rozpálíme olej a maso nakrájené na větší kousky v něm zprudka opečeme. Pak přidáme všechny malé cibulky (u kořínku je nakrájíme do kříže - lépe se...
více o Cibulkový guláš " Stifado"
Skopové maso (nebo tedy vepřové když není skopové) nakrájíme na kostičky, okořeníme pepřem, solí a oregánem, napícháme postupně na špejle (tak...
více o Suvlaki - řecký špíz
Rybu nebo filé osolíme a obalíme v hladké mouce smíchanou se sladkou červenou paprikou (cca 1 hrnek hladké mouky a 1 lžička červené papriky). Pak...
více o Smažená řecká ryba
Baklažány propícháme pořádně ze všech stran vidličkou a vložíme do ohnivzdorné (skleněné) nádoby. Vložíme do středně vyhřáté trouby a cca 1 hodinu...
více o Salát z baklažánů (lilků)
Lilek nakrájíme na špalíčky (nemusíme loupat) a posolíme. Opečeme na olivovém oleji, stáhneme olej a doděláme doměkka. Samozřejmě přidáme koření dle...
více o Pomazánka z lilku a vajec
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme do poloměkka. Cibuli, okurku a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Slaninu dáme opéci na rozehřátý...
více o Pánev pikant
Fazole propláchneme, přidáme na drobno nasekaného tuňáka, rajčata na kostičky a cibuli na malé kostičky. Zalijeme dobře promíchanou zálivkou,...
více o Fazolový salát s tuňákem
Těsto zaděláme a necháme 2 hodiny kynout. Rozdělíme na 2 bochánky a dáme do lednice na 10 minut vychladit. Potom rozděláme na plech a potřeme kečupem,...
více o Italská pizza
Bagety rozkrojíme a potřeme česnekem. Celou papriku dáme do trouby a pečeme asi 10 minut středně. Po 10 minutách vytáhneme papriku z trouby,...
více o Sendviče
Sýr pokrájíme na kostky, posypeme plátky česneku, pepřem, majoránkou (můžeme nahradit i jiným kořením podle chuti, grilovací apod.), naskladáme do...
více o Nakládaný balkánský sýr
Mražené kalamáry necháme rozmrazit, chlazené i rozmražené v každém případě prohlédneme a pokud nejsou očištění, tak je očistíme a to tak, že je pod...
více o Los Calamares con arroz
Rýže nemusí být nutně basmati, ale volíme takový typ, který neobsahuje mnoho škrobu, protože se před smažením neproplachuje.
Na běžném oleji cibuli...
více o Smažená rýže Basmati s hráškem a cibulí
Žemle rozkrojíme a dáme opéct dozlatova. Smícháme česnek se čtvrtkou másla a bazalkou a potřeme upečené žemle. Rajčatům sloupneme dužinu, nakrájíme je...
více o Bruschetta
Do mísy nakrájíme čínské zelí, rajčata, papriku, okurku a ředkvičky.
Vše osolíme, opepříme, zakápneme olivovým olejem a promícháme....
více o Zeleninový salát II.
Brambory se oloupou a nakrájí na kostičky, vaječné bílky také, žloutky se rozdrobí. Osolíme, opepříme, přidáme kostičky sterilované zeleniny, olivy ...
více o Ensaladilla rusa
**Těsto:** všechno, až na eidam a mléko smícháme dohromady, až to bude jako drobenka přidáme i eidam i mléko. Vše pak vyhněteme do hladkého těstíčka.
...
více o Italská pizza se včelenskou omáčkou
Mouku na těsto prosijte, osolte a rozdrolte v ní máslo. Přidejte vodu a vypracujte těsto. Polovinu těsta rozválejte a vložte do vymazané koláčové...
více o Sýrový koláč s dobromyslí
Troubu zahřejte na 180 °C. Na jeden plech dejte lískové ořechy a na druhý plech sezamová semínka. Zvolna je v troubě pražte 10-15 minut. Když ořechy...
více o Paštika z lískových ořechů a šalvěje
Cibuli nakrájíme na kolečka dáme do hrnce spolu s 1 dl vody a olejem. Uvedeme do varu a dusíme, až je voda vydušená. Zaprášíme lehce moukou a...
více o Cibulačka z Provence
Rajčata na sekáme na hrubo. Oloupeme mango. Mango krájíme od stonku na delší kousky, potom rozkrájíme na proužky asi 1 cm silné. Sloupneme "nitku" z...
více o Mango kuře s mandlemi
Pokud vařím k obědu jako přílohu brambory, tak udělám tuto rychlou polévku.
Do hrnce dám olej, prolisovaný česnek, majoránku, a šunku nakrájenou na...
více o Česnečka, která se nevaří