Pokud máme čerstvé fazolky, nakrájíme je na malé kousky a krátce povaříme. Scedíme a necháme vychladnout. Konzervované fazolky jen scedíme a nakrájíme...
více o Mleté maso s fazolkami
Rajčata a cibuli nakrájíme na kostky a vaříme 1/2 hodiny, potom rozmixujeme (používám ponorný mixér přímo v hrnci, kdo nemá musí v mixéru) nebo...
více o Rajčatový palivec
Cukety neloupeme, jen nakrájíme na kolečka (3-4 mm).
Z octa, cukru, soli a vody uvaříme marinádu, ke konci přidáme koření.
Do horké marinády přidáme...
více o Osvěžující cuketa "koketa"
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka.
Na másle (můžeme dát i olej) zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme sekanou nať, osolíme, opepříme a 2...
více o Brambory s vínem
Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu).
Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou a uvedeným kořením. Hlavičky...
více o Nakládané žampiony se sýrem
Na přípravu potřebujete dvě pánve (nebo kastroly). V jedné pánvi osmažíme na oleji květák rozebraný na malé růžičky. Hned zpočátku ho osolte, aby...
více o Čínský květák s masem
Cibuli oloupeme,nakrájíme na kolečka, česnek rozebereme na stroužky a také oloupeme. Do sklenice skládáme okurky, prokládáme cibulí, česnekem, přidáme...
více o Česnekové okurky
Okurky umyjeme a propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice. Nálev svaříme. Okurky zalijeme vařicím nálevem. Zavřeme a necháme stát v...
více o Rychlokvašky podle Monany
Žampiony očistíme, větší rozdělíme na poloviny nebo čtvrtinky a 10 minut povaříme ve vodě se špetkou soli a šťávou z citronu (asi 1 lžíce - to aby moc...
více o Nakládané pikantní žampiony
Uděláme máslovou jíšku ze 40 g másla a 30 g hladké mouky, kterou zalijeme studeným mlékem a povaříme s 2 lžícemi kopru a solí. Omáčku zjemníme...
více o Koprovka podle Barunky
Rajčátkům odřízneme vršek a postavíme řeznou stranou dolů. Z každého vyřízneme tři úzké klíny. Ty naplníme (používám sáček na zdobení dortů) směsí z...
více o Salát - pastva pro oči
Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme se solí a necháme stát 2 hodiny. Potom z nich rukama vymačkáme vodu, přidáme nálev a plníme do...
více o Americké okurky
Do mísy nalejeme vodu a ocet, přidáme rajčata a necháme 2 hodiny odstát. Osušíme a dáme do sterilizovaných sklenic společně s bylinkami, česnekem a...
více o Italská nakládaná sušená rajčata
Nálev: vše povařit, až se to spojí dohromady. Potom přidat 1/2 lžíce chilli, podle odhadu sůl, pepř a sladkou papriku, trošku cukru dle chuti.
Do 1/2...
více o Utopenci v kečupu
Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr...
více o Nálev na "Znojemské okurky"
Zelí najemno nakrouháme. Cibuli nasekáme najemno. Oloupaná jablka nastrouháme. Zálivku dobře rozmícháme, aby se cukr rozpustil (tomu pomůže horká voda...
více o Zelný salát s worchestrem
Kečup, ocet a hořčici krátce svaříme. Po odstavení přidáme majolku, pořádně promícháme. Cibuli nakrájíme na kolečka, špekáčky v polovině nařízneme a...
více o Noční můra dietáře
Vodu, ocet, cibuli nakrájenou na kolečka, koření a sůl uvedeme do varu. Přidáme kapra nakrájeného na menší porce a cca 20 minut pozvolna vaříme (spíše...
více o Marinovaná ryba
Papriky, rajčata, feferonky a stroužky česneku umeleme na masovém mlýnku. Přidáme sůl, cukr, olej a ocet. Vaříme na slabém plameni - odpařujeme asi 1...
více o Papriková pomazánka II.
Ovoce rozpůlíme, vypeckujeme, posypeme cukrem, zalijeme octem a uložíme na 12 hodin do chladu. Pak ovoce vložíme do teflonového hrnce a vaříme 4-5...
více o Švestková povidla bez míchání
Do hrnce s vařící vodou vsypeme omyté lilky a vaříme 5 minut. Vodu vylijeme, lilky po zchladnutí seřízneme v místě stopky a kolmo na předešlý řez...
více o Plněné baklažány
Nálev svaříme a necháme cca 5 minut vařit. Ještě teplým nálevem zaléváme okurky, či jakoukoliv zeleninu i houby.
Je to všestranně použitelný nálev,...
více o Výborný nálev jako znojemský
Okurky oloupeme a nastrouháme, přidáme sůl, cibuli na nudličky a promícháme, zakryjeme a 2 hodiny necháme stát. Potom jemně vymačkáme, slijeme...
více o Americká okurková čalamáda
Rajčata rozvaříme a rozmixujeme. Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli (může být i na kolečka), přidáme na nudličky nakrájenou papriku,...
více o Zavařené fazole s párkem
Na oleji opražíme nadrobno nakrájenou cibuli s třetinou cukru, dokud cukr nezkaramelizuje. Potom přilejeme ocet, přidáme nakrájená oloupaná jablka,...
více o Jablečné čatní
Mrkvičky očistíme drátěnkou a umyjeme. Ve slané vodě je 4 min. povaříme, scedíme. Do sklenic naložíme koření a uložíme mrkvičky. Ingredience na nálev...
více o Nakládané mrkvičky
Zelí nakrájíme na nudličky, řepu nahrubo nastrouháme, cibuli nadrobno nakrájíme, přidáme ocet, cukr, sůl. Vše dobře promícháme a necháme 24 hod. stát....
více o Nakládaný salát s majonézou
Víno, ocet, sůl, cukr a koření převaříme a přidáme nadrobno nakrájené feferonky. Stroužky česneku vložíme do nálevu a 5 min. vaříme. Vlejeme do velké...
více o Marinovaný česnek
Zelí nakrájíme na nudličky, cibuli na jemná kolečka, přidáme strouhanou řepu a křen. Uvaříme 1 nakladač s octem a cukrem, přičemž množství vody dáme...
více o Červené zelí
Zelné listy povaříme 4 min. ve slané vodě, necháme odvapat na nakrájíme na 7 cm široké pruhy. Na každý pruh dáme 1 lžičku jemně strouhaného křenu a...
více o Nakládané pikantní zelné závitky
Mouku smísíme s jednou lžičkou jedlé sody, přidáme olej (já osobně používám rostlinný tuk a to spíše až tu polovinu hrníčku a plech pak už nevymazávám...
více o Hrníčková rychlo - pizza - těsto
Na dno čtyř sklenic rozdělíme koření a bobkové listy s koprem, a skládáme okurky, přičemž je prokládáme s kolečky mrkve, cibule a na špalíčky...
více o Okurky s křenem
Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,...
více o Rychle naložené okurky
Okurky a mrkev nakrájíme na kolečka, cibule na osminky. Do 4 sklenice dáme řezy okurek a prokládáme je mrkví a cibulí. Do každé sklenice dáme 1...
více o Okurky s mrkví
Mrkev, papriku nakrájíme na malé kostky, a s hráškem povaříme asi 5 min. v osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Přidáme na půlkolečka...
více o Zeleninová směs s okurkami
Cukety nakrájíme na malé kostky, cibuli na půlkolečka, feferonky rozkrojíme podélně a vyčistíme. Do sklenic klademe vrstvy cukety, cibule, proložíme...
více o Cuketový salát
Okurky a papriku nakrájíme podélně na řezy a rozdělíme do sklenic (vyjde to asi do 4 lahví). Do každé sklenic dáme větvičku kopru, několik koleček...
více o Okurkové řezy s paprikou
Papriku, okurky a cibuli natenko nakrájíme. Rajčata nakrájíme na čtvrtky. Všechny suroviny smícháme a necháme vařit cca 15 minut. Potom horké plníme...
více o Bulharský salát
Na dno sklenic dáme 1 lžičku oleje, uložíme na těsno oloupané stroužky česneku, které prokládáme bobkovým listem, pepřem, hřebíčkem a feferonkou....
více o Lahůdkový česnek
Rajčata nakrájíme na kousky (můžeme předtím oloupat). Přidáme papriky nakrájené na nudličky, nahrubo nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky,...
více o Čertovská omáčka
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a dáme je vařit do osolené vody. Přidáme cibuli vcelku, nakrájený česnek a koření. Když brambory změknou,...
více o Flondace
Svaříme vodu s cukrem, octem, a solí, trošku odebereme a necháme vychladnout, do toho pak vmícháme hořčici, přilijeme ke zbylému nálevu a opět...
více o Okurkové "paličky"
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, rozložíme na misu, přičemž je dobře potřeme marinádou, kterou jsme pripravili z octa, soli, prolisovaného česneku,...
více o Orientální řízky
Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme a za občasného míchání rozdusíme. Rozdušenou zeleninu rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a...
více o Domácí kečup
Umytý rybíz prolijeme vroucí vodou (množství takové, abychom mohli rybíz přelít) s octem a scedíme.
Do hrnce odměříme 1/4 l vody, přidáme cukr,...
více o Rybíz ala brusinky II.
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. Do kastrolku nalejeme ocet, vodu a cukr a přivedeme k varu. Po částech přidáváme meruňky a krátce (asi 2 min.)...
více o Sladkokyselé meruňky
Umyté a osušené květy vložíme do sterilizované sklenice a přelejeme octem. Necháme odležet dva týdny na tmavém místě (zabarví se nám podle barvy květů...
více o Řeřichový ocet