Cibuli nakrájíme na proužky, polovinu usmažíme dozlatova na oleji a zalijeme vodou, přidáme zbytek cibule, bujón, koření a dochutíme vegetou. Vaříme,...
více o Cibulačka se sýrem II.
Maso si upravíme do tvaru plátu a důkladně ho osolíme.
Uvaříme si 0,2 l vývaru z uzeného masa a uvařené uzené nakrájíme na kostičky. Smícháme si...
více o Velikonoční roláda s nádivkou
Nadrobno pokrájenou cibuli necháme dusit na rozehřátém oleji s máslem. Přidáme na plátky nakrájený česnek, nejprve dusíme a po odpaření šťávy smažíme...
více o cibulačka s toustem
Housky nakrájíme na kostičky a zalijeme horkým mlékem . Necháme stát.
Nakrájenou slaninu dáme na pánev, přidáme nakrájenou cibulku, a po zesklovatění...
více o Nadívaný krocan
Květák (mladé zelí, kapustu) rozebereme na přiměřené kousky a ovaříme ve slané vodě, ne příliš do měkka.
Na oleji osmahneme cibulku, zasypeme krupicí,...
více o Květákový nákyp II.
Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Žemle pokrájené na kostičky zalijte trochou mléka rozšlehaného se...
více o Krocan (krůta) se žemlovou nádivkou
Opláchnutého krocana osušte, osolte na povrchu i uvnitř a nechejte chvíli odležet. Žemle pokrájené na plátky pokapte smetanou a nechejte prosáknout....
více o Krocan (krůta) s játrovou nádivkou
**Křehké těsto:** všechny přísady dáme do misky a ručním hnětačem zpracujeme v hladké těsto. Těsto vložíme na hodinu do chladničky.
Vyválíme na...
více o Pikantní sýrové pečivo
Vařený květák rozmačkáme, přidáme polohrubou mouku, mléko, sůl, pepř, muškátový květ, vše promícháme a tvoříme plačicky. Smažíme na pánvi z obou stran...
více o Květákové placičky V.
Lilek podélně rozřízneme a dužinu zčásti vydlabeme. Jablka oloupeme, jádřince odstraníme a rozkrájíme je na kostičky stejně jako vydlabanou dužinu s...
více o Gratinovaný lilek s jablky
Stehna částečně nebo úplně vykostíme. Z bílků ušleháme tuhý sníh, v misce uhněteme máslo se žloutky, přidáme trochu strouhanky, mléko, nakrájený salám...
více o Plněná kuřecí stehna s cibulovým salátem
Strouhanku osmažíme na másle, smícháme ji s nastrouhaným sýrem a zalijeme hovězím vývarem. Přivedeme k varu, polévku zahustíme rozkvedlaným vejcem,...
více o Polévka z tvrdého sýra
Nadrobno pokrájenou cibuli necháme dusit na rozehřátém oleji s máslem. Přidáme na plátky nakrájený česnek, nejprve dusíme a po odpaření šťávy smažíme...
více o Cibulačka s toasty
Mleté maso osmahneme na tuku s nakrájenou cibulí. Přidáme slaninu, sůl a muškátový květ. Narovnáme do pekáčku nebo do zapékací misky na to dáme vrstvu...
více o Maso s růžičkovou kapustou
Do mléka vsypeme muškátový květ, vločky, sůl a povaříme. Přidáme banány a rozmícháme na kaši, kterou dohustíme strouhaným sýrem a strouhankou....
více o Banánové polpety
Přebraný špenát v několikeré vodě vypereme, vložíme do většího množství vařící vody a necháme 3 minuty povařit. Vařený špenát procedíme, prolisujeme...
více o Špenátové karbanátky III.
Na polovině tuku opražíme strouhanou mrkev, přidáme krupici a pak zalijeme litrem vody. Vsypeme nastrouhanou cuketu, okořeníme a povaříme. Nakonec...
více o Cukeťačka s opraženými semínky
Veku (žemlovku) nakrájíme na kostičky a dáme do hlubší mísy. Rozpustíme 100 g Hery, kterou polijeme kostičky veky v míse.
Vepřové a uzené maso také...
více o Velikonoční nádivka III.
Na másle osmažíme mouku, zalijeme litrem vody, osolíme, přidáme muškátový květ, sýr a za stálého míchání zavaříme. Na mírném ohni vaříme asi 10 minut,...
více o Sýrová polévka se špenátem
Na oleji osmažíme vločky, přisypeme jemně strouhanou mrkev, osmažíme a zalijeme asi litrem vody. Osolíme, opepříme, vsypeme na špičku nože muškátového...
více o Letní mrkvová polévka
Z kopřiv otrháme lístky, spaříme vroucí vodou, scedíme a necháme okapat. Vychladlé kopřivy jemně nasekáme nebo rozmixujeme.
Mléko rozšleháme s vejci,...
více o Zeleninová polévka s kopřivovým svítkem
Z kuřecích stehen opatrně vyjmeme stehenní kost, kůži lehce uvloníme a stehno naplníme nádivkou. Konec uzavřeme jehlicí, maso osolíme nebo poprášíme...
více o Kuřecí stehna s nádivkou
Bůček uvaříme v tlakovém hrnci doměkka. Odstraníme případné kosti a maso nakrájíme na drobné kostičky. Veku také nakrájíme na drobné kostičky. Maso i...
více o Špekové knedlíky I.
Telecí kýtu prošpikujeme celerem s mrkví, osolíme a zprudka opečeme na oleji s cibulí. Přilijeme 200 ml vody a dusíme doměkka.
Maso vyjmeme, šťávu...
více o Protýkaná telecí kýta
V litru vody uvaříme maso, zeleninu v celku a špetku koření doměkka. Přecedíme a do vývaru vkládáme nakrájenou zeleninu a upečený svítek.
Svítek:...
více o Uzený vývar se špenátovým svítkem
Špenát krátce povaříme v 1/2 litru vody, ochutíme kořením a zalijeme smetanou s rozšlehanými žloutky, čímž polévku zahustíme zjemníme zároveň. Dále...
více o Špenátová polévka
Z másla, mouky s práškem do pečiva a 50 g jemně strouhaného sýra vymícháme těsto, které vložíme do formy. Předpečeme asi 10 minut v předem vyhřáté...
více o Sýrový koláč s brokolicí
Cukr rozmícháme s mlékem. Do směsi rozmícháme žloutky, okořeníme a na mírném ohni zahřejeme. Mléko nesmí přijít k varu, žloutky by se srazily!
Po...
více o Lyžařské mléčné poháry
Kapra naporcujeme, osolíme, opepříme a obalíme v nasekané petrželce. Na polovině másla porce zprudka po obou stranách opečeme, podlijeme vývarem a...
více o Kapr na petrželce
Česnek nakrájíme na nudličky a osmahneme na trošce oleje. Když začne žloutnout, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, necháme přejít varem a přidáme...
více o Česnečka po madridsku
Vývar uvedeme do varu, rozdrobíme do něj rohlíky a necháme je rozvařit. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Nakonec do polévky vmícháme...
více o Žebrácká polévka
Slepici očistíme, zalijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli, oloupanou mrkev a petržel, osolíme a vaříme asi hodinu. Pak vývar ochladíme, maso vyjmeme...
více o Krémová slepičí polévka
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme je na horké máslo a po obou stranách opékáme dozlatova asi 8 minut. Polijeme vínem. Žloutky...
více o Gratinované krůtí řízky
Bůček omyjeme, osušíme a ostrým nožem v něm vytvoříme kpasu. Housky nakrájíme na kostičky, postříkáme mlékem, přidáme nadrobno pokrájené uzené maso,...
více o Nadívaný vepřový bůček
Přebranou a propláchnutou rýži dáme do čisté pětilitrové sklenice. Vodu svaříme s cukrem, necháme vychladnout a přilijeme k rýži. Přidáme koření,...
více o Domácí rýžové víno
Květák rozdělený na růžičky opereme pod tekoucí vodou a uvaříme v osolené vodě. Přelijeme přes síto a vodu, ve které se květák vařil, zahustíme světle...
více o Polévka s květákovými knedlíčky
Očištěnou slepici rozdělíme na porce, osolíme, podlijeme vřelou vodou a dusíme. Přidáme celou cibuli a koření. Z másla a mouky připravíme světlou...
více o Zadělávaná slepice
Nádivka: Na troše másla podusíme nasekanou petrželku, nasekaná játra a žaludek. Zbytek másla utřeme se solí a žloutky, přidáme koření, vychladlá...
více o Nadívané kuře
Na horkou teflonovou pánev vložíme na nudličky nakrájený, oloupaný, semen zbavený patizon a velmi pomalu dusíme.
Když je poloměkký, zalijeme jej...
více o Patizonová omeleta
Filé uvaříme v malém množství vody, rozdělíme na kousky (odstraníme případné kosti) a zakápneme citronovou šťávou. Tavený sýr pokrájíme na kostičky,...
více o Zapečené filé se sýrem
Omyté a očištěné maso nakrájíme na kostky, zalijeme mlékem, osolíme a necháme v lednici přes noc odležet. Odleželé maso spolu s hovězím masem umeleme,...
více o Olomoucký sekaný řízek
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, osolíme a povaříme. Do vychladlého bešamelu vmícháme nastrouhaný sýr, žloutky, sníh...
více o Sýrový nákyp se smetanou
Pivo povaříme a sesbíráme pěnu. Rozmícháme smetanu se žloutky, mouku, máslo, cukr, sůl a muškátový květ. Tuto směs vlijeme do vařícího piva a necháme...
více o Polévka z piva
Máslem vymažeme formu a na zbylém másle opražíme mouku. Zalijeme ji trochou vody, osolíme, ochutíme muškátovým květem a provaříme na hustou kaši....
více o Nákyp z rybího filé
Očištěné, oprané drůbky a cibuli vložíme do 1 l studené vody, osolíme a zvolna vaříme téměř doměkka. Do vývaru přidáme růžičky květáku, mrkve a vše...
více o Drůbková polévka
Bůček omyjeme a špičatým ostrým nožem v něm uděláme kapsu.
Žloutky rozšleháme v mléce a osolíme. Do této směsi dáme zvlhčit housky nakrájené na...
více o Plněný vepřový bůček
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky. V pánvi rozpustíme máslo nasypeme...
více o Gratinované brambory s cibulí
Telecí plát opláchneme, očistíme a najemno umeleme. Maso osolíme, přidáme muškátový květ, mléko a vejce, promícháme nebo našleháme. Necháme půl hodiny...
více o Telecí řízky
Očištěný, omytý pórek nakrájíme na kolečka, osmahneme na polovině dávky másla, zalijeme vodou, přidáme zeleninový bujón a vaříme doměkka. Ze zbývající...
více o Pórková polévka
Brambory omyjeme, uvaříme doměkka, scedíme, oloupeme, prolisujeme do mísy a necháme vychladnout. Potom přidáme rozehřáté máslo, žloutky, strouhanku,...
více o Bramborové krokety