Kedlubnu a mrkev naloupeme škrabkou na brambory na tenké plátky (nebo nastrouháme na struhadle na plátky, ale škrabkou dostaneme velmi jemné plátky a...
více o Zeleninový salát III.
Srnčí maso prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme společně s cibulí na tuku. Přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, celý pepř, nové...
více o Srnčí svíčková
Do vody dáme propláchnuté fazole, mrkev (pokud použijete mraženou , bude to rychlejší) a bujon a dáme vařit. Pak zahustíme jíškou, přidáme majoránku,...
více o Rychlá fazolovka
Nastrouhat a zalít nálevem. Nechat odstát alespoň 4 hodiny, míchat, nakonec přidat hrst kopru a sterilizovat 10 minut....
více o Cuketová čalamáda s koprem
Roštěnky nařízneme a naklepeme, osolíme, opepříme a natřeme citronovou šťávou, olejem a necháme rozležet několik hodin.
Zeleninu očistíme a nakrájíme...
více o Smetanové roštěnky
V hrnci ropálíme olivový olej a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a přidáme na kostičky nakrájený zázvor a ještě 5 minut...
více o Nejlepší cuketová polévka
Do 4 litrových lahví naskládáme okurky (nejlépe větších rozměrů) a proložíme je: mrkev a petržel nakrájená na kolečka, cibule, kopr, křen (pro...
více o Pravé ruské kvašáky
Květák rozmixujeme s trochou vody na kaši, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a sýr a nasekanou petrželku. Do směsi vmícháme vajíčko a hmotu zahustíme...
více o Květákové placky pro děti
Připravte si nálev a povařte asi 15 minut. Do poloviny sklenic narovnejte trochu větší okurky, přidejte 3 kolečka cibule, 5 koleček mrkve, 5 kostiček...
více o Okurky s celerovou natí
Svaříme vodu se solí na 4% roztok (na 1 l vody 40g soli) a necháme vychladnout. Zeleninu oloupeme a očistíme. Květák rozebereme na menší růžičky,...
více o Bulharská trošije (nakládaná zelenina)
Do vroucí osolené vody vložíme nakrájený květák o velikosti, kterou máme rádi na obalovaný květák a vaříme do křehka, prostě jak to máme rádi. Když je...
více o Květáková polévka + obalovaný květák
Králíka naporcujeme, rozpálíme tuk a zpěníme cibuli, můžeme přidat i slaninu (není nezbytná), opepříme, osolíme, přidáme kmín a prudce opečeme. Pak...
více o Houbovecký králík
Začínáme rýží, kterou necháme povařit do poloměkka. V hlubší pánvi (např. Wok) rozpálíme olej, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a zlehka osmahneme....
více o Zapečená rýže se zeleninou a masem
Předvaříme lazaně tak, aby byly měkké a pevné.
Rozpustíme 100 g slaniny, orestujeme na ní cibuli a mrkev. Poté přidáme špenát a dusíme tak dlouho, až...
více o Lasagne se špenátem
Uvaříme těstoviny dle návodu.
Mezitím orestujeme cibuli přidáme maso, když změkne, přidáme zeleninu nastrouhanou nahrubo. Dusíme ji doměkka. Přidáme...
více o Šanghajské nudle
Placky: brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme na hrubém struhadle, posypeme moukou, přidáme vejce a propracujeme v...
více o Bramborový mls
Očistěnou mrkev nastrouháme na struhadle na jemné nudličky, pórek nakrájíme na nudličky a vše osmahneme na másle. Zalijeme vývarem. Jáhly spaříme...
více o Mrkvovo-jahelná polévka
Maso uvaříme spolu s cibulí, celým pepřem, novým kořením a solí. Vývar scedíme. Jemně krájenou cibuli, na nudličky nakrájenou mrkev a celer lehce...
více o Hovězí polévka s barevnými paprikami
Na malém množství oleje zprudka osmahneme kuřecí prsa nakrájená na malé kousky, osolíme, opepříme (jen trochu), poté přidáme pórek a mrkev (nakrájet...
více o Těstoviny kuře citron
Rýži několikrát propláchneme ve studené vodě a necháme 15 minut odpočinout v nádobě s vodou. Mezitím dáme vařit sojovou drť ve vodě s Masoxem (vaříme...
více o Rizoto se žampiony
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso pokrájené na kostky. poprášíme paprikou a přidáme bujón, orestujeme, podle potřeby podlijeme vodou a necháme...
více o Masová polévka "Chaben"
Na oleji osmahneme cibulku s bazalkou, přidáme na kolečka pokrájenou mrkev. Zalijeme vodou, přidáme koření a vaříme do změknutí. Poté rozmixujeme na...
více o Mrkvičková polévka
Očištěnou mrkev nakrájíme a restujeme na rozpáleném oleji. Restujeme tak dlouho, dokud mrkev není měkká. Poté zalijeme vývarem a rozmixujeme. Přidáme...
více o Mrkvový krém de luxe
Veškerou zeleninu opláchneme, očistíme. Hlávkový salát natrháme, nekrájíme, aby neztratil vitamíny. Zbytek zeleniny krom mrkve nakrájíme na nudličky...
více o Zeleninový salát s tuňákem a šunkou
Pro asijské tajmenství anebo kuřecí kousky po sečuánsku nejprve dáme oba druhy sušených hub [I.a) – viz vysvětlivky] do hrnku a zalijeme horkou vodou,...
více o Asijské tajemství
Zelí a mrkev nasekáme (vše naházím do robota a je to bez práce), cibulku nakrájet na jemno, osolit, opepřit, špetka cukru,asi 3/4 skleničky majonezy a...
více o Salát Coleslaw alá KFC
Mrkev nastrouháme na jemném struhadle, taktéž i sýr. Přidáme lisovaný česnek dle libosti (vejce). Vše rozmícháme s majonézou a decentně zasypeme...
více o Maminčina česneková pomazánka II.
Osmahneme jemně nakrájenou cibuli na troše oleje, já používám olivový, ale můžete použít i olej slunečnicový. Když dostane zlatavou barvu, přidejte...
více o Ragů (salsa Bolognese) iliti
Slepici a zeleninu spolu uvaříme, dokud slepice není měkká. Zatím si připravíme zavářku. V misce rozšleháme vajíčka s mlékem, přidáme sůl, mouku a...
více o Slepičí vývar
Mrkev nakrájíme a v troše vody podusíme doměkka. Propasírujeme a vaříme s citronovou šťávou. Když kaše zhoustne, přidáme cukr a povaříme na...
více o Mrkvová marmeláda
Chřest opereme a odřízneme asi 2 cm dřevnaté konce, stonky nakrájíme na čtyřcentimetrové kousky, mrkev nakrájíme na tenké nudličky a rajčata na plátky...
více o Kuře s chřestem v alobalu
Osmahneme cibuli do sklovata, přidáme kuřecí maso, kari, masox a podusíme. Poté přidáme na tenké plátky nakrájenou mrkev, po chvilce i pórek....
více o Nudle a la Číňan
Salát, rajčata, okurek, ředkvičky, papriku a jarní cibulku nakrájíme na středně velké kousky (podle libosti), mrkev nastrouháme a všechno dáme do mísy...
více o Zeleninový salát MIX
Pokrájené zelí, mrkev, celer (popřípadě květák, brokolici), každý druh zvlášt, dáme do vhodné nádoby a přelijeme vřelou osolenou vodou a odstavíme na...
více o Zelný salát IV.
Pohanku propláchneme studenou vodou a dáme vařit do zeleninového bujonu. Vody dáme málo, jako když vaříme rýži. Vaříme 3 minuty a potom necháme pod...
více o Zelenina s pohankou
Špenát propereme, na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku a přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a řapíkatý celer a jemně orestujeme....
více o Lehká špenátová polévka
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev, přidáme mleté maso, osolíme a dobře osmahneme, můžeme zasypat hladkou...
více o Boloňské špagety podle Evy
Maso očistíme a prošpikujeme špekem. Očistíme a nakrájíme kořenovou zeleninu. Na pánev dáme trochu sádla, kořenovou zeleninu, plátek nakrájeného špeku...
více o Svíčková na smetaně podle mojí maminky
V hrnci rozehřejeme olivový olej (dávám až pět lžic), na oleji osmahneme najemno nasekanou cibulku, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a na větší...
více o Pochoutka z hrášku podle řeckého lékaře
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě....
více o Mrkvový koláč III.
Šleháme žloutky s cukrem, pomerančovou šťávou a rozpuštěným margarínem. Přidáme smíchanou mouku s práškem do pečiva, oříšky a mrkev. Vše spojíme s...
více o Mrkvové řezy s ořechy
Nejdříve osmahneme na tuku nakrájenou cibuli, pak postupně přidáváme pokrájenou klobásu (používám Dračí), mrkev na větší kousky, brambory na čtvrtky,...
více o Rychlovka z papiňáku
Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno a dáme zpěnit na rozpálený olivový olej, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a po cca 3 min smažení vložíme do...
více o Lasagne pro Davida
Kuře nakrájené na porce vložíme do hrnce, přidáme na kostky nakrájenou cibuli, na malé kostičky nakrájenou mrkev (popřípadě ji nastrouháme na hrubo),...
více o Jemný, dietní kuřecí perkelt
Maso nakrájíme přes vlákna na silnější plátky, pokrájíme veškerou zeleninu na kolečka (nebo plátky) a vše kromě mouky, sádla a hub dáme do papiňáku...
více o Kližka jinak
Mrkve, sýr a vařené vejce nastrouháme na jemné nudličky a lehce vmíchám majolku nebo tatarku, aby se suroviny spojily a dochutíme solí a pálivou...
více o Jednoduchá mrkvová pomazánka
Celer očistíme a nastrouháme na jemno, mrkev také. Zalijeme vodou, oslolíme, přidáme masox a vaříme asi 15 minut. Mezitím připravíme světlou zápražku...
více o Celerová polévka IV.
Sušené houby namočíme do vody, přidáme sůl a kmín a uvaříme do měkka. Cibuli orestujeme na oleji do zlatova, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a...
více o Houbová "svíčková"