Nejdřív smícháme vodu s cukrem, uvedeme do varu a až začne směs houstnout, přidáme drobně pokrájené čerstvé lístky máty peprné. Krátce povaříme a...
více o Mátový sirup
Rybíz umýt, odstopkovat a usušit. Rybíz, maliny, anýz, mátu, kmín, podélně rozkrojené mandarinky (i se šlupkou) a kandovaný cukr dáme do lahve a...
více o Cassislikér
Jahody a meloun nakrájíme na malé kostičky a dáme do misky. Zalijeme svařeným cukrem s vodou. Do sirupu přidáme jemně nasekané lístky máty, dochutíme...
více o Jahodové gaspaccho
Ricottu našleháme společně s jogurtem. Očištěnou a jemně nastrouhanou mrkev promícháme s citronovou šťávou. Pomeranče pečlivě okrájíme až na dužinu...
více o Osvěžující mrkvové poháry
V misce smícháme jogurt, mátu, petrželku, pažítku a citrónovou šťávu. Kedluben nastrouháme nadrobno, naservírujeme na talíř, zakapeme dresinkem a...
více o Kedlubnový salát III.
Mátu necháme na stoncích nebo rozkrájíme na drobno. Do jednoho hrnku použijeme dva stonky - podle chuti. Zalijeme horkou vodou. Přidáme citron....
více o Svařená Máta (osvěžující všelék)
Karbanátky: česnek nasekáme na jemno, feta sýr nahrubo rozdrobíme rukou a vpracujeme vše společně se všemi ingrediencemi do mletého masa, necháme...
více o Karbanátky s feta sýrem a okurkovou salsou
Ve vodě si rozmíchejte kakao, za stálého míchání přiveďte k varu (zhoustne to), povařte cca 1 minutu a nechte řádně prochladnout.
Utřete máslo s...
více o Senzační kakaový dort z piškotů za studena
Kuře rozdělíme na čtvrtky, jednotlivé kousky nařízneme v kloubech a paličkou naklepeme. Osolíme, potřeme česnekem a nasekanými bylinkami. Necháme v...
více o Kuře na česneku II.
Všechny bylinky POZOR VELMI OPATRNĚ VÁŽIT S MAX. PŘESNOSTÍ zalijeme vinovicí a necháme 14 dní neležet, poté přibarvíme odpáleným cukrem....
více o Domácí fernet
Okurku oloupeme a nastrouháme nahrubo. Řecký jogurt dáme do středně velké misky. (Nemáme-li originální řecký jogurt, smícháme bílý jogurt s tvarohem....
více o TZATZIKI - originální řecký recept
Nakrájená rajčata dáme do velké plytké mísy a trošku zasypeme cukrem. Citron rozkrojíme podélně na poloviny, jednu polovinu odložíme stranou. Druhou...
více o Pikantní rajčatový salát II.
Zelený čaj s mátou spaříme 1,5 l vody asi 80 °C teplé a necháme asi 5 minut louhovat, slijeme do džbánu. Dalších 1,5 l vody přivedeme k varu a zelený...
více o Mátový čaj pro dlouhou letní noc
Salát opereme, necháme oakpat a listy roztrháme, papriku a cibuli nakrájíme, mátu nasekáme na drobno, z citronu lžičkou vydlabeme a rozmělníme dužinu....
více o Řecký salát s mátou
Rozdrcenu nebo hrubě namletou pšenici zalejeme vařící vodou a necháme zakrytou, aby voda vsákla a pšenice změkla. Poté přidáme nasekanou petrželovou...
více o Tabouli
Odřízněte vršek pomeranče a pomocí malého nože a lžičky vydlabejte dužninu. Tu pak nakrájejte na kostičky do větší misky a vymačkejte z ní šťávu,...
více o Jahodové pyré
Uvařenou cizrnu smícháme s nakrájenými rajčaty a ostatními surovinami, zalejeme dopředu připravenou zálivkou a vychladíme.
Zálivka: všechny suroviny...
více o Barevná cizrnová směs s olivami
Paličky stáhneme omyjeme a osolíme, u kosti nařízneme a vytvoříme jakousi kapsu. Naložíme na 2 hodiny do marinády. Strouhaný sýr spojíme s posekanou...
více o Paličky pro hezčí den
Uvaříme pohanku do měkka nebo ještě lépe použijeme zbytek ze včera.
Do mixéru vyklepneme tvaroh, přidáme 4 lžíce pohanky, 1 lžíci fenyklu, řepu, mátu,...
více o Nemožná pohanka
Skopové nebo hovězí maso umeleme spolu s cibulí. Do směsi přidáme ryži, nasekanou nať (koriandru, kopru a máty), sůl, pepř, špetku skořice, někdy...
více o Jarpag dolma - masem plněné vinné listy
Kapie střední velikosti seřízneme ve vzdálenosti 0,5 centimetru od stopky a jádřince odstraníme. Papriky ovaříme v osolené vodu po dobu 1-2 minuty,...
více o Nakládané plněné papriky po Ázerbájdžánsku
Brambory nakrájíme na kostky, se solí uvaříme do skoroměka a scedíme, necháme chvilku okapat.
Na velké pánvi rozehřejeme máslo a na něm orestujeme...
více o Bylinkové brambory se smetanou
Kokos namočit do mléka. Jogurt promíchat se solí, přidat drobně nakrájenou cibuli a rozsekanou mátu, nakonec přidat namočený kokos.
Tato omáčka se...
více o Mátová omáčka II.
Cibuli a česnek nastrouháme, přilejeme a přisypeme ostatní ingredience a smícháme. (Já používám ponorný mixér, takže cibuli jen rozkrájím na kousky a...
více o Absolutně NEJ marináda na cokoli
Mátové listy co nejjemněji nakrájejte a smíchejte s 25 g cukru. Ve vodní lázni rozpusťte 50 g čokolády. Odstavte, přidejte žloutky a šlehejte do...
více o Čokoládovo-mátová zmrzlina
Maso nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s majdou vytvořenou z ostatních surovin. Necháme nejméně 2 hod. odležet, lépe aspoň 1 den. Lžící tvoříme...
více o Pikantní medailonky po arabsku
Pěkně žlutý banán oloupeme a rozmačkáme vidličkou. Přidáme mléko, zmrzlinu a vše dobře rozmixujeme. Servíruje ve vychlazené sklenici. Zdobíme kopečkem...
více o Ledový banánový koktejl
Rýži propláchneme vodou. Na pánvičce rozehřejeme olej a přidáme bobkový list, který necháme tak 2 min. - dodá oleji chuť a aroma. Sundáme z ohně a...
více o Mátová rýže
Ananas nakrájíme na kostky. Meloun také nakrájíme na kostky, schováme si ale jednu celou polovinu kůry z melounu, kterou zatím dáme do lednice (dužinu...
více o Letní melounový salát
Do vysoké sklenice dáme cukr, 1/4 limetky nakrájené na kousky, (i se slupkou) asi 10 lístků máty a drtíme je (jde to i klasickou kvedlačkou ,ale lepší...
více o Mojito bez alkoholu
Na pánvi si rozehřejeme olej a usmažíme nakrájenou chilli papričku, rozdrcený česnek a fenykl. Necháme vychladit. Odstraníme 6 listů salátu a necháme...
více o Zabalený artyčok
Omyjeme hrozny, kuličky otrháme od stopky a překrojíme napůl. Oloupeme mrkev a nakrájíme na plátky asi 1/2 cm silné. V hrnci zahřejeme 1 lžíci oleje,...
více o Mrkvový salát s hrozny
Z jarních cibulek odkrojíme kořínky i tmavozelené listy. Cibulky omyjeme a nadrobno nakrájíme. Smícháme kozí sýr, cibulku, římský kmín a chilli....
více o Sýrové krekry
Z pomeranče okrájíme kůru i s bílou spodní vrstvou. Plody nakrájíme na tenké plátky, můžeme odstranit i jadérka. Šťávu, která při práci vytéká, dáme...
více o Pomeranče v medu
Namočíme strouhanku (ale tak, aby byla mokrá, ale neplavala), přidáme ji k mletému masu, pak přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, promícháme, přidáme...
více o Keeftedes - rodinné Ťofty
Okraje žebírek 2x mírně nakrojíme, aby se žebírka nekroutila a rukou naklepeme. Přísady na marinádu smícháme, zalijeme žebírka a v chladničce necháme...
více o Jehněčí žebírko s Nivou
200 ml kompotové šťávy smícháme se skořicí a solamylem, necháme přejít varem, aby zprůsvitněla a zhoustla. Vmícháme vypeckované třešně a likér (pro...
více o Mátové palačinky s třešněmi
Kotlety osolíme, opepříme a prudce z obou stran opečeme. Potom je obalíme ve směsi strouhanky a sekané natě. Vložíme na pekáč a při 200 °C pečeme do...
více o Jehněčí kotlety s mátovou omáčkou
Ve velkém hrnci rozpusťte 25 g másla a dozlatova na něm osmažte nakrájenou cibuli. Kuře s vývarem dejte do hrnce, přidejte sůl a pepř. Přikryjte...
více o Perské kuře na bylinkách
Cukr nasypte na pánev a přidejte vodu. Přiveďte do varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nasekané bylinky, zamíchejte a odstavte. Nechte...
více o Sladký bylinkový sorbet
Kostky nakrájeného melounu smícháme s feta sýrem, též na kostky nakrájeným, rajčátky, čekankou, bylinkami a olivami. Řádně promícháme a servírujeme do...
více o Melounové osvěžení
Oloupeme okurku a podélně ji rozřízneme. Lžičkou vydlabeme jadérka. Zbylou dužinu pokrájíme na malé kostičky. Omyjeme a otřepeme mátu. Otrháme lístky...
více o Raita
Lososa nakrájíme na menší kousky a třikrát na jemno umeleme. Přidáme sůl, pepř, šťávu, smetanu a sekaný kopr. Vše spolu promícháme na pěnu. Dvěma...
více o Halušky z lososa v rajčatové omáčce
Z bílku a cukru ušleháme tuhý sníh,vmícháme citronovou kuru.Troubu předáme na 150 stupnů.Plech vyložte pečícím papírem a lžičkou dělejte sněhové...
více o bezé s jahodami
Mouku prosejeme, rozšleháme vejce s cukrem, solí a trochou mléka, střídavě přidáváme mouku a mléko, metlou vyšleháme v hladké lité těsto. V chladničce...
více o Jablečné palačinky s tvarohem
Jahody zbavíme stopek, opereme, necháme okapat a nasáknout likérem.
Vložíme je do misek a jednoduše doplníme Ramou Cremefine ke šlehání, kterou jsme...
více o Jahody Amaretto
Cibuli nakrájíme na hrubo - podélné lístky, česnek nakrájíme také na hrubo. Přivedeme olej do varu a veškeré suroviny do něj vhodíme, přičemž...
více o Královský gril
Krabí tyčinky necháme rozmrazit a nakrájíme příčně na silnější plátky. Rozkrojíme grapefruity na poloviny, opatrně vyjmeme dužinu (aby nám zůstala ...
více o Lehké pestrobarevné osvěžení