Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce. Pečeni zprudka orestujte ze všech stran v pánvi na oleji, aby se...
více o Hovězí pečeně s houbami
Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku....
více o Topinky se smaženicí
Scedíme zelí a vymačkáme z něho vodu, nálev uchováme pro finalizaci jídla. Zelí nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme nadrobno.
V hrnci na sádle...
více o Uzená krkovice s lepenicí s kysaným zelím
V hrnci osmahneme na oleji na kostky pokrájenou cibuli. Když začíná zlátnout, přisypeme na kostky nakrájené bílé ředkve a krátce orestujeme.
Mezitím...
více o Krém z bílé ředkve na víně
Sušené papričky zalijeme vroucí vodou a necháme je chvíli nabobtnat. Mezitím na suché pánvi chvilku prohodíme suché koření, aby se rozvonělo.
Vodu z...
více o Harissa pasta
Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na kousky nakrájené maso z vykostěného kuřecího stehna.
Posypeme mletou paprikou a lehce...
více o Uzená kuřecí polévka
Brambory oloupeme a dáme do hrnce s vodou.
Nakrájíme je na kostky, propláchneme a zalijeme čerstvou vodou. Osolíme, přidáme kmín a dáme vařit.
Vaříme...
více o Vařené brambory
Brambory a polovinu cukety nastrouháme najemno, zbylou cuketu spolu s mrkví nahrubo a vše dáme do mísy. Přidáme prolisovaný česnek 2 vejce, žervé, sůl...
více o Cuketové placičky s žervé
Pórek očistíte, brambory oloupete a oboje nakrájíte na malé kousky. V hrnci rozehřejete máslo spolu s olejem, přidáte nakrájený pórek, brambory, kmín...
více o Bramboračka s pórkem
Cibuli nakrájejte nadrobno a zpěňte na lžíci oleje, přidejte uzené maso pokrájené na kostičky a pár minut ho restujte. Zelí slijte, pokrájejte, aby v...
více o Závin se zelím a uzeným masem
Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, špekáčky na půlkolečka nebo na kostičky, cibuli pokrájejte nadrobno.
Na dvou lžících oleje osmažte cibuli...
více o Buřtguláš podle časopisu F.O.O.D.
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme celer nakrájený na větší kostky a osolíme. Kořenovou zeleninu opečeme lehce dozlatova. Pak přidáme nadrobno...
více o Celerový krém
Kořenovou zeleninu nakrájejte na kostky, cibuli a chilli papričku najemno.
V hrnci na rozehřátém oleji všechnu zeleninu orestujte, asi 4 minuty,...
více o Rajčatová polévka
Vejce uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte najemno, česnek prolisujte, zázvor nastrouhejte. Nožem a ještě lépe v hmoždíři nadrťte kardamom a římský kmín,...
více o Tikka masala s vejci
Květák rozeberte na malé růžičky. Brambory nakrájejte na kousky, cibuli na tenká půlkolečka a chilli papričku najemno, zázvor nastrouhejte.
V kastrolu...
více o Aloo gobi
Mouku nasypte do mísy robotu a promíchejte s práškem do pečiva, přidejte pokrájené máslo, zakysanou smetanu, vejce, jemně nastrouhaný parmazán a sůl....
více o Parmazánová kolečka
Cibule oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké nudličky, klidně použijte mandolínu.
V hrnci zahřejte polovinu másla a cibuli 15 minut duste pod...
více o Sýrovo-cibulová polévka s krutony
Dejte vařit vodu na zelí. Nakrájejte zelí, cibuli a slaninu. Připravte si kmín, asi 3 lžíce cukru a bílé víno.
Když se voda začne vařit, tak ji osolte...
více o Karamelizované zelí
Nechám nabobtnat chia semínka a psyllium ve vodě. Pak přidám zbytek surovin.
Vymíchám a nechám cca 10minut odstát. Cca minutu promíchám (pomalý...
více o Vyzkoušený skvělý bezlepkový chleba
Pro 4 - 5 osob, budeme potřebovat předem uvařit cca půl kila krup. Ty po uvaření scedíme a necháme řádně okapat.
Vepřové maso upečeme klasicky, tak...
více o Kroupo - vepřo (maso) - zelo
Omyté a osušené maso pokrájejte na větší kostky o velikosti asi 4 x 4 cm. Oloupanou cibuli nakrájejte nahrubo a česnek na tenké plátky. Přidejte...
více o Výpečky s chlupatými knedlíky a zelím
Cibuli nakrájíme nadrobno. Hovězí maso nakrájíme na malé kostičky. Pak maso promícháme v misce s pepřem a kmínem.
Na sádle osmažíme cibuli do růžova....
více o Bramborový guláš s fazolemi a hovězím masem
Kuře opláchněte pod vodou a osušte papírovými utěrkami
Poté kuře vložte na plech a osolte a přidejte kmín.
Vezměte slaninu a kuře s ní obložte po...
více o Kuře na černém pivu
Nejprve sušené houby zalijeme vodou.
Cibuli najemno nakrájíme a zpěníme na oleji.
Přidáme mletou papriku, kysané zelí, na kostky pokrájené brambory a...
více o Vánoční zelňačka s tofu
Rozpusťte sádlo, přidejte cibuli a restujte dozlatova.
Přidejte maso nakrájené na větší kostky, orestujte z obou stran, přidejte kmín, nové koření,...
více o Segedínský guláš z chytrého hrnce
Stehna nebo celou kachnu pořádně nasolte a okmínujte. Stehýnka vložte vedle sebe do pekáče a zalijte trochou vody, stačí pokrýt dno. Troubu rozehřejte...
více o Pečená kachna
Na sádle si zpěníme cibulku, jakmile zezlátne, přidáme na růžky nakrájený květák. Zalijeme masovým vývarem (já dala masox) a kmín. Vaříme do změknutí...
více o Květáková polévka
Nějakou dobu jsem se pokoušel naučit ideální domácí chléb a po vyzkoušení mnoha receptů jsem se dopracoval k následující receptuře. Je to rychlé,...
více o Žitný chléb Ondra
Kvásek rozmíchejte v hrnku vlažné vody, nejlépe večer předem. Houby zalijte v misce teplou vodou. Než nasáknou, uvařte ve slupce brambory, slijte je a...
více o Krkonošské kyselo
Do zhruba kilogramového kusu, libové krkovice, bez kosti uděláme několik hlubokých zářezů (nedokrojit na plátky!). V oleji rozmícháme koření dle chuti...
více o Plněná krkovice na jehle
Kachnu očistěte, odřízněte horní konce křídel. Nezapomeňte z břicha vyjmout droby v sáčku! Kachnu osolte i okmínujte zvenku i zevnitř a do břišní...
více o Pečená kachna s červeným zelím
Původně se tento recept dělal jen z bůčku, až na konci minulého století se začalo přidávat i dietnější maso. Poměr je tedy čistě na Vás, nám tento...
více o Vepřové výpečky se zelím
Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů a vezměte si k ruce pekáček tak velký, aby se do něj kuřecí maso vešlo natěsno. Velké mezery mezi kuřecími...
více o Kuře se zelím a bramborem
Do podmáslí rozdrobíme drozdí, přidáme fenykl a kmín, ocet, obě mouky, rozdrobenou nivu, sůl a vypracujeme hladké, nelepivé těsto.
Těsto necháme...
více o Dalamánky s Jihočeskou nivou
Nejprve si zpracujeme cibulku. Tu necháme osmažit na mírném plameni do měkka, poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
Mezitím si rozválíme těsto...
více o Slaný veganský štrůdl
Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ...
více o Zelňačka s klobásou
Koření nadrťte v hmoždíři spolu s 1 lžičky soli. Všechny suché ingredience dejte do velké mísy, přidejte koření a promíchejte. Přilijte olej a vodu a...
více o Semínkové krekry
Nejprve začneme zelím, které zabere nejvíce času. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme cuk a počkáme až se rozpustí, mírně do hněda. Potom přidáme na...
více o Veganské plněné knedlíky s červeným zelím
Chystáme den předem: Sójové kostky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylejeme, napustíme...
více o Veganský guláš
Nakládané zelí nakrájejte na menší kousky a opláchněte.
Poté dejte do hrnce s vodou, přidejte kmín, sůl, na kostičky nakrájené brambory a vařte.
Poté,...
více o Rychlá zelňačka
Růžičkovou kapustu omyjte a nechte okapat. Schovejte si 2-3 kapustičky na ozdobu. Ze zbylých sundejte 2 nebo 3 svrchní lístky a rozčtvrťte. V hrnci si...
více o Polévka z růžičkové kapusty
Všechny přísady na bramborák smícháme dohromady a smažíme na oleji, na pánvi. Bramboráky děláme velké (o velikosti talíře).
Zelí dáme vařit do hrnce s...
více o Plněný bramborák
Spaříme kopřivy.
Vše nakrájíme a hodíme do hrnce.
Přidáme koření podle chuti.
Vaříme do doby než jsou brambory a kroupy měkké. Zjemníme kouskem másla....
více o Velikonoční zelená polévka
Troubu předehřejte na 170 °C. Z husy odřízněte křídla v druhém kloubu a zevně i uvnitř ji osolte, okmínujte, pak položte na pekáč na odříznutá křídla...
více o Svatomartinská husa
Cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky. Bílou a světle zelenou část pórku nakrájíme příčně na kolečka, která pak podélně překrojíme na menší kousky a...
více o Noky s pórkem a žampiony dle mamky