Tenhle recept mě naučila babička a vždycky dodala: Hlavně tam nedávej moc cibulky ani kmínu, nebo to zhořkne. Jestli váháte ohledně množství uvedených...
více o "Kýtová" omáčka
Pokud nemáte rádi rajskou omáčku a hledáte omáčku k plněným paprikám, našli jste. Ingredience na plněné papriky nenajdete v seznamu, ale níže v...
více o Papriková smetanová omáčka
Kokos smícháme s vejcem a salkem, trochu si můžeme nechat třeba do čaje nebo kávy.
Máslo s čokoládu společně rozpustíme ve vodní lázni nebo v...
více o Čokoládový koláč "kokoska"
Maso nakrájíme na kostky nebo plátky (dle použitého druhu), osolíme, opepříme a dáme orestovat na dosklovata na oleji osmaženou cibuli. Až máme maso...
více o Tymiánové hovězí se zeleninou
Jablka oloupeme a pokrájíme na drobné kousky, pokapeme šťávou z citronu.
Mléko smícháme s necelou lžící citronové kůry (jen žlutá část!), vanilkovým...
více o Citronovo-jablečné lívance
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl, cukry a kůru, promícháme, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme polovinou mléka. Trochu...
více o "Mrkváky" - kynuté buchty s mrkví
Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou a vždy po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je sejmeme, aby...
více o Holubce v bešamelu - plněné zelné listy
Mouku, cukry, kůru, sůl a další suroviny dle vlastního výběru (kandované ovoce, ořechy...) nasypeme do mísy a promícháme, uprostřed uděláme důlek, do...
více o Bramborový věnec II.
Banány rozmačkáme vidličkou. Utřeme vejce s cukrem a tukem. Přidáme banány, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kousky čokolády nebo oříšků....
více o Banánové muffinky
Do mísy nasypeme mouku s citronovou kůrou, cukry a solí, promícháme, uděláme uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou...
více o Bramborové buchty - kynuté
Do masa opatrně nařízneme hlubší kapsu. Maso osolíme a opepříme. Salám nakrájíme na kostičky. Hermelín v polovině prokrojíme a poté ještě přepůlíme....
více o Hermelínové řízky
V míse smícháme obě mouky s cukrem a solí, přidáme nastrouhané brambory, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, posypeme ho vanilkovým...
více o Makovky - sladké housky
Do mísy nasypeme mouku, přidáme jemně nastrouhané brambory, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, zalijeme...
více o Bramborové koláče - kynuté
Vejce rozmixujte společně s banány, přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, oba cukry, kakao, špetku soli, šťávu z citronu a rozpuštěné máslo....
více o Banánový dortík s kakaem
Dáme vařit sojový granulát (je vhodné jej vařit např. s přírodním bujónem) a těstoviny.
Připravíme omáčku: Nakrájíme celer a mrkev na velmi velmi...
více o Zapečené těstoviny se sojovým granulátem
Vyšleháme do pěny máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem, špetkou soli a arašídovým máslem. Pak vmícháme mouku s práškem do pečiva a utvoříme...
více o Arašídové sušenky
Vyrobit a uhmatat těsto, vložit na půl hodiny do ledničky, pak nechat asi 3 minuty v pokojové teplotě a pak vzít tubu na krém a dávat na plech. Péct...
více o Esíčka
Rozpustíme máslo a smícháme s kondenzovaným mlékem, vejci a moukou, přidame sodu. Těsto rozdělíme na tři části. Do jedné přidáme kakao a pečeme každé...
více o Cake "dream of life"
Nalámanou čokoládu na suflé rozpustíme s máslem ve vodní lázni. Oddělíme žloutky a bílky. Bílky ušleháme do pevné hmoty. Žloutky ušleháme s cukrem,...
více o Snadné čokoládové suflé
Mouku, kakao, kypřidlo a cukr smícháme, přilijeme mléko, olej, vejce a dobře promícháme (z bílků můžeme udělat sníh, není to ale nutné). Těsto...
více o Jogurtovo-kakaový koláč (řezy)
Smícháme cca 1/3 mouky s Herou a ve zbytku mouky rozmícháme vejce, vodu a sůl. Poté obě části spojíme a vypracujeme těsto, které necháme v chladu...
více o Maminčin štrůdl
Všechny ingredience smíchejte a propracujte. V míse, kterou zakryjete utěrkou, nechte kynout na teplém místě 4-6 hodin (měla jsem to u roury od...
více o Chléb pro začátečníky (s česnekem)
Řepu nastrouháme do mísy dle chuti najemno, nahrubo nebo půl na půl. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, kmín, sůl a dobře promícháme. Kořeníme...
více o "Řepáky" bramboráky z červené řepy
Uděláme si kvásek, který poté smícháme s moukou a solí a zbytkem vody. Těsto pořádně propracujeme a necháme vykynout přibližně hodinu.
Po vykynutí...
více o Francouzské bagety (Baguettes)
1. Oloupejte, rozčtvrťte a zbavte jadřince všechna jablka.
2. Nakrájejte je na 1,5 cm silné plátky.
3. Dejte do mísy, přidejte citrónovou šťávu, cukr,...
více o Famous Apple Pie
Jogurt smícháme s moukou, osolíme, přidáme prášek do pečiva. Vpracujeme rukama hladké těsto a dáme do lednice na půl hodiny odpočinout.
Pak vyválíme...
více o Dietní langoše podle Ládi Hrušky
Brambory oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, zalijeme vodou a přidáme Masox. Vaříme, dokud brambory nejsou měkké.
Pak polévku rozmixujeme dohladka...
více o Bramborová krémová polévka
Fazole namočíme do studené vody na hodinu, pak osolíme a uvaříme doměkka, scedíme a nasypeme do hotové omáčky.
Omáčka: Na rozpuštěném másle s olejem a...
více o Fazole v rajské omáčce s klobásou
Na trošce oleje osmažíme cibuli, během smažení přidáme smažit i na kolečka pokrájenou klobásu, pak přidáme krátce orestovat protlak s česnekem a...
více o Klobásové zelí
Na trošce oleje nebo sádla necháme osmažit pokrájenou cibuli, během smažení přidáme osmažit i na kolečka pokrájenou klobásu. Přidáme na nudličky...
více o Kapustová klobása
Na kousku másla osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky pokrájené žampiony a na kostičky pokrájenou slaninu. Za občasného promíchání...
více o Žampionová polévka se sýrem
Tyto placky jsou známé pod několika názvy: v Anglii jsem se setkala s tím, že tomu říkají Naan bread, v Ústí v indické restauraci placky Chapati, nebo...
více o Indický chléb (Naan / Chapati)
Do mísy dáme mouku (nejlépe dvounulku, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme droždí, zalijeme vodou a necháme droždí krátce rozpustit, ale kvásek...
více o Focaccia s tymiánovým zelím a slaninou
Na kousku rozpuštěného másla necháme krátce osmažit pokrájené Surimi tyčinky a nudličky česneku (jeden stroužek si nastrouháme a přidáme až ke konci...
více o Česnečka se Surimi tyčinkami
Těsto:
Utřeme si 100 g másla, 200 g cukru a 3 žloutky. Smícháme 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr. Tyto dvě směsi smícháme...
více o Tvarohové řezy podle mamky
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kostky, posolíme a okořeníme podle chuti. Mouku, vejce a smetanu smícháme a přidáme polovinu strouhaného sýra a nakonec...
více o Slaninový hřbet
V míse smícháme všechny sypké ingredience, přilijeme vodu, vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu kynout. Pak ho rozdělíme na dvanáct stejně...
více o Bulky s Goudou podle Ládi Hrušky
Do mísy nasypeme mouku, droždí, sůl a kmín, směs promícháme a zalijeme vodou a opět vše dobře promícháme. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 12-18 hodin...
více o Domácí chléb podle Ládi Hrušky
1) Přivedeme vodu k varu, vložíme celou cibuli, bobkový list a zvěřinu. Vaříme do změknutí.
2) Na pánvi osmahneme nakrájený špek, přidáme nastrouhanou...
více o Zvěřinová svíčková bez pečení
Na plátku másla osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, přidáme na nudličky pokrájenou hlívu a za občasného promíchání podusíme pod poklicí. Až se nám...
více o Sýrová polévka s hlívou
Do vlažného mléka se lžící cukru rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, vanilkový cukr, sůl, jemně...
více o Bramborový karásek, pletenky - kynutý
Těsto:
Mouku smícháme s cukrem, práškem do perníku a skořicí. Ve směsi uděláme jamku a přilijeme tekutý med. Zpracujeme - těsto by mělo být sypké....
více o Medové perníčky - rodinný recept
Maso nakrájet na kostky, osolit a dát vařit. Postupně podle tvrdosti přidáváme další ingredience. Nejprve nakrájené zelí, necháme částečně povařit s...
více o Boršč podle mojí mámy
Do mísy dáme mouku, cukr, kůru, pudinkový a kypřící prášek a promícháme. Přidáme aroma, žloutek, změklý tuk a smetanu a ze všeho vypracujeme hladké...
více o Jablečný víkendový koláč - vláčný
Na trošce oleje necháme osmažit pokrájenou cibuli a špek. Pak přidáme na kostky pokrájené (nebo plátky), osolené, opepřené a moukou zaprášené maso,...
více o Hovězí na mrkvi s rozmarýnem
Do papiňáku nalijeme olej a osmažíme nadrobno cibulku. Potom přidáme cukr a necháme trochu zkamarelizovat. Poté přidáme nakrájenou kýtu na kostičky ...
více o Křenová omáčka II.
Maso nakrájíme na plátky (naklepeme) nebo kostky, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a dáme osmažit dozlatova na dosklovata osmaženou cibuli na oleji...
více o Celerové hovězí s tymiánem
Na rozpuštěném másle s olejem necháme zpěnit mouku, ze které uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem a rychle dobře promícháme. Do mléka přidáme...
více o Jednoduchá křenová omáčka z mléka