Očištěnou slepici rozdělíme na porce. Vložíme ji do osolené vody, přidáme jednu cibuli, několik kuliček pepře a uvaříme doměkka. Vývar přecedíme a...
více o Slepice v bílé omáčce
Na rozehřáté máslo nasypeme hladkou mouku a uděláme zápražku, přidáme hřebíček, skořici a švestková povidla. Poté rozředíme vodou a necháme provařit....
více o Trnčená máčka
Nakrájenou cibuli necháme zpěnit, přidáme na kousky nakrájené maso, osolíme a dusíme. Mezitím nakrájíme zelí, přidáme k masu a dusíme. Zaprášíme...
více o Vepřové maso dušené v zelí
Těsto: máslo, cukr, žloutky třeme do pěny, přidáme mléko mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků a upečeme.
1.nádivka: piškoty rozdrobíme na...
více o Řezy s kokosem
Z uvedených surovin umícháme řidší hladké těstíčko. Na rozpálený olej sázíme čajovou lžičkou malé hromádky, na středním plameni osmažíme dozlatova....
více o Nadýchané vdolečky
Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme překrájené zelí i s lákem a udusíme doměkka.
K zelí...
více o Fazole s kysaným zelím
Žemle nakrájíme na plátky, zvlhčíme mlékem a necháme prosáknout. Rozmělníme je, promícháme s mletým masem, drobně nakrájenou cibulí, osolíme a...
více o Těftěly v rajčatové omáčce
Oprané kopřivy spaříme několik minut v horké vodě. Necháme okapat a na jemno rosekáme. Na sádle zpěníme jemně nakrájenou cibuli, vložíme posekané...
více o Špenát z mladých kopřiv
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se...
více o Vepřová játra na smetaně
Omyté jazyky dáme vařit spolu s očištěnou zeleninou a cibulí a solí. Měkké jazyky očistíme, oddělíme podjazyčí, oloupeme a nákrájíme na široké nudle...
více o Zadělávaný vepřový jazyk
Na másle osmahneme jemně nakrájenou cibulku, přisypeme mouku a rozmícháme světlou jíšku. Rozředíme ji vývarem a vaříme asi 20 minut. Přidáme smetanu,...
více o Omáčka Kari
Vše zpracujeme dohromady, rozválíme a rozkrájíme na čtverce. Doprostřed každého čtverce dáme kousek marmelády - nejlépe rybízové. Čtverečky uzavřeme,...
více o Tvarohové taštičky
Kuřecí prsíčka nakrájíme na malé kousky asi 2x2 cm, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a vložíme nejméně na 3 hodiny (lepší je na 24 hod.) do lednice...
více o Kuřecí rarášci
Kachní stehna očistíme, chilli papričky nasekáme na drobno. Stroužky česneku utřeme se solí. Poté ho dobře promícháme s nasekanými chilli papričkami,...
více o Pikantní kachní stehýnka
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a rozšťoucháme nebo prolisujeme. Přidáme k nim vejce, špetku soli, lžíci mouky, sádla a vypracujeme těsto, z...
více o Bramborový džuveč
Oloupané vařené brambory nakrájíme na větší kostičky.
V kastrolu osmažíme na rozpáleném sádle drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme,...
více o Brambory na paprice
Medailonky uvaříme dle návodu.Přecedíme a vodu jemně vymačkáme a medailonky rozkrojíme.Osolíme,opepříme a potřeme česnekem.Vložíme plátek cihly a...
více o Řízky ze sojových medailonků
Očištěné a oprané kousky kapra osolíme a obalíme v hladké mouce. Na drobně rozkrájené a rozškvařené slanině opečeme kousky kapra. Opečené vyndáme a...
více o Kapří guláš s paprikami a rajčaty
Očištěného kapra stáhneme z kůže, nakrájíme na větší kousky, pokapame citronovou šťávou, osolíme a opepříme, necháme 1/2 hodiny odležet. Na pánvi...
více o Kapří guláš s hráškem
Z droždí cukru a vlažného mléka necháme vzejít kvásek, který vlijeme do mouky smíchané se solí, rozšlehaných žloutků a pokrájeného změklého tuku....
více o Kynuté plněné rohlíčky
Z vlažné vody, cukru a droždí necháme vzejít kvásek, který vlijeme do nepatrně osolené mouky a zaděláme těsto. Necháme pod utěrkou asi půl hodiny...
více o Langoše II.
Z droždí, cukru a trochy mléka zaděláme kvásek a necháme vzejít. Pak vmícháme osolenou mouku s práškem do pečiva, přidáme rozmíchaný jogurt se zbytkem...
více o Langoše po maďarsku
Brokolici uvaříme v osolené vodě do měkka a necháme zchládnout. Párky nakrájíme na kolečka, cibuli na hrubší kostičky. Sýr rozdělíme na poloviny,...
více o Zapečená brokolice II.
Nastrouhanou zeleninu a na hrubo nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova na tuku. Přidáme hladkou mouku, osmažíme a přimícháme protlak nebo rajčata....
více o Omáčka z rajčat a zeleniny
Mrkev, petržel a celer nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme na kostičky. Zeleninu podusíme na másle, přidáme cibuli, osmahneme dorůžova,...
více o Falešná svíčková omáčka
Bílky s cukrem ušleháme do pěny. Do té přidáme hladkou mouku a mleté ořechy. Hmotu rozdělíme na dva plechy a ve středně vyhřáté troubě upečeme(při 180...
více o Štafetky
Opláchnutou vepřovou plec protkneme slaninou a půlkou párku a opečeme po všech stranách na teflonové pánvi. Maso osolíme, poprášíme paprikou, vložíme...
více o Debrecínská vepřová plec
Palačinky potřeme kečupem, poklademe plátky salámu, plátkovým sýrem, okořeníme a stočíme do ruličky. Obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek....
více o Plněné palačinky
Sušené houby namočíme do vody, nejlépe přes noc. Druhý den uvaříme, vývar přecedíme a použijeme pro přípravu omáčky. Na másle zpěníme na jemno...
více o Houbová omáčka s kysanou smetanou
Tuk nahrubo nastrouháme na struhadle a přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto a vyválíme plát asi 1 cm silný. Formičkou vykrájíme laskonky....
více o Kokosové laskonky
Do hrnce vlijeme vodu, přidáme nakrájenou cibuli, lžičku kmínu a houby a vaříme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Propláchneme je a vhodíme do...
více o Staročeská koprová polévka
Na vál prosejeme mouku, doprostřed pak přidáme cukr, rozšlehaná vejce a mléko, do kterého nadrobíme droždí a vytvoří se nám kvásek. Nakonec do těsta...
více o Tvarohové rohlíčky II.
Uvaří se slepice i s drůbkami, osmaží se cibulka, přidají se 2 lžíce hl. mouky a udělá se světlá jíška, která se zředí vývarem ze slepice. Přidá se...
více o Kaldoun II.
Kvasnice míchejte v hrníčku s cukrem dokud se nerozpustí.
Mouku dejte do zadělávací mísy, přidejte olej, 1/4 l vody a rozpustěné kvasnice. Těsto...
více o Chléb a housky na příští ráno
Růžičkovou kapustu dobře očištěte a omyjte. Do 3 l vody přidejte sůl a když se začne vařit, vložte růžičkovou kapustu. Vařte ji 8 min. Vodu slijte,...
více o Zapečená růžičková kapusta s uzeninou
Dobře omytý pórek nakrájíme na kolečka, bílou část osmahneme na tuku a zelenou dáme vařit do osolené vody. Vývar zahustíme jíškou, přidáme žloutek,...
více o Pórková krémová polévka
Maso nakrájíme na kostky asi 1,5x1,5 cm, orestujeme na tuku, okořeníme a osolíme dle chuti. Předem namočené fazole přidáme i s vodou, ve které byly...
více o Fazole podle Chozého
Z bramborového těsta vyválíme válečky, které nakrájíme na tenká kolečka. Do kolečka vložíme nakrájenou uzeninu a nahoru připevníme další kolečko z...
více o Kroketky ke špenátu
Nastrouhané brambory, mouku a tuk uhněteme rukama v těsto. Necháme vychladit v ledničce. Vyválíme plát o síle asi 3 mm, potřeme jej rozšlehaným vejcem...
více o Slané tyčinky z bramborového těsta
Do misky dáme tvaroh, přidáme nastrouhaný sýr, na kousky nakrájenou anglickou slaninu, podle chuti nastrouhaný nebo rozetřený česnek. Přidáme 2 celá...
více o Karbanátky trochu jinak
Kuřecí maso omyjeme, lehce osušíme, osolíme a necháme odležet. Pak je poprášíme hladkou moukou a opečeme na rozehřátém oleji. Opečené maso vyndáme a...
více o Dušené kuře po římsku
Maso opereme, odblaníme a odstraníme z něj lůj. Pak je potřeme česnekem utřeným se solí a opepříme. Opečeme ve velkém kastrolu na rozehřátém sádle,...
více o Skopová bačovská pečeně
Mouku nasypeme do mísy, přidáme do ní ušlehané vejce s cukrem. Med ohřejeme v mikrovlnné troubě, přidáme do něj sodu s kapkou octa, přidáme do mísy....
více o Medovník Petra Novotného
Z droždí, cukru, trošky mouky a vody uděláme kvásek a necháme vzejít. Pak z udaných ingrediencí uděláme těsto, které necháme 1-1,5 hodiny kynout na...
více o Domácí chléb II.
Rybí filé dáme do pekáče. Polijeme máslem osolíme a posypeme petrželkou. Dáme péct do trouby.
Uděláme jíšku na cibulce. Zalejeme vodou, chvíli vaříme....
více o Rybí filé s rajčatovou omáčkou
Na oleji na mírném ohni zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme čistá nakrájená játra, pepř a kmín a opékáme. jakmile jsou játra opečená, vyndáme...
více o Kuřecí dušená játra
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a necháme zrůžovět. Zředíme studenou vodou nebo vývarem, rozšleháme a 20 minut...
více o Sýrová polévka VII.