Drobně pokrájenou cibuli osmažíme dosklovata na oleji. Přidáme osmažit na kostičky či nudličky pokrájené, osolené maso. Poté přisypeme pokrájené...
více o Kuřecí tandoori směs se zeleninou
Zelná směs: na malém množství oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, k té přisypeme pokrájenou slaninu a dále smažíme. Když je i slanina...
více o Listové šátečky se zelím (zelnou směsí)
Hluboký plech vyložíme pečícím papírem. Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej, ořechy, vychladlé vločky, mouku s kypřidlem a vše dobře...
více o Ořechové řezy s vločkami
Ovesné vločky namočíme asi na hodinu do mléka se špetkou soli, poté uvaříme na kaši, stačí jen velmi krátce. Mléka dáváme podle toho, jaké ovoce...
více o Jablečný (ovocný) nákyp z ovesných vloček
Palačinky:
Z uvedených ingrediencí umícháme hladké řidší těsto, které necháme za občasného promíchání odstát cca 30 minut. Pak naběračkou těsto...
více o Vanilkové palačinky po našem
Smetanu uvaříme s cukry a hladkou moukou v kastrolku na hustou kaši. Do té hned po uvaření vmícháme mleté ořechy a kandované ovoce. Směs nabíráme...
více o Ořechové placičky s kandovaným ovocem
Polohrubou mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhanou citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme cukry, rozdrobíme droždí a...
více o Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Cukry a bílky vyšleháme v tuhý sníh a přidáme kokos. Na plech tvoříme lžičkou do tvaru oválu nebo si usnadníme práci formou na laskonky.
Pečeme na 100...
více o Naše laskonky
Zabaione:
Připravíme si vodní lázeň, ale misku ještě do vody nevkládáme. Voda by měla mít teplotu kolem 70-80°C. Nesmí vařit.
Do misky dáme žloutky a...
více o Italské Tiramisu (Florencie)
Postup na korpus:
bílky vyšleháme s 2/3 cukru na tuhý sníh a všleháme pudinkový prášek.Žloutky s vodou a 1/3 cukru ručně zamícháme metličkou.Obě směsi...
více o Indiánci
Nejdřív si připravíme špenát. Zmražený ho dáme do hrnce a zalijeme vodou. Prolisujeme 2 stroužky česneku a opepříme. Necháme 5-10 minut dusit.
Mezitím...
více o Špalačinky
Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ostatní suroviny kromě kakaa.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné poloviny zamícháme kakao....
více o Nedělní fofr buchta
Všechny přísady smícháme dohromady a dáme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe ovocem a na vrch dáme žmolenku, kterou jsme připravili z výše...
více o Rychlý koláč podle Ivy
Těsto:
Z prvních přísad si uděláme těsto, které dáme do vymazané kulaté dortové formy, zatlačíme mírně ovoce (VIŠNĚ) a pečeme dorůžova ve vyhřáté...
více o Dort "Sněhurka"
Těsto:
Do hrnce nalijeme vodu, olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak ztlumíme plamen, a za stálého míchání přisypáváme mouku. Mouka se nesrazí,...
více o Větrníky na plech - karamelové řezy
Vyšlehejte bílky na sníh a dejte stranou.
Uvědomuji si, že sehnat mletý badyán a hřebíček není snadné, ale není těžké si je připravit. Když si melu...
více o Jablečník s chutí Vánoc
Uvaříme pudink. Do horkého vmícháme kakao, až se rozpustí. Necháme vystydnout. Do studené hmoty zašleháme máslo. Jablka oloupeme, rozkrájime na silné...
více o Kakaový pudinkový krém s dušenými jablky
Korpus: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, smetanu, mouky s kypřidlem kávou a ořechy a dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z...
více o Kávovo-ořechové řezy
Brambory nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Pokud mají brambory hodně šťávy, slijeme ji. Přidáme vejce, nastrouhaný česnek, pepř, majoránku, a...
více o Bramboráky se zelnou směsí
Na rozpuštěném másle s olejem osmažíme cibuli dorůžova. Fazolky krátce spaříme v osolené vodě, scedíme. Po osmažení cibuli zaprášíme moukou a za...
více o Fazolky na smetaně s koprem - sladkokyselé
Vejce vyšleháme s olejem a cukrem, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a kakaem (když je příliš husté těsto, tak přidáme horkou vodu po...
více o Čokoládový dort V.
Mléko si metličkou vyšleháme s moukou, solí a vejci. Směs necháme stát a odpočívat cca půl hodiny. Pak na rozpáleném oleji smažíme tenké slabé placky...
více o Palačinky se zelnou směsí
Segedín:
Na trošce tuku osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli. K cibuli přidáme na kostky pokrájený osolený a opepřený bůček, rozmáčknutý česnek,...
více o Segedín s knedlíkem po našem
Mléko (jeden litr) se solí uvedeme k varu. Rýži přebereme, propláchneme a přidáme do mléka společně s máslem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou....
více o Hruškový / Jablečný rýžový nákyp
Mouky smícháme v míse se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého dáme žloutek, rozdrobíme kostku droždí, kterou posypeme cukrem a zalijeme mlékem....
více o Škvarkové placky s jogurtem
Panna cotta: mléko + vanilka = svařit, mezitím si necháme želatinu nabobtnat, smetanu + cukr + sůl = vyšlehat.
Až bude mléko svařené, necháme trochu...
více o Panna cotta s ostružinovou omáčkou
Rýži si přebereme, propláchneme a dáme do hrnce s vroucím mlékem (cca 1,2 litru), solí a máslem (cca 50 gramů). Za občasného a později za stálého...
více o Jednoduchá mléčná rýže / rýžová kaše
V míse si smícháme kefír s vejci a cukrem. Přilijeme máslo, promícháme. Nakonec přisypeme mouku s kypřidlem a vše opět dobře promícháme. Těsto...
více o Meruňkový koláč z kefíru
1. Troubu předehřejeme na 190°C.
2. Smícháme mouku s kypřícím práškem a solí.
3. Vejce vyšleháme do pěny, přidáme cukr, kafe, vanilkovou esenci a...
více o Sušenky brownies
Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka,...
více o Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Mouku nasypeme do mísy. Přisypeme vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přisypeme...
více o Švestkové buchty s drobenkou
Výrobu jablečného octu podle letitého receptu našich babiček se budu snažit popsat co nejsrozumitelněji. :-)
Do desetilitrového kbelíku naloupeme...
více o Jablečný ocet - domácí výroba
Z vlažného mléka, rozdrobeného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky připravíme kvásek. Osolenou mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou...
více o Hrníčková kynutá bábovka s makovou náplní
Okurky, které nám přerostly omyjeme, odkrojíme špičky a ochutnáním zjistíme, zda nejsou okurky hořké (jedna hořká okurka může zkazit celý salát).
Pak...
více o Okurkový salát na uskladnění
Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme,...
více o Broskvový / Meruňkový sirup
Nejdříve si v míse smícháme mouku, vanilkový cukr a prášek do pečiva. V druhé míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny, přidáme olej, vlažnou vodu a po...
více o Narozeninový dort s "marcipánem"
Nejdříve přivedeme mléko se smetanou k varu. Jakmile se začnou vařit, sundáme hrnec z plotny a vložíme bobkové listy, rozpůlený a vyškrabaný vanilkový...
více o Crème brûlée s bobkovým listem
Vejce, cukr, vanilkový cukr a olej vyšleháme do pěny, poté přidáme polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, lžičku skořice, půl lžičky kakaa a...
více o Cuketová buchta se skořicí
Na másle si osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, ke které pak přisypeme hrášek, osolíme a přiklopíme pokličkou. Zvolna dusíme doměkka (nerozdusit!),...
více o Dušený hrášek s volským okem
Těsto: těsta není mnoho, má jen slabě pokrýt dno plechu a vytvořit tak slabou vrstvu, takže pokud máme radši silnější plát těsta, uděláme si těsto ze...
více o Jemný tvarohový krémovník
Vyšleháme všechny suroviny. Vymažeme plech buď olejem nebo máslem a vysypeme moukou. Předehřejeme si troubu na 200°C. Těsto vylijeme na vysypaný plech...
více o Hrníčková bábovka i buchta