Příprava :
Kuřecí stehna omyjeme a z obou stran osolíme, dáme do pekáče a připravíme si zálivku. Do hrníčku vymačkáme šťávu z citronů a prolisujeme do...
více o Výborné provensálské kuře
Levanduli opláchneme a nastříháme na kousky. Vložíme do hrnce nebo mísy a zalijeme 1 l horké vody. Přidáme omytý citron nakrájený na kolečka a 3...
více o Lehký levandulový sirup
Sušenky rozdrtíme, přidáme rozpuštěné máslo a lžíci cukru nebo medu, dobře promícháme a natlačíme do dortové formy vyložené pečicím papírem. Vložíme...
více o Citrónový koláč po anglicku
Cizrnu namočíme minimálně 24 hodin předem do vody, do které přidáme 1/2 lžičky jedlé sody (to nám pomůže trochu narušit pevnou strukturu cizrny, jinak...
více o Izraelský hummus
Nejprve si očistíme a nakrájíme cibuli, kterou zesklovatíme na másle. Poté očístíme a nakrájíme mrkev (krájela jsem silná kolečka či půlkolečka),...
více o Úžasný mrkvový krém
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane...
více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Do většího hrnce postupně nalijeme jablečný džus, neperlivou vodu a dáme vařit. Oloupeme a nakrajíme jeden (větší) zázvor na cca 2-3milimetrové plátky...
více o Vánoční punč alá Jamie Oliver
Pokud máme lososa a krevety mražené, dáme rozmrazit a scedíme vodu.
Brambory oloupeme, uvaříme ve slané vodě, rozmačkáme v míse a necháme chladnout....
více o Fishcake
V hrnci přivedeme k varu 500 ml vody, rozmarýn a nahrubo nadrcené nové koření (ideálně v sítku na koření). Až se začne voda vařit, sundáme z plotny a...
více o Citronáda s rozmarýnem
Krok 1:
Oloupeme a očistíme krevety a nakrájíme na třetiny.
Krok 2:
V pánvi rozpálíme olej. Přidáme cibuli, česnek a opékáme tak 4 minuty. Přidáme...
více o Špagety s krevetami, rajčaty a bazalkou
Cibulku nakrájíme nadrobno a spolu se všemi ingrediencemi smícháme, dochutíme solí, pepřem a pár kapkami citronu a můžeme podávat.
Nejlépe servírovat...
více o Tuňáková pomazánka s kukuřicí
Okurky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přilijeme půllitr studené vody a necháme půl hodiny louhovat. Pak okurku přecedíme a...
více o Bylinkovo-okurkový nápoj
Červenou řepu a mrkev oškrábeme. Z jablíček odstraníme středy. Řepu, mrkev i jablíčka nastrouháme najemno do velké mísy. Přidáme med, citronovou šťávu...
více o Salát ze syrové červené řepy, mrkve a jablek
Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme,...
více o Broskvový / Meruňkový sirup
Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. Dáme do džbánku (já používám cca 1,25 l). Přidáme třtinový cukr. Citron a limetku rozpůlíme, ukrojíme 1-2...
více o Domácí zázvorová limonáda
Makrelu očistíme od kůže a kostí a dáme do mísy. Přidáme pomazánkové máslo (nebo mascarpone), hořčici (lze i dijonskou), cibuli, sůl, pepř. Vše dobře...
více o Jednoduchá pomazánka z uzené makrely
1. Stonky meduňky s listy nasekáme nebo nastříháme na drobné kousky, dáme do mísy, přidáme 2 ks omyté citróny i s kůrou nakrájené na kolečka (pecky...
více o Sirup z meduňky
1.Dáme si do lednice zamrazit led tak na 20min.
2.Nachystáme si sklenici a ostatní suroviny.
3.Zatím co se nám mrazí led, nalijeme si do sklenice vodu...
více o Svěží nápoj pro diabetiky
Surimi tyčinky nastrouháme na hrubém struhadle nebo nahrubo rozmixujeme a dáme do misky. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, osolíme a opepříme dle chuti...
více o Chlebíčky se surimi (krabí) pomazánkou
Ovoce opláchneme a zbavíme slupek (a jádřinců u jablek a hrušek), pomeranč zbavíme i tenké bílé slupky.
Ovoce nakrájíme na malé kostičky cca1,5 cm ...
více o Pečený čaj - hruškový
Bílý chřest oloupeme. Na polévku stačí úlomky, špičky chřestu nejsou nutné. Chřest vozím z Mělníka.
Připravíme si vodu na vaření. Potřebujeme jí tolik...
více o Chřestová polévka III.
Postup je naprosto jednoduchý. Výhonky opláchneme pod tekoucí vodou, vložíme do hrnce a spaříme 1 litrem vroucí vody. Přidáme šťávu z citrónu,...
více o Med ze smrkových výhonků
Do misky si dáme lučinu (lze použít i mascarpone), kterou smícháme s uzeným lososem, solí a pepřem. Dle požadované hustoty přimícháváme smetanu a...
více o Jednoduchá lososová pomazánka z Lučiny
Nejlépe bezpeckový, červený meloun si rozkrojíme a lžící vydlabeme jeho obsah. Pokud má pecky, je žádoucí je odstranit. Připravené kousky melouna pak...
více o Melounová zmrzlina dle Ládi Hrušky
Omyté a očištěné jahody si rozkrájíme na půlky a vložíme je do hrnce. Přisypeme balíček vanilkového cukru a přidáme i cukr krystalový, v množství...
více o Jahodová marmeláda dle Ládi Hrušky
Nové brambory omyjte a vařte v osolené vodě ve slupce doměkka. Vyberte - pokud možno - malé brambůrky. Nechte vychladnout, pak je přepulte.
Smíchejte...
více o Bramborovo-brokolicový salát s kozím sýrem
Rozehřejte troubu na 180°C. Brokolici rozeberte na růžičky a dejte na plech (může být vyložený pečícím papírem). Pokapejte 2 lžícemi oleje a posypte...
více o Brokolice pečená s česnekem a citronem
Rozkrojíme avokádo, vyndáme pecku a oloupeme. Nakrájíme na malé kousky a dáme do mističky. Zakapeme citrónem a přidáme jogurt. Avokádo rozmačkáme tak,...
více o Avokadová pomazánka s uzeným lososem
Nejprve si pěkně utřeme tuk s cukrem a vanilkovým cukrem. Utřeme ručně a poté vyšleháme šlehačem do pěny. Přidáme tvaroh a také jedno vajíčko, to...
více o Tvarohový mazanec dle Ládi Hrušky
Tento domácí likér můžete použít nejen k pití, ale i k pečení.
Nastrouhejte žlutou část citronů a zalijte je vodkou. Nechte alespoň dva dny odležet,...
více o Limoncello
Cukr svařte s vodou asi 5 minut. Mezitím si vymačkejte pomeranče a citrony a šťávu z nich nalijte do džbánku. Dolijte sodovkou/vodou, přidejte (pokud...
více o Limonáda z červených pomerančů
Do větší nádoby (konvice) dáme sáčky s mátovým čajem a zázvorem, zalijeme je zhruba 300 ml vroucí vody a necháme louhovat cca 4 minuty. Pak přilijeme...
více o Pikantní fit čaj
Drink můžeme připravovat jak v horké, tak i v ledové variantě.
Horký drink: jablečný džus přivedeme téměř k varu a pak jím zalijeme bourbon nalitý do...
více o Broken Leg Drink - "Zlomená noha"
Švestky (nebo jiné sušené ovoce) přelijeme na cedníku vroucí vodou, necháme okapat a dáme je do většího hrnku, přidáme skořici a vše zalijeme hotovým...
více o Horský lomcovák - čaj s pálenkou
Víno nalijeme do hrnce, přisypeme vanilkový cukr a instantní kávu, přidáme dva plátky z dobře očištěného pomeranče (nejlépe bio kvalita). Vše...
více o Medvědí síla z Balkánu
Nejdříve podrťte čerstvou mátu a liči. Přidejte cukr, med a trochu sodovky. A pořádně zamíchejte! Nyní vymačkejte půlku pomeranče s citronem a dolijte...
více o Elixír mládí
Z citronů a mandarinek vymačkáme šťávu, kterou přepasírujeme přes plátno nebo cedník, abychom šťávu zbavili dužiny a peciček, které unikly při mačkání...
více o Citronový sirup
Kuře omyjte a osušte.
Česnek, protlak (pyré), zázvor a sladkou chilli omáčku smíchejte (nejlepší by bylo to pořádně prohnat v nějakém šikovném robotku...
více o Kuře Sambal
Zázvor nastrouháme na hrubém struhadle. Loupat ho nemusíme, stačí ho jen dobře omýt, nebo vydrbat kartáčkem. Z citronu vymačkáme šťávu. Z bio citronu ...
více o Zázvorový macerát - sirup pro dospělé
Z jednoho dobře očištěného citronu nastrouháme na jemném struhadle kůru (pouze žlutou část!) a z citrónů vymačkáme šťávu. Šťávy bychom měli mít 140 -...
více o Citronový nebo pomerančový krém - pikantní
Den před pečením si připravíme základ na náplň: smícháme jeden velký tučný jogurt a jednu velkou zakysanou smetanu, nalijeme do cedníku vyloženého...
více o Cheesecake z domácí lučiny
S paprikami máme více možností. Můžeme je dát do trouby, na gril nebo na suchou pánev .. cílem je, aby po celém povrchu totálně zčernaly. Ano je to...
více o Salát z pečených paprik
Celer, cuketu, papriku, cibulku a kuřecí maso na kousky si lehce osmahneme na kapce olivového oleje, přidáme sůl, pepř, trošek sladké papriky, předem...
více o Celozrnné těstoviny s avokádovým dipem
Jarní cibulku i šalotku nasekejte najemno. Tortilly namažte tence majonézou smíchanou s jarní cibulkou a šalotkou a poklaďte opranými listy salátu....
více o Wrap s tuňákem
Tresčí játra rozmačkáme vidličkou v hlubokém talíři s kouskem změklého másla (můžeme použít i přírodní pomazánkové) a trochou hořčice, dle chuti...
více o Jednohubky (kanapky) s tresčími játry
Mandarinky rozeberte na segmenty, pokud jsou větší, přepulte je. Kiwi oloupejte např. škrabkou na brambory a nakrájejte na kostky.
Zbytek citrusů...
více o Citrusový salát s physalis
Drobenka:
Sypké ingredience smícháme v míse, přidáme změklý tuk a žloutky a vytvoříme drobenku. O trochu větší část drobenky nasypeme na dno...
více o Dýňový drobenkový koláč
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na menší kostky a dáme do velkého hrnce zasypeme kyselinou citronovou a zalejeme 5 litry vody, takto necháme dýni...
více o Můj dýňový kompot s ananasem
Očištěnou a oloupanou dýni nakrájíme na větší kostky a dáme do velkého hrnce, zasypeme cukrem, kyselinou citronovou a zalejeme vodou, takto necháme...
více o Můj dýňový džus