Omyjeme jablka, pomocí vykrajovače vyřízneme jádřinec, v místě poškození dužiny pokapeme citronovou šťávou.
Do vzniklých děr vložíme kostičku čokolády...
více o Sladká jablka
Jablka oloupeme a zbavíme jader tak, aby zůstala v celku, pokapeme šťávou z citronu, aby při pečení nezhnědla a necháme je nasáknout.
Mezitím smícháme...
více o Pečená jablka se zálivkou
Příprava salátu:
Omyjeme římský salát (pozor, jiný salát se na Caesar salát nepoužívá) a odřežeme tvrdý košťál. Použijeme jen hezké čisté listy salátu...
více o Caesar Salát s kuřecím masem
Kuřecí stehna omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme je papírovými ubrousky.
Do hrnce dáme máslo. Česnek zpěníme, přidáme cukr, citronovou šťávu, víno a...
více o Citronovo-rozmarýnová kuřecí stehýnka
Porce rybího filé pokapeme citrónem, potřeme rozetřeným česnekem, osolíme, opepříme, namočíme v rozšlehaném vejci, vložíme na pánvičku s rozehřátým...
více o Rybí filé na česneku
1. Do skleničky dáme 2 lžíce medu, přidáme citron a vodu.
2. Přidáme mátu nebo meduňku.
3. Dáme vychladit do chladničky.
4. Podáváme s brčkem a...
více o Letní citronáda
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme vejce a pomalu vmícháme mléko. Přimícháme 2 lžíce rozpuštěného másla. Těsto necháme hodinu zahoustnout.
V...
více o Francouzské palačinky Suzette
Žraločí steaky si na 3 hodiny namočíme do vody spolu s citronovou šťávou.
Na oleji zpěníme na půlměsíčky cibuli, na plátky česnek (2 minuty).
Steaky...
více o Žralok
Zelí zbavíme svrchních listů, tvrdého stonku a nakrájíme.
Na másle osmažíme cibuli, ke konci přidáme cukr (já dávám třtinový), opražíme a potom...
více o Dušené červené zelí
Troubu předehřejte na 160°C.
Žloutky utřete s cukrem a jemně strouhanou citronovou kůrou do pěny. Přimíchejte dobře prosáté kakao, vařené a jemně...
více o Kakaový bramborový dort
Grapefruity oloupeme, jednotlivé dílky odblaníme a naskládáme na dno chlebíčkové formy. Želatinu namočíme ve studené vodě a zahřejeme téměř k bodu...
více o Smetanový dort s grepovým želé
Dvě lžíce jeřabin dáme do hrnku a s cukrem nebo medem je rozmačkáme vidličkou. Přidáme jeden nebo dva hřebíčky, kousek celé skořice nebo na špičku...
více o Jeřabinový čaj
Dýni očistíme a nakrájíme na kousky.
Zalijeme vodou a citronovou šťávou a přidáme kyselinu citronovou.
Necháme stát do druhého dne.
Na druhý den obsah...
více o Dýňový džus I.
V konvici zpražím ne vroucí vodou zelený čaj, mátu, meduňku a citrónovou trávu. Po cca 3 minutách odstraním čaj a trávu, meduňku s mátou ponechám....
více o Ledový čaj II.
Cibulový čaj pochází z řady osvědčených "babských" receptů. Znám a dělám dva druhy čaje:
**I.** Dvě oloupané cibule pokrájíme, dáme do kastrolku,...
více o Cibulový čaj proti kašli a nachlazení
V případě, že máme zmraženou tresku, rozmrazíme filety, opláchneme, abychom se zbavili rybího pachu a necháme řádně okapat. Po tomto kroku jednotlivé...
více o Treska po domácku
Starší rohlíky pokrájíme na plátky, které krátce namáčíme v mléce se žloutky a citronovou kůrou, klademe do zapékací mísy vymazané máslem. Na rohlíky...
více o Hruškovo-skořicová žemlovka se sněhem
Máslem vymažeme koláčovou formu, kterou vysypeme piškotovými drobečky (čerstvou strouhankou) a na dně formy necháme zbytek piškot (strouhanky), které...
více o "Hned" jablečný (hruškový) koláč
Do mísy dáme mouky, cukry a sůl, promícháme, uděláme do středu důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem (jen částí), trochu...
více o Vdolky s jablečným rozvarem
Troubu předehřejte na 220 °C. Kuřata řádně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Vnitřek osolte a vložte do něj nakrájený citron, stroužky očištěného...
více o Pečené kuře dle časopisu F.O.O.D.
Tresku osolíme, opepříme, zakápneme olejem a dáme na 5 minut do trouby pod gril.
Mezitím si chleba nakrájíme na kostičky, hodíme ho do kuchyňského...
více o Treska v krustě
1. Očištěné ovoce odpeckujeme a nakrájíme na drobné kousky.
2. Citron oloupeme a pokrájíme na kousky.
3. Všechno dáme do hlubšího plechu, zasypeme...
více o Skvělý pečený čaj
Citrony si důkladně omyjeme pod vodou, neměly by být chemicky ošetřené!
Z každého citronu si odstrouháme trochu citronové kůry. Odložíme. Poté citrony...
více o Citronový sorbet II.
Omyté maso nakrájejte na kousky.
Na rozehřátém oleji v hrnci osmažte na plátky nakrájené cukety a kostičky cibule, přidejte vývar, 200 ml vody a...
více o Drůbeží polévka
Salát rozebereme na listy, vypereme v proudu studené vody, roztrháme na středně velké kousky a dáme přikryté chladit do lednice.
Dresink si připravíme...
více o Salát Caesar II.
Citron ostrouhejte a šťávu vymačkejte, oloupaný zázvor nadrobno nakrájejte. Kůru, šťávu a zázvor promíchejte se 2 lžícemi oleje a skořicí. Do této...
více o Grilovaný candát na rajčatech
Rybu důkladně omyjeme, odřízneme hlavu a ocas. Celou rybu pokapeme citronovou šťávou zvenku i zevnitř. Posypeme kořením bez soli. Čerstvé bylinky...
více o Makrela na grilu Institutu kompliment
Vše kromě oleje rozmixujte nebo rozetřete v hmoždíři. Poté zašlehejte olej vlévaný tenkým pramínkem.
**Bazalková** : Do zelené tapenády přidejte...
více o Pět tapenád
**Příprava rýže**
Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80%...
více o Sushi pro začátečníky
Pohanku zalilejeme vařící vodou a 3 minuty vařime, poté přikryjeme pokličkou a necháme dojít a následně vychladnout.
Studenou pohanku smícháme s...
více o Rukolový salát s pohankou
Rozdrtíme spolu mátu a cukr (může být bílý), přidáme vymačkanou šťávu z limetky a citronu a přidáme drcený led (může být nedrcený). Vše zalijeme...
více o Nealkoholické mojito
Pokrm můžete podávat samostatně jako lehký vegetariánský oběd, jako přílohu ke grilovaným jídlům nebo jako salát. Jíst se dá teplý, vychlazený nebo...
více o Kuskus s citronem a čerstvou majoránkou
V míse promíchejte čočku, bulgur a pokrájené bylinky. Nasekaný špenát osmažte na oleji, vmíchejte nakrájená rajčata a protlak, přidejte k čočce a...
více o Bat, salát ze zelené čočky
Vývar prohřejte v hrnci. Vejce dobře promíchejte s moukou, citron vymačkejte a mátu nasekejte nadrobno. Koření promíchejte s olejem. Vejce s moukou...
více o Dügün corbasi, svatební polévka
Kuře opláchneme a rozdělíme na 4 díly, aby se rychleji propeklo. Vložíme do zapékací mísy a připravíme si směs na kuře. Do misky si připravíme cibuli...
více o Kuře ala Kanada
Předehřejte gril v troubě. Sýr nakrájejte na kostičky, rozložte do zapékací formy a posypte nastrouhanou kůrou z citronu a lístky tymiánu, osolte,...
více o Okurkovo-avokádový salát
Vypeckované a na plátky nakrájené avokádo zakapejte citronovou šťávou, aby nehnědlo. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a opečte na rozehřátém...
více o Telecí plátky s avokádem
Brambory si oloupeme,opláchneme a nakrájíme na co nejmenší kolečka ( cca 2 mm). Pokládáme na plech, který je vyložený pečícím papírem, aby se...
více o Pangasius na bramborových plátcích
Z mouky, 100 g cukru, másla, žloutků, soli a 2 lžic ledové vody zpracujte křehké těsto, vytvarujte jako kouli a zabalené dejte na 1 hodinu do chladu....
více o Pastiera Napoletana
Zmíněné ingredience dáme do sklenice (250ml) a zalijeme vroucí vodou. Necháme tak 10 minut odstát. (Dospělí mohou přidat i lžíci rumu.)...
více o Relaxační čaj
V misce nebo hlubokém talíři prošlehejte vejce s hořčicí a česnekem. Plátky masa namáčejte nejprve ve vejcích, pak protáhněte strouhankou a dobře ji...
více o Citronový kuřecí řízek z Ameriky
Hrášek propláchněte, z citronů ostrouhejte kůru, 1 citron vymačkejte. Na velké pánvi rozehřejte máslo, osmažte v něm citronovou kůru. Vmíchejte vývar...
více o Těstoviny s lososem na citronu
Ve slupce vařené brambory rozkrojíme a vydlabeme. Na olivovém oleji si připravíme hrášek a nakrájenou rucolu. Půlky brambor touto směsí naplníme,...
více o Pečené brambory plněné hráškem a rucolou
Lososa omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokapeme citronem a necháme odležet. Na rozpáleném pleji ho zprudka opečeme. Jeden pomeranč nakrájíme na...
více o Pomerančový losos s medovou krustou
1. Troubu předehřejte na 200.C. Těsto rozválejte na lehce pomoučené pracovní ploše, vykrájejte z něj kolečka o průměru 18cm a na 10 minut dejte do...
více o Šátečky s tunákem
Čerstvé krevety oloupeme: Ponecháme hlavu a ocas, odstraníme pouze skořápku z trupu. Odstraníme střívko. Oloupané krevety naložíme do připravené...
více o Grilované obří krevety
Slávky (pouze zavřené a nepoškozené) očistíme ve studené vodě (propláchnout, vyčistit kartáčkem, odstranit fousy), vyčištěné slávky dáváme do nádoby...
více o Slávky po námořnicku