Maso dáme do tlakového hrnce, přidáme 1/6 dobře omytého citronu, kuličky pepře, nového koření a bobkový list, podlijeme horkou vodou a dusíme asi...
více o Kořeněná koprová omáčka
Cibuli jemně nakrájíme a zlehka zpěníme na oleji. Přidáme očištěné krevetky, na plátky nakrájený česnek, nakrájenou pažitku, osolíme, okořeníme,...
více o Krevetky v sýrové omáčce
Králíka omyjeme a polijeme dvěma vymačkanými citróny a necháme odstát 2-3 hodiny (sem tam obracet ve šťávě). Pak králíka dáme do pekáčce, osolíme,...
více o Krétský králík s vejci a jogurtem
Kuřecí prsa naklepeme a nakrájíme na nudličky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, nudličky masa v něm obalíme. Maso ještě obalíme v sezamových semínkách.
Na...
více o Kuřecí prsa s citronem a sezamem
Na oleji zlehka osmahneme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme kuřecí prsíčka nakrájená na širší nudličky, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou...
více o Kuřecí salát s hroznovým vínem
Těstoviny uvaříme na skus. Na pánvi orestujeme lososa a plátky česneku. Přidáme špenát a restujeme. Poté zalijeme smetanou, posypeme sýrem, necháme...
více o Těstoviny s lososem a špenátem
Rybí filé pokapeme citrónem. Do jogurtu přidáme sůl, česnek a podle chuti koření. Filé dáme do pekáčku, přidáme ochucený jogurt a dáme přes noc do...
více o Filé v sýrovo-jogurtovém kabátku
Mátu necháme na stoncích nebo rozkrájíme na drobno. Do jednoho hrnku použijeme dva stonky - podle chuti. Zalijeme horkou vodou. Přidáme citron....
více o Svařená Máta (osvěžující všelék)
Opatrně otevřeme všechny sáčky (roztrhneme) a semínka vsypeme do hrnku (většího hrnku) Nasypeme tam tedy obsah všech sáčku a zamícháme to. Teď do toho...
více o Černý čaj!
Asi půl hodiny před přípravou omáčky si připravíme vývar z koření. 4 kuličky pepře, 4 kuličky nového koření, asi 2 cm celé skořice, 1 bobkový list,...
více o Kořeněná rajská omáčka
Cibuli na jemno nasekáme a dáme do mísy. Přidáme vařený zelený hrášek, na kostičky nakrájenou vařenou mrkev, nastrouhané (nebo drobně nasekané)...
více o Bramborový salát dle maminky
Bramboru oloupeme a nahrubo nastrouháme. Přidáme vajíčka, tuňáka, sýr, najemno nasekanou petržel (opravdu tak hrst, klidně vrchovatou, vůbec se toho...
více o Tuniské (arabské) briky
Chilli papričky zbavíme semínek. Čerstvě zralé brusinky očistíme. Papričku i větší druhy brusinek pokrájíme.
Nakrájenou zelelenou cibulku orestujeme 2...
více o Makrela s brusinkami
Vajíčka uvaříme natvrdo (měla by být co nejčerstvější, aby žloutek zůstal uprostřed). Vychladíme je, rozpůlíme a vyjmeme žloutky.
Rozstrouháme je a...
více o Plněná vejce s kaviárem
Zpracujeme těsto z másla, mouky, žloutku, lžíce mléka, citr.štávy a kůry a dáme vychladit.
Mezitím umícháme polevu z bílku a cukru, z těsta vyválíme...
více o Citronové tyčinky
Stehna osolíme a okořeníme z obou stran. Sýr zabalíme do šunky a vložíme doprostřed stehna a uděláme závitek. Pak závitek vložíme do pekáče, který...
více o Bylinkové závitky na pivě
Cukr vložíme na pánev a necháme pomalu karamelizovat. Než se nám všechen cukr rospustí, přidáme šťávu z citronu. Do světlého karamelu přidáme kousek...
více o Grilované broskve
Dorovod je Etiopské národní jídlo a v překladu to znamená něco jako kuřecí omáčka. Den předem naporcujte a naložte kuře do vody s citrónem. Vezměte si...
více o Dorovod
Buřty nakrájíme na kolečka. Z obou stran posypeme majoránkou. Pokapeme citronovou šťávou (1 kapka na 1 stranu) s rozetřeme. Dáme na pánev nebo na gril...
více o Grilované buřty dle mého
Filety necháme rozmrazit, na másle zpěníme menší množství cibule (stačí jen půlka menší cibule) a poklademe citrónem zakapané a osolené filety....
více o Rychlá a výborná ryba
Některým lidem se může zdát příprava řízků tak jednoduchá a jasná, že jeho recept je zbytečné zveřejňovat či rozvádět, věřte ovšem, že řízek není jako...
více o "Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař
Očištěné pstruhy mírně osolíme a pokapeme po celé ploše šťávou z jednoho citronu (podle toho, jak to máte rádi). Pstruha dle velikosti naplníme nivou...
více o Pstruh plněný vlašskými ořechy a nivou
Na pečící papír položíme pangase, na který naklademe česnek, tymián, máslo. Zakápneme citronem. Pečící papír po jedné straně filety přeložíme a...
více o Pangasius v kapse
Kuřecí stehýnka omyjeme a ostrým nožem vytvoříme několik zářezů v kůži, jež částečně zasahují i maso. Máslo a koření pečlivě promýcháme aby vznikla...
více o Satanova kuřecí stehýnka
Hovězí svíčkovou obalíme v čerstvé bazalce, zabalíme do potravinářské fólie a necháme namrazit v lednici. Namraženou svíčkovou krájíme na tenké plátky...
více o Carpaccio V.
Filety naskládáme do zapékací misky na plátky másla, aby ryba později nebyla na suchu, pokapeme citronem a nakořeníme dle chuti. (Vlastním nápadům se...
více o Okouník mořský s hermelínem
Porce kapra pokapeme citronem, osolíme a potřeme lisovaným čenekem, dáme do lednice proležet. Mezitím nakrájíme na kolečka cibuli a rajčata. Zapékací...
více o Kapřík dietně a chutně
Nastrouháme mrkev a nasypeme jí do salátové mísy, poté nakrájíme rajčate a cibuli a přidáme je do směsi. Pak nasypeme hrst rozinek a dochutím olivovým...
více o Mrkvovo-rozinkový salát
Nakrájíme rajčata a okurku a dáme je do salátové mísy. Poté natrháme (nakrájíme) salát a též ho vložíme do mísy. Vezmeme kaviár a trošku ho nasypeme...
více o Jednoduchý zeleninový salát s kaviárem
Mražené filety pangase dáme na plech, posypeme kořením na ryby a zakápneme citronem. Kolem nich dáme na plech na plátky nakrájenou cibuli nebo napůl...
více o Pangas s cibulkou a anglickou slaninou
Srnčí maso prošpikujeme slaninou, osolíme a orestujeme společně s cibulí na tuku. Přidáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, celý pepř, nové...
více o Srnčí svíčková
Omytá jablka rozkrájet, vyndat jadřince, podlít vodou a přivést k varu (udržet jen v mírném klokotu) - nemíchat, aby z toho nebyla kaše. Přidat oprané...
více o Šťáva z bezinek, pomerančů a jablek
Napařujte, nebo vařte lososa cca 5 minut. Uvařte oloupané brambory, rozšťouchejte je a nechte vychladnout. Z lososa odstraňte kůži, nadrobte ho a...
více o Placičky z lososa a brambor
Den dopředu prsíčka naklepeme a rozkrojíme napůl. Lehce osolíme, vložíme do misky a postupně plátek po plátku potíráme šťávou, vymačkanou z citronu a...
více o Citronové kuře s hruškou
Nejprve vytvoříme mírně tekoucí těsto: šleháme celá vejce s cukrem, dokud se cukr nerozpustí, přidáme olej, mléko, mouku nebo mleté piškoty,...
více o Rybízový dort s tvarohem
Cukr svaříme na nitku. Za stálého míchání přidáme na hrubo strouhaná jablka, šťávu i kůru z citronů. Vaříme a když hmota zhoustne, přisypeme oříšky....
více o Jablkový salám
Králíka naporcujeme, rozpálíme tuk a zpěníme cibuli, můžeme přidat i slaninu (není nezbytná), opepříme, osolíme, přidáme kmín a prudce opečeme. Pak...
více o Houbovecký králík
Kuře a kolečka citronu naložíme do směsi oleje, medu a soli a necháme 2-3 dny marinovat. Pak kuře vyjmeme, posypeme mletou skořicí a z obou stran asi...
více o Sladké kuře z Lotyšska
Na malém množství oleje zprudka osmahneme kuřecí prsa nakrájená na malé kousky, osolíme, opepříme (jen trochu), poté přidáme pórek a mrkev (nakrájet...
více o Těstoviny kuře citron
Očistíme ryby, ponecháme jim hlavy. V menší misce smícháme vše kromě ryb a citronových plátků. Touto směsí pomocí štětečku důkladně potřeme ryby...
více o Apulijský pstruh na grilu
Brambory uvaříme ve slupce den předem a hned je oloupeme. Druhý den brambory nastrouháme najemno.
Oloupeme jablka, vyjmeme z nich jádřince, rozčtvtíme...
více o Rybízovo - jablečný koláč
Celer nastrouháme na jemno, stroužky česneku taktéž. Zakapeme citronem, posolíme popepříme. Necháme cca 10 minut odležet, poté přidáme majolku....
více o Celerová pomazánka IV.
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, opepříme, z obou stran hodně potřeme rozdrceným česnekem. Plátky naložíme do mléka tak, aby byly ponořené,...
více o Česneková krkovička naložená v mléce
Cibulky s natí a petržel pokrájíme dáme do ponorného mixéru, z půlky citrónu vymačkáme šťávu, přidáme hořčici, jogurt, rozmačkaný česnek, koření na...
více o Ryba se salsou
V hrnečku smíchám kečup, citron, med a sojovou omáčku (jak říká moje mamka: "všeho tak akorát"). Touto směsí křídla potřu a dám péct do trouby. Během...
více o Kuřecí křídla ala Květa Fialová