Růžičkovou kapustu omyjte a nechte okapat. Schovejte si 2-3 kapustičky na ozdobu. Ze zbylých sundejte 2 nebo 3 svrchní lístky a rozčtvrťte. V hrnci si...
více o Polévka z růžičkové kapusty
Kuřecí řízky pokrájíme na malé kousky a dáme do mísy, přidáme drobně pokrájenou šunku, nastrouhanou Nivu, vejce, nastrouhaný nebo rozetřený česnek,...
více o Kuřecí placičky s Nivou a šunkou
Na jemně pokrájeném špeku (oleji) si osmažíme drobně pokrájenou cibuli lehce dozlatova. Přisypeme očištěnou, na nudličky pokrájenou hlívu a papriku,...
více o Gulášová polévka s hlívou ústřičnou
Na trošce tuku si osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, ke které přidáme následně osmažit i pokrájené uzené maso. Přidáme drcený kmín a...
více o Česnečka s tvarůžky
Čočku propláchneme, dáme do hrnce, zalijeme vývarem (já použil z uzeného ramínka) asi 5 cm nad čočku a na mírném ohni, pod poklicí vaříme doměkka, za...
více o Čočkové placičky ala bramboráčky
Mladou cuketu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a na malé trošce oleje ji zprudka osmažíme za občasného promíchání dozlatova. Kdo se neobejde bez...
více o Cuketové těstoviny se sýrem
Omyté a osušené maso potřeme olejem, osolíme a opepříme a necháme chvíli odležet. Pak ho grilujeme z obou stran (z každé asi 5 až 6 minut podle...
více o Grilovaný Rump steak
Podle návodu na obalu uvařte rýži.
Cibuli oloupejte, nakrájejte nahrubo a v hrnci zpěňte na lžíci olivového oleje. Přidejte římský kmín a minutu...
více o Cizrnové ragú s rýží
Předehřejte si troubu na 200 °C.
Květák omyjte, očistěte a rozdělte na růžičky, ty následně nasekejte najemno.
Ve velké pánvi (nejlépe vhodné do...
více o Květákové kuku
Kuřecí maso nakrájejte na větší kousky a přesuňte ho do misky.
V malé misce si smíchejte česnek, sůl, pepř, šťávu z citronu, skořici, nové koření a...
více o Kuřecí špízy se skořicí a pistáciemi
Na centimetrové kostičky nakrájejte mrkve, petržel a celer. Nadrobno nasekejte cibuli a na plátky nakrájejte česnek.
Ghí rozpusťte v hrnci a orestujte...
více o Polévka z kořenové zeleniny
Cibuli a česnek nasekejte najemno a do změknutí orestujte na olivovém oleji. Přidejte najemno nasekaný špenát, promíchejte a restujte další 2 minuty....
více o Chlebíčky s koprovo-špenátovou pomazánkou
Sýr vložíme na chvíli do mrazáku, aby ztuhl a poté ho nastrouháme na hrubo do misky. Přidáme plnější lžičku čerstvého jemně nasekaného kopru, osolíme,...
více o Hermelínová pomazánka s koprem
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme.
Vymačkané zelí pokrájíme na menší kousky a dáme do mísy, přidáme nastrouhaný česnek,...
více o Řízky v zelném těstíčku
Cibuli pokrájíme na měsíčky nebo půlkolečka a dáme na trošku oleje osmažit dosklovata. Přidáme na plátky či kostičky pokrájené portobello a smažíme do...
více o Bezmasá směs z portobella
Filety z candáta používáme s kůží. Po osmažení je velmi jemná a ani při konzumaci není nutné ji odstraňovat Prakticky nám jen drží velmi křehkou rybku...
více o Candát se šťouchaným bramborem s brokolicí
Postup je velmi jednoduchý: očištěný kopr rozmixujeme tyčovým mixerem společně se solí a olejem na jemné pesto.
Pesto si každý dochutí dle vlastní...
více o Koprové pesto (různé použití)
Na vysoký plech si nalijeme přiměřené množství oleje a pomocí naklánění jej dostaneme na celou plochu.
Zbytek ingrediencí si nakrájím na malé kousky a...
více o Rozložené masové špízy se zeleninou
Cizrnu slijte a v míse promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje, mletou paprikou, drceným římským kmínem a trochou soli. Vyklopte ji na plech...
více o Kadeřávkový salát s cizrnou a avokádem
Brokolice rozeberte na růžičky a 5 minut povařte, slijte, propláchněte studenou vodou a dobře osušte papírovou utěrkou. Rozložte na prkénko, velkým...
více o Brokolicové karbanátky
Do kuřecích prsou udělejte pravidelné rovnoběžné zářezy v asi centimetrových rozestupech, maso dokrojte vždy asi do dvou třetin výšky. V míse...
více o Zapečená kuřecí prsa se špenátem
Mrkve oloupejte a nastrouhejte nahrubo, řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na drobné kousky, cibuli pokrájejte nadrobno. Vše zprudka restujte na...
více o Těstoviny s restovanou zeleninou
Cibuli oloupejte a pokrájejte nadrobno, stonky řapíku očistěte a nakrájejte na tenké plátky, vše zpěňte na dvou lžících olivového oleje. Restujte asi...
více o Fazolová polévka s rajčaty a kapustou
Troubu rozehřejte na 200 °C, plech vyložte pečicím papírem. Rozprostřete na něm papriky a lilky a asi 30 minut pečte. Papriky přesuňte do mísy,...
více o Ajvar
Brambory omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Nechte je stát asi 3 minuty, aby pustily šťávu, tu slijte.
Pak je zalijte horkým mlékem...
více o Klasická cmunda
Mrkev a brambory nastrouhejte nahrubo, přidejte utřený česnek, mouku, vejce, osolte a okořeňte.
Suroviny dobře promíchejte, směs rozdělte na čtyři...
více o Mrkvový bramborák
Všechny přísady na bramborák smícháme dohromady a smažíme na oleji, na pánvi. Bramboráky děláme velké (o velikosti talíře).
Zelí dáme vařit do hrnce s...
více o Plněný bramborák
Do nastrouhané syrové oloupané červené řepy přidejte nastrouhané vymačkané brambory a vše smíchejte s vajíčky, moukou, nadrobno nakrájenou cibulí a...
více o Bramboráky s červenou řepou
Brambory nakrájíme na silnější plátky, pokud mají pěknou slupku, necháme se slupkou. Vaříme v osolené vodě do poloměkka.
Předehřejeme si troubu na 200...
více o Smetanové zapečené brambory
Na zálivku promíchejte najemno nasekanou chilli papričku s prolisovaným česnekem a prošlehejte s olejem, cukrem a sójovou omáčkou.
Krevety z obou...
více o Salát z grilovaných krevet s pomelem
Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 3 mm. Dejte do kastrolu s prolisovaným česnekem, zalijte vývarem a uvařte doměkka, asi 20 minut.
Na...
více o Šalotkovo-řepový koláč s ořechy
Kofty uděláme tak, že na jemno nakrájené zelí smícháme v míse se všemi ingrediencemi (s výjimkou mouky a sody). Necháme cca 30 minut odpočívat, zelí...
více o Zelné kofty v masala omáčce
Špenát dobře omyjte ve studené vodě a nechte v cedníku okapat. Oloupanou cibuli a česnek nakrájejte nadrobno.
V kastrolu rozehřejte máslo a na něm...
více o Krémový špenát
Kolena očistíme a vložíme na cca 45 minut vařit do osolené vody s novým kořením, pepřem, bobkovými listy a rozmáčknutým česnekem. Vody nedáváme příliš...
více o Pečené česnekovo-houbové koleno
Kotlety osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily. Naklepávat není nutné.
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme...
více o Kotlety na houbách
Vařené brambory rozšťoucháme nebo nastrouháme. Přidáme na větších slzách nastrouhaný syrový květák, jemně nastrouhaný česnek, vejce, drobně pokrájenou...
více o Bramborovo-květákové karbanátky
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše oleje, přidejte nasekaný česnek, římský kmín a nastrouhaný zázvor a restujte asi dvě minuty, aby se...
více o Polévka z červené čočky
Nejprve připravte máslo. Nasekejte česnek a bylinky na velmi jemno a spolu s chilli a citronovou kůrou zatřete do másla. Máslo vytvarujte do hranolu a...
více o Kyjevský řízek s brokolicovou kaší
Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich všechnu vodu. V míse je smíchejte s prolisovaným česnekem, nasekanou...
více o Křepelčí vejce v bramborovém košíčku
Oloupané brambory dáme vařit do osolené vody. Pár minut (3-4) před dovařením brambor doměkka, přidáme do hrnce růžičky květáku a dovaříme doměkka....
více o Šťouchané brambory s květákem a slaninou
Na oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme špenát, podusíme, osolíme a opepříme.
Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme vejce, smetanu,...
více o Špenátová velikonoční nádivka bez masa
Žampiony očistíme a odstraníme z nich nohy, které použijeme do mleté směsi (případně do polévky či pod maso).
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na...
více o Plněné žampiony mletou směsí
Na lžíci olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájené žampiony, osolíme, opepříme a necháme zchladnout. Do mističky si nasypeme lžíci chia semínek a...
více o Cizrnovo-žampionové placičky - bezlepkové
Vložte máslo a cibuli nakrájenou na tenká kolečka do velké pánve nebo hrnce, rozpalte na středně vysokou teplotu a 10 minut restujte, dokud nebude...
více o Francouzská cibulačka z pomalého hrnce