Zeleninu omyjeme, očistíme, brokolici rozebereme na růžičky a zbytek nakrájíme na větší kostičky. Na pařáku ovoníme muškátem, uvaříme do skoro měkka ...
více o Spařovaná zeleninová směs s parmesánem
Salám nakrájet na kostičky. Na oleji osmažíme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme celer na kostky, osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a...
více o Lahůdkový salát
Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky, mrkev a celer uvaříme v osolené vodě do poloměkka a nastrouháme na hrubém struhadle, ve slupce uvařené, vychladlé...
více o Salát z krabích tyčinek II.
Krabí tyčinky nakrájíme, přidáme celer bez nálevu, nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibuli, šťáva z citronu. Spojíme tatarkou nebo jogurtem. Já dávám...
více o Krabí salát s celerem
Do širšího kastrolu nalijeme 1 dcl vody, vložíme pařák a přivedeme k varu. Na minutce stopneme 10 minut a postupně vhazujeme očištěný a na kousky...
více o Zimní zeleninový salát s klíčky
Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle na nudličky, přidáme ostatní ingredience a důkladně promícháme.
Je dobrý čerstvý i uležený. U nás...
více o Salát z kořenové zeleniny
Na vyškvařeném špeku se nechá zpěnit nadrobno usekaná cibulka, přidá se 1/2 klobásek (pokrájených na kolečka či měsíčky), osmahneme, přidáme česnek,...
více o Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob
Čínské zelí nakrájíme na nudličky, přidáme jemně strouhaný celer a rajče nakrájené na osminky.
Promícháme, zalijeme sójovou omáčkou a olejem (sezamový...
více o Salát z čínského zelí, rajčete a celeru
Čínské zelí a fenykl nastrouháme na hrubo, celer a cibuli na jemno, zalijeme sójovou omáčkou a olejem, promícháme, pokud je čas necháme 5 minut chutě...
více o Minutový salát z čínského zelí a celeru
Na másle zlehka orestujeme na hrubo nastrouhanou zeleninu, přidáme hrášek, krupici a za stálého míchání ji trochu osmahneme, přidáme koření osolíme a...
více o Dobrá krupičková polívčička
Celer a mrkev nastrouháme (jako na bramboráky), rozpustíme máslo a celer s mrkví na něm opražíme, až pustí mrkev barvu. Zalejeme mírně vodou, osolíme,...
více o Celerová jemná polévka
Brambory nastrouháme na jemno a slijeme přebytečnou šťávu, přistrouháme ementál, cibuli a celer, rozklepneme vejce a vmícháme mouku a koření. Hustotu...
více o Bramboráky sváteční
Zeleninu spolu s kořením vaříme do poloměka (zelenina nesmí být rozvařená). Lák necháme vychladnout. Prošpikované maso do nálevu naložíme na 1-2 dny....
více o Svíčková na smetaně II. - odzkoušeno
Rajčata spaříme a oloupeme, nakrájíme je na malé kousky. Cibuli na drobno posekáme. Ostatní zeleninu očistíme a nahrubo nastrouháme. Na tuku zpěníme...
více o Zeleninová polévka se sýrem a pohankou
Rozmixujeme tvaroh, mléko nebo vodu, vejce, mouku, sůl a kari na hustší těsto.
Cibuli a celer nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka a vmícháme....
více o Tvarohové celeráky
Čočku vaříme v cca 1-1,5 l vody spolu s kořením, ale bez soli, asi 10 minut. Mezitím očistíme a nakrájíme na 1 cm kousky kořenovou zeleninu a oloupeme...
více o Čočková polévka s rajčaty
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a zamícháme, po chvíli zalijeme horkou vodou.
Přidáme celer, mrkev a kedlubnu na větší...
více o Pochoutková polévka
Maso dáme vařit, přidáme k němu bobkový list (cca 2), pepř (cca 6-8 kuliček), nové koření (cca 5 kuliček), cibuli vcelku. Vše vaříme, dokud maso...
více o Boršč II.
Očistíme zeleninu. Ve Woku rozehřejeme olej s hořčičným semínkem. Mezitím na kousky okolo 1-2 cm nakrájíme mrkev, jak semínko začne vyskakovat, tak ji...
více o Čína nečínsky
V hrnci rozpustíme máslo a slaninu a osmahneme na něm veškerou zeleninu (i brambory), očištěnou a nakrájenou na kousky.
Pak zasypeme moukou a když...
více o Holštýnská slaninová polévka
Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Cibuli rozčtvrtíme a česnek prolisujeme.
Do většího hrnce nalijeme 3 litry vody a vložíme zeleninu....
více o Zeleninový hrnec s hovězím masem
V kastrolu na rozehřátém oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přisypeme mletou papriku, zamícháme, přidáme rajčatový protlak a zalijeme vývarem,...
více o Cizrnový guláš se zeleninou
Na dno hrnce dáme anglickou slaninu, na to osolené a opepřené maso, na to na kolečka nakrájenou mrkev, cibuli, kousek nakrájeného celeru a květáku a...
více o Mňamkové ragů
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme česnek, nastrouhané 2 větší mrkve a 1 menší celer, rajčata, protlak a koření. Dusíme asi 30 minut,...
více o Skvělá pasta na pizzu
Celer oloupeme a nakrájíme na plátky asi 1 cm tlusté a uvaříme den předem ve vodě ochucené trochou octa nebo citronové šťávy.
Na těstíčko: nastrouháme...
více o Celer v sýrovém těstíčku
Čočku uvaříme s masoxem a trochou soli doměkka, těsně před změknutím přihodíme nadrobno krájenou mrkev a celer.
Zasmažíme jíškou, kterou děláme na...
více o Lahůdková čočka
Syrový celer najemno nastrouháme, zakapeme šťávou z citrónu. Smícháme s jogurtem, osolíme. Pomazánku mažeme na šikmo nakrájené silnější plátky bagety...
více o Falešná humrová pomazánka III.
Na oleji zprudka osmažíme mleté maso, které osolíme a opepříme. Přidáme na proužky pokrájenou cibuli, na kolečka mrkev, na kolečka petržel a na kostky...
více o Polévka z mletého
Na oleji si orestujeme nahrubo pokrájenou cibuli, mrkev, petržel, celer a česnek, přidáme bobkový list, hřebíček, osolíme a podlijeme vodou - vaříme...
více o Strouhaná bramboračka
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením na divočinu. Brambory najemno nastrouháme, přidáme vejce, prolisovaný česnek, hladkou mouku,...
více o Vepřové řízky od babičky
Do vařené rýže se zamíchají uvařené černé fazole, které se napřed přes noc namočí a pak se vaří s cibulí, česnekem, celerem a petrželí.
Spolu s...
více o Congri
Fazole přes noc namočím, sliju a v nové vodě vařím v papiňáku asi půl hodiny se všemi přísadami, po uvaření část fazolí vyndám, zbytek i s rozvařenou...
více o Potaje - polévka z černých fazolí
Oloupané brambory, řepu, celer a 3/4 pastiňáku nakrájíme na cca 1 cm kousky a 3-4 minuty vaříme v páře; do hrnce dáme pouze 5-6 lžic vody! Zbylou...
více o Zimní zeleninový salát polovařený
Rajče pokrájím na velmi drobné kousky, tvrdý sýr nahrubo nastrouhám, všechny suroviny promíchám s rýží a směsí naplním vydlabané papriky a skrojené...
více o Lehké papriky se sýrovou náplní
Na sádle zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na hrubo nastrouhanou zeleninu a chléb, osolíme a zalijeme vodou.
Vaříme, dokud se nám chléb...
více o Prababiččina polévka
Do vody dáme bobkový list, hřebíček, mrkev a celer - uvaříme do měkka. Když je mrkev s celerem skoro měkká, dáme vařit na kostky pokrájené brambory....
více o (Ne)chutná příloha
Dáme vařit hovězí a vepřové maso přidáme pepř, bobkový list a sůl. Mezitím nakrájíme mrkev, celer, petržel a 1 cibuli na kostičky, brambory na větší...
více o Šťovíkový boršč oblast Žitomír
Dáme vařit hovězí a vepřové maso a přidáme pepř, bobkový list a sůl, také dáme vařit uzené maso zvlášť, dáme vařit červenou řepu neoloupanou...
více o Červený boršč oblast Žitomír
Naporcovaného králíka osolíme a opepříme, v pekáči rozpustíme máslo se slaninou a rozložíme díly králíka. Pokryjeme na kostky nakráneným neoloupaným...
více o Bretaňský králík
Na olivovém oleji lehce orestujeme cibuli, mrkev, petržel, celer a přilijeme rajčatové pyré. Osolíme a přidáme koření, podlijeme vodou, vaříme cca 45...
více o Rajská polévka II.
Do vroucí osolené vody s kořením - celý pepř, nové koření, bobkový list vložíme veškeré uvedené maso a necháme uvařit do poloměka. Poté přidáme...
více o Pravý bořšč od babičky z Ukrajiny
Namočíme na 24 hod. rozinky. Dáme do 2,5 l vody vařit na hrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a přidáme koření. Necháme asi tak 5 minut povařit. Do...
více o Bavorská svíčková
Do hrnce nalijeme vodu, vložíme křídla, mrkev, celer, petržel, bobkový list, hřebíček a dostatečně osolíme. Vaříme na mírném ohni cca hodinu a půl....
více o Polévka, která nikdy nezbyde
Uvaříme zeleninu - ne moc do měkka a rozmačkáme, přidáme balíček sojové drtě - připravíme dle návodu, rohlík rozmočený v mléce, vajíčko a okořeníme...
více o Zelenino-sojové karbanátky
Den předem uvaříme vývar, který necháme přes noc uležet - opravdu důležité! Druhý den na oleji zpěníme cibuli, orestujeme na kostky nakrájenou mrkev s...
více o Vánoční rajská omáčka
Propláchnutou čočku namočit, uvařit do měkka, nerozvařit, nesolit. Uvařenou slít, nechat okapat.
V hlubší pánvi osmažit na tuku cibuli na kostičky...
více o Čočka po orientálsku II.
Vše pokrájíme na malé kousky, frkneme do hrnce, podlejeme trochou vody a dusíme doměka, až bude konzistence bez vody. Olivového oleje dáme jen 1...
více o Hubené fazolky pro chuť i dietu