* brambory oškrábeme a nastrouháme na struhadle (ideálně na vyčnívajících bodcích struhadla)
* slijeme vodu z nastrouhaných brambor
* do mísy k...
více o Halušky s brynzou
Připravíme špízy (maso, slanina, švestky, sůl, pepř), ty orestujeme na olivovém oleji. Pak vložíme do zapékací misky, která je vyložená plátky cibule...
více o Kuřecí špíz se švestkami II.
Hrnec vytřeme mastným papírovým ubrouskem (nebo kápnem kapku oleje) a zahříváme 3 minuty na středním stupni tepelného zdroje. Přidáme olej a nadrobno...
více o Krémová zeleninová polévka
Brambory nakrájíme na menší kousky, přidáme sůl, bobkový list, trochu kmínu a divoké koření (nové koření, tymián, oregano, případně možno nahradit...
více o Bílá polévka s divokým kořením
Kýtu nejprve opláchněte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte ji na nudličky a zprudka opečte na rozehřátém oleji. Pak maso podle své chuti osolte,...
více o Ragú s bramborovými placičkami
V hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájený salám a opečeme.
Po osmažení přidáme sladkou a pálivou papriku a na...
více o Buřtguláš II.
Kuřecí prsa osolíme, opepříme a opečeme na oleji z obou stran. Maso naskládáme do pekáčku.
Pečivo nakrájíme na kostičky, smícháme se žloutky,...
více o Kuřecí prsa s bylinkovou krustou
Toto jídlo je časově náročné, ale velice chutné. Dejte si pozor, abyste měli vše dodělané najednou. Carvery od slova "carve" - porcovat maso.
Maso si...
více o Anglická pečeně (Carvery)
Brambory oloupeme, rozkrojíme na dvě půlky. Zapékací velkou mísu vymažeme olivovým olejem a vložíme do ní brambory. Dáme péct do změknutí přiklopené...
více o Bramborové lodě
Kořenovou zeleninu nakrájíme nadrobno, osmažíme na cca polovině másla dozlatova, zalijeme asi do poloviny hrnce vodou, a přivedeme do mírného varu....
více o Drdličková polévka
MASOVÁ SMĚS
Maso nakrájíme na kostky, smícháme se solamylem, solí, pepřem, worchesterem a sojovkou. Necháme ho v lednici naložené a mezitím si...
více o Bramboráčky s masovou směsí
Základ zeleninového vývaru:
zelenina – rajčata, paprika, brambory a cibule. Dle chuti a toho, co máme zrovna doma. Pak můžeme přidat i další zeleninu,...
více o Zeleninová polévka se smetanou
Brambory uvařte i se slupkou doměkka. Vejce vařte v osolené vodě 7 minut.
Poté vše slijte a vychladlé oloupejte a nakrájejte na poloviny. Ve větší...
více o Bramborový salát s vejci
Oškrábeme brambory a nakrájíme je na menší kostky. Vaříme 10 minut v osolené vodě a přidáme pokrájené zelí i s nálevem, takto vaříme dalších 10-20...
více o Maďarská zelná polévka
Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s moukou, krupičkou, olejem, solí a vajíčky. Uděláme těsto a vytvoříme 4 pěkné knedlíky.
Dáme je do vroucí...
více o Bramborový knedlík podle norem
Do kastrůlku dejte na 2 minuty vařit rýžové víno, vývar, 50 ml vody, sójovou omáčku, cukr, bobkový list a zázvor. Zahustěte škrobem rozmíchaným v...
více o Terijaki ze svíčkové
Nejprve oloupeme brambory a dáme je vařit. Trochu je posolíme a vaříme 20 minut. Žampiony pečlivě okrájíme a omyjeme. Potom je nakrájíme na tlustší...
více o Smažené houbové plátky
Brambory osolíme, uvaříme a necháme vychladnout. Mezitím si nadrobno pokrájíme cibulku, kterou na oleji necháme zesklovatět, přidáme na malé kostičky...
více o Skvělé francouzské brambory
Na oleji zlehka osmahneme najemno nakrájenou cibulku a česnek, přisypeme majoránku, kmín a sůl. Přidáme pokrájené brambory (nechávám ve slupce), houby...
více o Houbová bramboračka
Na másle dorůžova osmažíme celer s mrkví, přidáme propláchnutou čočku (nemusíme jí předem namáčet), zalijme vývarem a dáme vařit. Zhruba po patnácti...
více o Čočková polévka s párky
1. Brambory pečlivě omyjte.
2. Propíchejte je špejlí.
3. Každou bramboru zabalte do alobalu, vložte na plechu do předehřáté trouby na 200°C a pečte...
více o Naplněné brambory
Brambory nakrájejte na kolečka a dejte vařit do hrnce do 500 ml lehce osolené vody. Očištěné houby osmažte na části másla s kmínem a přidejte k...
více o Kraslická liškajda
Na sádle zpěníme hrubě pokrájenou cibuli, přidáme maso pokrájené na kostky, opečeme je, přidáme na kostky nakrájenou zeleninu, osolíme, okořeníme,...
více o Chorvatské rizoto
1. Uvaříme cuketu na kostky společně s bramborami na kostky v jednom hrnci v osolené vodě.
2. Přidáme smetanu ke šlehání a necháme řádně provařit,...
více o Lahodná cuketačka
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, promícháme a zalijeme jedním litrem vody, přidáme pepř a sůl a necháme povařit mrkev...
více o Mrkvová polévka I.
Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme včetně nálevu, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a...
více o Šumavská kulajda se zastřeným vejcem
Kapustu nakrájejte na nudličky, propláchněte a vytřepejte z ní vodu. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a s kapustou je povařte asi 10 minut v...
více o Ryba naostro na kapustovém pyré
Brambory omyjeme, očistíme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky podle velikosti tak, aby jeden kousek byl na jedno nebo dvě sousta. Pokud najdeme nějaké...
více o Brambory na plechu s bylinkami
Brambory oloupeme, přidáme vodu, osolíme a dáme vařit.
Mezitím si na jemno nakrájíme jarní cibulku a dáme spolu s kousky kuřecího masa na pánev...
více o Falešné zapečené brambory
Omáčka:
Nejdříve do kastrolu vlijeme 250 ml mléka. Necháme jej povařit a poté vložíme tavený sýr a strouhaný sýr a za stálého míchání přídáme předem...
více o Treska se sýrovo-bazalkovou omáčkou
Troubu předehřejte na 180 °C.
Z rozmarýnu otrhejte lístky. Omyté brambory podélně rozpulte a rozložte na plech. Potřete olejem, posypte rozmarýnem,...
více o Brambory s lososovým tvarohem
Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kusy. Na pánvi opražte cibuli, nakrájenou slaninu a klobásky. Pokud jsou malé, ponechte je v celku, větší...
více o Dublin Coodle
Maso nakrájejte na kostky podobně jako na guláš, oloupané brambory a cibuli na kolečka, mrkev na větší kusy. Na rozehřátém oleji v silnostěnném...
více o Dušené jehněčí Irish Stew
Nejprve v silnostěnném kastrolu bez tuku opražte na malé hranolky nakrájenou slaninu. Vyjměte. Omyté brambory rozpulte, očištěnou mrkev nakrájejte na...
více o Dušená zelenina s lanýži
Oloupeme brambory a uvaříme je v osolené vodě s trochou kmínu. Vytřeme pekáč (zapékací mísu) trochou oleje a předehřejeme troubu na 200. Až jsou...
více o Snadné brambory
* nakrájíme cibuli na (půl)kolečka
* brambory oškrábeme a nakrájíme na kousky (ideální tenké plátky nebo kostičky)
* žampiony pokrájíme na menší...
více o Zapečené brambory s žampiony a kuřecím
Zelí vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené, a necháme půl hodiny vařit. Necháme vychladnout, aby šel hrnec otevřít,...
více o Šumperská zelňačka
Ingredience vložíme do pekárny v uvedeném pořadí a zapneme program "těsto".
Po vykynutí těsto propracujeme na vále a na plech klademe buchtičky a...
více o Dukátové buchtičky z domácí pekárny
Na kostky nakrájené brambory dejte vařit asi s litrem vody. Přidejte k nim nakrájenou klobásku a bobkový list s novým kořením. Vejce uvařte natvrdo....
více o Bramborová (úková) omáčka
Přes noc namočeným fazolím vyměňte vodu, doplňte na dva litry a dejte vařit. Asi 15 minut před koncem varu přidejte očištěnou a pokrájenou kořenovou...
více o Bystřická kyselica
Brambory oškrábeme, dáme do hrnce (přidáme sůl a kmín) a vaříme, dokud nezměknou. Až budou brambory hotové, uděláme z nich kaši, do které dáme mléko a...
více o Cottage Pie
Uvařenou bramboru, mrkev, celer nakrájíme na malé kousky, přidáme sterilovaný hrášek a nakrájneou okurku. Pokrájíme salám na drobné kousky a přidáme....
více o Vlašský salát IV.
Na osmaženou cibulku dám dětskou krupici a trochu opražím, přidám nahrubo nastrouhanou mrkev, hrášek, oloupané a na kostičky pokrájené brambory.
Vše...
více o Krupičková polévka
Začneme tím, že si oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky. Poté si vymažeme pekáček olejem a brambory do něj naskládáme asi tak do tří pater....
více o Zapečené brambory s masem a smetanou
Dají se uvařit brambory (buď ve šlupce nebo oloupané). Rukola nebo polníček se natrhá na kousky a dá do misky. Na rukolu se vymačkají tak tři stroužky...
více o Radíčo
Rozprostřeme alobal (cca 35 cm x 35 cm - množství na zabalení).
Naklepeme vepřovou kotletu, položíme ji na střed alobalu.
Na kotletu položíme 2 plátky...
více o Vepřová kotleta s bramborem v alobalu
Brambory a mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky, nakrájíme si také cibuli a na kostičky uzenou krkovičku.
Na oleji si osmahneme doměkka cibuli,...
více o Moniččina zelňačka