Cibulová omáčka s kousky masa, to celé ochucené paprikou. Původně se jednalo o maďarský hovězí pokrm, který spíše připomínal polévku. To, co se dnes u nás konzumuje s knedlíkem, jako guláš více připomíná to, čemu se taktéž v Maďarsku, odkud jídlo pochází, říká perkelt.
Guláš ve své původní podobě stále má na talířích své místo, ale receptů a variant tohoto pokrmu jsou již bez nadsázky stovky a dokonce vychází celé kuchařské knihy věnující se jen receptům na téma guláš.
Tento oblíbený pokrm je dnes již možno nalézt z různých druhů masa, a existují i varianty úplně bezmasé. Jednoduchou variantou jsou buřtguláše, kde maso nahrazují nakrájené uzeniny, nebo guláš bramborový, ve kterém nesmí chybět dostatečné množství brambor. Atypický je guláš segedínský, ve kterém je navíc kysané zelí.
Maso pikantně osolíme, opepříme, nakrájíme česnek, ciibuli na kolečka. Vložíme do mísy, vše důkladně promícháme a necháme marinovat alespoň 4 hodiny.... více o Hovězí guláš se zelím
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji s cibulí nakrájenou na tenká kolečka, přidáme česnek nakrájený na plátky, sůl, mletou papriku a pepř.... více o Vepřový gulášek s paprikami
Namočíme houby vlažnou vodou v půlitru (plný půllitr vody), do kterého jsme je odměřili (nemusí být namačkané). Na sádle osmažíme cibulku, na kterou... více o Bramborový guláš s houbami
Tukem pokryjeme tence dno papiňáku a když se rozhřeje, nasypeme tam maso nakrájené na 2 cm kostky. Občas mícháme. Maso pustí vodu. Necháme maso do... více o Guláš v papiňáku
Oloupané brambory a uvařené uzené maso nakrájíme na kostičky, salám na kolečka. Na oleji v hrnci osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme... více o Buřtguláš
Vepřové řízky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou a orestujeme kostky. Zalijeme vodu a dusíme do... více o Srbský vepřový guláš
V tlakovém hrnci rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme sladkou papriku a maximálně půl minuty mícháme.... více o Hovězí guláš v tlakáči
Maso nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev a celer... dáme na rozpálené sádlo (olej), osolíme, mírně osmahneme, přidáme koření, podlijeme vodou a... více o Vepřový guláš s jablky na víně
Cibuli nakrájíme, necháme na oleji zesklovatět, vložíme na kousky nakrájené kuřecí maso a osmahneme, zaprášíme moukou, přidáme mletou papriku,... více o Maďarský guláš z kuřete
Do rozpáleného oleje vložíme na kostky nakrájené maso a dobře opečeme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vsypeme asi 2 lžičky červené papriky, pepř,... více o Pikantní segedínek
Upozornění - jen pro labužníky a žádné dietáře. Dáme vařit kysané zelí s kmínem a solí. Ve vetším kastrolu rozpálíme sádlo, osmažíme cibulku a přidáme... více o Segedín
Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme. Jednu cibuli osmažíme na na polovině tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme... více o Segedínský guláš maďarské babičky
Nejdříve si oloupeme a nakrájíme cibuli, vepřové maso pokrájíme na kostky. V kastrolu si rozpálíme olej, přidáme cibuli a orestujeme. Poté k ní... více o Vepřový chilli guláš
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, necháme vzkypět a zalejeme hrníčkem vody. Přidáme další hrníček vody a nakrájené syrové... více o Bramborový guláš
Ve větším hrnci rozpustíme máslo, zahustíme moukou (světlá jíška) a přidáme sladkou a pálivou papriku (dle chuti) - promícháme. Vše zalijeme vodou a... více o Bramborový guláš IV.
Maso nakrájíme na větší kostky, na tuku rychle opečeme, vyjmeme, cibuli drobně pokrájíme a na tuku do růžova podusíme. Kastrol sejmeme z ohně, přidáme... více o Maďarský guláš II.
Cibuli nadrobno nakrájíme, na polovině sádla usmažíme do žluta, přidáme na krostky nakrájené maso, osmažíme, vmícháme papriku, podlijeme vodou a... více o Segedínský guláš III.
Maso propláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na horkém sádle. Vmícháme papriku, necháme ji za stálého... více o Segedínský guláš I.
Na kostky nakrájené a omyté maso osolíme, okořeníme, vložíme na jemně nakrájenou cibuli osmahnutou na sádle a osmažíme ze všech stran, pak podlijeme... více o Vepřový guláš na pivě
Maso nakrájíme na kostky. Nasekané cibule orestujeme na oleji, přidáme sladkou papriku, nakrájenou papriku a rajče, sůl, pepř, nasekaný česnek.... více o Maďarský guláš
Kapra zbaveného kůže rozkrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a opečeme na poloviční dávce oleje. Na druhé polovině oleje a na slanině zpěníme... více o Maďarský guláš z kapra
Vepřové maso rozkrájíme na kostky, na rozehřátém tuku je ze všech stran důkladně opečeme, osolíme, opepříme a zalité.vývarem velmi mírně 30 minut... více o GULÁŠ Z VEPŘOVÉHO MASA A ZELENINY
Způsob přípravy: Na tuku osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme syrové na kostky nakrájené brambory, lžičku sladké papriky, špetku kmínu a... více o bramborový guláš s uzeninou
Maso osmahneme,přidáme mletou papriku, česnek utřený se solí a maso. Společně chvíli opékáme, potom mírně podlijeme teplou vodou vždy, když se tuk... více o Dolnozemský maďarský guláš
1.Připravíme si menší kastrolek, do kterého nalijeme olej,aby nám pokryl celé dno. 2.Na oleji si zlehka osmahneme nakrájenou cibulku. 3.Na cibulku... více o Bramborový guláš III.
- maso nakrájíme na kostky - cibuli podusíme na tuku - přidáme papriku a maso - osolíme, opepříme - podlejeme horkou vodou - dusíme doměkka - příloha ... více o Maďarský guláš III.
Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, zasypeme sladkou a pálivou paprikou, promícháme a zalijeme vroucí vodou.... více o Zabijačkový guláš
Maso nakrájíme na kousky a rychle osmahneme na oleji spolu s nadrobno nakrájenou cibulí. Osolíme, opepříme, opaprikujeme a dusíme. V druhém hrnci... více o Fazolový guláš
Maso opláchneme nakrájíme kostky, osolíme a poprášíme moukou. Na kostičky nakrájené cibule osmahneme na rozpáleném oleji, přidáme maso, podlijeme... více o Hovězí guláš se zeleninou
Maso na segedínský guláš opláchneme a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na polovině oleje do růžova. Přidáme mletou papriku,... více o Segedínský guláš
Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a osmahneme na oleji do růžova. Přisypeme papriku, přidáme očištěné na kostky nakrájené maso, které orestujeme.... více o Vepřový guláš