Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Cibulky očistěte a pokrájejte na kolečka. Žampiony zbavte nečistot a pokrájejte na čtvrtiny. V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje, cibulky a žampiony asi 4... více o Frittata s rýží, hráškem a žampiony
Rajčata pokrájejte na poloviny, dejte na pekáč, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, lehce zasypte cukrem a sušeným oreganem. Dejte péct do... více o Topinky s pestem, rajčaty a mozzarellou
Mrkev oloupejte a pokrájejte na kolečka, cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Ve větším hrnci rozpalte asi 2 lžíce oleje, dejte do něj mrkev a... více o Mrkvový krém s kurkumou a fetou
V hmoždíři nadrťte římský kmín s trochou soli. Česnek oloupejte a naplocho nožem rozmáčkněte, cizrnu slejte a propláchněte, řepu pokrájejte na kousky.... více o Hummus z červené řepy se zeleninou
Lososa pokrájejte na porce, potřete olejem, osolte, opepřete a zprudka opečte na nepřilnavé pánvi, z každé strany 2 minuty. Rybu nechte vychladnout,... více o Vrstvený salát do sklenice
Horkou vodou propláchnuté jáhly zalijeme 3 dcl vody a lehce osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme žár na polovinu a pozvolna vaříme 10 minut. Během... více o Špenátová polévka s jáhlami a řeřichou
Kuskus nasypeme do větší mísy, zalijeme ho teplým zeleninovým vývarem a olivovým olejem a necháme pod pokličkou odstát. Pak ho načechráme opatrně... více o Kuskus s rajčaty a mátou
Měkký tvaroh vyšleháme s medem a mlékem dohladka a směs nalijeme do větší misky. Z brusinkové šťávy naznačíme na tvaroh kruhy a pak je opatrně špejlí... více o Ovocný tvaroh
Lilky podélně rozkrojte a na řezné straně nařízněte do tvaru mřížky. Zářezy dělejte hluboké a asi v centimetrových rozestupech. Lilky naskládejte do... více o Pečený lilek s jogurtem a rajčatovou salsou
Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na troše olivového oleje, restujte asi 3 minuty. Přilijte rajčata a duste bez poklice 5–8 minut, aby se tekutina... více o Šakšuka v praprikách
Papriky podélně rozkrojte na poloviny a zbavte semínek. Nivu nastrouhejte nahrubo a promíchejte s ricottou, přidejte vejce, osolte, opepřete a dobře... více o Pečené papriky se sýrem, rajčaty a pestem
Rajčata pokrájejte na menší kousky, v cedníku z nich vymačkejte většinu vody a rozetřete je na dno zapékací misky. Osolte je, opepřete a vmíchejte dva... více o Cuketové rolky s brynzou v rajčatové omáčce
Lilky propíchejte vidličkou a dejte na 20 minut péct do trouby předehřáté na 200 °C. Upečené lilky dejte do mísy, zakryjte poklicí a nechte pár minut... více o Lilkové kuličky v domácí briošce
Cizrnu slijte, ale tekutinu zachovejte. Čtvrtinu cizrny ponechte stranou, zbytek nasypte do mixéru a nahrubo rozmixujte. Přidejte na kostičky... více o Falafel burger s halloumi a hummusem
V hluboké pánvi nebo kastrolu, které jsou vhodné do trouby, rozehřejte olej a orestujte na něm nadrobno nasekanou cibuli a mrkev. Po 4 minutách... více o Chilli sin carne
Troubu předehřejte na 180 °C a nastavte na funkci horkého vzduchu. Batáty oloupejte, nakrájejte na hranolky silné 1 x 1 cm a dejte na plech vyložený... více o Batátové hranolky s chilli majonézou
Cibuli, papriku a česnek osmažíme na troše oleje do změknutí, v sojové omáčce. Jakmile zelenina změkne přidáme trochu rajčatového protlaku na spojení... více o Rychlá směs na topinky
Tofu na kostky osmažíme na tenké vrstvě oleje. Listový špenát uvaříme s cibulkou a česnekem, zalijeme veganskou smetanou, podusíme do změknutí. Batáty... více o Veganský Buddha Bowl II
Kuličky z veganského mletého masa (dá se koupit v obchodě Lidl) osmažíme ze všech stran na tenké vrstvě oleje, a poklademe na papír. Ke zbytku oleje... více o Veganské masové koule
Na oleji nechame zeskelnatet cibulku a papriku zmeknout. Pridame cocku a nechame chvili smazit. Pote posypeme korenim a zamichame aby se vse krasne... více o Červená čočka v kokosovém mléce
Připravte pesto. Do mixéru dejte všechny suroviny, koriandr použijte i se stonky, a důkladně rozmixujte. Osolte. Konzistenci můžete upravit přidáním... více o Restovaná zelenina se sýrem halloumi
Papriky a cibuli očistěte a spolu s okurkou a rajčaty pokrájejte na větší kusy. Od každého druhu zeleniny si trochu odložte a pokrájejte nadrobno,... více o Gazpacho
Nejprve dejte vařit brambory. Oloupejte je a překrojte na čtvrtiny. Vložte do hrnce s osolenou vodou a vařte do změknutí, asi 20 minut. Ve druhém... více o Restované žampiony s bramborami a kadeřávkem
Do velkého hrnce s vařící osolenou vodou přidejte špagety a uvařte podle návodu na skus, 4 lžíce vody ze špaget uchovejte. Cibuli a česnek nakrájejte... více o Houbové aglio olio
Jáhly nasypeme do síta a důkladně je propláchneme horkou vodou, pak je nasypeme do většího hrnce, zalijeme mlékem, přidáme 1 lžičky soli, zakryjeme... více o Jáhelník se švestkami
Zelí, kterého musí být v coleslawu oproti mrkvi a celeru nejvíce, nakrájíme na malé kostičky. Poté přidáme na struhadle nastrouhaný celer a mrkev.... více o Sojové kostky na prudko s coleslaw salátem
Mrkev s červenou řepou nakrájíme na stejné menší kostičky, posypeme provensálským kořením, a vložíme na plech s olejem. V troubě necháme péct do... více o Veganský talíř
Červenou čočku necháme alespoň půl hodiny naloženou ve vodě. Mezitím si nakrájíme tofu na kostičky nebo plátky a smažíme na mírném plameni ze všech... více o Veganský Buddha Bowl
Brambory nakrájíme na menší kostičky a vložíme na plech s olejem.Přidáme ještě červenou cibuli pokrájenou na proužky, poté posypeme provensálským... více o Špenát trochu zábavněji
Na oleji necháme zatáhnout na kostky nakrájené tofu. Po té přidáme cibuli a necháme změknout. Jakmile se nám cibule spojí s tofu posypeme pepřem, solí... více o Veganská zelňačka
Rozmačkané jahody (mohou být jak čerstvé, tak zmražené) dejte ohřát do kastrůlku. Přidejte ovesné vločky a mléko a krátce povařte, dokud směs... více o Jahodová ovesná kaše
Připravíme si naši veganskou domací majonézu. Recept najdete na mém profilu. Do misky vložíme nalámané tofu, přidáme olej, mletou papriku, majonézu,... více o Veganská budapešťská pomazánka
Nejprve si zpracujeme cibulku. Tu necháme osmažit na mírném plameni do měkka, poté přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Mezitím si rozválíme těsto... více o Slaný veganský štrůdl
Bílé tofu nalámeme na kousky a vložíme do misky. Přidáme mléko, napřed trochu. Mlékem se pak ředí hustota, takže nepřehánět, stačí tak aby se nám tofu... více o Štrůdl s veganským tvarohem a chia semínky
Troubu si předehřejte na 190 °C. Rajčata nakrájejte na kolečka a naskládejte do malého pekáčku vyloženého pečícím papírem, posypejte solí, cukrem a... více o Těstoviny s pečenými rajčaty
Na první pánvi si rozpálíme olej na střední teplotu a přidáme na středně velké kousky nakrájené tofu, pánev by měla být větší aby každý kousek tofu... více o Zeleninová pánev s Tofu a rýží
Koupený seitan vyndáme ze sáčku, a naložíme do směsi oleje, koření. Přidáme na proužky pokrájenou cibuli. Necháme naložené 24 hodin v lednici. Druhý... více o Pečený seitan
Chystáme den předem: Sójové nudličky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme... více o Veganské nudličky z pánve
Všechnu zeleninu z popisku nakrájíme a vysypeme na plech vymazaný olejem. Necháme péct v troubě, podléváme vodou, přidáme zeleninový bujón a koření.... více o Veganská svíčková s robi plátkem
Na másle nebo trošce oleje osmažíme drobně pokrájenou cibuli s kořením, které nám uvolní vůni. Pokud nechceme na závěr z fazolek lovit kuličky nového... více o Hořčicové fazolky
Na drobně pokrájenou cibuli osmaženou dosklovata na trošce tuku nasypeme pokrájenou slaninu a dosmažíme lehce dozlatova. Přisypeme nasekaný česnek a... více o Dušené zelí jako hlavní chod
Tofu, cibuli a okurky pokrájíme na malé kostičky. Přidáme naši domácí majonézu, hořčici, pepř a nakonec zázrak v podobě Černé soli. Vše smícháme.... více o Veganská vajíčková pomazánka
Upozorňuji že majóneza jde vyšlehat pouze ze sójového mléka, které musí mít stejnou teplotu jako olej. Pokud vytáhnete mléko z lednice, a tudíž bude... více o Veganská majonéza/tatarka
Chystáme den předem: Granulát zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme novou a... více o Veganské plněné papriky s rajskou omáčkou
Chystáme den předem: Sójové kostky zalijeme horkou vodou a necháme odstát. Tím z části zbavíme maso sójové a moučné chuti. Vodu vylijeme, napustíme... více o Sójové výpečky
Brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme téměř zchladnout, pak oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme solamyl a vytvoříme... více o Jemné bramborové knedlíčky / noky ze dvou ingrediencí
Na trošce oleje nebo sádle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, pak přidámeosmažit i na malé kostičky pokrájenou slaninu. Přidáme nasekaný... více o Houbové topinky / tousty
Václavky očistíme, pokrájíme na nudličky a vložíme povařit do vroucí osolené vody na cca 10 minut. Pak scedíme a necháme řádně okapat. Pohanku uvaříme... více o Václavky s pohankou
Dýni očistíme a oloupeme. Poté ji pokrájíme na tenké plátky cca 4 mm. Žloutky rozmícháme s nastrouhaným zázvorem, česnekem, solí, kari kořením.... více o Dýňové pikantní řízečky
Nadrobno pokrájejte cibuli. V hrnci rozpalte olej a nechte ji zesklovatět. Přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a opečte ji dozlatova. Základ... více o Zelňačka s klobásou