Vegetariánské recepty ze svého jídelníčku vynechávají veškeré maso včetně ryb. Někdy bývá vegetariánství považováno za zdravější způsob stravování. Dokázané je, že tělo přijímá méně tuků a díky tomu mají vegetariáni větší pravděpodobnost, že se vyhnou třeba srdečním chorobám. Naproti tomu jim ve stravě mohou scházet některé potřebné vitamíny a minerály a trpí pak slabší imunitou.
Rozhodně je nesmyslná představa, že vegetariáni se živí jen saláty a zeleninou. Existuje stovky chutných receptů, u kterých by vás možná ani nenapadlo, že jsou vegetariánské.
Jíst zdravě určitě nemusí znamenat stravovat se vegetariánsky. Najdete zde mnoho receptů, které využívají superpotraviny, soustředí se na dostatečný příjem vitamínů, minerálů a také vlákniny. Najdete zde vše od salátů, ryb až po zdravé a fit mlsání.
Nejprve si nachystáme ražniči - na špejli nebo grilovací jehlu napíchneme malé rajčátko nebo cherry a pak napichujeme větší - asi 4 cm velké kousky -... více o Bedloražniči s dušeným mangoldem
Vše smícháme, dáme do sklenic a 10 minut sterilujeme.... více o Zelí s křenem
Ze žampionů odstraníme třeně a do prázdných kloboučků dáme trochu pesta a kousek sýra. Z uvedených ingrediencí umícháme marinádu, kterou žampiony celé... více o Italské žampiony na gril
Pohanku propláchneme studenou vodou a dáme vařit do zeleninového bujonu. Vody dáme málo, jako když vaříme rýži. Vaříme 3 minuty a potom necháme pod... více o Zelenina s pohankou
Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a chvíli škvaříme. Přidáme špenát, nastrouhanou nivu a chvíli... více o Špenát jako samostatné jídlo
Cukety, brambory, rajčata a vejce nebo Šmakouna nakrájejte na stejnoměrné plátky, vložte do zapékací misky, jednotlivé vrstvy podle chuti okořeňte a... více o I teplá zelenina se dá jíst
Sojový granulát uvaříme ve vodě ochucené bujonem, pak ho scedíme a vymačkáme z něj přebytečnou vodu. Uzené tofu najemno nastrouháme a smícháme ho s... více o Plněné bezmasé bramborové knedlíky
Na olivovém oleji zpěníme najmeno nakrájenou cibulku a přidáme na malá asi 3 mm tenká kolečka nakrájeného chřestu (já krájím od špičky asi tak do... více o Lasagne s chřestem a slaninou
Propláchnutou čočku 2 hod. máčíme, pak ve stejné vodě uvaříme s bobkovým listem do měkka. Scedíme. Cibuli a rajčata nakrájet na plátky, česnek... více o Čočka s cibulí a rajčaty
Špenát spaříme, rozsekáme, přidáme tvaroh, vejce, osolit, opepřit a přidáme polohrubou mouku tak, aby se hmota nelepila (nebo jen minimálně). Mokrýma... více o Špenátové noky s parmazánem
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na 1 cm silné plátky. Povaříme je v osolené vodě doměkka. Kedlubnové plátky by měly být pevné, aby se při obalování... více o Řízečky z kedluben
Uvaříme fazole, které jsme nejdříve na 24 hod. namočili. Pokud zůstala část vody, scedíme. Osolíme, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a další... více o Fazolový salát
V hrnci rozehřejeme olivový olej (dávám až pět lžic), na oleji osmahneme najemno nasekanou cibulku, přidáme na kousky nakrájenou mrkev a na větší... více o Pochoutka z hrášku podle řeckého lékaře
Do mouky rozdrobíme tuk a s ostaními přísadami a nastrouhanou mrkví a mlékem zpracujeme v těsto husté jako na bublaninu. Pečeme při střední teplotě.... více o Mrkvový koláč III.
Brokolici rozeberu na růžičky a vložím do mikrotenového sáčku, který mírným pootočením uzavřu. Vložím do mikrovlnky asi na 2 minuty. Brokolice změkne,... více o Brokolice se žampiony
Uvařené fazolky dáme do mísy, přidáme na kostky nakrájená rajčata a tofu, na kolečka nakrájené cibulky. Olej vyšleháme se šťávou, solí a pepřem a... více o Salát ze zelených fazolek
Kernotto uvaříme dle návodu, brokolici uvaříme al dente. Do misky vršíme kernotto, brokolici sýry, krabí tyčinky nakrájené, kukuřici. Posypeme... více o Brokolicové kernotto
Na pánev trochu vody a vsypat balíček fazolek. Vaříme cca 5 minut + nakrájená rajčata, restujeme + obsah konzervy, prohřejeme. Jíme samotné nebo dle... více o Dietní večeře
Jemně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na rozpáleném oleji. řidáme na hranolky nakrájený celer a osmahneme dozlatova. Přisypeme plátky žampionů,... více o Celerové hranolky s vůní majoránky
Brokolici nebo květák nastrouhat na hrubém struhadle. Přidat mouku, v mléce rozmíchat žloutky, sůl, pepř, zamíchat do brokolice. Z bílků vyšlehat tuhý... více o Brokolicové placičky za syrova
Listy červeného zelí krátce povaříme, vyndáme, okapeme a necháme vychladnout, mezitím si připravíme náplň do balíčku. Nakrájíme nadrobno velkou cibuli... více o Balíčky
Na oleji krátce osmažíme nakrájenou papriku a nahrubo nastrouhanou mrkev, přidáme na plátky nakrájené žampióny, podlejeme trochou vody a dusíme. Po... více o Bambusové výhonky s tofu
Sójové nudličky dáme do 0,5 litru vroucí vody společně s nakrájeným česnekem a přidáme pár kapek sójové omáčky. Vaříme asi 10 minut. Pak vše přelijeme... více o Vegetariánská pánvička
Očištěné a omyté kuře osušíme a rozdělíme na 4 porce. Mouku smícháme se solí a pepřem a tuto směs vetřeme do porcí kuřete. Osmažíme je po obou... více o Kuře po myslivecku III.
Do pekárny dáme ingredience v klasickém pořadí: tekutiny, mouka, droždí. Pečeme na základním programu 3 hod. 50 min. střední kůrka. Je opravdu výborný... více o Chléb na neděli
Nastrouháme nahrubo uzený sýr, přidáme nakrájené žapióny a papriku. Osolíme lehce opepříme a spojíme majolkou.... více o Salát z Tater
Sýr a šunku nastrouháme nahrubo, přidáme kukuřici s nakrájenou kapií. Spojíme majalkou a dochutíme solí a pepřem.... více o Salát z Tater II.
Zelí a cibuli nakrájíme a smícháme s ostatními přísadami. Necháme odležet 24 hodin za občasného promíchání a plníme do sklenic. Zavařujeme na 90 °C 40... více o Marinované zelí
Nejdříve si dám vařit pšenici v osolené vodě (asi 50 minut), a v druhém hrnci quinou v poměru 1:2 vody (asi 12 min.). Na pánvi osmahnu cibuli s... více o Quinoa
Připravíme si zapékací misku, kterou vymažeme (jako na koláč) nastrouháme si cukety, dáme do misky a přidáme 2 vajíčka, prášek do pečiva, šunku nebo... více o Cuketový nákyp III.
Podusíme zelí nakrájené na nudličky se solí, octem, kmínem, provensálským kořením, ke konci přidáme nastrouhanou mrkev, na porci cca půl mrkve.... více o Zapečené zelí s brambory
Vejce rozkvedláme, osolíme, opepříme, nalijeme je na rozehřátou pánev, do nich poskládáme kolečka rajčat a usmažíme omeletu. Tu pak rozdělíme na 4... více o Dědovy topinky
Smícháme zvlášť sypké suroviny: mouku, ořechy, vločky, sůl, sodu, vanilkový cukr. Zvlášť smícháme tekuté suroviny: podmáslí, med, bílky. Pak spojíme... více o Borůvkové muffinky
Uvaříme těstoviny, brokolici, v kastrolku podusíme nakrájené žampiony, nakrájená sušená rajčata. Přidáme těstoviny, nakrájenou brokolici, poté sýry,... více o Těstoviny brokolice ham a mňam
Brambory a celer nastrouháme jako na bramboráky, přidáme rozšlehaná vejce, mouku, mléko, sůl a česnek. Vymícháme těsto. Do horkého tuku děláme lžicí... více o Celeráky
Osmahneme cibuli nakrájenou na proužky, nakonec krátce osmahneme i nadrobno pokrájený česnek. Jeho množství je ovlivněno hlavně tím, jak moc ho máte... více o Sabdží
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso a dusíme až se zatáhne, potom přidáme papriku a velmi rychle zalejeme... více o Rajčatové zelí
Lilek přepůlíme osolíme, po odpočinutí vymačkáme a osmahneme na oleji. Promáčkneme lžící a naplníme náplní. Náplň: uvařit fazole, rozmixovat nahrubo.... více o Lilek plněný fazolí
Tento recept neni vídeňský, ale navštěva Vídně nás inspirovala. Brambory vydrhnete pořádně kartáčem, aby jste mohlí jíst i slupku a propíchnete... více o Vídeňské zemáky
Nejdříve dáme vařit neoloupané brambory téměř doměkka. Mezitím nakrájíme párky na kolečka a neoloupanou cuketu na hranolky. Pekáček vymažeme máslem a... více o Brambory zapečené s párkem a cuketou
Na omastku orestujeme cibulku, přidáme na plátky česnek a nakrájené zelí na nudličky a párky na půl kolečka. Osolíme, aby zelí pustilo štávu, přidáme... více o Zelná čína
Nerad špiním nádobí, proto prozradím i přesný výrobní postup :-) Oloupeme a na kolečka nakrájíme cibuli, na plátky česnek a restujeme na oleji ve Woku... více o Kapusta s brambory a jablíčkem
Na dýňáky vše smíchat. Hmota by měla vypadat jako na klasické bramboráky. Smažit na oleji. Před obrácením dýňáku nasypat na pánev slaninu a ta se... více o Dýňáky
Patison oloupeme, očistíme. Rozřežeme napříč asi na 1,5 cm plátky. Vyškrábneme jádra. Tyto plátky si nařízneme pro vložení náplně ze stran. Náplň je... více o Patison s náplní
Oloupaný celer nakrájíme na 2,5 cm kostky. Oloupane brambory nakrájíme na čtvrtky a společně s česnekem dáme vařit do osolené vody do měkka. Vodu... více o Celerovo-bramborová kaše
Předem si nasmažíme palačinky. Papriky a rajčata nakrájíme na kostičky, mrkev na tenké nudličky. Na rozpáleném oleji restujeme na kolečka pokrájené... více o Slaný palačinkový dort
Bulgur přelijeme 1 hrnkem vařící vody a asi 2 minuty povaříme. Necháme asi 20 minut stát - voda se musí vsáknout. Na oleji osmažíme cibuli a česnek.... více o Krvavý bulgur
Na velké pánvičce nejlépe s pokličkou osmahneme cibuli, až zesklovatí, přidáme nakrájené papriky na kostičky. Necháme chvíli dusit a tak za 2-3... více o Rofus aneb lečo trochu jinak
Očištěné, omyté a na plátky nakrájené houby dusíme cca 10 min. na másle s jemně nasekanou cibulí, přidáme v mléce namočenou, vymačkanou žemli, vejce,... více o Sekané houbové řízky
Zelí pokrájíme nadrobno, osolíme, opepříme a necháme odležet do dalšího dne. Zalijeme jogurtem, přidáme vejce a mouku. Naběračkou klademe na pánev,... více o Zelné lívanečky