Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a pokrájíme na měsíčky. Lepší je kyselejší jablko (můžeme pokapat citronovou šťávou). Žmolenku si připravíme... více o Perníkový koláč s ořechovou žmolenkou
Šťávu z anansevého kompotu smícháme s rumem. Vyberte si pokud si dáte 3 nebo jen 2 lžíce rumu. Připravíme si dortovu formu, kterou vyložíme alobalem.... více o Piškotový dort s ananasem
Z mouky, tuku, vejce, cukru a tlučeného anýzu zpracujeme těsto, které necháme hodinu na chladném místě odpočinout. Potom ho na pomoučeném vále... více o Anýzové sušenky
Do mouky přidáme cukr, změklý nakrájený tuk a pomleté ořechy. Vypracujeme těsto, které rozdělíme na dva díly. Jeden díl vymícháme s kakaem. Do... více o Barevné tlapky
Listové těsto vyválíme na pomoučeném vále do tvaru obdelníku o síle asi 5 mm. Pomocí válečku ho přeneseme na plech vypláchnutý studenou vodou,... více o Řezy plněné sněhem
Mouku smícháme v míse s práškem do pečiva a pomletými ořechy. Zvlášť rozšleháme mléko, sladidlo, vejce a rozpuštěný tuk, vlijeme do ořechové směsi,... více o Meruňkový dia koláč
Těsto na nudle vyválíme natenko, nenecháme oschnout, ale hned na něj do poloviny dáváme malé kopečky povidel ve vzdálenosti asi 4 cm od sebe. Druhou... více o Pirohy s povidly
Z mouky, cukrů, tuku, kokosu a vejce vypracujeme těsto, které necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Pokud chceme mít pracničky tmavé,... více o Kokosové pracny
Z mouky,cukrů,kokosu,másla a žloutků si vypracujeme těsto,které necháme v chladu,nejlépe do druhého dne uležet.Tmavé těsto děláme stejně,jenom do něj... více o Barevné kokosové tyčinky s kakaovým krémem
Z mouky, cukrů, tuku, žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu uležet. Druhý den z těsta... více o "Paličkové" cukroví - (nejen) linecké
Z mouky, cukrů, kokosu, tuku a žloutků vypracujeme těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu proležet. Na tmavé těsto uděláme totéž, jen... více o Kokosové tyčinky s čokoládou-tříbarevné
Z másla, ořechů, mouky, cukru, tuku a žloutků uděláme hladké těsto, které necháme do druhého dne v chladu odpočinout. Na strojku s tvořítkem děláme... více o Ořechové tyčinky plněné krémem
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé,ale tak... více o Išelské koláčky
Listové těsto si rozdělíme na polovinu. Každou vyválíme na obdélníkový plát,který přeneseme na plech. Každý plát propícháme vidličkou,aby nám nedělal... více o Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem
Těsto si rozválíme na plát, který si nařežeme rádýlkem na delší proužky (1,5 - 2 cm). Připravené proužky namotáváme na trubičky tak, že proužek těsta... více o Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem
**Těsto:** Z mouky, cukru, tuku, kakaa, vody a ořechů si uděláme těsto, které necháme v chladu, nejlépe do druhého dne odpočinout. Není to klasické... více o Kakaové ořechy plněné máslovým krémem
Z mouky, cukrů, mletých oříšků, másla a vejce vypracujeme hladké těsto, které necháme (nejlépe přes noc) uležet v chladu. Z těsta děláme kuličky,... více o Lískové koláčky
Oloupeme jablka a nastrouháme. Přidáme rozinky. Dále můžeme přidat cukru dle chuti a také skořici. Tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem, vejci a dvěma... více o Klasická žemlovka
Všechny ingredience kromě moučkového cukru smícháme dohromady. Je lepší nechat těsto odležet po dobu 12 - ti hodin. Další den vyválet a vykrájet.... více o Cukroví z vína
1. Do misky dejte smacker dessert a vidličkou jej rozmačkejte, přidejte rozdrcené sušenky, nasekané ořechy, na prášek rozmačkaná zrníčka instantní... více o Vosí domečky (dia)
Máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáme vejce, řádně rozšleháme. Smícháme mouku s kakaem a přidáme do směsi. Rozetřeme na pečící papír (necelý cm... více o Bezlepkové čoko-oříškové
Zpracujeme těsto, dáme do lednice odpočinout. Vyválíme na 2 - 3mm, vykrajujeme polovinu plnou a polovinu se vzorkem uprostřed. Pečeme na pečícím... více o Bezlepkové linecké
Zpracujeme těsto z Shaer mouky, másla, cukru, vejce, pečícího prášku a vanilky. Do hotového těsta vpravíme rychle čokoládu. Z těsta uděláme dva... více o Bezlepkové sušenky Pepitas
Množství surovin odpovídá pečicí nádobě o průměru 23 cm a výšce 5 cm. **Náplň:** Do velké misky dejte na plátky nastrouhaná jablka, přidejte 50 g... více o Pravý americký Apple Pie
Recept jsem okoukal od Itala Emanuela Ridiho, takže veškeré pochvaly jdou na jeho adresu. Vyzkoušel jsem jej, byl výborný, skvěle se hodil na podzimní... více o Dýňový koláč (Pan di zucca)
Z uvedený ingrediencí vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme špičku a přitiskneme na piškot. Když máme hotovo máčíme je v rozpuštěné čokoládě.... více o Vánoční špičky
Postup je velmi jednoduchý. Všechno smícháme dohromady, žádné šlehání do úmoru :-) Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme - já pekla 45 min... více o Bábovka "bleskovka"
Z ingrediencí zpracujeme těsto, necháme ho odpočinout v lednici (většinou nechávám do druhého dne). Pak vyválíme plát a vykrajujeme tvořítkem... více o Kokosoví sněhuláčci
Piškoty polijeme kávou, musí být dobře nasáklé. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Cukr vyšleháme se žloutky doběla, zašleháme mascarpone. Poté přimícháme... více o Pravé Tiramisu z Itálie
Mouku, cukr, vejce a změklé máslo promneme mezi prsty a uděláme drobenkové těsto-žmolenku. Pudinkové prášky rozmícháme v části mléka. Zbylé mléko... více o Pudinkový koláč s žahourem
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu (stole). Rádýlkem (nožem) nařežeme na obdélníky velké cca 15 x 5 cm. Na každý obdélník dáme lžičku povidel... více o Povidlové kapsičky
Uděláme těsto, rum dáme do těsta až na konec od oka. Těsto namačkáme do dortové formy která je vymazaná máslem. Velikost dortové formy je o 28 cm.... více o Super mandlová buchta
Cukr, mouku, prášek do pečiva, kokos a vločky smícháme v míse. Přidáme vejce, změklé máslo a vypracujeme hladké těsto, které necháme alespoň hodinu v... více o Kokosovovločkové rohlíčky-sušenky
Čokoládu nalámeme na kousky a i s máslem dáme rozpustit nad páru. Mezitím vyšleháme žloutky s polovinou cukru. Do vnitř zašleháme rozpuštěnou... více o Nízká čokoládová buchta
**Připravte si náplň:** na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr, nasekané mandle a pražte asi 3 minuty za stálého míchání. Přidejte kůru, mléko,... více o Věnec s mandlovou náplní
Zpracujeme suroviny vše kromě kakaa. Hmotu rozdělíme na 2 poloviny, do jedné poloviny přidáme kakao a obarvíme dle chuti. Vyválíme obě hmoty. 1... více o Půlměsíčky ze sunarky - nepečené
Rozdrtíme oplatky, třeba válečkem na těsto, přidáme ořechy, které jsou namleté nadrobno, tuto směs dáme do rozpuštěné čokolády a zamícháme hned... více o Lázeňské kuličky
Piškoty rozemeleme + změklé máslo, + ml. a vanilkový cuk, rum. Vše smícháme, přidáme či ubereme dle potřeby. Pokud chcete mít ostřejší dáte více rumu,... více o Bílé kokosové kuličky - nepečené
Sušenky rozdrtíme, zvlhčíme je mlékem (4 lžíce) a smícháme se skořicí a změklým máslem (100 g). Formu (24 cm) vymažeme olejem nebo vyložíme fólií.... více o Nepečený grepový koláč
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme zakysanou smetanu (150 g), olej, kůru a šťávu. Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem. Naplníme těstem... více o Muffiny s pomerančem
Bílky vyšleháme s 1/2 cukru na tuhý sníh. Žloutky s 1/2 cukru do pěny. Hmoty spojíme a vmícháme mouku s kypřidlem, kůrou a solamylem. Těsto vlijeme na... více o Citronová roláda s tvarohovým krémem
Máslo utřeme s cukry, solí a žloutky do pěny. Bílky vyšleháme na tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a přidáme mouku s kypřidlem, mleté mandle a mléko. Na... více o Bábovka s mandarinkami-velká
Těsto rozválíme a rozkrájíme na 20 obdélníků. Na plechu je potřeme vejcem a posypeme cukrem. Pečeme na plechu v předehřáté troubě při 200 °C asi 25... více o Šlehačkové řezy s limetkami
**Postup: **V horké lázni rozehřejte čokoládu na těsto. Z másla (100g), mouč. cukru(100g) a soli vyšlehejte krém a postupně do něj přidejte žloutky z... více o Dort plněný čokoládou
Z přísad na těsto vypracujeme tužší těsto. Těstem naplníme vymaštěný a moukou vysypaný plech. Okraje malinko zvýšíme. Utřeme tvarohovou hmotu. Náplní... více o Výborný borůvkový koláč se smetanou
Mrkev poduste asi 10 minut na másle s cukrem. Chcete-li, přidejte koření a nechte vychladnout. Pokud je v náplni hodně šťávy, odlijte ji. Do mísy... více o Mrkvance II.
Z mléka a hrubé mouky uvaříme kaši. Necháme zchladnout, občas promícháme, aby se neudělal škraloup. Změklé máslo šleháme s moučkovým cukrem a kakaem,... více o BeBe roláda IV.
Do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek a lehce osolíme. Poté přidáme vejce, přilejeme mléko a olej a vše důkladně smícháme. Na závěr přidáme kakao a... více o Kakaovo-kokosové muffiny
Změklý tuk utřeme s oběma cukry a solí do pěny. Postupně do směsi zašleháme vejce, přidáme mouku s kypřicím práškem, ořechy, mléko a promícháme. Na... více o Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny
Z uvedených surovin (kromě bílku a cukru krupice) zpracujeme těsto. Tvarujeme ručně ploché tyčinky asi 1,5 x 5 cm, na ně ozdobně nastříkáme sníh (z... více o Housenky