Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Vejce s cukrem šleháme do pěny (nejlépe ve šlehači), přidáme mleté ořechy a promícháme. Na plech vyložený pečícím papírem děláme pomocí lžičky malé... více o Ořechové kopečky
Mouku oříšky a cukr promícháme v míse a tukem a bílkem zaděláme těsto, pěchujeme do formiček košíčků a pečeme při 180 °C. Krém tmavý: Ingredience... více o Ohavečské košíčky
Zpracujeme na vále v těsto, necháme hodinu odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme malá kolečka. Upečeme a necháme vychladit. Potom spojujeme... více o Ořechová kolečka se zavařeninou
Z perníku nakrájíme kostky z 1 balení 15-20 podle toho, jak chceme veliké hrudky. Do talíře připravíme mléko a rum podle chuti, jak kdo má rád. Kostku... více o Ohavečské hrudky
Z másla, cukru, mouky, ořechů a vejce zpracujeme těsto. Necháme asi půl hodiny odležet. Formičky na ořechy vymažeme 100% tukem Omega, necháme... více o Obalované ořechy
Piškoty nastrouháme. Cukr a vodu svaříme na sirup, který ještě horký vlijeme do mísy na rozdrcené piškoty, promícháme. Do ušlehaného másla přidáme... více o Nepečené kokosky
Mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a vejce uhněteme na hladké těsto. Přikryjeme a necháme asi hodinu v chladnu odpočinout. Lískové oříšky nahrubo... více o Nugátové hrudky
Zpracujeme v těsto. Necháme v chladu odpočinout. Potom vyválíme, vykrajujeme kolečka plníme nádivkou, přehneme na polovinu, dobře umačkáme okraje, aby... více o Mušle
Utřeme vejce s cukrem, přidáme nahřátý med a tuk. Mouku smícháme se sodou a kořením a vmícháme k první hmotě. Vypracujeme tuhé těsto a necháme v... více o Medové perníčky
Z mrkve, tuku a mouky vypracujeme těsto, necháme v chladu odpočinout. Z těsta vyválíme středně silný plát a vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně... více o Mrkvánky
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Z odpočinutého vyválíme tenký plát, vykrájíme oválky a na suchém... více o Moka oválky
Na vál prosijeme mouku, přidáme strouhané ořechy, cukr, koření, rozemneme tuk a pomocí medu zpracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout, vyválíme... více o Medové ořechové dortíčky
Zpracujeme na vále v těsto. Z nástavce na masovém strojku vytlačujeme ploché pásky asi v délce 5 cm, dáváme na plech vyložený pečícím papírem a... více o Medové kokosové pásky
Na karton si nakreslíme tvar kulichu a vystřihneme jej. Poslouží nám jako šablona. Do prosáté mouky s cukrem přidáme změklé máslo, žloutek, nožem vše... více o Máslové kulichy
Cukr svaříme s vodou na niť, vmícháme umleté mandle a vanilkový cukr. Masu poté vlijeme na plech a uložíme na chladné místo. Další den ji rozmačkáme a... více o Marcipánová hmota
Mouku promícháme s cukrem a mandlemi. Přidáme žloutek a změklé pokrájené máslo. Vypracujeme těsto, vyválíme je v plát silný asi 5 mm. Rádýlkem jej... více o Mandlové sirky
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky
Z tuku, mouky, cukru, prášku a vejce zpracujeme těsto. Necháme asi 30 minut odpočinout. Plech vyložíme pečícím papírem. Těsto vyválíme, namačkáme na... více o Londýnské vánoční řezy
Pro přípravu těsta na linecké cukroví prosejeme na vál mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, studené máslo nakrájené na malé kousky a žloutky a... více o Linecké cukroví krok za krokem
Na vodní lázni rozpustíme tuk a do rozpuštěného postupně všleháme ostatní ingredience. Necháme v chladničce ztuhnout, poté děláme kuličky, které... více o Ledové koule
Všechny přísady zpracujeme, vznikne lepkavá hmota, ze které tvoříme válečky. Válečky obalujeme v kakau a necháme usušit.... více o Lanýžky
Salko si uvaříme v plechovce 2 hodiny, aby zkaramelizovalo. Poté přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme. Pokud je těsto řídké, přidáme ještě... více o Koule ze Salka
Těsto zpracujeme na vále, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom těsto rozválíme, vykrájíme kytičky. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Na... více o Kytičky s vrchem
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a žloutky zaděláme těsto. Necháme chvilku odpočinout a potom odkrajujeme stejnoměrné kousky, které... více o Košíčky plněné pudinkovým krémem
Piškoty nakrájíme na kostičky a dáme do misky. Přidáme ostatní přísady a zaděláme úplně rozpuštěným tukem. Vše smícháme v míse v těsto. Potom uděláme... více o Kokosový salám
Zpracujeme na vále v těsto. Z odpočinutého těsta vyválíme plát, vykrajujeme kolečka třech nebo čtyřech velikostí a upečeme dorůžova. Vychladlé spojíme... více o Komínky
Ze surovin zmáčkneme těsto, které dáme alespoň na hodinu do chladu (nejlépe udělat den předem). Na masovém strojku s vloženým páskem s tvořítky... více o Kokosové strojkové
Nadrobno usekáme oranžát. Z bílků ušleháme tuhý sníh z bílků, do kterého přisypáváme moučkový a vanilkový cukr. Vmícháme také mandlovou příchuť,... více o Kokosové makronky
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout a po odpočinutí na pomoučeném vále... více o Kokosové domino
Instantní kaši smícháme s cukrem a s trochou vody vypracujeme hustou hmotu, do které přidáme kokosovou strouhanku. Tvoříme kuličky nebo špičky.... více o Kokosové kuličky bez lepku
Bílky s cukrem ušleháme ve vodní lázni do pevného sněhu a lehce vmícháme kokos smíchaný se strouhankou. Necháme zchladnout a lžičkou děláme malé... více o Kokosky se strouhankou
Mouku smícháme s cukrem a kokosem. Přidáme pokrájené máslo a zpracujeme těsto, které necháme hodinu v chladničce odpočinout. Potom malé kousky těsta v... více o Kokosové cukroví
Vypracujeme těsto, tvoříme kuličky, polijeme polevou a do polevy vmáčkneme jádro ořechu. Necháme zaschnout a ukládáme. Podáváme ve směsi vánočního... více o Kávové ořechy
Přísady zpracujeme na vále v těsto, necháme odležet a pak vtlačujeme ve slabé vrstvě do malých košíčkových formiček, které jsme vymazali 100% tukem.... více o Kávové košíčky
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou... více o Kávěnky
Z mouky, másla, mandlí, cukru a kakaa vypracujeme těsto. Z těsta tvoříme tenké válečky z kterých formujeme malé rohlíčky. Pečeme v mírné předem... více o Kakaové rohlíčky
Zpracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kytičky a upečeme v troubě asi při 200 °C. Necháme vychladit, slepujeme náplní. Potom celé kytičky... více o Kakaové kytičky
Pomleté mandle a dětské piškoty, prosátý cukr s kakaem a nakrájené změklé máslo spolu smícháme a vypracujeme hmotu, kterou dáme přibližně na 40 minut... více o Ježci z nepečeného těsta
Rozinky namočíme na 20 minut do whisky, a necháme odležet. Máslo, cukr a vejce ušleháme do pěny, potom přidáme mouku a koření a hněteme, nakonec... více o Irské rozinkové keksy
Nadrobno usekáme citronát, ušleháme do pěny vejce, cukr, vanilkový cukr a sůl. Přimícháme mouku s práškem do pečiva, mleté mandle, koření a citronát a... více o Jemné perníčky
Piškoty rozdrtíme, ovoce pomeleme na strojku, ze všeho vypracujeme těsto. Z něj tvoříme tyčinky, které necháme uschnout. Konce můžeme namočit do... více o Doutníky
Utřeme cukr s tukem, přidáme mouku s jedlou sodou, ořechy. Těsto plníme do formiček (nevymazaných) a pečeme v mírné troubě při teplotě 150-170 °C. Po... více o Duté rohlíčky od Hanky
Mouku se solí prosijeme do mísy, přidáme cukr a příchutě, doprostřed uděláme důlek, do kterého vlijeme žloutky. Kvasnice rozetřeme se lžící cukru,... více o Domácí vánočka
80 g mouky, 1/16 mléka, lžičku cukru a kvasnice rozmícháme na kvásek a necháme vykynout. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr, kůru, do... více o Domácí vánočka od Landriel
Na papír přesijeme moučkový cukr, sušené mléko, vanilkový cukr a kakao. Necháme rozpustit tuk a odstavíme z plotny, aby se nám čokoláda nepřipálila.... více o Domácí čokoláda II.
Necháme rozpustit tuk a odstavíme z plotny, aby se nám čokoláda nepřipálila. Sypké ingredience rozmícháme v rozpuštěném tuku. Nalijeme do formiček... více o Domácí čokoláda III.
Tuk rozpustíme ve vodní lázni a po lžících přidáváme smíchané přísady. Mícháme dokud se cukr dobře nerozpustí a hmota není hladká. Nevaříme! Hotové... více o Domácí čokoláda I.
Čokoládu necháme na horké plotně změknout, přidáme cukr, mandle a vejce. Těsto zpracujeme do formy salámu, necháme ztuhout a obalujeme v moučkovém... více o Čokoládový salám
Piškoty rozdrtíme, nejlépe válečkem. Z piškotů, cukru, 100% tuku, vejce, kakaa a ořišků vypracujeme za pomocí rumu těsto, ze kterého tvarujeme kuličky... více o Čokoládové kuličky obalované v kokosu
Polevy rozpustíme každou zvlášť ve vodní lázni. Omyjeme hroznové víno, rozstříháme je na menší porce a necháme okapat. Kiwi oloupeme, rozčtvrtíme a... více o Čokoládové ovoce