Jídla, která se nejčastěji podávají jako sladká tečka na konec. Ovšem neexistují pro to žádná pravidla a s dezerty se můžeme stejně tak setkat k odpolední kávě nebo k snídani. Některé dezerty dají dokonce pojmout jako hlavní sladký chod.
Dezerty existují pečené, nepečené i vařené. Dá se postihnout jediné pravidlo, totiž že se jedná o jídla sladká. v cizině se ovšem lze setkat i s jiným pojetím. Jako desert se například ve Francii nebo Itálii po celém menu servíruje sýr.
Pokud zůstaneme u českého pojetí desertů, máme nespočet možností. Dorty či zákusky patří mezi ty slavnostnějšího typu, koláče a buchty jsou zase oblíbenou snídaní či zakousnutím ke kávě. Mezi teplé sladké dezerty se dají počítat například palačinky nebo vafle.
Vařené žloutky nastrouháme na jemném struhadle, přidáme změklé máslo, cukr, kokos a rum a vypracujeme těsto. Z něj lžičkou odebereme těsto a tvoříme... více o Žabí očka
Dětské piškoty rozválíme na vále a smísíme s ostatními surovinami. Zpracujeme těsto a necháme ho vychladnout. Z těsta děláme kuličky, které obalujeme... více o Vosí hnízda II.
Vše smíchat a buď vykrajovat tvary nebo na strojku tvoříme věnečky a obalíme v cukru.... více o Vločkové cukroví
Zpracujeme na vále v těsto, necháme asi 30 minut odpočinout. Potom vytlačujeme nástavcem na masovém strojku rohlíčky. Upečeme asi při 180 °C do růžova... více o Vídeňské ořechové rohlíčky
Máslo vyšleháme do pěny, zašleháme postupně cukr, vejce, citronovou kůru. Pak po malých dávkách rum a opět vyšleháme. Vmícháme tvaroh a prosijeme... více o Vánoční štola
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout a plníme ve slabé vrstvě do vymazaných formiček ořechů. Upečené necháme vychladit a plníme náplní. Na... více o Vánoční ořechy
Z uvedených surovin zpracujeme rukama v míse (je to lepší než na vále, nikam to nepadá) těsto a hned vtlačujeme do formiček - použivám malé rohlíčky,... více o Vánoční františky
Všechny suroviny smícháme a nalijeme na předem tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný vysoký plech, upečeme a vlažné nakrájíme na kostky. Ty rychle... více o Vánoční buchta
Mouku, cukr, vanilkový cukr, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky a máslo nakrájené na vločky zpracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do tenké... více o Vanilkovo-citronové tyčinky
Mouku prosijeme na vál, přidáme cukr a strouhané prosáté oříšky. Promneme tuk a pomocí žloutků zpracujeme těsto. Necháme v chladnu odležet. Rozdělíme... více o Vanilkové rohlíčky
Změklé máslo utřeme s tvarohem přidáme mouku a vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme tenkou placku a vykrajujeme malá kolečka. Na suchém plechu ve... více o Tvarohová kolečka
Sušené vypeckované švestky, spaříme, namočíme na hodinu do rumu. Potom místo pecky vložíme celou oloupanou mandli a necháme oschnout. Ve vodní lázni... více o Švestky v čokoládě
Na vál prosijeme mouku promícháme s práškem, přidáme strouhané ořechy, cukr, mleté koření, rozemneme tuk a pomocí vejce zpracujeme těsto. Necháme jen... více o Tlapky
Rozpustíme ztužený tuk, přidáme prosátý cukr a kakao a mícháme nad párou dohladka. Nevaříme! Rozpuštěnou čokoládovou hmotu nalijeme asi v 1/2 cm... více o Šohajdy
Prosátou mouku s tukem a šlehačkou zpracujeme na těsto a necháme asi hodinku v lednici odpočinout. Vyválíme na placku a vykrajujeme. Varianta 1. -... více o Šlehačkové cukroví - vyfukované
Cukr utřeme do pěny se žloutky, přidáme mouku a lehce zabalíme do těsta sníh z bílků. Rozetřeme na plech vyložený pomaštěným alobalem a upečeme prudce... více o Sváteční roláda
Zpracujeme na vále v těsto. Vykrájíme hvězdičky o 3 velikostech. Upečeme při 200 °C a necháme vychladit. Spojujeme vždy 3 hvězdičky zavařeninou, do... více o Stromečky pod ledem
Máslo s cukrem utřeme do pěny, přidáme vanilkový cukr, sůl, strouhanou pomerančovou kůru a žloutky. Smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Tuto... více o Stříkané pečivo
Všechny přísady zpracujeme změklým máslem v těsto. Vypracované těsto necháme asi půl hodiny odpočinout. Potom vyválíme a vykrajujeme hvězdičky ve... více o Stromečky
Sypké ingredience smícháme, do důlku dáme vejce a rozdrobíme tuk. Vypracujeme těsto a necháme 1/2 hod. odležet. Vyválíme placku 3 mm silnou a... více o Strapáče
Na vále zpracujeme těsto, vyválíme tenký plát, vykrajujeme různé tvary. Pečeme na vymazaném plechu v troubě na mírnou teplotu.... více o Skořicové sušenky
Mandle velice na jemno umeleme a smícháme s moukou. Žloutky, cukr, citronovou kůru a šťávu, skořici a koření smícháme dohromady a vypracujeme tužší... více o Skořicové hvězdičky II.
Zpracujeme na vále v těsto. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout v chladnu. Vyválíme a vykrajujeme malá kolečka (při pečení se trochu zvětší). Upečeme na... více o Skořicové dortelky
Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao a strouhanou čokoládu. Nakonec vmícháme mouku s práškem do perníku. Vypracujeme těsto, které... více o Rychlé perníčky
Rozinky namočíme na 24 hodin do 200 ml rumu (do uzavřené nádoby). Z oříšků, cukru, čokolády a strouhaných piškotů vypracujeme těsto, přidáme rozinky.... více o Rumové koule
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout, pak vyválíme, vykrajujeme hladká kolečka a upečeme při 200 °C. Vychladlé spojujeme krémem, poléváme... více o Rumová kolečka
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, strouhané mandle, tlučený hřebíček, promneme tuk a pomocí jednoho žloutku a trochu rumu zaděláme vláčné těsto,... více o Rumová srdíčka
Droždí se rozpustí v mléce a z másla, mouky a žloutků se vypracuje těsto. Těsto se může rozdělit až na 3 díly - lépe se roluje, potře se nádivkou a... více o Rolovaná kolečka
Z přísad vypracujeme těsto, které dáme na chvíli odpočinout do chladu. Vyválíme, vypichujeme malá srdíčka a pečeme na vymazaném a vysypaném plechu.... více o Rozinková srdíčka
Žloutky utřeme s máslem, přidáme sůl, kvásek, mouku, uděláme těstíčko, ze kterého utvoříme váleček asi 3 cm v pruměru, nakrájíme dílky, z kterých... více o Rohlíčky sypané mandlemi
Rozehřejeme tuk aby byl vlažný a Salko do něj zašleháme, aby se komponenty spojily. Směs se dá ztuhnout do lednice. Spaříme mandle a oloupeme. Do... více o Rafal-Rokl
Všechny přísady zaděláme na vále v těsto. Necháme asi 30 minut odležet a potom plníme do ztuženým tukem vymazaných formiček. Po upečení ještě teplé... více o Pracny z roku 1900
Sníh z bílků smícháme s oříšky a moučkovým cukrem. Na pomaštěný plech děláme mokrou lžící hromádky. Pečeme v mírné troubě.... více o Pusinky
Prosátou mouku smícháme s cukrem, přidáme máslo, mleté ořechy, skořici a hřebíček. Vypracujeme těsto, které necháme 24 hodin odpočinout. Z těsta... více o Pracny
Droždí necháme vzejít ve vlažném mléce. Vzešlý kvásek přidáme k mouce a tuku na vál. Vypracujeme v těsto. Vzniklou kouli ponoříme do hrnce se studenou... více o Podvodnice
Z mouky, prášku do pečiva, cukru, soli, vejce a nakrájeného tuku vypracujeme hladké těsto, které odložíme asi na 1 hodinu do ledničky. Těsto rozválíme... více o Polévané nugátky
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlé spojujeme náplní a povrch stříkáme... více o Plněné perníčky
Bílky ušleháme s cukrem na tuhý sníh, do kterého zlehka vmícháme nastrouhané ořechy a mouku. Vymažeme a vysypeme plech. Z připravené hmoty na něm... více o Plněné kornoutky
Vejce a cukr zpěníme, piškoty rozdrtíme. Přidáme kakao, kandované ovoce a ořechy. Tuk a máslo rozehřejeme a necháme vychladnout, potom přidáme k... více o Piškotový salám
Ze vše surovin ve vandlíku nebo velké míse zpracujeme rukama tuhé těsto, které zakryjeme alobalem a necháme kolik chceme dní - může být klidně 14 dní ... více o Perníčky
Uděláme kvásek a zaděláme tužší těsto. Děláme bochánky s náplní máku a jablek velikosti menších koblih které upečeme. 3 až 4 den bochánky dáme na... více o Peciválky II.
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které necháme krátce odpočinout, pak uždíbneme kousek těsta, zabalíme do něj oříšek a dáme na plech vyložený... více o Pečené lískové oříšky
Na těsto smícháme cukr, ořechy, strouhanku, bílky, ocet a kakao. Plech vymažeme máslem a vysypeme moukou. Z těsta tvarujeme mokrou rukou malé rohlíčky... více o Pařížské rohlíčky
Vše pomeleme na masovém strojku, promísíme s bílkem a šťávou. Z hmoty tvoříme kuličky, necháme oschnout, polijeme čokoládou a zobíme kouskem... více o Ovocné kulky
Meruňky, ananas, papáju a datle nakrájíme na kousky velikostí odpovídající asi rozinkám. Na párátka (asi do dvou třetin) pak napichujeme kousky ovoce ... více o Ovocné špízy
Rozpustíme máslo, vmícháme cukr, mléko a kakao a mícháme dokud se všechny suroviny nerozpustí a nespojí. Nesmí se vařit. Pak vmícháme škrobovou moučku... více o Oříškové placičky
Na vál prosijeme mouku, rozdrobíme máslo, přidáme sekané oříšky, cukr, pomerančovou kůru, skořici, hřebíček, vejce, strouhanku a jedlou sodu. Vše... více o Oříškové věnečky s tvořítkem
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, nastrouhaná jádra, promeneme tuk a pomocí vejce zaděláme těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Z těsta... více o Ořechy
Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme strouhané ořechy a prosátou mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto, které necháme chvíli... více o Ořechové rohlíčky
Zpracujeme v těsto, opatrně vyválíme (nejlépe na pocukrovaném igelitu nebo vále). Polijeme citrónovou polevou, když poleva začíná zasychat, nakrájíme... více o Ořechové čtverečky