• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Svěží jarní saláty

Svěží jarní saláty

F.O.O.D.
| 2. 5. 2016
Gourmet
Svěží jarní saláty

Způsobů, jak připravit jarní salát, je určitě milion. My jsme pro vás vybrali aspoň tuhle kouzelnou pětku.

Těstovinový salát s chřestem

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g těstovin orecchiette
* sůl a pepř
* 250 g mladého zeleného chřestu
* 200 g zelených fazolek
* 30 g loupaných mandlí
* 1 citron
* hrst máty
* 2 lžíce strouhaného parmazánu
* olivový olej

Těstoviny uvařte v osolené vodě na skus. Sceďte. Zelený chřest omyjte, osušte a nakrájejte na 5 až 6 cm dlouhé kousky. Fazolkám podle potřeby odřízněte špičky. Obojí krátce (4–5 minut) povařte ve vodě, pak sceďte a prudce ochlaďte v ledové vodě. Mandle nasucho opražte na pánvi. Z citronu oškrábejte žlutou část kůry a vymačkejte šťávu. Část máty si nechte na ozdobu, zbytek s mandlemi, 2 až 3 lžícemi citronové šťávy, parmazánem a 4 až 5 lžícemi olivového oleje rozmixujte na pesto. Promíchejte s těstovinami a blanšírovanou zeleninou a podávejte ozdobené zbytkem máty.

Orecchiette jsou italské těstoviny typické pro oblast Apulie. Jejich název v překladu znamená „ouško“. Často mají uplatnění právě v salátech.


Cizrnový salát se zelím a hráškem

4 porce - příprava: 55 minut

* 600 g bílého zelí
* 400 g hrášku
* sůl a pepř
* 400 g sterilované cizrny
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2–3 lžíce bílého balzamika
* 4 lžíce hroznového oleje
* 1 lžička krupicového cukru

Zelí zbavte horních listů a košťálu a nakrájejte ho na tenké nudličky. Spolu s hráškem jej vhoďte do vroucí osolené vody a 4 až 5 minut povařte. Sceďte a prudce zchlaďte v ledové vodě. Cizrnu sceďte a propláchněte. Citronovou šťávu smíchejte s balzamikem, olejem, cukrem, solí a pepřem. Smíchejte se zeleninou a nechte asi půl hodiny odležet, aby se všechny chutě propojily. Podávejte vychlazené. Náš TIP: Do salátu můžete použít také olej z ořechů, třeba z lískových nebo vlašských, který dodá salátu zajímavou chuť.


Barevný salát s italskými sýry

4 porce - příprava: 20 minut

* 200 g směsi mladých barevných salátů (čekanka, polníček, rukola, dubový salát…)
* hrst plocholisté petržele
* 2 kyselejší jablka
* 100 g zralého parmazánu
* podle chuti lusky cukrového hrášku
* 100 g gorgonzoly

ZÁLIVKA:
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1–2 lžičky medu
* 2–3 lžičky dijonské hořčice
* 1 lžička majonézy
* 75 ml panenského řepkového oleje

Začněte zálivkou. Všechny ingredience dejte do mixéru a rozmixujte najemno. Pak za postupného přilévání oleje mixujte tak dlouho, až bude mít zálivka konzistenci jemné emulze. Saláty a petržel natrhejte na kousky, omyjte a osušte. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a dužninu nakrájejte na malé kostičky (pomůže vám strunkové kolečko na brambory). Promíchejte se zálivkou a nechte odležet. Parmazán nakrájejte na malé kousky, případně nastrouhejte na hrubší hobliny. Saláty promíchejte s namacerovanými jablky, parmazánem, případně i cukrovým hráškem. Gorgonzolu nechte volně k podávání.


Čočkový salát s halloumi

4 porce - příprava: 45 minut

* 250 g květáku
* 250 g sýra halloumi
* olivový olej
* sůl a pepř
* 800 g sterilované (nebo předvařené) hnědé čočky
* 1 hrst rukoly
* 1 svazek ředkviček
* 1 červená cibule
* 1 hrst bylinek (kopr, petržel, kerblík)
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce jablečného octa

Troubu zapněte na 180 °C. Květák rozeberte na růžičky a nakrájejte na plátky. Sýr halloumi rovněž nakrájejte na plátky a spolu s květákem urovnejte do pekáčku vymazaného trochou oleje. Zakápněte ještě 2 lžícemi oleje, osolte a opepřete. Vložte na 20 minut do trouby, během této doby směs asi dvakrát promíchejte. Čočku sceďte a propláchněte. Rukolu omyjte a osušte. Očištěné ředkvičky nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nasekejte na nudličky. Bylinky rozmixujte s česnekem, citronovou šťávou, jablečným octem, 2 lžícemi olivového oleje, solí a pepřem. Čočku promíchejte s rukolou, ředkvičkami a upečeným květákem se sýrem. Rozdělte na talíře a podávejte zakápnuté bylinkovou zálivkou.

Náš TIP: Před zapékáním můžete květák a sýr dochutit vaším oblíbeným kořením, římským kmínem či kurkumou.


Rukolový salát s treskou

4 porce - příprava: 35 minut

* 120 g rukoly a dalších salátů (včetně šťovíku)
* 4 lžíce balzamikového octa
* 1 lžička bylinkového pesta
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce hroznového oleje
* sůl a pepř
* třtinový cukr na dochucení
* 200 ml suchého bílého vína
* 1 bobkový list
* 1 badyán
* 600 g filé z tresky bez kůže
* 2 lžíce rostlinného oleje
* 30 g lískových oříšků
* citronová kůra
* 2 lžíce strouhanky
* 2 lžíce rozpuštěného másla

Saláty opláchněte, osušte a natrhejte. Balzamiko promíchejte s pestem, citronovou šťávou, olejem, solí, pepřem a cukrem. Víno krátce svařte s bobkovým listem a badyánem. Tresku naporcujte, osolte, potřete olejem a vařte v páře 6 až 8 minut. Oříšky nasucho orestujte na pánvi. Nechte zchladnout a nasekejte. Smíchejte je s citronovou kůrou, strouhankou a máslem. Salát podávejte s porcí ryby, posypaný oříšky a zakápnutý připraveným dresinkem.


Salátové tipy

* Zkuste ke své oblíbené zelenině přidat PINIOVÉ OŘÍŠKY a SUŠENOU ŠUNKU, dodají salátu italský šarm.
* Dokonalou kombinací jsou také KOZÍ SÝR, VLAŠSKÉ OŘECHY a MED.
* Mnoha salátům sluší i KRUTONY. Zkuste je ochutit bylinkami a česnekem.

Unknown media type: gallery

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

46
Skvělá sypaná tvarohová buchta s ovocem
Skvělá sypaná tvarohová…
36
Hlíva na kořenové zelenině se smetanou
Hlíva na kořenové…
27
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou
Kotlety s ořechy a…
25
Tvarohové noky (knedlíky) s ovocem
Tvarohové noky (knedlíky…
23
Cukeťáčky s uzeným masem (bramboráky z cukety)
Cukeťáčky s uzeným masem…

Zajímavé články

Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky od profíků
Jak dokonale nakrájet zeleninu? Naučte se triky…
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček: Usušte je, naložte nebo z nich uvařte džem
6 tipů, jak zpracovat úrodu chilli papriček:…
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
AHA.cz Ztracený ztrapnil sám sebe! Na to fanoušci jen tak nezapomenou…

Ztracený ztrapnil sám sebe! Na to fanoušci jen tak nezapomenou…

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Nejkrásnější české a slovenské zrzky: Která srší největším sex-appealem?

Ženy.cz Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Otestujte se: 7 typů toxických kamarádek, nejste jedna z nich?

Blesk.cz Nahá selfíčka hvězd aneb… Sexy hrátky se zrcátky!

Nahá selfíčka hvězd aneb… Sexy hrátky se zrcátky!

SportRevue.cz FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

FOTO: Sexy holky se slunečníky. Strážní andělé motocyklových závodníků

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

4 znamení zvěrokruhu, která vždy vyhrávají: Komu úspěch nikdy neuteče?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Svěží jarní saláty
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact