Brambory jsou surovinou, kterou lze připravit skutečně na tisíc způsobů. Konzumace brambor je přínosná, díky obsaženému draslíku či vitamínu C. Výhodou brambor je snadná skladovatelnost – vydrží ve správných podmínkách velmi dlouhou dobu.
Brambory jsou nejčastěji podávány jako příloha. Při podávání jako hlavního chodu se jedná nejčastěji o nějaký typ zapečených brambor. V takovém případě totiž pokrm obsahuje i širší spektrum ingrediencí, jako zeleninu nebo maso.
Jako příloha jsou brambory podávány v mnoha variacích. Šťouchané, jednoduše vařené, zapečené, v podobě kaše, pečené a další. Jsou také nejčastější součástí rychlého občerstvení v podobě hranolek.
Brambory nastrouháme, přidáme mouku, vejce, sůl a na válu vypracujeme těsto, z něhož vytvarujeme šišky, které rozdělíme na stejně velké části. Rukou... více o Olešanský trhanec
Ve slupce uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka. Pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou, vložíme do něj polovinu brambor, osolíme, opepříme,... více o Brambory zapečené se škvarky a zelím
Na troše oleje orestujeme brambory, přisypeme zeleninu a uzeninu. Až je zelenina měkká, rozklepneme na směs vejce a mícháme ještě asi minutu.... více o Pošušňání - co dům dal
Brambory oloupeme a vaříme, jak jsme zvyklí. Poté je rozmixujeme společně se smetanou a jedním vejcem (popř. jen žloutkem - syrovým). Osolíme dle... více o Nejlepší bramborová kaše od babičky
Hermelín rozkrájíme na 3 kolečka. Každý plátek dáme mezi dva plátky šunky. Toto zabalíme důkladně do bramborového těsta. Vzniklé placky obalíme ve... více o Schovaný hermelín
Namočíme houby vlažnou vodou v půlitru (plný půllitr vody), do kterého jsme je odměřili (nemusí být namačkané). Na sádle osmažíme cibulku, na kterou... více o Bramborový guláš s houbami
Bosáky: syrové i vařené brambory nastrouháme, přidáme vejce, mouku, sůl. V ytváříme kuličky a ty necháme 20 minut vařit ve vroucí vodě. Houbová omáčka... více o Bosáky s houbovou omáčkou
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Vmícháme na drobné kostky nakrájené krabí tyčinky, cibulky, sójovou omáčku, půl lžičky oleje,... více o Bramborové karbanátky II.
Brambory uvaříme ve slupce a oloupeme. Nakrájenou cibuli opražíme na trošce oleje, přidáme zelí a na proužky nakrájené papriky, osolíme, opepříme a... více o Brambory s kysaným zelím
Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a v osolené vodě vaříme 5-10 minut. Brambory musí zůstat pevné, nesmí se začít rozpadávat. Brambory slijeme a... více o Bramborové smaženky s česnekovou omáčkou
Brambory oloupeme (ranné brambory jen dobře umyjeme) a nakrájíme na plátky asi 7-10 mm silné. Povaříme je 10 minut v osolené vodě a scedíme. V hlubší... více o Kandované brambory jako příloha
Do vody dáme bobkový list, hřebíček, mrkev a celer - uvaříme do měkka. Když je mrkev s celerem skoro měkká, dáme vařit na kostky pokrájené brambory.... více o (Ne)chutná příloha
Brambory oloupeme. Opláchneme vodou a nakrájíme na plátky. Ne moc tlusté, ani tenké. Na plech nebo pekáč dáme trochu oleje a na něj poklademe plátky... více o Česnekové brambory II.
Uvařené brambory nastrouháme, smícháme s moukou a krupicí, přidáme lžičku soli a nasekanou petrželkovou nať, zpracujeme pevné těsto. Lžičkou... více o Petrželkové noky
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Tvaroh rozetřeme s mlékem, vejci, nadrobno nakrájenou šunkou, přidáme petrželku (lze i... více o Brambory s tvarohem
Těsto zadělat a nechat vykynout. Mělo by být hustější než je cmunda (bramborák). Plech vymazat a posypat mákem. Vykynuté těsto nalijeme na plech a... více o Litina
Marináda: utřeme česnek se solí, pepřem, olejem, octem, vodou, kečupem a hořčicí Brambory oloupeme a hustě nařežeme - zářezy děláme do poloviny... více o Bramborové hřebínky
Brambory, gothaj, rajčata nakrájíme na kostičky, papriky, pórek na kolečka. Sýr si nastrouháme, vše promícháme a nandáme do zapékací misky. Nedáváme... více o Brambory od Monči
Brambory a cibuli nakrájíme na čtvrtky. Do mísy nalijeme olivový olej, přidáme nastrouhaný česnek, koření a bílý jogurt. Do vzniklé marinády dáme... více o Marinované brambory
Brambory ve slupce omyjeme kartáčkem a rozkrojíme podélně na půl, rozříznutou plochou pokládáme na sádlem lehce vymaštěný plech, jednu půlku vedle... více o Půlky s česnekem
Brambory nakrájíme na malé kostičky, nebo jde s úspěchem použít kráječ na vejce, kde menší čtvrtky brambor 2x křížem promáčkneme. Okurky také... více o Domácí bramborový švýcarský salát
Na pánvi osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mleté maso a okořeníme (sůl, pepř, paprika, majoránka - dle chuti), přidáme lžíci hořčice a tři... více o Zapečené brambory s mletým masem II.
Oškrábané syrové brambory nastrouháme na plátkovém struhadle, promícháme se solí a pepřem, případně přidáme drobně krájenou uzeninu. Rovnoměrně... více o Francouzké brambory
Brambory ponecháme ve slupce, pečlivě umyjeme a nakrájíme na osminky, nebo čtvrtky, podle jejich velikosti. Dáme je do velké mísy, posypeme česnekem a... více o Brambory jak příloha
Nastouháme brambory nahrubo, zlehka potřeme pánev olejem, po celé ploše pánve z brambor vytvoříme placku, přimáčkneme, pečeme, obrátíme, posypeme... více o Placka na teflonce
Brambory se slupkou dobře omyjeme kartáčkem a narovnáme na plech, který vyložíme papírem na pečení. Můžeme je také zabalit jednolivě do alobalu.... více o Pečené brambory Vzpomínka na Berlín
Fazole scedíme a propláchneme studenou vodou. Okapané fazole smícháme s nakrájenými brambory, přidáme jemně nakrájenou cibuli, červenou papriku... více o Bramborový salát s fazolemi
Brambory ustrouháme na jemném struhadle, přidáme vajíčko, mouku, sůl a vypracujeme hladké těsto, mouky přidáváme tolik, aby se těsto nelepilo. Z těsta... více o Plněné bramborové placky
Kysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, oreganem a česnekem Uvařené, vychladlé brambory nakrájíme na plátky a položíme jednu vrstvu do zapékací mísy... více o Brambory s kysanou smetanou
Oloupané a osolené brambory a mrkev povaříme 10 minut a květák 3 minuty (scedíme). Ještě teplou zeleninu vložíme do zapékací nádoby, navrch poklademe... více o Lahodné brambory
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik... více o Univerzální bramborové těsto
Těsto: 800 g brambor uvaříme se slupkou. Brambory oloupeme, nastrouháme nebo prolisujeme. Přidáme mouku, žloutek, sůl a vypracujeme hladké těsto.... více o Bramborové pirohy se zelím
Fazole namočím den předem. Druhý den dám do kuchty fazole, brambory nakrájené na kostičky, celou cibuli, koření. Vařím přibližně hodinu. Cibuli vyberu... více o Fizol
Uvaříme brambory - na kostky, velikost jako na přílohu, dáme do mísy spolu s cibulí nakrájenou na půlkolečka, kyselou okurkou též na půlkolečka,... více o Teplý bramborový salát
Brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtky i se slupkou, promícháme s olivovým olejem a s paprikou tak, aby se brambory hezky obalily a dáme péct do... více o Brambůrky ala tuty
Nové brambory omyjeme a necháme slupku! Pak je nakrájíme na tenoučké plátky, tak 3 mm silné. Nejlépe to jde na WS kráječi, můžete také zkusit kráječ... více o Smažené brambůrky s pikantními omáčkami
Brambory uvařit ve slupce, vychladlé oloupat a nastrouhat na jemno. Přidat vejce, sůl. Hrubou mouku přidávat dokud se těsto lepí. Z vypracovaného... více o Bramborové šišky na slano
Kuře omyjeme a naporcujeme, osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou. Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Omytá rajčata a cibuli... více o Kuře v římském hrnci pečené na bramborách
Nakrájíme cibuli na půlkolečka a poklademe jím dno hrnce, dále dáme uvařené brambory (dělám je přes kolečko jako na bramborový salát), osolíme,... více o Zapečené brambory v římském hrnci
Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky, květák, salám a eidam nastrouháme na hrubé nudličky, osolíme, opepříme, přidáme trochu oleje,... více o Zapečené brambory s květákem
Uvařené brambory nakrájíme na osminky a necháme orestovat. Mezitím si podusíme špenátové lístky (čerstvé minutku, zmrazené do rozmrazení) a v misce je... více o Špenátovo-bramborová omeleta
Brambory nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem a poklademe na dno plátky brambor, na ně tenká kolečka cibule, fazolky, nakrájenou slaninu na... více o Dědečkovy brambory
Brambory vaříme ve slupce, asi 20 minut, oloupeme, nakrájíme na kolečka. Připravíme zálivku, majonézu smícháme se smetanou. Sterilovaný hrášek a... více o Bramborový salát
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a promícháme s anglickou slaninou nakrájenou na plátky. Přidáme česnek utřený se solí, pepř a majoránku... více o Křupavé brambory v římském hrnci
Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme a vložíme na plech. Klademe na něj vrstvu tenkých plátků brambor, vrstvu plátků dýně, vrstvu tvarohu.... více o Dýňový nákyp
Do vymazaného pekáče rozložíme polovinu na kolečka nakrájených brambor, osolíme, dáme polovinu na plátky nakrájené dýně, osolíme, opepříme, posypeme... více o Zapékaná dýně
Vše smícháme v těsto. Na rozpálené pánvi osmahneme placky - cca 5 placek, na které ještě za tepla rozetřeme kečup, posypeme cibulí a strouhaným sýrem.... více o Bramborová placka s masem
Porci brambor opláchneme a propícháme nožem. Ve vhodné nádobě dáme do mikrovlnky, přikryjeme a vaříme cca 4 min. na nejsilnějším programu.Hotové... více o Superrychlé brambory
Středně velké brambory pokrájíme i se slupkou na asi 0,5 cm silná kolečka, dáme na suchý plech a pečeme dorůžova. Utřený česnek zpěníme na rozpáleném... více o Bramborové topinky
K zelí přidáme mouku, na jemno nastrouhané brambory, vejce, nastrouhaný eidam, koření (dle chuti buď majoránku nebo oregáno). Všechno zamícháme. Těsto... více o Zelné placičky se sýrem