Recept na zeleninový salát – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Základem zeleninového salátu je zelenina krájená na menší kousky. Doplňuje ji většinou zálivka či dressing. Zeleninový salát může tvořit hlavní chod, být pouze doplňkem k základnímu jídlu nebo může tvořit například předkrm.
Zeleninový salát má jako základní složku čerstvou zeleninu. Ta může být doplněna i o suroviny odlišného typu, jako je například grilované maso nebo nejrůznější typy sýrů (niva, mozzarella, balkánský sýr, feta a další).
Do zeleninových salátů se také často přidává tepelně upravená zelenina například pečená dýně nebo řepa. Zeleninové saláty jsou často považovány za dietní pokrm, záleží vždy ovšem na použitých surovinách, množství a především také na použité zálivce neb dressingu.
Řepu vydrhneme pod tekoucí vodou, uvaříme v osolené vařící vodě (se špetkou kyseliny citronové - řepa si uchová původní červenou barvu), vychladíme,...
více o Salát z červené řepy s fazolemi
Troubu předehřejeme na 200 °C. Omytá rajčata nakrájíme na plátky. Misku vymažeme lžící oleje a na dno střídavě přes sebe klademe plátky rajčat a...
více o Zapečená rajčata s mozzarellou
Řepu důkladně očistíme kartáčem. Vaříme ve vodě zhruba 45 minut doměkka. Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je, zbavíme jadřinců a nahrubo nastrouháme. Křen...
více o Salát z červené řepy
Zelí slijeme, necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka. Na rozpáleném oleji orestujeme na kostičky nakrájenou...
více o Dušené zelí mojí babičky
Na zálivku smícháme jogurt, citronovou šťávu, cukr a sůl. Dáme vychladit. Zeleninu pečlivě omyjeme a osušíme. Listy hlávkového salátu natrháme na...
více o Zeleninový salát s jogurtovou zálivkou
Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Rajčata a papriky rovněž omyjeme a nakrájíme, cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s olejem a...
více o Šopský salát