Recepty na zavařování a nakládání – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Dělaly to tak naše babičky a znovu se tato tradice vrací. Díky zavařování máte možnost na dlouhou dobu uskladňovat potraviny. Stačí, aby neprodyšně uzavřené sklenice přešly po určitou dobu varem. Zavařuje se ovoce do kompotů, steriluje zelenina, červená řepa, kyselé okurky nebo džemy.
Stejně oblíbené je nakládání ať už do oleje, octa, lihu, sádla nebo medu. Nakládání může potravinu zakonzervovat na dlouhou dobu a oblíbené je zejména u zeleniny, masa nebo hub.
O zavařování mluvíme i v případě marmelád což ale není úplně přesné. Džemy totiž není vždy potřeba sterilizovat.
Citrony oloupeme (i s bílou slupkou) a rozebereme na dílky. Jahody omyjeme, očistíme a rozkrájíme. V hrnci ovoce promícháme s želírovacím cukrem....
více o Jahodová marmeláda s citrony
Špekáčky oloupeme a podélně rozřízneme. Do zářezu vložíme feferonku a nakrájenou okurku. Do čisté zavařovací lahve vyrovnáme špekáčky a prokládáme na...
více o Pikantní utopenci
Dobře vyzrálý angeršt zbavíme stopek a okvětí, dobře propereme a rozvaříme s trochou vody. Horký prolisujeme, odvážíme a smícháme s přečištěným medem....
více o Angreštová marmeláda s medem
Sledě zalijeme studenou vodou a 12 hodin máčíme, mezitím vodu 2x vyměníme. Poté ryby vyjmeme, odřízneme hlavy, vykucháme, zbavíme kostí, zalijeme...
více o Zavináče
Hermelín překrojený na půl potřeme česnekem a olivovým olejem, posypeme kari, popepříme, posolíme a vyložíme petrželkou. Půlky pak opět spojíme a...
více o Nakládaný hermelín I.
Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály (před krouháním je několikrát nařízneme). Nakrouhané zelí...
více o Domácí kysané zelí
Jablka rozvařit. Vychladlé rozmixovat a nalít zpátky do hrnce. Přidat 1/2 kg cukru,
3 vanilkové pudinky a povařit. Nalít do skleniček a 20 minut...
více o JABLÍČKOVÁ PŘESNÍDÁVKA
Brusinky přebereme, opláchneme a necháme okapat. Jablka a hrušky omyjeme, oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky.
Uvedeme do varu sklenici...
více o Brusinky s hruškami a jablky
Opraný rybíz necháme asi 5 minut pomalu vařit. Pak jej cedníkem vybereme a dáme na talíř. Šťávu ještě chvíli povaříme, přidáme cukr a vaříme asi 3-5...
více o Rybíz jako brusinky
Na tuku osmažíme plátky cibule a česneku, přimícháme papriku, kostičky cukety, rajčatový protlak a všechno koření. Pod pokličkou zvolna dusíme a občas...
více o Cuketa po orientálsku
Pomeranče důkladně omyjeme, nakrájíme je i s kůrou na tenké plátky a vybereme jádra. Plátky namočíme na 24 hodin do vody. Potom je dáme vařit a hned...
více o Pomerančový džem
Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve...
více o Česneková pasta
Okurky dobře omyjeme, vidličkou propícháme, naskládáme do kameninového hrnce nebo větší sklenice, proložíme koprem, zalijeme horkým nálevem, hrnec...
více o Rychlokvašky
Hrušky opláchneme, oloupeme, rozpůlíme, jádřince vykrojíme a ihned vkládáme do studené vody s trochou kyseliny citronové nebo octa, aby nezhnědly....
více o Hruškový kompot
Z uvedených surovin svaříme nálev - necháme vychladnout. Na dno každé sklenice dáme několik koleček mrkve, cibule na to naskládáme očištěné okurky a...
více o Okurky
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a...
více o Domácí paštika
Maliny opatrně smícháme s cukrem a vodou a vaříme 4-8 minut až do želírovací zkoušky (Několik kapek hmoty kápneme na studený talířek. Pokud hmota hned...
více o Domácí malinová marmeláda
Vypeckované švestky smícháme s cukrem, přidáme citronovou šťávu, badyán nebo skořici a necháme vařit 4-8 minut. Poté koření odstraníme a horkou...
více o Domácí švestková marmeláda
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet...
více o Nakládaný hermelín
Rajčata opereme. Na 2 minuty je nasypeme do vroucí vody a oloupeme slupky.
Plody nakrájíme na kousky. Šťávu slijeme, rajčata rozmixujeme a...
více o Pikantní kečup
Očistíme houby, větší kousky nakrájíme na plátky, menší pouze rozpůlíme. Připravené houby dáme do hrnce, přelijeme vodou, osolíme a vaříme asi 10...
více o Sladkokyselé houbičky
Zeleninu pečlivě očistíme a omyjeme. Z paprik odstraníme jádřince a pokrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na...
více o Pikantní čalamáda
Hlávku zelí opláchneme a nastrouháme, prosladíme, osolíme a necháme 1,5 hodiny uležet. Papriky omyjeme, odkrojíme vrchní část. Z paprik odstraníme...
více o Papriky plněné zelím
Opraný angrešt zbavíme okvětí a stopek a propícháme vidličkou. Zalijeme ho vodou rozmíchanou s cukrem a ponecháme 24 hodin, aby se prosladil. Pak...
více o Angreštový kompot
Dobře omytá, vykrájená a na čtvrtky dělená jablka vložíme do kastrolu, zalijeme vodou s cukrem a hřebíčkem a krátce asi 10 minut povaříme. Přitom...
více o Rychlý jablkový kompot