• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání

Recepty na zavařování a nakládání – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na zavařování a nakládání – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Dělaly to tak naše babičky a znovu se tato tradice vrací. Díky zavařování máte možnost na dlouhou dobu uskladňovat potraviny. Stačí, aby neprodyšně uzavřené sklenice přešly po určitou dobu varem. Zavařuje se ovoce do kompotů, steriluje zelenina, červená řepa, kyselé okurky nebo džemy.

Stejně oblíbené je nakládání ať už do oleje, octa, lihu, sádla nebo medu. Nakládání může potravinu zakonzervovat na dlouhou dobu a oblíbené je zejména u zeleniny, masa nebo hub.

O zavařování mluvíme i v případě marmelád což ale není úplně přesné. Džemy totiž není vždy potřeba sterilizovat.

Utopenci Zavináče Zavařování okurek Kompoty Nakládaný hermelín Řepa Džemy a marmelády Paštiky a rillettes Nakládané houby Nakládaná a sušená rajčata
Domácí Uncle Bens

Domácí Uncle Bens

Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kousky, cibuli podusíme na oleji, přidáme papriky, rajčata a postupně ostatní suroviny, kukuřici, hřiby (žampiony... více o Domácí Uncle Bens

40 minut
Marmeláda v pekárně

Marmeláda v pekárně

Omyté, vypeckované ovoce pomeleme, nakrájíme nebo nasekáme - záleží jeké chceme mít v marmeládě kousky. Vložíme do pekárny, přidáme želírovací cukr a... více o Marmeláda v pekárně

Směs na toasty

Směs na toasty

Bůček se zeleninou upečeme v troubě - vydusíme vodu. Vychladlé pomeleme, přidáme ostatní ingredience, popř. trochu kečupu. Můžeme přidat i feferonku.... více o Směs na toasty

Játrová paštika

Játrová paštika

V pekáči rozpustíme sádlo, do kterého vložíme omytá a očistěná játra. Chvíli osmažíme, aby se játra zatáhly. Potom přidáme všechnu zeleninu pokrájenou... více o Játrová paštika

Chutney - rychlé

Chutney - rychlé

Jablka omyjeme a oloupeme, vyjmeme jádřince, nakrájíme na kostičky, k tomu přidáme vypeckované a nadrobno nakrájené švestky, dáme do kastrolu a... více o Chutney - rychlé

Chutney švestkové

Chutney švestkové

Švestky vypeckujeme, cibuli oloupeme a z nedozrálými rajčaty nakrájíme na drobno a zvolna dusíme asi 30-40 minut. Přidáme cukr, ocet, sůl a koření a... více o Chutney švestkové

Fazolový salát - sterilovaný

Fazolový salát - sterilovaný

Oloupaná rajčata, cibuli a papriku nakrájíme, přidáme uvařené fazole a smícháme. Dáme do sklenic, zalijeme rozvařeným cukrem s octem, solí a olejem,... více o Fazolový salát - sterilovaný

Džem z černého rybízu bez zavařování

Džem z černého rybízu bez zavařování

Černý rybíz rozmixujeme spolu s cukrem, plníme do sklenic a uložíme do sklepa. Nezavařujeme, vydrží více jak rok. Žádná chemie, plno vitamínů. Černý... více o Džem z černého rybízu bez zavařování

45 minut
Nakládané žampiony se sýrem

Nakládané žampiony se sýrem

Žampiony očistíme a nožičky odstraníme (použijeme do jiného pokrmu). Připravíme si nálev tak, že svaříme ocet s vodou a uvedeným kořením. Hlavičky... více o Nakládané žampiony se sýrem

60 minut
Rybízový sirup

Rybízový sirup

Rybíz odstopkujeme, umyjeme, rozmačkáme, přidáme vodu, aby byl ponořený (nebo více dle vlastní úvahy). Necháme do druhého dne, občas promícháme. Nesmí... více o Rybízový sirup

Česnekové okurky

Česnekové okurky

Cibuli oloupeme,nakrájíme na kolečka, česnek rozebereme na stroužky a také oloupeme. Do sklenice skládáme okurky, prokládáme cibulí, česnekem, přidáme... více o Česnekové okurky

Rychlokvašky podle Monany

Rychlokvašky podle Monany

Okurky umyjeme a propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice. Nálev svaříme. Okurky zalijeme vařicím nálevem. Zavřeme a necháme stát v... více o Rychlokvašky podle Monany

Višňový džem s mandlemi

Višňový džem s mandlemi

Višně umyjeme, vypeckujeme. Mandle spaříme, oloupeme a nahrubo postrouháme nebo nasekáme. Smícháme s višněmi. Na 1 kg višní dáme 100 g mandlí. Dále... více o Višňový džem s mandlemi

Americké okurky

Americké okurky

Okurky a cibuli nakrájíme na kolečka, smícháme se solí a necháme stát 2 hodiny. Potom z nich rukama vymačkáme vodu, přidáme nálev a plníme do... více o Americké okurky

Italská nakládaná sušená rajčata

Italská nakládaná sušená rajčata

Do mísy nalejeme vodu a ocet, přidáme rajčata a necháme 2 hodiny odstát. Osušíme a dáme do sterilizovaných sklenic společně s bylinkami, česnekem a... více o Italská nakládaná sušená rajčata

Nálev na "Znojemské okurky"

Nálev na "Znojemské okurky"

Vodu, ocet, cukr a cukerín svaříme a za horka jej naléváme na okurky v litrových sklenicích, do kterých jsme na dno dali dle chuti cibuli, mrkev, kopr... více o Nálev na "Znojemské okurky"

Zavařené jídlo na dovolenou

Zavařené jídlo na dovolenou

Jídlo na dovolenou uvařte obvyklým způsobem, dejte do zavařovacích sklenic a sterilujte 2 hodiny na 100 °C. I přes dvouhodinové vaření jídlo již dále... více o Zavařené jídlo na dovolenou

Český Uncle Bens s cuketou II. (Asie)

Český Uncle Bens s cuketou II. (Asie)

Na oleji dusíme postupně od nejtvdší zeleniny (ne moc do měkka, ať z toho není kaše), nakonec přidáme konzervy a dochutíme. Plníme do sklenic a... více o Český Uncle Bens s cuketou II. (Asie)

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

Ovoce rozpůlíme, vypeckujeme, posypeme cukrem, zalijeme octem a uložíme na 12 hodin do chladu. Pak ovoce vložíme do teflonového hrnce a vaříme 4-5... více o Švestková povidla bez míchání

Český Uncle Bens s cuketou

Český Uncle Bens s cuketou

Vše nakrájíme na kostičky, smícháme a 30 minut vaříme. Pak dáme do sklenic a zavařujeme 20 minut při 80 °C. Kečupy - použijeme klasická malá balení po... více o Český Uncle Bens s cuketou

Americká okurková čalamáda

Americká okurková čalamáda

Okurky oloupeme a nastrouháme, přidáme sůl, cibuli na nudličky a promícháme, zakryjeme a 2 hodiny necháme stát. Potom jemně vymačkáme, slijeme... více o Americká okurková čalamáda

Marmeláda z rajčat II.

Marmeláda z rajčat II.

Rajčata oloupeme, rozkrájíme a vložíme do hrnce. Zasypeme cukrem, nadrobno posekanou vanilkou a strouhanou kůrou. Promícháme, přikryjeme a necháme 2... více o Marmeláda z rajčat II.

Smaženice v zavařovačce

Smaženice v zavařovačce

Čerstvě nasbírané houby očistíme, pokrájíme, trochu osolíme a pokmínujeme a dusíme na sádle do odpaření veškeré vody (stejně jako když připravujeme... více o Smaženice v zavařovačce

Paprika s česnekem

Paprika s česnekem

Papriky nakrájíme na nudličky, feferonky na tenoučké nudličky. Česnek rozpůlíme. Papriky ve slané vodě povaříme 4 min., scedíme a smícháme s... více o Paprika s česnekem

Nevařený jahodový džem

Nevařený jahodový džem

Jahody rozmixujeme s cukrem, dáme do porcelánové nebo plastové mísy a necháme stát, dokud se cukr nerozpustí. Občas promícháme. Potom přimícháme... více o Nevařený jahodový džem

Cuketové čatní I

Cuketové čatní I

Cukety a papriky nakrájíme na malé kostičky, cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Zeleninu dáme do hrnce, přidáme ocet, cukr, sůl, pepř, všechno... více o Cuketové čatní I

Okurky s křenem

Okurky s křenem

Na dno čtyř sklenic rozdělíme koření a bobkové listy s koprem, a skládáme okurky, přičemž je prokládáme s kolečky mrkve, cibule a na špalíčky... více o Okurky s křenem

Rychle naložené okurky

Rychle naložené okurky

Do každé sklenice vložíme celé okurky (množství, kolik se vejde), pričemž je prokládáme mrkví a cibulí. Přidáme všechny výše uvedené ingredience,... více o Rychle naložené okurky

Okurky s mrkví

Okurky s mrkví

Okurky a mrkev nakrájíme na kolečka, cibule na osminky. Do 4 sklenice dáme řezy okurek a prokládáme je mrkví a cibulí. Do každé sklenice dáme 1... více o Okurky s mrkví

Okurkové řezy s paprikou

Okurkové řezy s paprikou

Okurky a papriku nakrájíme podélně na řezy a rozdělíme do sklenic (vyjde to asi do 4 lahví). Do každé sklenic dáme větvičku kopru, několik koleček... více o Okurkové řezy s paprikou

Čertovská omáčka

Čertovská omáčka

Rajčata nakrájíme na kousky (můžeme předtím oloupat). Přidáme papriky nakrájené na nudličky, nahrubo nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky,... více o Čertovská omáčka

Rybízová marmeláda

Rybízová marmeláda

Cely červený rybíz i se stopkami vaříme 25 minut. Potom ho propasírujeme. Odměříme šťávu, na 1 l šťávy přidáme 1 kg krystalového cukru a vaříme na... více o Rybízová marmeláda

Okurkové "paličky"

Okurkové "paličky"

Svaříme vodu s cukrem, octem, a solí, trošku odebereme a necháme vychladnout, do toho pak vmícháme hořčici, přilijeme ke zbylému nálevu a opět... více o Okurkové "paličky"

Sterilovaný okurkový salát II.

Sterilovaný okurkový salát II.

Nálev svaříme a necháme vychladnout. Okurky nastrouháme na kolečka, cibuli drobně nakrájíme, přidáme strouhaný křen, promícháme, zalijeme nálevem a... více o Sterilovaný okurkový salát II.

Fazolové lečo

Fazolové lečo

Na oleji podusímer cibuli, papriky, rajčata. Asi 15 minut před dokončením vlijeme ocet, deko, cukr. Nakonec vmícháme fazole a plníme do sklenic.... více o Fazolové lečo

70 minut
Grilovaný hermelín

Grilovaný hermelín

Olej smícháme s kořením a česnekem (nemusí být), směsí potřeme celé hermelíny a zabalíme do alobalu. Necháme alespoň 1 hod. rozležet. Poté grilujeme... více o Grilovaný hermelín

Jednoduchá domácí paštika

Jednoduchá domácí paštika

Bůček upečeme s cibulí, kmínem a eventuálně zázvorem. Kuřecí játra podusíme na troše tuku a cibuli 1/2. Okořeníme pepřem, zázvorem, muškátovým oříškem... více o Jednoduchá domácí paštika

Dětská přesnídávka II.

Dětská přesnídávka II.

Vše povaříme na kaši. Vychlazené rozmixujeme, přidáme šťávu z 1 citronu, rozdělíme do malých zavařovacích sklenic a sterilujeme jako okurky (80 °C, 20... více o Dětská přesnídávka II.

Zavařené ořechy

Zavařené ořechy

Vyloupané ořechy dáme do sklenice a zavařujeme při 80-85 °C po dobu 20 minut. Pokud se vyloupané ořechy nevejdou do mrazáku, zavařte.... více o Zavařené ořechy

Ajvar tety Milice

Ajvar tety Milice

Papriky, rajčata, lilek a feferonku umeleme na masovém strojku, zamícháme s ostatními ingrediencemi dohromady a za občasného míchání vaříme na slabém... více o Ajvar tety Milice

Rychlá lutěnice líné Airan

Rychlá lutěnice líné Airan

Kapie upečeme v troubě, oloupeme, umeleme na masovém strojku. Smícháme s protlakem a lžící feferonek (kdo nemusí pálivé, ať to vynechá). Vše přivedeme... více o Rychlá lutěnice líné Airan

Originální protlak

Originální protlak

Rajčata spaříme a oloupané povaříme s nastrouhanou mrkví a jablkem. Přidáme nasekanou petrželovou nať, cibuli, česnek, bobkový list (ten po uvaření... více o Originální protlak

Marmeláda z rajčat

Marmeláda z rajčat

Rajčata se nakrájí, uvaří a přecedí. Popsané ingredience přidáme do štávy, 10 minut vaříme a nalijeme do čistých, přichystaných skleniček.... více o Marmeláda z rajčat

90 minut
Originální omáčka na špagety

Originální omáčka na špagety

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší kousky, mrkev a jablko očistíme a nastrouháme, vše vaříme cca 1 hodinu na hustou kaši. Potom přidáme... více o Originální omáčka na špagety

30 minut
Rychlá játrová paštika

Rychlá játrová paštika

V kastrolu mícháme na kostky pokrájené sádlo od bůčku až zesklovatí. Potom přidáme cibuli pokrájenou na kostičky, necháme zpěnit. Přidáme játra také... více o Rychlá játrová paštika

Tykvový kompot

Tykvový kompot

Tykev nakrájíme na kostky, zalijeme vodou, do které přidáme 2 lžíce octa (tykev dávám do 5l hrnce). Necháme přes noc stát a ráno zopakujeme. Odpoledne... více o Tykvový kompot

Sušená rajčata v oleji

Sušená rajčata v oleji

Rajčata nakrájíme na 1,5 cm hrubé plátky a usušíme v sušičce nebo v troubě. Potom je poskládáme do malých lahviček tak, že dáme 2 cm vrstvu rajčat, na... více o Sušená rajčata v oleji

30 minut
Hruškový džem se zázvorem

Hruškový džem se zázvorem

Hrušky nakrájíme na kousky a pomačkáme rukou. Smícháme s citronovou šťávou a na malé kousky nakrájeným zázvorem. Přidáme želírovací cukr, přivedeme k... více o Hruškový džem se zázvorem

Dýňová povidla

Dýňová povidla

Dýni nakrájíme na pruhy, okrájíme a zbavíme vnitřku a nakrájíme na kostičky 2x2 cm. Vaříme půl hodiny a snažíme se nepodlévat! Pak přidáme cukr a... více o Dýňová povidla

Čatní - čínské ovocné

Čatní - čínské ovocné

Ovoce nakrájíme a dáme spolu s ostatními přisadami do hrnce. Pomalu vaříme dokud směs nezhoustne. Ihned plníme do sklenic a uchováváme v chladu. (Nebo... více o Čatní - čínské ovocné

  • Předchozí stránka
  • 1
  • ...
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Další stránka

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

129
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
38
Chlebíčky s vejcem
Chlebíčky s vejcem
36
Skvělý domácí kváskový chleba
Skvělý domácí kváskový…
28
Dýňová tortila
Dýňová tortila
26
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…

Zajímavé články

Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí zavařeninu, kompot i čatní
Zavařte si meruňky: Máme recepty na domácí…
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept Jiřiny Bohdalové, Laďky Něrgešové nebo Haliny Pawlowské
Letní koláče podle celebrit: Vyzkoušejte recept…
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční znojemský lák
Nejlepší nakládané okurky: Vsaďte na tradiční…
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit, a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
AHA.cz Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Národní ostuda! Jde o Karla Gotta (†80)

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Závěr festivalu ve Varech ovládla černá! Které z hvězd to slušelo nejvíc?

Ženy.cz Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Mezi dvěma muži: Jak vybrat toho pravého pro život

Blesk.cz ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

ONLINE: Karlovy Vary se po týdnu loučí! Slova o sexu i dojemné vzpomínky na Bartošku (†78)

SportRevue.cz FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

FOTO: Úsměvy a velká prsa v akci. To jsou americké roztleskávačky

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

Prázdniny podle znamení horoskopu: Panna chce poznávat kulturu, Střelec miluje adrenalin a exotiku

  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact