• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání

Recepty na zavařování a nakládání – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Recepty na zavařování a nakládání – postup přípravy, suroviny a více variant receptu

Dělaly to tak naše babičky a znovu se tato tradice vrací. Díky zavařování máte možnost na dlouhou dobu uskladňovat potraviny. Stačí, aby neprodyšně uzavřené sklenice přešly po určitou dobu varem. Zavařuje se ovoce do kompotů, steriluje zelenina, červená řepa, kyselé okurky nebo džemy.

Stejně oblíbené je nakládání ať už do oleje, octa, lihu, sádla nebo medu. Nakládání může potravinu zakonzervovat na dlouhou dobu a oblíbené je zejména u zeleniny, masa nebo hub.

O zavařování mluvíme i v případě marmelád což ale není úplně přesné. Džemy totiž není vždy potřeba sterilizovat.

Utopenci Zavináče Okurky Kompoty Nakládaný hermelín Řepa Džemy a marmelády Paštiky a rillettes Nakládané houby Nakládaná a sušená rajčata
Hřibová čalamáda tety Liduš

Hřibová čalamáda tety Liduš

Nálev svařit a nechat lehce vychladnout. Hříbky pokrájet, dát do hrnce, zalít vodou a nechat povařit cca 5 minut, po uvaření scedit a pořádně... více o Hřibová čalamáda tety Liduš

60 minut
Mirabelkový džem se švestkami

Mirabelkový džem se švestkami

Švestky umyjte a vypeckujte. Mirabelky umyjte, dejte do hrnce, přidejte trošku vody a poduste. Když jsou měkké, trochu rozmixujte a přepasírujte,... více o Mirabelkový džem se švestkami

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Okurky důkladně očistíme kartáčkem a opláchneme čistou vodou. Špičky okurek odkrojíme nebo okurky napícháme vidličkou - to proto, abychom urychlili... více o Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Med nebo sirup z květů divizny

Med nebo sirup z květů divizny

Nejprve si nasbíráme květy divizny (cca 400 ks), které zalijeme litrem vroucí vody a necháme společně s na plátky pokrájeným omytým citronem zakryté... více o Med nebo sirup z květů divizny

50 minut
Jahodová marmeláda (džem)

Jahodová marmeláda (džem)

Očištěné jahody dáme do kastrolu a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr (není... více o Jahodová marmeláda (džem)

Bezinkový džem (rosol) - květový

Bezinkový džem (rosol) - květový

Natrháme bezinkové květy v plném květu, pěkně velké, bez mšic a broučků, daleko od silnice. Dáme je do hrnce, přilijeme 2,5 litru vody, přidáme kůru... více o Bezinkový džem (rosol) - květový

Bezinkový med

Bezinkový med

Bezinkové květy, čisté a v plném květu natrháme, pokud možno neoplachujeme, dáme do hrnce, přilijeme litr vody, přidáme na plátky pokrájený, kartáčkem... více o Bezinkový med

Hořčicoví utopenci se zelím

Hořčicoví utopenci se zelím

Pokud nám vadí střívko na uzenině, špekáčky oloupeme. Poté hluboko prořízneme, ale nedokrojíme. Špekáčky uvnitř opepříme, potřeme hořčicí (může být i... více o Hořčicoví utopenci se zelím

30 minut
TAPAS: nakládané žampióny

TAPAS: nakládané žampióny

Posekejte stroužky česneku, do rendlíku nalijte olivový olej, vodu a citrónovou šťávu. Přidejte česnek, kuličky pepře, 1 bobkový list a tymián. Poté... více o TAPAS: nakládané žampióny

Kandovaná pomerančová (citronová) kůra

Kandovaná pomerančová (citronová) kůra

Je mnoho způsobů, jak si doma udělat kandovanou pomerančovou nebo citronovou kůru na mlsání nebo do moučníků. Co budeme potřebovat vždy: kůra, cukr... více o Kandovaná pomerančová (citronová) kůra

180 minut
Čalamáda na špagety

Čalamáda na špagety

Gothaj nakrájíme na malinké kostičky, opečeme na pánvi, vše nakrájíme na střední kousky, dáme do většího hrnce, osolíme a počkáme, až zelenina pustí... více o Čalamáda na špagety

60 minut
Jablečná přesnídávka (pyré)

Jablečná přesnídávka (pyré)

Prvně si jablka oškrábeme a odstraníme jádřince. Poté je nakrájíme na menší kousky, aby se rychleji a lépe rozvařila. Strčíme je do hrnce a podlijeme... více o Jablečná přesnídávka (pyré)

Rakytníkový sirup za studena

Rakytníkový sirup za studena

Ve většině receptů na zpracování rakytníku se uvádí tepelné zpracování, které však zničí spoustu velmi cenných látek. Proto jsem vyzkoušel vlastní... více o Rakytníkový sirup za studena

50 minut
Červená řepa - sterilovaná

Červená řepa - sterilovaná

Řepu vybíráme stejně velkou, aby jsme měli všechnu uvařenou ve stejnou dobu. Lepší je menší, je jemnější, více sladká a červenější. Řepu řádně omyjeme... více o Červená řepa - sterilovaná

Cuketová hořčice

Cuketová hořčice

Očištěnou cuketu bez jadérek pokrájíme na kousky, česnek nasekáme a dáme do hrnce. Přidáme ocet, cukr, sůl, olej, hořčici a za občasného promíchání... více o Cuketová hořčice

70 minut
Voňavý blumový džem

Voňavý blumový džem

**Na 5–7 sklenic po 200 ml:** Omyté blumy dejte do většího hrnce, podlijte vodou, přiklopte a bez míchání nechte rozvařit, asi tak 20 minut. Částečně... více o Voňavý blumový džem

120 minut
Ďábelské tousty III

Ďábelské tousty III

Vše pomlet na masovém strojku. Dát do hrnce a 1-2 hodiny dusit. Na konci dušení se může přisladit. Směs se dá do sklínek a sterilizuje se 30min při... více o Ďábelské tousty III

Lipový med

Lipový med

Lipový květ dáme do velkého hrnce, přidáme nakrájená kolečka citronu a zalijeme 2 l vody. Vaříme asi 15 minut a pak odstavíme a necháme stát do... více o Lipový med

150 minut
Sedmikráskový med s pomerančem

Sedmikráskový med s pomerančem

Sesbírat 750 ks sedmikrásek a 3 vrcholky meduňky, opláchnout vlažnou vodou a namočit do 1 l vody. Přidat 1,5 citrónu nakrájeného na kolečka. Přivést... více o Sedmikráskový med s pomerančem

15 minut
Domácí paštika II.

Domácí paštika II.

**1.** Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra,... více o Domácí paštika II.

25 minut
Želé z jablek a ananasu

Želé z jablek a ananasu

Ananas oloupeme, odstraníme středový stvol, nakrájíme na malé kousky a odvážíme. Do hrnce vložíme ananas a nalijeme jablečný mošt. Obsah sáčku Gelfix... více o Želé z jablek a ananasu

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák - nakládaný, sterilovaný

Květák rozebereme na růžičky a dáme krátce (stačí 1-2 minuty) povařit do osolené vroucí vody s citronovou šťávou. Pak scedíme a květákem naplníme... více o Květák - nakládaný, sterilovaný

Jeřabina - sterilovaná

Jeřabina - sterilovaná

Jeřabiny otrháme, očistíme, opláchneme a dáme spařit do vroucí vody. Pak necháme okapat a naplníme jimi malé čisté sleničky (od přesnídávky, majolky)... více o Jeřabina - sterilovaná

Papriky s rajčaty - sterilované

Papriky s rajčaty - sterilované

Papriky očistíme, zbavíme semínek a stopek, pokrájíme na nudličky. Rajčata spaříme a oloupeme, buď je pokrájíme nebo je necháme celá. Papriky s... více o Papriky s rajčaty - sterilované

90 minut
Škvarková pomazánka sterilovaná

Škvarková pomazánka sterilovaná

Škvarky, lečo a scezené kapie umeleme na masovém strojku. Přidáme hořčici, vegetu a vejce a vše důkladně promícháme. Poté plníme do skleniček jako... více o Škvarková pomazánka sterilovaná

Nálev na okurky po manželovi

Nálev na okurky po manželovi

Vše vařit asi 2 minuty a zalévat do sklenic, sterilovat.... více o Nálev na okurky po manželovi

Zavařenina z růží

Zavařenina z růží

Počet květů, který je potřeba na vytvoření zavařeniny, záleží na druhu růže, viz článek [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/sipkovy-sven-304... více o Zavařenina z růží

Želé z růží

Želé z růží

Počet květů, který je potřeba na vytvoření želé, záleží na druhu růže, viz článek [[http://www.recepty.cz/clanek/gourmet/sipkovy-sven-304|Šípkový Sven... více o Želé z růží

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

Vypeckované meruňky dáme do hrnce, přidáme cukr (dle sladkosti meruněk, nemusí být celý kilogram) s želírfixem a za stálého míchání přivedeme k varu.... více o Meruňková marmeláda (džem)

40 minut
Jeřabiny v sirupu

Jeřabiny v sirupu

Jeřabiny opláchněte a nechte na utěrce oschnout. Do litru vody vsypte cukr a vařte, až se rozpustí. Jeřabiny rozdělte do sklenic, rovnoměrně zakapejte... více o Jeřabiny v sirupu

30 minut
Trnková marmeláda

Trnková marmeláda

Opláchnuté trnky povařte s trochou vody doměkka a protřete sítem. S cukrem a šťávou svařte na hustou zavařeninu.... více o Trnková marmeláda

40 minut
Sterilovaná rajčata

Sterilovaná rajčata

Čerstvá rajská jablíčka pečlivě opereme, raději dvakrát. Podle velikosti nakrájíme na poloviny nebo čtvrtky a naskládáme, nebojíme se přitlačit, do... více o Sterilovaná rajčata

60 minut
Šípková zavařenina

Šípková zavařenina

Šípky opláchněte, rozkrojte a zbavte vnitřních ochlupených semínek. Čisté slupky svařte asi 20 minut s cukrem a pak propasírujte přes cedník. Vzniklou... více o Šípková zavařenina

Lahodná čalamáda s květákem

Lahodná čalamáda s květákem

Zeleninu dobře omyjeme, vadné části vykrájíme. Rajčata nakrájíme na osminky, cibuli nasekáme najemno, mrkev nastrouháme nahrubo, papriky nakrájíme na... více o Lahodná čalamáda s květákem

30 minut
Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

1kg hub, 1 ½ l vody, 3 dkg soli a kys. citronovou (pokud není, tak použít citron) dát vařit cca 15 min. Pak 1 ½ l vody, 2 ½ dcl octa, 3 bobk. listy,... více o Zavařené houby ve sladkokyselém nálevu

120 minut
Hrušková mňamka pikantní

Hrušková mňamka pikantní

Hrušky oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, česnek prolisujeme, cibule nakrájíme na drobno. Vše dáme do hrnce s odměřenou vodou, olejem, octem a... více o Hrušková mňamka pikantní

Přesnídávka s ovocem a cuketou

Přesnídávka s ovocem a cuketou

Cuketu oloupeme, zbavíme měkké semenné části a teprve pak odvážíme potřebné množství. Ovoce (meruňky, broskve atd.) očistíme a zbavíme pecek. Cuketu a... více o Přesnídávka s ovocem a cuketou

Houby nakládané v oleji na koprové peřince

Houby nakládané v oleji na koprové…

Přichystáme si čistou sklenici se šroubovacím uzávěrem, na dno naskládáme trošku kopru a hříbky. Přisypeme dle chuti sůl, pepř, kmín, naskládáme... více o Houby nakládané v oleji na koprové peřince

90 minut
Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

Borůvkový koláč s krémem z bílé…

1) Sušenky vložte do plastového sáčku a najemno rozdrťte válečkem (případně je rozmixujte). Dejte do mísy spolu s moukou, solí, máslem, cukrem a... více o Borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády

35 minut
Domácí paštika z kuřecích jater

Domácí paštika z kuřecích jater

Játra očistíme a odblaníme. Na pánvi osmahneme cibulku, česnek, bylinky a koření. Necháme chvilinku provonět. Přidáme játra - osmahneme do hněda (při... více o Domácí paštika z kuřecích jater

90 minut
Papriková marmeláda

Papriková marmeláda

Papriky a chilli opereme a nakrájíme. Do kastrolu dáme vodu a přivedeme k varu. Po té přidáme papriky a chilli a vaříme asi 20 min. Pak vše v... více o Papriková marmeláda

20 minut
Pomerančová marmeláda pro domácí pekárnu

Pomerančová marmeláda pro domácí…

Do pečicí nádoby dáme pomeranče. Přidáme želírovací cukr, a nakonec přidáme pomerančovou kůru. Nádobu vrátíme zpět do pekárny. Zmáčkneme program číslo... více o Pomerančová marmeláda pro domácí pekárnu

30 minut
Rybízová marmeláda II.

Rybízová marmeláda II.

Červený a černý rybíz (nebo jen jeden druh) rozemeleme v kuchyňském mixéru, popřípadě v nějakém robotu, a z následné směsi necháme přes plátno vykapat... více o Rybízová marmeláda II.

60 minut
Domácí kachní paštika

Domácí kachní paštika

Játra očistěte a nasekejte nadrobno. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dozlatova. Přidejte nasekaný česnek, tymián, portské a zakryté duste... více o Domácí kachní paštika

120 minut
Jahodová marmeláda v domácí pekárně

Jahodová marmeláda v domácí pekárně

Jahody očistíme, omyjeme a napůlíme (není nutné, ale jsou potom v marmeládě menší kousky). Vložíme je do pekárny, přidáme želírovací cukr a zapneme na... více o Jahodová marmeláda v domácí pekárně

Jablíčka na zimu

Jablíčka na zimu

Jablíčka omyjeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na plátky. Do vymytých sklenic dáme na dno 1 polévkovou lžíci cukru, vrstvu nastrouhaných jablíček,... více o Jablíčka na zimu

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomeranče oloupeme i s bílou slupkou. Čistou dužinu bez pecek dáme do hrnce a společně s cukrem a želírfixem přivedeme za stálého míchání k varu. Vše... více o Pomerančový džem (marmeláda)

45 minut
Nakládaný hermelín extra pikantní

Nakládaný hermelín extra pikantní

Hermelíny rozpůlíte na rovnoměrné poloviny podélně. Pečlivě vydlabej smetanovou část (vnitřek) tak aby zůstala jen okrajová kůrka s plísní. Vydlabaný... více o Nakládaný hermelín extra pikantní

120 minut
Paštika z divočáka

Paštika z divočáka

Brusinky přelijte v misce vodou a nechte nasáknout. Maso v míse promíchejte s alkoholem, cukrem a solí. Kuličky koření rozdrťte, z citronu ostrouhejte... více o Paštika z divočáka

Kysané zelí

Kysané zelí

Suroviny jsou na 16l sud. Máme-li zelí nakrouhané, přidáme sůl, kmín a cibuli a ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení.... více o Kysané zelí

  • Předchozí stránka
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 8
  • Další stránka

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Poslední sledované recepty

72
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
45
Sedlácké karé (kotleta) - minutka
Sedlácké karé (kotleta) …
45
Virgin mojito
Virgin mojito
34
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
33
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…

Zajímavé články

Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo rizoto
Chřest pomáhá při hubnutí: Zkuste polévku nebo…
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a bez vaření
Sirup ze smrkových výhonků ze tří ingrediencí a…
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou většina z nás jí špatně. Víme, jak na ně!
Sardinky v konzervě: Superpotravina, kterou…
AHA.cz Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Boubelky, za křivky se nestyďte: Tyto jednodílné plavky vám budou slušet!

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 9. 5. 2025: Komu se konečně začne dařit a kdo by měl poslouchat svou intuici?

Denní horoskop na pátek 9. 5. 2025: Komu se konečně začne dařit a kdo by měl poslouchat svou intuici?

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Jiří Bartoška (†78): Smrt na morfiu!

Jiří Bartoška (†78): Smrt na morfiu!

SportRevue.cz FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

FOTO: Bayern Mnichov trochu jinak. Kdopak má v klubu nejhezčí partnerku?

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

Květnový úplněk ve Štíru zacílí na oblast vztahů, sexu a emocí. Nezadaní se mají na co těšit!

  • Recepty.cz
  • Zavařování & nakládání
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact