Obecně si pod zákusky představujeme sladké výrobky cukrárenského typu, jejichž příprava je složitější nebo vyžaduje specifické pomůcky. Většinu typů hotových zákusků je nutné skladovat v chladu.
Mezi oblíbené zákusky patří větrníky, věnečky, špičky, kremrole, indiánci, nejrůznější typy řezů, dortíků či rolád. Mezi recepty je mnoho takových, které zaručují dokonalý zákusek přesně jako z cukrárny.
Zákusky jsou i pro větší složitost na přípravu spíše slavnostní záležitostí. Kromě cukráren se s nimi setkáte na oslavách nebo svatbách, kde jsou velmi oblíbené ve zmenšených verzích jako minizákusky.
Celá vejce šleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme vlažné máslo, mouku s kypřidlem a aroma, dobře promícháme a nakonec zlehka (už ne šlehačem)... více o Jahodové muffiny II.
Těsto: Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky šleháme s vodou do pěny a pak s cukrem do husté pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně... více o Bezlepkový dort
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky ušleháme s 3 lžícemi moučkového cukru. Po zašlehání cukru vmícháme polohrubou mouku a nakonec ušlehaný sníh z... více o Banánovo - čokoládové řezy
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme smetanu, vlažné máslo, mouku, prášek do pečiva, aroma a řádně promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z... více o Šlehačkový koláč s rebarborou
Smícháme všechny suroviny a vypracujeme těsto. Následně těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu rozválíme na plech, na to přidáme na kousky... více o Buchta s rebarborou II.
Vyšleháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru, dokud směs není nadýchaná a jemná (cca 5 minut). Pak přidáme mouku, pořádně promícháme. V jiné misce... více o Citronové muffiny
Těsto: Změklé máslo vyšleháme s cukrem, moukou, solí a kypřicím práškem, dokud to strukturou nepřipomíná strouhanku. Vyšlehejte mléko s vejci, pak 2/3... více o Bostonské krémové mufiny
Důležité je smíchat zvlášť sypké a "mokré" suroviny. Vajíčka tedy rozšleháme v mléce a oleji, přisypeme smíchané sypké suroviny a další suroviny podle... více o Nejlepší nadýchané muffiny
Z hladké mouky, másla, vejce, cukru, chladné vody a špetky soli vypracujeme těsto. Pozor, máslo do těsta musí být chladné. Hotové těsto necháme půl... více o Francouzský křehký jablečný koláč
Nejdříve si vysypeme prášky pudingu, přidáme prášek do pečiva a moučkový cukr, zamícháme. Pak nalijeme lžíci rumu, olej, přidáme čtyři vejce a... více o Pudingové kostky jinak
Těsto: Mírně zahřáté mléko smícháme s čokoládovým práškem a instantní kávou. Rozklepneme tam vajíčka a vyšleháme. Máslo, mouku, cukr, kypřící prášek a... více o Mocha mufiny
Těsto: V hrnci s tlustým dnem přivedeme k varu vodu s olejem a solí. Až se bude voda vařit, přisypeme mouku a za stálého míchání na mírném ohni vaříme... více o Snadné věnečky s polevou
Smícháme celá vejce a cukr v misce. Mezitím rozpustíme čokoládu s máslem ve vodní lázni dohladka a necháme trochu vychladnout. Poté tuto směs nalijeme... více o Brownies cupcake
1. Na těsto utřeme žloutky s cukrem, přidáme mouku, olej, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. 2. Těsto vlijeme na vymazaný plech a upečeme při... více o Ovocný piškot s tvarohem
Jablka (hrušky) očistíme, pokrájíme na kostičky a pokapeme citronovou šťávou, aby nezhnědla. Drobenku připravíme smícháním všech ingrediencí. Žloutky... více o Jablečný (hruškový) šlehačkový koláč s drobenkou
Připravíme si 4 šálky nebo kelímky na jednotlivé porce (cca 200 ml). 2 lžičky instantní Melty smícháme s 50 ml vody (stačí vlažné). Vyšleháme šlehačku... více o Dětské tiramisu
1. Do mléka dáme tuk se špetkou soli a přivedeme k varu. 2. Do vařícího mléka přisypeme mouku, sundáme s ohně, zamícháme a opět za stálého míchání na... více o Odpalované těsto (věnečky, banánky, měchurky)
Připravte si hluboký talíř. Piškoty nadrťte, aby mezi nimi nebyly mezery. Po celé ploše piškotů namažte tvaroh s vanilkovým cukrem nebo jiným... více o Tvarohový mls
Z másla, vejce a dalších surovin vypracujte hladké, pevné těsto a zabalené do fólie je nechte asi hodinu v chladu. Na krém utřete máslo (například v... více o Křehké sušenky s krémem
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole do velikosti plechu tak, abychom měli vyplněné i jeho okraje. Na těsto naskládáme dobře okapané ovoce dle... více o Báječný sněhovo-tvarohový řez s ovocem
Z ingrediencí na těsto vypracujeme těsto. Těsto dáme do strojku a vytlačujeme co nejužší tyčinky, které klademe na plech s pečícím papírem. Při pečení... více o Ořechové tyčinky s vařeným krémem
Z mléka, žloutků, mouky a cukru uvaříme na mírném ohni hustou kaši, kterou za občasného promíchání, aby se nám nevytvořil škraloup, necháme zchladnout... více o Vařený krém na dorty, řezy, cukroví
Změklé máslo utřeme s cukry do pěny, pak vmícháme tvaroh a dobře promícháme. Nakonec vmícháme jogurt (smetanu). Jahody nebo jiné ovoce dle vlastního... více o (nejen) Jahodovo-tvarohový dezert z máslových sušenek
Mouku dáme do mísy, přidáme cukr, sůl, citronovou kůru, prášek do pečiva a promícháme. Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého vyklepneme vejce a do... více o Báječné máslové koláčky - nejen svatební
Jogurt, povidla, vejce, cukr, rum a olej dáme do větší mísy a vše dobře promícháme. Do tekuté směsi přidáme mouku s kypřidlem a sodou a opět dobře... více o Jablečný povidlovník - mokrý koláč
1) Jablka si oloupeme a nastrouháme. Potom smícháme všechny ingredience dohromady. Pokud máte, můžete přidat ořechy, med nebo jogurt pro zjemnění. 2)... více o Jablečné muffiny I.
1. Suroviny na tmavé těsto spojíme dohromady, uděláme tužší těsto. Dáme na chvíli do ledničky. 2. Než se těsto vychladí, vytvoříme si tvarohovou hmotu... více o Tvarohový koláč líné ženy
Omyjeme jablka, pomocí vykrajovače vyřízneme jádřinec, v místě poškození dužiny pokapeme citronovou šťávou. Do vzniklých děr vložíme kostičku čokolády... více o Sladká jablka
Na tác si připravíme koupený korpus. Do mísy, kterou lze uzavřít víkem, dáme: šlehačky, mandarinky (včetně šťávy), pudinky. Uzavřeme mísu a třepeme,... více o Třepací dort
V míse smícháme sypké suroviny (krom kakaa) a poté přidáme i tekuté. Zamícháme v hladké tekuté těsto. Půl těsta nalijeme do předem vysypané koláčové... více o Koláč s pudinkem a ovocem
Troubu předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Z másla, mouky, kakaa, 100 g cukru a soli vypracujte v míse drobenku. Přidejte kousky... více o Křehké čokoládové sušenky s karamelem
Smíchejte mouku, cukr a prášek do pečiva. Zvlášť smíchejte vajíčko, olej a mléko. Pak obě části smíchejte dohromady a přidejte borůvky. Troubu... více o Muffiny s borůvkami
Nejdříve smícháme tvaroh a cukr, rozmícháme, aby byl všude a tvaroh nebyl hrudkovitý a přidáme piškoty. Poté lehce zamícháme, aby se piškoty... více o Piškotový banánový dort
Do pekáčku nebo dortové formy jsem dala cukrářské piškoty seřízlé na půlky. Jeden vedle druhého. Z lipánku, zakys. smetany (dle potřeby moučk. cukr)... více o Lehké piškotové řezy
Roztopíme bílou i mléčnou čokoládu. Nakrájíme banány, dáme je do košíčků a pokapeme topingem. Poté do košíčků nalijeme roztopenou čokoládu a posypeme... více o Čokoládové pokušení s banánem
Těsto: Postupujeme dle požadované velikosti moučníku. Kolik vajec, tolik dalších ingrediencí. 1 vejce = 50 g. Takže při 5 vejcích dáme 250 g pol.... více o Pařížský dort Eli
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu půl hodiny proležet, pak jím pokryjeme dno a část okrajů plechu vyloženého... více o Amorův jablečný řez (koláč)
V míse smícháme jogurt, vejce, cukry, máslo, skořici, citronovou kůru, přidáme mouku s kypřidlem, dobře promícháme a nakonec vmícháme pokrájená jablka... více o Jogurtové muffiny
Žloutky vyšleháme s umělým sladidlem, přidáme vodu, aroma, mouku s kypřidlem, nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na plech... více o Dia roláda
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na kolečka (1cm) a pokud nechceme, aby nám jablka zhnědla, pokapeme je citronovou šťávou. Omáčka: v... více o Vínová jablíčka se skořicovou omáčkou
Den předem si připravíme karamelovou šlehačku. Zkaramelizujeme cukr a přilijeme k němu 250 ml smetany (pozor, ať se nepopálíte). Mícháme tak dlouho,... více o Karamelové větrníky
Po svaření Hery, cukru, kakaa a vody odlijeme 1/3 na polevu, do které přidáme solamyl a krátce provaříme, tím budeme mít polevu na buchtu, kterou jí... více o "Paneláková" buchta
Změklé máslo s moučkovým cukrem a solí vyšleháme do pěny, vmícháme vejce, mouky s kypřidlem, mlékem a dvěma lžícemi rumu. Vše dobře promícháme,... více o Banánové řezy s vanilkovým krémem
* všechny ingredience smícháme a dobře promícháme * těsto by mělo být lehce tekuté (buď naředit mlékem nebo zahustit moukou) * těsto stačí na cca 5-6... více o Mikrovlnkové rychloMUFFINY
Formu vyložíme pečícím papírem, který zlehka vymažeme máslem. Tři (nebo čtyři) banány podélně rozkrojíme a naskládáme na dno. Máslo s cukry a vejci... více o Banánový koláč se smetanou
Vejce rozšleháme s cukrem (i vanilkáčem, případně van. aroma). Poté přidáme rozpuštěné máslo a zakysanou smetanu a důkladně promícháme. Postupně... více o Muffiny po belgicku
Změklé máslo, vejce a cukry ušleháme, přidáme tvaroh a znovu šleháme dohladka. Přidáme mouku s kypřidlem a citronovou kůrou a vše dobře promícháme.... více o Jablkovo-tvarohový koláč se skořicovou drobenkou
Omytou mladou cuketu nastrouháme (i se slupkou) do mísy, přidáme vejce, cukry, vlažný tuk, kokos, mouku s práškem do pečiva a vše dobře promícháme.... více o Cuketovo-kokosový koláč s ovocem a žmolenkou
Z uvedených ingrediencí vytvoříme drobenku (žmolenku), kterou sypeme před pečením na buchty a koláče. Množství je na velký plech.... více o Kokosová žmolenka (drobenka)
Z ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které necháme asi půl hodiny odpočinout, pak na pomoučněném stole vyválíme slabý kulatý plát, který přeneseme... více o Jablečný (hruškový) koláč s mandlovým tvarohem