Recepty na zákusky – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Obecně si pod zákusky představujeme sladké výrobky cukrárenského typu, jejichž příprava je složitější nebo vyžaduje specifické pomůcky. Většinu typů hotových zákusků je nutné skladovat v chladu.
Mezi oblíbené zákusky patří větrníky, věnečky, špičky, kremrole, indiánci, nejrůznější typy řezů, dortíků či rolád. Mezi recepty je mnoho takových, které zaručují dokonalý zákusek přesně jako z cukrárny.
Zákusky jsou i pro větší složitost na přípravu spíše slavnostní záležitostí. Kromě cukráren se s nimi setkáte na oslavách nebo svatbách, kde jsou velmi oblíbené ve zmenšených verzích jako minizákusky.
Cukr s moštem uvedeme do varu. Jahody se stopkami omáčíme v karamelu a necháme vychladnout. Každý stolovník si bere jahody za stopku a obaluje si je...
více o Jahody v karamelu
Troubu předehřejeme na 100 °C. Bílky se solí ušleháme na pevný sníh. Zašleháme oba cukry a zamícháme citronovou šťávu. Hmotou naplníme cukrářský sáček...
více o Ovocné bezé
Listové těsto rozválíme a pokrájíme na proužky o velikosti asi 1x6 cm. Jednotlivé proužky dáváme na plech tak, že polovinu proužku jednou otočíme a...
více o Sladké mušle
Listové těsto rozválíme na vále do obdélníku přibližně 2 mm. Z plátu vykrájíme dvacet stejně velkých obdélníčků nebo koleček. Pečící plech pokropíme...
více o Sladké listové paštičky
Utřeme 60 g másla a 20 g cukru. Pak přidáme 1 vejce a trochu mleté skořice. Do mouky vsypeme prášek do pečiva a spolu s mlékem přidáme do krému....
více o Šťavnaté dortíčky
Listové těsto vyválíme na tenký plát a rádýlkem rozdělíme na čtverce podle velikosti jablek. Omytá jablka oloupeme, jádřince vykrojíme a do otvorů po...
více o Jablka v županu
Vychlazené listové těsto rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát. Ostrým nožem nakrájíme 3 cm široké a 15 cm dlouhé pruhy a natočíme je na...
více o Kremrole se šlehačkou