Obecně si pod zákusky představujeme sladké výrobky cukrárenského typu, jejichž příprava je složitější nebo vyžaduje specifické pomůcky. Většinu typů hotových zákusků je nutné skladovat v chladu.
Mezi oblíbené zákusky patří větrníky, věnečky, špičky, kremrole, indiánci, nejrůznější typy řezů, dortíků či rolád. Mezi recepty je mnoho takových, které zaručují dokonalý zákusek přesně jako z cukrárny.
Zákusky jsou i pro větší složitost na přípravu spíše slavnostní záležitostí. Kromě cukráren se s nimi setkáte na oslavách nebo svatbách, kde jsou velmi oblíbené ve zmenšených verzích jako minizákusky.
Oplatky nakrájíme na čtverce asi 7x7 cm. Hrnec s vroucí vodou obvážeme plátěným obrouskem (jako na buchty na páře) a na ubrousku napařujeme nakrájené... více o Kornoutky
Droždí rozpustíme ve smetaně, vmícháme žloutky, sůl, rum, skořici a prosátou hladkou mouku. Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto. Vyválíme plát a... více o Nafoukané čtverečky
Bílky s cukrem krupice ušleháme do tuhého sněhu. Do něj pak zamícháme cukr moučka a kokos (ořechy). Na plech si dáme pečící papír a na něj pak tvoříme... více o Laskonky III.
Vše smícháme a natřeme (stěrkou) na pečicí papíry na 2 plechy. Pečeme 8-10 minut na 180 °C. Necháme vychladnout a opatrně stáhneme papír. Rozkrojíme... více o Alenčin medovník
Vypracujeme těsto, které necháme v chladu 30 minut odpočinout. Mezitím utřeme tvaroh s cukrem a zašleháme do něj kokosový pudink, do vychlazené!... více o Mlsný kokosák
Z ingrediencí si uděláme těsto a necháme ho odpočinout v chladu. Na náplň si vyšleháme vejce s cukrem, pak přidáme ořechy a scezené rozinky a... více o Košíčky pečené i s náplní
Mandle oloupeme a umeleme. Hořkou čokoládu rozpustíme. Z bílků, soli a cukru připravíme tuhý sníh. Zlehka do něj vmícháme připravené mandle a čokoládu... více o Makronky - bezlepkové
Oloupaná jablka zbavená jádřinců nakrájíme nadrobno. Mandle spaříme horkou vodou a nasekáme. Kandovanou citronovou kůru nakrájíme na co nejmenší... více o Sladké jitrničky - bezlepkové
Plechovku kondenzovaného mléka uvaříme na karamel (ponořenou ve vodě, trvá to asi 2 hodiny). Ještě teplou (ne horkou!) ji otevřeme a rozmícháme do ní... více o Ořechovo-rozinkové hrudky
Med, cukr a vejce utřeme. V mouce rozmícháme prášek do perníku a sodu a přidáváme po troškách za stálého míchání k utřené hmotě. Nakonec přimícháme... více o Měkké perníčky
Bílek s cukrem vymícháme do hladké polevy. Na 1 sušenku polevou v cukrářském pytliku namalujem okna dveře, na 3 sušenky namalujeme okna a na dvě... více o Chaloupka s překvapením
Cukr nasypeme na pánev, přilijeme vodu a a med a za stálého míchání necháme rozpustit. Pak přidáme ořechy a necháme chvíli na plotně. Odstavíme a... více o Ořešáci - ořechy v karamelu - bezlepkové
Cukr necháme rozpustit na světle hnědý tekoucí karamel, přidáme heru, kondenzované mléko a nakonec sekané ořechy. Nesmíme přehodit pořadí! Jinak z... více o Griliáš
Z těsta upéct kolečka, nechat odležet tak měsíc, pak je spojit krémem 3 k sobě, potřít krémem i okolo a obalit mletými ořechy. Krém: utřít - 250 g... více o Medové cukroví
V míse utřeme máslo s kakaem a cukrem, přidáme mouku a důkladně zpracujeme těsto. Z hmoty tvoříme kuličky, do každé zapíchneme půlku ořechu, trochu... více o Kakaové bochánky II.
Z alobalu vystřihneme kolečka 6-7 cm. Na hrdle větší láhve zformujeme každé kolečko do tvaru košíčku. Do každého položíme višni přes noc namočenou v... více o Čokoládové višně
Mouku s práškem přesijeme do mísy a z uvedených surovin zpracujeme těsto, necháme hodinku odpočinout, vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Z těstem se... více o Trvanlivé sušenky
Sušené ovoce a rozinky zalejeme vařící vodou nebo rumem. Necháme aspoň hodinu stát. (S vodou je to rychlejší, s rumem můžeme nechat přes noc). Vodu... více o Vánoční štrůdl
Švestky umeleme na strojku na maso, přidáme ořechy, med a rum a zpracujeme těsto. Vyválíme váleček, krájíme asi 2 cm kousky, vytvarujeme do oválků -... více o Švestkové oválky - nepečené
Fíky umeleme na masovém strojku, vsypeme na vál a přidáme zbylé suroviny. Zpracujeme těsto, ze kterého vytvoříme váleček, zabalíme jej do alobalu a... více o Fíkový váleček
Vločky, ořechy a čokoládu nasekat nahrubo. Ze všech ingrediencí uděláme těsto nejlépe rukou a na vymazaný plech tvoříme kolečka asi 6-8 mm silná.... více o Ovesné sušenky
Piškoty umeleme, přidáme cukr, mléko, rum (dávám více než je v ingrediencích) a kakao. Rozdělím na 4 kousky. Vypracujeme těsto a za pomoci igelitu... více o Kokosová roláda bez vajec
Z bílků ušleháme sníh. Med vaříme s vanilkovým cukrem, přidáme sníh, cukr, ořechy. Vaříme, až se hmota odpadá ode dna. Vychladlou hmotu mažeme mezi... více o Nugát
Bílky a cukr ušleháme ve vodní lázni na tuhý sníh. Když hmota drží pevně tvar, vyjmeme z horké vody a vložíme do dřezu se studenou vodou. Mírně... více o Sněhové pusinky na váhu
Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého lehce zamícháme cukr smíchaný s oříšky nebo kokosem, potom mouku a nakonec opatrně přiléváme rozpuštěné, ale... více o Laskonky
Žloutek, máslo a smetanu utřeme do hladka. Přidáme špetku soli a hladkou mouku. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout. Na... více o Nutella kremrolky
Z těsta vyválíme placku, potřeme náplní a zarulujeme. My ji před Vánoci dáváme na terasu a pak se divíme, jak mizí. Opravdu vyjímečná!... více o Nepečená roláda
Postup přípravy: Nejdříve si vypracujeme hladké těsto a dáme je na 1/2 hodiny do chladničky. Pak je na pomoučeném vále rozválíme a vykrajujeme kolečka... více o Kolečka s tajemstvím
Obě těsta zaděláme obvyklým způsobem. **1. těsto **ořechové vkládáme obalené moukou do ořechových formiček, dáme na plech a dorůžova upečeme. **2.... více o Berušky
Nastrouháme oplatky, vmícháme do másla utřeného s cukrem, přidáme trošku rumu. Touto směsí obalíme mandli, celou kuličku obalíme ve strouhaném kokosu... více o Raffaelo z Delissy
Piškoty a cukrovinky pomeleme nebo rozmixujeme a smícháme s kakaem, vejci a bílky. Těsto vyválíme 2 mm silné (válíme na práškovém cukru, aby se těsto... více o Nepečené trubičky II.
Meruňky zalejeme vroucí vodou a necháme 1 hod. nabobtnat. Potom je vymačkáme a umeleme na masovém strojku. Přidáme kokos, cukr a šťávu a dobře... více o Meruňkové penízky
Máslo necháme rozpustit a přidáme 2 lžíce medu. Do mísy dáme 2 vajíčka, sodu a smícháme na pánvi s máslem a medem. Stále mícháme, až nám hmota... více o Marlenka
Ingredience na vále smícháme, zpracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Těsto vyválíme na plát, ze kterého vykrajujeme hvězdičky. Polovinu... více o Lekníny
**Piškotový základ:** z bílků vyšleháme sníh. Žloutky smícháme s cukrem (200 g), olejem, vodou, moukou a kakaem. Postupně přidáváme sníh. Směs vlejeme... více o Kokosový moučník II.
Přísady na těsto společně dobře prošleháme, těsto vlejeme na plech a upečeme. Necháme na plechu vychladnout. Džus přivedeme s cukrem k varu (asi 2 dl... více o Vídeňský zákusek
Smícháme mouku, tuk, práškový cukr, vejce, kakao, prášek do pečiva, mléko a vymícháme hladké těsto. Rozdělíme na dvě části. Jednu polovinu těsta... více o Kokosový krémeš
Z mléka, mouky a medu uvařím hustou kaši, potom vmíchám 1 sáček rozinek, sušené ovoce, ořechy... asi 200 g. Z promíchané hmoty dávám lžičkou na plech... více o Zdravější marokánky
Ze všeho kromě ořechů, kokosu a čokolády uděláme těsto, balíme půlky oříšků, vytvarujeme čumáček, špejlí vypíchneme oči. Pečeme 15 minut při 130 °C.... více o Lískoví ježečci
Všechny ingredience vložíme do kastrůlku a ve vodní lázni ohříváme a mícháme, až se vše spojí. Připravíme si obdélník alobalu, posypeme ho práškovým... více o Čokoládový salám III.
Všechny ingredience zpracujeme, z těsta vyválíme plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Klademe na mírně vymaštěný plech a upečeme. Po vychladnutí... více o Linecké těsto na vykrajované tvary
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, ale tak, že mléko přidáváme velmi opatrně, abychom těsto neměli řídké, ale husté, aby se odlepovalo od desky.... více o Kokosový salám II.
Cukr, žloutky a smetol vymícháme, postupně přidáváme salajku, kterou podle návodu smícháme s horkým mlékem a necháme vykynout, vlejeme do mouky. Z... více o Salajkové věnečky
Ze smetany, cukru a mouky uvaříte kaši a ještě za tepla do ní vmícháte sypké přísady, nakrájené na drobné kousky. na vymazaný a moukou vysypaný plech ... více o Marokánky ze smetany
Vypracujeme těsto, vmačkáváme do cukrem vysypaných formiček a lepíme rybízovou marmeládou na linecká kolečka, vrch zdobíme čokoládou.... více o Marcipánové cukroví
Vločky pomeleme, přidáme ostatní a vypracujeme těsto, vyválíme na plát, vykrajujeme různé tvary, upečeme.... více o Vločkové sušenky
Rozpustíme čokoládu, přidáme všechno ostatní a dobře promícháme. Na cukrem posypaném vále vytvarujeme do válečku, obalíme v sekaných mandlích,... více o Čokoládový salám II.
Ušlehat sníh. Šlehat cukr a tuk do hladkého krému, zašlehávat jeden žloutek po druhém, až vznikne hladká hmota, přidat strouhanou čokoládu a mouku s... více o Čokoládovník
Těsto zpracujeme na hladké a vláčné. Dáme na 2 hodiny odpočinout do chladu. Potom vyválíme na tenký plát a vykrájíme větší kolečka (průměr asi 8 cm).... více o Plněné medové trubičky
Všechny ingredience smícháme a mokrou rukou tvoříme hromádky. Klademe na plech na pečící papír a upečeme v mírnější troubě. Směs na tyto kokosky musí... více o Jednoduché kokosky