Obecně si pod zákusky představujeme sladké výrobky cukrárenského typu, jejichž příprava je složitější nebo vyžaduje specifické pomůcky. Většinu typů hotových zákusků je nutné skladovat v chladu.
Mezi oblíbené zákusky patří větrníky, věnečky, špičky, kremrole, indiánci, nejrůznější typy řezů, dortíků či rolád. Mezi recepty je mnoho takových, které zaručují dokonalý zákusek přesně jako z cukrárny.
Zákusky jsou i pro větší složitost na přípravu spíše slavnostní záležitostí. Kromě cukráren se s nimi setkáte na oslavách nebo svatbách, kde jsou velmi oblíbené ve zmenšených verzích jako minizákusky.
Oddělíme si žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšleháme tuhý sníh. Máslo a cukr práškový i vanilkový se žloutky vyšleháme do pěny. Přidáme... více o Muffiny s tvarohem a ovocným želé
Z mléka,cukru a pudinkového prášku si uvaříme pudink dle návodu. Můžeme přidat i kakao. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme jogurt, olej, Margot... více o Jogurtový Margot koláč s pudinkem
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Pak přidáme máslo, mléko a mouku smíchanou s kakaem a kypřícím práškem do perníku, promícháme. 3/4 těsta rozdělíme... více o Perníkové muffiny s čokoládovým krémem
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, které necháme půl hodiny v chladnu odpočinout. 1/4 litru mléka svaříme a přelijeme jím mletý mák.... více o Mřížkový koláč : pudinkovo-makový
Z bílků a půlky cukru si připravíme tuhý sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Hmoty spojíme, vmícháme vločky, oříšky, čokoládu, mouku a kypřidlo.... více o Vločkové řezy s krémem
1. Vejce rozšleháme s cukrem krupice a vanilinovým cukrem. Šlehačem šleháme nejdřív při střední rychlosti a pak na nejvyšší, abychom získali téměř... více o Mandarinková mňamka
Máslo utřeme s cukrem a žloutky do pěny. Pak vmícháme mouku, kakao, prášek do pečiva a na závěr tuhý sníh z bílků a ořechy. Těsto vlijeme na vymyzaný... více o Ořechovo-kávové řezy
Žloutek z jednoho velkého vejce utřeme s cukrem, vmícháme vodu, mouku, kakao a sníh z bílku. Rozetřeme do vymazané a vysypané dortové formy (22cm) a... více o Koka dortík - rychle a snadno
Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny,pak vmícháme mouku a nakonec tuhý sníh z bílků.Těsto vlijeme a rozetřeme na plech s pečícím papírem a upečeme... více o Oříškovo-nugátová roláda
Vločky nasucho opražíme a rozmixujeme nebo umeleme najemno. Změklou heru utřeme s medem, cukrem a žloutky do pěny. Vmícháme vločky, kávu, kůru a... více o Voňavé vločkové řezy
Žloutky vyšleháme s cukrem, pak přimícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem, kakao a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto vlijeme do vymyzané a vysypané... více o Margot dort - lehoučký
Z bílků a cukru ušleháme polotuhý sníh, přidáme mouku s mandlemi a zlehka, ale dobře promícháme.Těsto pak na plechu rozetřeme na několik plátů ... více o Mandlový dort z bílků
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, pak vmícháme sypké ingredience a nakonec tuhý sníh z bílků.Těsto rozetřeme na pečící papír a pečeme v předehřáté... více o Jahodovo-tvarohová roláda
Jablka si připravíme na měsíčky, odstraníme jadřince a krájíme na plátky (jako na štrůdl). Všechny sypké ingredience smícháme. Přidáme rozehřáté... více o Muffiny plněné jablky
**Pudink:** Nejdříve si ze surovin uvaříme hustý pudink, klasicky dle návodu a necháme vychladnout. **Těsto:** Oddělíme si žloutky od bílků. Ze... více o Domácí krtkův dort na plechu
**Korpus:** Z bílků ušleháme tuhý sníh, pomalu vmícháme cukr, kokos a nakonec mouku. Těsto vylijeme na vymazaný moukou vysypaný hlubší plech a pečeme... více o Kokosovo-kávový dezert
Nakrájená tuk utřeme se žloutky a cukrem. Přidejte mouku, kypřící prášek a vypracujte hladké těsto. Z těsta odkrojte třetinu a uložte ji na 60 minut... více o Hraběnčin chlebíček
Těsto uhněteme z uvedených ingrediencí a dáme na půl hodiny do chladna. Pak ho vyválíme a vyložíme s ním dortovou (vymazanou a vysypanou) formu, i... více o Jablečný tvarohový dort
Ledové kaštany rozehřejeme ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a smícháme je s burisony (cca 2 lžíce si necháme na pocákání dortu). Směs pak nasypeme do... více o Burisonový dort s tvarohem
Hrušky oloupeme, ale stopky jim necháme. Vložíme je do hrnce s vínem stopkou nahoru, přidáme koření a cukr, přivedeme k varu a na velmi mírném ohni... více o Opilá hruška - pošírovaná v kořeněném víně
Nejprve si připravíme roládu:vyšleháme žloutky s cukrem do pěny,pak přidáme mouku,řádně promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků.Těsto... více o Lahodný roládový moučník
Ze všech ingrediencí (mimo těch na polevu) vypracujeme těsto.Troubu rozehřejeme na 150°C. Na plech s pečícím papírem děláme pomocí lžičky menší hrudky... více o Skořicové hrudky z křížal
*Množství surovin je na formu 20cm širokou. Perníky nakrájíme na plátky široké cca 1cm,které naskládáme vedle sebe do formy vyložené folií nebo... více o Perník z perníků-nepečené
Žloutky si vyšleháme s cukrem do husté pěny, pak vmícháme olej, mouku a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Polovinu těsta si nalijeme na plech s... více o Lehká "strakatá" roláda
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Vmícháme do ní mouku s kypřidlem a kakao. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Dortíčky se šlehačkou
Mléko a cukr smícháme, přidáme ostatní suroviny a zaděláme těsto. Vyválíme z něj na pečícím papíru placku, přeneseme na plech a v předehřáté troubě... více o Cukroví ze sušeného mléka-karamelové
**Piškoty:** Bílky s krupicovým cukrem vyšleháme, vsypeme mandlový prášek s moučkovým cukrem a dobře spojíme. Mícháme, až se hmota začne lesknout, a... více o Francouzské piškoty s ovocem
Nudličky z mandlí si nasucho opražíme na pánvi - dozlatova. Lupínky rozdrtíme. Meruňky pokrájíme. Bílou čokoládu rozpustíme a kromě hořké čokolády ji... více o Mandlové hrudky s bílou čokoládou - nepečené
Máslo, cukr, sůl a vejce smícháme, přidáme mouku, znovou promícháme a přidáme mandle i lupínky. Z dobře propracovaného těsta vyválíme obdélník vysoký... více o Cookies-mandlové
Z ingrediencí na těsto si vypracujeme hladké těsto, kterým plníme formičky košíčků. Neplníme zcela, necháme uprostřed těsta důlek, těsto při pečení... více o Mandlové / ořechové košíčky
Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh, do kterého zlehka vmícháme cukr, mouku se špetkou kypřidla, zchladlé rozpuštěné máslo a nastrouhanou... více o Bílkový MARGOT hřbet
Vejce s cukrem utřeme do pěny, pak vmícháme mouku. Na plech s pečícím papírem děláme z těsta ,,loužičky,, ,které hned pečeme v předehřáté troubě... více o Piškotové trubičky s medovým krémem
1. Mřížku v troubě umístíme do spodní třetiny a předehřejeme na 180°C. Dvě stejně velké 15 cm dortové rozevírací formy vymažeme máslem a vysypeme... více o Baby dort
Z bílků ušleháme sníh, do něhož přidáme moučkový cukr a vyšleháme dotuha. Potom zlehka vmícháme žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na vymazaný plech,... více o Piškotový zákusek
Nejprve si připravíme plech. Ten vymažeme kouskem másla z celku (asi 10 g) a poté vyložíme pečícím papírem, který se máslem pěkně přilepí a drží tvar.... více o Americké Brownies
Z mouky, másla, moučky, kakaa a ořechů si vypracujeme těsto. Necháme ho do druhého dne uležet v chladu. Toto těsto není řidké, spíše drobivé,ale tak... více o Išelské koláčky
Listové těsto si rozdělíme na polovinu. Každou vyválíme na obdélníkový plát,který přeneseme na plech. Každý plát propícháme vidličkou,aby nám nedělal... více o Listové řezy s vanilkovo-nugátovým krémem
Těsto si rozválíme na plát, který si nařežeme rádýlkem na delší proužky (1,5 - 2 cm). Připravené proužky namotáváme na trubičky tak, že proužek těsta... více o Kremrole s vanilkovo-nugátovým krémem
**Těsto:** Z mouky, cukru, tuku, kakaa, vody a ořechů si uděláme těsto, které necháme v chladu, nejlépe do druhého dne odpočinout. Není to klasické... více o Kakaové ořechy plněné máslovým krémem
Máslo s cukrem ušleháme do pěny, přidáme vejce, řádně rozšleháme. Smícháme mouku s kakaem a přidáme do směsi. Rozetřeme na pečící papír (necelý cm... více o Bezlepkové čoko-oříškové
Piškoty polijeme kávou, musí být dobře nasáklé. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Cukr vyšleháme se žloutky doběla, zašleháme mascarpone. Poté přimícháme... více o Pravé Tiramisu z Itálie
Mouku, cukr, vejce a změklé máslo promneme mezi prsty a uděláme drobenkové těsto-žmolenku. Pudinkové prášky rozmícháme v části mléka. Zbylé mléko... více o Pudinkový koláč s žahourem
Listové těsto rozválíme na pomoučněném válu (stole). Rádýlkem (nožem) nařežeme na obdélníky velké cca 15 x 5 cm. Na každý obdélník dáme lžičku povidel... více o Povidlové kapsičky
Čokoládu nalámeme na kousky a i s máslem dáme rozpustit nad páru. Mezitím vyšleháme žloutky s polovinou cukru. Do vnitř zašleháme rozpuštěnou... více o Nízká čokoládová buchta
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme zakysanou smetanu (150 g), olej, kůru a šťávu. Nakonec vmícháme mouku s kypřícím práškem. Naplníme těstem... více o Muffiny s pomerančem
Bílky vyšleháme s 1/2 cukru na tuhý sníh. Žloutky s 1/2 cukru do pěny. Hmoty spojíme a vmícháme mouku s kypřidlem, kůrou a solamylem. Těsto vlijeme na... více o Citronová roláda s tvarohovým krémem
Těsto rozválíme a rozkrájíme na 20 obdélníků. Na plechu je potřeme vejcem a posypeme cukrem. Pečeme na plechu v předehřáté troubě při 200 °C asi 25... více o Šlehačkové řezy s limetkami
Hrušky oloupeme, vyndáme jádřince a pokrájíme na větší kousky. Pokud použijeme hrušky kompotované, necháme je před plněním šátečků okapat. Listové... více o Hruškové šátečky se skořicí
Burisony v misce zalijeme rozpuštěnou čokoládou, promícháme. Dortovou formu vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Na dno rozprostřeme větší... více o Tvarohový dortík s burisony - nepečený
Tuk rozpustíme ve vodní lázni, smícháme ho s moučkovým cukrem, kakaem a mícháme dohladka (nesmí se vařit!). Formičky vypláchneme studenou vodou a hned... více o Čokokošíčky s pařížskou šlehačkou