Recepty z jatýrek, srdce, ledvinek a dalších – postup přípravy, suroviny a více variant receptu
Souhrnně jsou označovány jako droby. Někdo je konzumuje nerad, ale pravdou je, že při správném zpracování, mohou být skutečně delikatesou.
Nejobvykleji se pracuje s játry, ledvinkami, plícemi nebo srdcem. V případě ryb je to také kaviár, u hovězího a telecího dršťky, brzlík, u vepřového i mozek.
Vnitřnosti se používají buď samostatně, třeba jatýrka na cibulce či srdce na smetaně nebo na výrobu nejrůznějších paštik.
Kuřecí maso nakrájíme nadrobno, stejně tak játra a klobásu, kterou jsme oloupali. Cibuli nakrájíme nadrobno, hlívu na plátky.
V kotlíku rozehřejeme...
více o Směs březovského sládka
Vymiešame maslo a tavené syry. Tvrdý syr vložíme do mikroténového sáčku, zaviažeme a dáme variť do vriacej vody. Uhorky, šunku a vajcia nakrájame na...
více o Syrová roláda VIII.
Játra nakrájíme na kousky velikosti sousta a obalíme v solamylu.
**Připravíme si směs, do které dáme:** 1 dc vývaru, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce...
více o Játra po sečuánsku
Játra zbavíme blan a žilek, nakrájíme na plátky a opečeme na rozehřátém oleji po obou stranách.
V průběhu pečení přidáme nasekaný česnek a na tenké...
více o Maďarská játra
Játra umeleme, přidáme všechny ingredience, dobře promícháme a dáme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy (srnčí hřbet).
Pečeme v mírné...
více o Játrová sekaná
- cibuli nakrájíme na kolečka a rozebereme je
- osmahneme je dozlatova
- přidáme játra, opečeme
- přidáme kari
- podlijeme a dusíme
- přidáme oříšky
-...
více o Játra na indický způsob
U křídel odřízneme nejmenší část, v kloubu je nařízneme a utvoříme otvor, kterým uvolníme kapsičku a tuto naplníme nádivkou.
Nádivka: oloupanou cibuli...
více o Plněná kuřecí křídla
Očištěné husí drůbky dáme vařit do studené vody s kořenovou zeleninou, solí a kořením. Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přecedíme na ni...
více o Husí drůbky po arménsku
Játra pomeleme, smícháme se všemi ingrediencemi a dáme péci do tukem vymazané formy (nejlépe do srnčího hřbetu). Po upečení naporcujeme a podáváme s...
více o Falešná husí játra
Do hrnce dáme lžíci oleje, ohřejeme a přidáme cukr, aby zkaramelizoval. Když ztmavne sejmeme hrnec rychle z ohně. Přidáme omyté maso a vlijeme horkou...
více o Maso pěti vůní
Maso jemně rozklepeme, aby nebylo voskové, osolíme, posypeme grilovacím kořením, zprudka osmažíme na rozpáleném oleji, často otáčíme, aby maso mělo...
více o Utajená kýta
Na hlubší pánev dáme orestovat slaninu, přidáme na proužky nakrájenou cibuli a promícháme. Po zesklovatění cibule přidáme pórek nakrájený na kostky a...
více o Pikantní drůbeží jatýrka s barevnou rýží
Ryzi orestujeme na tuku, zalijeme bilym vinem a vodou, osolime, opeprime, pridame safran a varime do vyvareni vody, potom priklopime poklickou a...
více o Jatra po Benatsku
Vepřové plíce, srdce, ovar nebo tučný bůček uvaříme, nasekáme nebo umeleme na masovém strojku, přidáme drobně nakrájená játra, ve vývaru namočené a...
více o Jitrnicový prejt
Ledvinky důkladně umyjeme, zbavíme tuku, nakrájíme na tenké plátky, znova důkladně propláchneme a necháme na sítě okapat. Na rozehřátém oleji...
více o Dušené ledvinky
Očištěné ledvinky rozpůlíme, odstraníme z nich močové kanálky a v několika vodách dobře vymneme. Poté je důkladně osušíme a nakrájíme příčně na plátky...
více o Vepřové ledvinky po maďarsku
Do rozemletých jater přidáme sádlo, vejce, šlehačku, sůl a pepř. Vše dobře vymícháme. Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky slaniny, vlijeme směs a...
více o Domácí paštika
Cibuli nakrájenou na kolečka osmažíme dorůžova na dvou lžících oleje. Plátky jater omyjeme a obalíme v mouce. Na zbylém oleji plátky jater 2-3 minuty...
více o Játra s cibulkou
Játra omyjeme, odblaníme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Po obvodu plátky na několika místech nařízneme. Potom játra lehce naklepeme a opepříme....
více o Vepřová játra s chilli omáčkou
Játra omyjeme a nakrájíme na menší kostky. Žampiony a cibuli očistíme a nakrájíme na plátky. Slaninu nakrájíme na kostky. Na jehlu nebo špíz střídavě...
více o Drůbeží játra na jehle
Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a nakrájíme na silnější plátky. Ty pak mírně naklepeme a podle chuti opepříme....
více o Pikantní vepřová játra