Souhrnně jsou označovány jako droby. Někdo je konzumuje nerad, ale pravdou je, že při správném zpracování, mohou být skutečně delikatesou.
Nejobvykleji se pracuje s játry, ledvinkami, plícemi nebo srdcem. V případě ryb je to také kaviár, u hovězího a telecího dršťky, brzlík, u vepřového i mozek.
Vnitřnosti se používají buď samostatně, třeba jatýrka na cibulce či srdce na smetaně nebo na výrobu nejrůznějších paštik.
Nadrobno pokrájíme cibuli a zpěníme na oleji. Když zesklovatí, přidáme drůbeží játra (musíme je předem prohlédnout a vyříznout z nich žluč) a trochu... více o Drůbeží játra mojí mámy
Nakrájíme cibuli na kostičky a usmažíme do zlata. Přidáme játra, orestujeme, přidáme jakékoliv koření. Pak přidáme papriky a kečup připravujeme asi 45... více o Hranolky s kuřecími játry a paprikou
Na oleji nechám zesklovatět 1 a půl cibule, potom přidám na větší kousky nakrájená kuřecí játra, lehce zasypu mletou paprikou a kmínem a orestuji. Po... více o Kuřecí játra na víně
Játra nakrájíme na nudličky, osmahneme na zpěněné cibulce, opepříme, smícháme s lečem. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, lehce... více o Čertova kapsa
Všechny ingredience smícháme do misky a přidáme na nudličky nakrájené játra a prsíčko. Necháme hodinu uležet a potom zprudka opečeme na pánvičce.... více o Kuřecí či vepřová játra po indicku
Jatýrka očistíme, pokrájíme na drobno, přiměřeně osolíme a promícháme se dvěma vajíčky. Směs nacpeme do plastových krabiček a dáme zmrznout. Po... více o Řízek z kuřecích jater do čtverečku
Slaninu rozšvaříme a osmahneme cibuli. Přidáme nakrájené vepřové maso, okořeníme a dusíme 30 min. K téměř měkkému masu přidáme játra vodou navlhčenou... více o Paštika z drůbežích jater
Kousky tresky a jater napícháme na špíz. Posypeme mandlemi, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a osmažíme. Křen smícháme se zakysanou smetanou,... více o Rybí špíz s kuřecími játry
Na omastku orestujeme na půlkolečka krájenou cibuli. Po zrůžovění cibule přidáme pokrájená a případně i odblaněná játra. Krátce orestujeme, okořeníme... více o Játra na fazolích
Játra opereme, odstraníme blány a nakrájíme na větší plátky (drůbeží necháme tak jak je koupíme), cibuli nakrájíme na hrubo jak hranolky. Všechen... více o Játra - super
Maso z kýty a jater pokrájíme na nudličky, dáme do misky a smícháme s rozšlehaným vejcem, škrobovou moučkou a pepřem. Uložíme asi na jednu hodinu do... více o Maso dvou barev
V kastrolu mícháme na kostky pokrájené sádlo od bůčku až zesklovatí. Potom přidáme cibuli pokrájenou na kostičky, necháme zpěnit. Přidáme játra také... více o Rychlá játrová paštika
Brambory uvaříme skoro do měkka, pak je slijeme, pokrájíme a ve velké (nejlépe těžké litinové, ale není podmínka) pánvi dozlatova opečeme. Přendáme na... více o Játra na slanině a tymiánu
Játra omyjeme, osušíme, zbavíme bílých blanek a rozdělíme na jednotlivá jatýrka. Ta vložíme do misky, posypeme kořením dle vlastního výběru -... více o Kuřecí játra co "nemaj chybu"
Kuře a žaludky uvařit, před koncem varu přidáme játra. Vše scedíme. Kuře obereme (bez kůže), kuře, játra i žaludky nakrájíme na kousky, dáme do... více o Kuřecí nákyp Monča
Kuřecí játra osolíme, opepříme, přidáme oregáno, utřený stroužek česneku, máslo. Podlijeme trošku vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 220 °C. (Já... více o Kuřecí játra "ber nebo běž!"
Cibulu a slaninu nakrájenou na kostky orestujeme, přidáme na proužky nakrájané dršťky, zalijeme vodou a dusíme asi 15 - 20 minut. Z oleje a mouky si... více o Držky po štajersky
Dva kusy vepřového plátku rozklepeme, osolíme, opepříme. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájená játra a šunku. Podusíme... více o Plněné tlapky Žofka
Játra nakrájíme na tenké plátky (lépe se krájí pokud je dáme na chvíli do mrazáku). Rozmícháme solamyl s vodou na kašičku, přidáme játra a promícháme... více o Smažená játra po čínsku
Kuřecí játra odblaníme. Cibuli nakrájíme na tenké nudličky, zpěníme na oleji, přidáme játra a za stálého míchání je opečeme. Mírně je podlijeme vodou,... více o Kuřecí játra na hrášku
Na rozpáleném oleji prudce orestujeme játra, k nim přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli a počkáme až zesklovatí, dle potřeby přilijeme olejem, aby... více o Játra pana starosty
Vepřový mozeček odblaníme a naplníme jím pergamenový či silonový rukáv na výrobu tlačenky, poté jej dáme zmrazit do mrazničky. Z takto připraveného... více o Smažený vepřový mozeček
Játra očistíme a odblaníme, opláchneme je a nakrájíme na menší kousky (např. na menší nudličky). Všechnu cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme ostrým... více o Játra na česneku
Brambory nastrouháme, přebytečnou vodu slijeme a strouhané brambory zalijeme trochou vařeného mléka, okořeníme, případně zahustíme hladkou moukou.... více o Kuřecí játra v bramboráku
Játra a namočené a vymačkané housky dvakrát umeleme, špenát a jemně nakrájenou cibuli lehce osmahneme na tuku, vše i s kořením smícháme a necháme 1/2... více o Knedlíčky krušnohorské babičky
Srdce omyjeme, ořežeme cévy a blány (použijeme do polévky), nakrájíme na tenké plátky. Na sádle orestujeme cibuli do zlatava, vsypeme papriku, krátce... více o Srdce po myslivecku
Játra odblaníme a nakrájíme na tenké nudličky. Škrobovou moučku rozmícháme se lžičkou vody, vejcem a zázvorem, přidáme játra a necháme chvíli odležet.... více o Vepřová nebo drůbeží játra po čínsku
Odblaněná a očištěná játra nakrájíme na kostky, cibuli nakrájenou na drobno společně s očištěnou zeleninou nakrájenou na jemném struhadle a se... více o Vepřová játra na smetaně
Cibuli nakrájíme na půlkolečka osmáhneme, k tomu přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, dáme na rozpáleny tuk, přidáme nakrájený špek, koření a... více o Nudličky pana hraběte
Na oleji na mírném ohni zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme čistá nakrájená játra, pepř a kmín a opékáme. jakmile jsou játra opečená, vyndáme... více o Kuřecí dušená játra
Játra, na tenká kolečka nakrájený pórek a na nudličky pokrájenou papriku opékáme na oleji cca 5 min. Podlijeme vínem, přidáme zázvor a dusíme, až jsou... více o Drubeží játra na víně
Očištěná drůbeží játra obalíme ve škrobové moučce a prudce osmahneme na tuku. Přídáme spařené a oloupané mandle pokrájené na hrubší nudličky (pokud se... více o Lahůdková játra s mandlemi
Pracovní postup: Plátky jater obalíme v hladké mouce, zatím je nesolíme. Očistíme si a nakrájíme cibuli a papriky. Rajčat rozdrtíme a vymačkáme z nich... více o Játra po postugalsku
Mírně ztuhlá játra nakrájíme na menší kostky nebo širší nudličky. Jemně nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme nakrájenou cibuli, orestujeme, přidáme... více o kuřecí játra s mandlemi
Kuře osolíme a potřeme kari kořením. Z mléka, housky, nakrájených a podušených hub, petrželky cibule a jater uděláme nádivku a naplníme kuře. Vložíme... více o Kuře s houbovou nádivkou
Cibuli nakrájíme na půlkolečka, osmáhneme, k tomu přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, dáme na rozpáleny tuk, přidáme nakrájený špek, koření a... více o Kuřecí nudličky s játry
Očištěná vypraná husí játra nakrájíme na malé kousky a na jemně nasekané, na másle usmažené cibulce dusíme za stálého míchání asi 10 minut. Pak je... více o Rizoto s husími játry
Játra poprášíme mletým pepřem a hladkou moukou a z obou stran opečeme na sádle nebo oleji. Potom je osolíme, vyjmeme z tuku a udržujeme v teple. Ve... více o Játra po tyrolsku
Očištěná játra obalíme v opepřené mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, když začne pěnit vložíme játra a opečeme po obou stranách. Opečená játra... více o játra na tymiánu
Srdíčka rozřízneme na polovinu a opláchneme, vložíme do vařící vody s přidáním soli a cibule a 10 minut srdce vaříme. Vyjmeme, necháme vychladnout a... více o srdce na divoko
Játra nakrájíme asi na 1cm silné plátky, obalíme je v mouce a po obou stranách prudce opečeme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, petrželku a mícháme... více o játra na víně II.
Omyté maso nakrájíme na proužky a vložíme do mísy. Zalijeme cca 1 dcl oleje, vínem, silně sójovou omáčkou, tak aby maso mělo hodně tmavou barvu, hustě... více o Výborná čína
Maso nakrájejte na 2 cm tlusté kousky, které na špízy napichujte naplocho a vkládejte mezi ně tenké plátky slaniny. Do oleje vmíchejte pepř a maso... více o Šašlik podle labužníka
Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a důkladně potřeme směsí bylinek. Mezitím si na olivovém oleji podusíme drůbky spolu s telecím masem nakrájeným na na... více o Pečené kuře po Římsku
Játra nakrájíme na dlouhé tenké plátky a smícháme se Solamylem a vodou. Na rozehřátém oleji játra za stálého míchání prudce osmažíme. Když se kousky... více o Játra s pórkem
Játra očistíme, omyjeme a nakrájíme na řízky, opepříme. Vejce v misce rozšleháme, přidáme víno, hladkou mouku, sůl, vše důkladně rozšleháme vidličkou.... více o Játrové řízky v jablečném těstíčku
Nudle uvaříme podle návodu na obalu. Játra omyjeme, osušíme a pokrájíme na malé kousky. Na rozehřátém másle ze všech stran opečeme kousky jater.... více o Drůbeží játra v zelených nudlích
Cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka zpěníme na oleji, přidáme kuřecí maso a odblaněná drůbeží játra - oboje pokrájené na hranolky - a za stálého... více o Minutková kuřecí směs
Podušená játra, uvařené brambory, houby a kapii pokrájíme na kostičky. Přidáme majonézu, worchestrovou omáčku, kečup, pepř a sůl. Vše dobře promícháme... více o Salát s houbami a játry
Na oleji orestujeme plátky česneku. Játra nakrájíme na plátky, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji s česnekem. Poté játra opepříme, zakapeme... více o Neapolská játra