Souhrnně jsou označovány jako droby. Někdo je konzumuje nerad, ale pravdou je, že při správném zpracování, mohou být skutečně delikatesou.
Nejobvykleji se pracuje s játry, ledvinkami, plícemi nebo srdcem. V případě ryb je to také kaviár, u hovězího a telecího dršťky, brzlík, u vepřového i mozek.
Vnitřnosti se používají buď samostatně, třeba jatýrka na cibulce či srdce na smetaně nebo na výrobu nejrůznějších paštik.
Cibule oloupeme, pokrájíme a osmažíme na oleji dozlatova. Jitrnici vymačkáme ze střívka, rozmačkáme vidličkou a na rozpálené teflonové pánvi za... více o Jitrnice se zelím, bramborem a cibulkou
Jemně pokrájenou cibulku osmažíme dozlatova na sádle nebo oleji. Na cibulku vymačkáme jelito (prejt) ze střívka, rozmačkáme vidličkou a necháme dobře... více o Smaženice z jelítka (tmavého prejtu)
Očištěná drůbeží játra dáme orestovat na drobně pokrájenou a osmaženou cibulku, jemně osolíme a opepříme a přilijeme vývar. Vaříme cca 10-15 minut.... více o Játrová omáčka - snadno a rychle
JÁTRA: Očištěná játra nakrájíme na kostičky. Dále si na kostičky nakrájíme cibuli, kterou poté dáme na rozpálený olej a počkáme až zesklovatí. Přidáme... více o Drůbeží játra se zeleninovou rýží
Nejdříve povařím asi 5 minut všechny vnitřnosti a pak vodu sliji a vnitřnosti properu. Dám do druhé vody, přidám veškeré koření, cibuli, česnek,... více o Pajšl - plíčky na smetaně
Srdce dáme vařit cca na hodinu. Osmahneme cibulku, česnek, slaninu a poté zalijeme vodou. Vložíme kostku bujonu a nakrájené srdce na menší kousky.... více o Vepřové srdce na slanině
Uzený špek na kostičky, dáme do hrnce a na něj cibulku na kostičky, Osmažit do růžova, přidat fazole v plechovce, nechat zhruba 5min. povařit, přidat... více o Mexická dršťková polévka
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a mírně poprášíme moukou. Plátky pak dáme do vymaštěného pekáčku, poklademe na malé kousky pokrájenými, očištěnými... více o Krkovička pečená s játry a cibulí
Mleté vlašské (jsou lepší) nebo lískové ořechy smícháme s paprikou a strouhankou. Vejce rozšleháme se špetkou soli. Játrový sýr nakrájíme přibližně na... více o "Játrové řízečky"
Játra očistíme. Vepřová játra pokrájíme na slabé plátky, drůbeží necháme vcelku. Játra posypeme kořením, zakápneme olejem a dáme do misky odležet do... více o Játrové špízy (kořeněná játra) - smažená nebo na gril
**JÁTRA:** Játra nakrájíme na středně velké plátky, nařízneme, aby se nekroutila, opepříme, potřeme 2 rozetřenými stroužky česneku (bez soli) a... více o Pečená vepřová játra s pikantní omáčkou
Játra očistíme a pokrájíme na menší kousky. Na teflonové pánvi lehce potřené olejem je osmahneme ze všech stran, přidáme na kolečka nakrájený pórek,... více o Kuřecí játra s pórkem
Kuřecí srdíčka očistíme a opláchneme. Na pánev si dáme slaninu a děláme ji do té doby než pustí tuk. Poté přidáme cibuli a také i česnek, osmahneme... více o kuřecí srdíčka
Slaninu a cibuli nadrobno pokrájíme a na kousku másla orestujeme. Přidáme odblaněná a na malé kousky nakrájená játra, podusíme je, osolíme a opepříme... více o Vepřové kotlety plněné drůbežími játry
Játra a všechno maso i slaninu pokrájejte a třikrát pomelte, nejlépe na tradičním mlýnku na maso. Trojím pomletím zajistíte jemnou konzistenci hmoty ... více o Domácí paštika v těstě
Očištěné kuře nebo slepici i s drůbky uvařte v osolené vodě doměkka. Kuře bude hotové asi za tři čtvrtě hodiny, slepici to potrvá déle, ale vývar i... více o Sametová drůbeží polévka
Z osoleného mléka a krupice uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout. Vmícháme do ní vejce, nakrájené vařené maso a na drobno nasekané bylinky a... více o Staročeská krupicová hlavička
Vepřový bok si pokrájíme na plátky silné asi 1 - 1,5 cm. Drůbeží játra si očistíme. Obojí osolíme, dobře okmínujeme a naskládáme do pekáčku. Podlijeme... více o Pečený bůček s drůbežími játry na kmíně
Kuřecí játra očistíme a dáme na pánvičce na malém množství oleje osmahnout, přidáme steakové koření a celou plechovku žampionů, celé hlavičky. Chvilku... více o Kuřecí jatra se žampiony
Srdce opláchneme a vaříme v osolené vodě s menší částí cibule a 2 bobkovými listy doměkka. Pak srdce nakrájíme na slabé nudličky a vývar přecedíme.... více o Srdce na smetaně
Játra nakrájíme na nudličky. Posypeme chilli dle chuti (nešetřete), promícháme. Na oleji osmažíme cibuli a poté játra. Dobře osmažíme až jsou játra... více o Kuřecí játra na medu a chilli
Kuřecí játra opláchneme studenou vodou, nakrájíme na malé kousky a necháme okapat. Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Šalotky nasekáme najemno.... více o Ragú z kuřecích jater
V pánvi rozehřejeme polovinu másla, na kterém orestujeme očištěná játra. Zastříkneme je citronovou šťávou, osolíme a necháme vychladnout. Vychladlá... více o Crostini
Do hrnce s vroucí vodou vhodíme drobně pokrájená játra, která ihned vyndáme, necháme okapat a zchladnout. Pak je zaprášíme Solamylem, opečeme v... více o Žampionová játra
Játra umeleme a po nich ve strojku umeleme i housky navlhčené ve vodě (vymačkané). Přidáme žloutky, vlažné máslo, sůl, pepř, česnek a prášek do pečiva... více o Svítek játrový
Ledvinky nakrájené na drobné plátky dusíme na polovině tuku s orestovanou cibulí. Vepřové ledvinky jsou měkké asi za půl hodiny, hovězí za delší dobu.... více o Polévka ledvinková
Z části másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou rozmícháme ve vývaru. Přidáme mozeček osmažený na druhé části másla, povaříme, zjemníme... více o Mozečková polévka
Zeleninu pokrájíme na nudličky,rohlíky na kolečka a játra na plátky.Na rozpáleném tuku opečeme nejdřív játra,pak je vyjmeme stranou.Na tuku osmažíme... více o Polévka játrová-mletá
Na másle opečeme na kostičky nakrájená játra a drobně nakrájenou cibuli. Podle chuti osolíme, opepříme, zakápneme citr. šťávou, promícháme se... více o Játra na ananasu
Bůček si pokrájíme na plátky asi 1 cm silné. Játra pokrájíme na plátky o malinko slabší. Plátky nasolíme, nakmínujeme a dáme do pekáče s troškou vody... více o Pečený bůček s játry na kmíně
Na pánvi rozpustíme 30 g másla. Přidáme oloupanou a na 1/2 cm kolečka nakrájenou cibuli a špetku soli. Kolečka opékáme 10 min. a obracíme. Pak je... více o Játra po berlínsku
Špek si pokrájejte na slabé plátky a na rozpálené pánvi nechte vyškvařit. Pak přidejte pokrájenou cibuli na plátky a nechte ji orestovat dozlatova.... více o Játra ze selete - raz, dva
Maso, droby i nožku uvaříme, obereme, pokrájíme na kousky, svalovinu z nožek umeleme a vše promícháme. Přilijeme vývar z masa, osolíme, okořeníme... více o Kašparova pikantní tlačenka
Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme pokrájené kuřecí maso i očištěná, pokrájená játra a za stálého míchání necháme orestovat. Pak... více o Kuřecí směs s játry
Nejprve si připravíme nádivku: játra pokrájíme a spolu s nakrájenou cibulí orestujeme na másle. Rohlíky pokrájíme, navlhčíme v mléce, vymačkáme a... více o Nadívané křepelky po anglicku
Vepřová játra, slaninu a cibuli nakrájíme na slabé plátky. Na rozpálenou pánev dáme anglickou slaninu (je-li libová, přidáme lžíci oleje) a necháme ji... více o (nejen) Vepřová játra na cibuli a slanině
K potírání si připravíme marinádu z koření, česneku a oleje či vody - cca 1 dcl. Do většího pekáče vložíme očíštěná křídla, potřeme, propícháme... více o Kuřecí křídla s játry
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme do plátků slaniny, naskládáme... více o Zapečená (nejen) krůtí játra
Z jablek odstraníme jádřince a společně s cibulkou nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme polovinu másla, jablka a cibulku na něm osmahneme a... více o Berlínská játra
Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme na větší kousky nakrájená játra, hlívu ústřičnou a dusíme do měkka. Je-li během dušení třeba,... více o Drůbežovo-fazolový kotlík
Na oleji zpěníme nakrájenou větší cibuli. Potom přidáme napůl nakrájená a očištěná kachní srdíčka a očištěné na třetinky nakrájené kachní žaludky.... více o Kachní guláš pro brněské chlapy
Játra se nakrájí na nudličky a dájí se alespoň na 20 minut do nálevu. Játra zprudka osmažíme, pak přidáme nastrouhaný celer, který zakapeme ještě... více o Játra s celerem
Bůček nakrájíme nejlépe na kostky. Dáme do pekáče a přidáme kuřecí srdce s nakrájenou paprikou na kolečka. Přidáme česnek, koření a zalijeme černým... více o Bůček s kuřecími srdíčky
Játra opláchneme, očistíme a nakrájíme na nudličky, zakápneme 2 lžičkami oleje a promícháme s provensálským kořením, případně sojovou omáčkou.... více o Provensálská kuřecí jatýrka
Maso v osolené vodě uvaříme do měkka spolu s divokým kořením, cibulí a kořenovou zeleninou. Přecedíme a maso na drobno nakrájíme. Na másle osmažíme... více o Pajšl na smetaně
Na jednu porci vyjdou 2 větší nebo 3 menší žampiony. Vykroutíme nožičky žampionů, na trošce oleje osmahneme cibuli, nakrájemnou na jemno. Přidáme... více o Žampiony plněné játry
Ledvinky rozřízneme a důkladně vyčistíme od močovodů, až zbude čisté maso. Pak je nakrájíme na tenké nudličky a zalijeme mlékem. Necháme vymočit,... více o Vepřové ledvinky dušené.
Nejprve si na trošce oleje osmahneme najemno nakrájenou cibulku a když zezlátne, přidáme najemno nasekaný česnek a necháme provonět. Směs odstavíme a... více o Barevné čtyřmaso
Srdíčka očistíme a napícháme na špejle, které jsme si předtím rozlomili na polovinu. Osolíme, opepříme a přendáme na plech vymazaný olivovým olejem,... více o Pečená kuřecí srdíčka
Strouhanku jemně opražíme. Játra umeleme, přidáme všechny ingredience, dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Dáme do dobře vymazané a... více o Labužnická játrová sekaná