Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Na drobně pokrájeném špeku si osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Přidáme na nudličky pokrájené osolené a opepřené maso a koření. Smažíme dozlatova... více o Vepřové maso s celerem
Krkovici potřeme trochou oleje, posypeme gyros kořenící směsí a pokud máme koření bez obsahu soli, tak krkovici před kořeněním ještě nasolíme. Takto... více o Gyros krkovice na cibuli
Maso pokrájíme na kostky, pokud nemáme ořez, který se už většinou krájet nemusí. Pokud zvolíme nebo máme libovější maso (například plec), doporučuji... více o Výpečky z remosky po každé jinak
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova, ke které pak přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso dle vlastního... více o Masové kostky s bedlovou omáčkou
Silnější plátky krkovice po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme je a opepříme drceným pepřem sedmi druhů. Uzený špek jemně... více o Pepřová krkovice na houbách
Vepřovou plec nakrájejte na kostky velké asi 10 x 10 cm. Osolte a opepřete. Dvě cibule a paličku česneku oloupejte a překrojte napůl. Přidejte k masu... více o Trhané vepřové
Než začneme vařit, připravíme si maso i zeleninu. Maso pokrájíme na tenké nudličky, které ochutíme rýžovým octem, kořením na čínu a zaprášíme lžičkou... více o "Čína" s česnekovými výhonky
Maso pokrájíme na kostky, které osolíme a okořeníme. Použít můžeme i jiné, námi oblíbené koření dle chuti. Každou kostku masa obalíme do poloviny nebo... více o Špízy se svěžím salátem
Vepřovou pečeni bez kosti dostatečně osolíme a opepříme ze všech stran a na rozpáleném sádle či oleji osmažíme ze všech stran i boků dozlatova. Zlatá... více o Dušené pepřové karé v cibuli
Maso pokrájíme na kostičky nebo nudličky, osolíme a okořeníme dle vlastní chuti a osmažíme na pánvi s rozpáleným olejem dozlatova ze všech stran. Maso... více o Tortilly s masovo-zeleninovou směsí
Kotlety naklepeme, po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily, osolíme, opepříme a pokmínujeme je. Na rozpálené pánvi nebo v kastrolu si... více o Česnekové kotlety na špeku
Plátky masa naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nezkroutily. Osolíme je, opepříme a dáme osmažit z obou stran na... více o Kýta v žampionové omáčce
Silnější plátky kotlety opatrně prokrojíme, ale nedokrojíme. Vytvoříme tak hlubokou kapsu, kterou až prokrojení naklepeme, osolíme a opepříme. Kapsy... více o Kotleta (karé) se schwarzwaldskou šunkou a sýrem
Vychlazené mleté maso v robotu smíchejte s vejcem, paprikou, koriandrem, strouhankou, solí a pepřem. Z masové směsi vytvarujte menší válečky,... více o Mleté na špejli
Kůži vepřového boku nařízněte do mřížky. Hřebíček spolu se solí smíchejte a nadrťte v hmoždíři a vetřete do kůže. V troubě rozehřáté na 185 °C pečte v... více o Pečený bůček
Plátky krkovice naklepeme, osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se při tepelné úpravě nekroutily. Cibuli osmažíme dosklovata a na ní dáme... více o Krkovička na hrášku
Kapustu překrojíme na půlky nebo čtvrtky a v osolené vodě uvaříme na skus. Vodu slijeme a kapustu necháme okapat. Po vychladnutí z kapusty ještě... více o Kapustové karbanátky s uzeným masem a sýrem
Maso obalte v tlučeném pepři a zprudka ze všech stran opečte na oleji. Připravte si marinádu z piva, medu a zázvoru. Dochuťte slabě solí (pokud... více o Zauzená vepřová panenka
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, přilijeme trochu mléka, maličko promícháme na... více o Škvarkové pečivo - housky, šneci, uzly... nejen z remosky
Do silnějších plátků libovější krkovičky si opatrně prokrojíme hlubší kapsy a opatrně přes fólii mírně naklepeme. Krkovičku osolíme, opepříme,... více o Plněná krkovička
Silnější plátky krkovičky lehce naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily, osolíme, opepříme. Cibule oloupeme,... více o Segedínská krkovička
Vepřové maso zvolíme dle vlastní chuti. Maso dle druhu buď pokrájíme na plátky (ty naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se teplem nekroutily) nebo... více o Vepřové s pepřovou omáčkou
Maso omyjeme, osušíme a potřeme olejem a obalíme v koření. Necháme v uzavřené nádobě nejlépe přes noc v lednici. Pekáč si vymažeme sádlem. Maso jen... více o Krkovice zapečená s cibulí a sýrem
Maso dle vlastního výběru pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme, opepříme, promícháme se lžičkou oleje, česnekem, zázvorem a solamylem. Tento... více o Masová minutka s chřestem
Chléb nakrájejte na kostičky. Na rozehřátém oleji orestujte nakrájenou cibuli, nadrobno pokrájené uzené, žampiony, česnek, řapíkatý celer. Promíchejte... více o Bezlepková nádivka s uzeným
Plátky krkovice nasolíme,opepříme,lehce poprášíme mletou paprikou a naklepeme. Plátky krkovice osmažíme na pánvi na troše oleje. Mezitím si na trošce... více o Přírodní krkovice se sázeným vejcem a fazolkami
Předem rozměklé máslo smícháme s bylinkami, česnekem a solí. Lžičkou vložíme do formičky. Necháme odležet v lednici. Platky krkovičky si omyjeme a... více o Krkovička s bylinkovým máslem
Řízky připravíme klasicky jak jsme zvyklí. Pokrájíme na plátky, naklepeme a po stranách nakrojíme, aby se nám při smažení nekroutily. Následně řízky... více o Máslové řízky - sváteční
Do mouky přidejte špetku soli a 2 vejce. Smíchejte a pomalu přidávejte 100 ml vody. Vypracujte měkké vláčné těsto a nechte ho chvilku odpočinout. Maso... více o Knedlíčky s vepřovým
Maso odblaňte, osolte, opepřete a vložte s česnekem, očištěnou mrkví a s polovinou porce másla do vakuovacího sáčku. Vakuujte a poté vložte do sous... více o Vepřový ořech s mrkvovým pyré
Vepřové podélně uprostřed nařízněte. Naklepejte ho tak, aby bylo všude stejně silné. Uprostřed okmínujte, plát osolte a opepřete. Na pánvi na oleji... více o Bůčková roláda s nádivkou
Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte očištěná a na malé kousky nakrájená játra. Osolte, opepřete, přidejte kmín a krátce orestujte.... více o Sekaná s kuřecími játry
Maso smíchejte s nasekanou jarní cibulkou, vejcem, nadrobno nakrájeným rohlíkem namočeným ve smetaně, osolte a opepřete. Šunku rozmixujte s lučinou a... více o Sekaná s šunkovou pěnou
Na oleji orestujte jemně nasekanou cibuli, přidejte houby a nasekaný česnek, osolte, opepřete, přidejte kmín a opékejte. Až houby změknou, přidejte... více o Sekaná s houbami a špenátem
Dršťky nakrájejte na proužky o velikosti přibližně 2 x 5 cm, ochuťte kmínem, tymiánem, majoránkou, solí a pepřem. V misce smíchejte vejce s pivem,... více o Obalované dršťky
Čerstvě vyškvařené škvarky pomeleme nebo jen větší díl a část pouze rozmačkáme vidličkou, aby v pomazánce více vynikly. Dáme je do misky, přidáme... více o Jednoduchá škvarková pomazánka
Výběr masa záleží na chuti každého, stejně tak i doba smažení. Někdo rád "rare" někdo úplně propečený a někdo dá zase přednost vepřovému před hovězím... více o Steak s houbovým přelivem
Smíchejte sůl, pepř, cukr, hořčičné semínko, bobkový list, nové koření, koriandr a sušený česnek. Pokud nemáte sušený, použijte třený čerstvý česnek.... více o Vepřová panenka s cibulí a jablky
Pokrájené vepřové maso nebo vepřový výřez osolíme, opepříme, dochutíme bylinkami dle chuti a v zapékací míse či pekáčku ho smícháme s pokrájenou... více o Houboví vrabci
Sádlo nakrájejte na kostky. Hrnec dejte na mírný plamen a vložte sádlo. Když pustí trochu tuku, přidejte bobkový list, jalovec a občas promíchejte... více o Sádlová pomazánka
Krůtí maso smíchejte s vepřovým. Jablka oloupejte a zbavte jádřinců, jedno nastrouhejte a přidejte do masové směsi. Druhé jablko nakrájejte na drobné... více o Karbanátky z krůtího masa se skořicí
Panenku omyjte, osušte a podle potřeby odblaňte. Podélně ji nařízněte, aby vznikla hluboká kapsa. Všechny bylinky otrhejte ze stonků. Dejte do mixéru... více o Vepřová panenka s bylinkovým pestem
Troubu zapněte na 140 °C. Pepř, koriandr a vlašské ořechy podrťte v hmodíři. Bylinky omyjte, osušte a nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte nadrobno.... více o Vepřová panenka v hořčičné krustě
Ze spodní strany žeber stáhněte tuhou blánu. Pak je překrájejte na menší kusy, vložte do hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu a povařte 30 minut.... více o Medová žebra
Do olejem vymazané zapékací mísy nasypeme pokrájenou cibuli a část pokrájených hub. Na ty pak položíme dvě porce naklepaného, osoleného a opepřeného... více o Houbové plátky na smetaně
Pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo sádle dorůžova, přidáme pokrájené a dle chuti osolené, opepřené a okmínované maso, které za občasného... více o Plec pečená (nejen) se zelím
Maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, mírně osolíme, opepříme a dáme do mísy. Řapíkatý celer pokrájíme na slabší měsíčky a dáme k masu. Přidáme... více o Masová minutka s řapíkatým celerem
Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli. Poté přidáme na kostky pokrájené osolené a opepřené maso, které osmažíme dozlatova za občasného promíchání.... více o Křenová plec na smetaně
Na jemně pokrájeném špeku osmažíme pokrájené cibule. Pak přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso. Pokud zvolíme maso kuřecí či krůtí,... více o Guláš s hráškem
Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, paprikou (cca 1 lžíce), kmínem (1 lžička) a smícháme s pokrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Zalijeme pivem... více o Pivní výpečky s bramborovými noky