Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Vepřové maso rozkrájíme na kostky, na rozehřátém tuku je ze všech stran důkladně opečeme, osolíme, opepříme a zalité.vývarem velmi mírně 30 minut... více o GULÁŠ Z VEPŘOVÉHO MASA A ZELENINY
1) Uvaříme špagety. 2) Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, nakrájený česnek na plátky a zasypneme červenou paprikou. 3) Do pánve přidáme na kostičky... více o Špagety s česnekovou omáčkou...
Zelné listy uvaříme ve vodě, necháme zchladnout a nasekáme je nadrobno. Cibuli také drobně nasekáme. Oboojí dáme osušit do lněné utěrky. Mleté vepřové... více o Japonské Šumai
Postup přípravy: Maso nakrájíme na kostky a mírně osolíme. Na polovině oleje osmažíme dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme oba druhy papriky... více o Sékelský guláš
Vepřové maso nařežeme na povrchu na tenké plátky, přibližně do poloviny hloubky tuku, vetřeme rovnou polévkovou lžíci soli a 2 lžíce oleje a hodně... více o Vepřové na medu s pečenými brambory a jablky
naklepané řízky posypeme solí, pepřem a kari kořením, opečeme na másle 4-6 minut po každé straně do výpeku přidáme lžíci másla a žampiony, které... více o Tajemství Petra Voka
Kotlety naklepeme osolíme a opepříme. Z jedné strany je potřeme ohnivou směsí. Kotlety vložíme do rozehřátého tuku nejprve nenamazanou stranou. Po 3-4... více o Ohnivé kotlety
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do olejem potřeného pekáče, posypeme sýrem a zalijeme smetanou. Pečeme v horké troubě dokud se smetana... více o Kotlety na smetaně
Maso pokrájíme na menší kousky, pokapeme sójovou omáčkou a promícháme se solamylem. Za stálého míchání opečeme na rozehřátém oleji. Osolíme, zakapeme... více o Maso s ananasem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme sójovou omáčkou. Na rozehřátém oleji opékáme asi 5-7 minut. Obrátíme, posypeme sýrem a dále opékáme, až se... více o Kotlety se sýrem
Maso pokrájíme na plátky asi 2cm silné. Lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Do rozehřátého tuku vsypeme cukr a na mírném ohni necháme rozpustit. Když... více o Karamelové medailonky
Cibuli nastrouháme na jemném struhadle a spolu s mletým kmínem a paprikou jemně orestujeme na oleji (jen krátce, aby paprika nezhořkla). Vložíme... více o Vepřové na hořčici
cibuli nastrouháme na jemném struhadle a spolu s mletým kmínem a paprikou ji jemně orestujeme na oleji (jen krátce, aby paprika nezhořkla). Vložíme... více o Vepřové na hořčici III.
Bůček osolíme a v tlakovém hrnci ho spolu s několika kuličkami nového koření,pepře a 4 pokrájenými stroužky česneku uvaříme doměkka. Pak ho necháme... více o Důvod k rozvodu
Na oleji osmahneme cibuli, česnek, přidáme slaninu, necháme zesklovatět, přidáme na nudličky nakrájené maso, rychle opečeme, stáhneme z plamene,... více o Cikánský tokáň
Omyté a osušené maso nakrájíme na proužky, nakrájíme cibuli, bylinky omyjeme a osušíme. Sádlo rozpustíme a maso na něm postupně opečeme. Kuřecí -... více o Námořnické maso II.
Kotlety osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a slaninu, osmahneme, podlijeme, přidáme mletou papriku a... více o Vepřové kotlety po balkánském způsobu
Na tuku osmahneme do zlatova pokrájenou cibuli, přidáme maso nakrájené na kostky, osolíme a dusíme ve vlastní šťávě. K poloměkkému masu přidáme... více o Vepřové maso s celerem po řecku
Na másle osmahneme pokrájené maso a poté ho vyjmeme. Na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli a pórek, vmícháme mletou papriku, rajský protlak, utřený... více o Krakonošův guláš
Kořenovou zeleninu očistíme, (1/3 celeru, 2 mrkve, 1 petržel) cibuli nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme vejce, mleté maso, drobně... více o Maso v mase
1. Kolecka pannenky osmazime asi 5-8minut na kazde strane. Uchovame v teple 2. Do panve vlozime ocet a horcici a varime asi 1 minutu michajice... více o Veprove medajlonky s horcicno-peprovou omackou
Umletý bůček vložíme do mísy a zalijeme studeným mlékem tak, aby mléko přesahovalo objem mletého masa. Uložíme do chladničky a necháme odležet do... více o Pražské řízky z mletého bůčku
Do silněji nakrájených kotlet uděláme nožem kapsu, osolíme a opepříme. Na plátek slaniny klademe plátek jater, plátek cibule, trochu uvařených... více o Plněná kotleta s houbami
Na rozpáleném oleji osmahneme na malé kousky nakrájená játra s cibulkou, trochu osolíme, opepříme, zakapeme worcesterem, přidáme sekanou petrželku,... více o Plněné vepřové plátky s játry
Vepřové plátky rozklepeme, okořeníme barbecue směsí, zastříkneme worcesterem a přeložíme plátky šunky a čerstvými bylinkami. Srolujeme a obalíme v... více o vepřové špízové rolky
V míse smícháme mleté maso, nakrájenou anglickou slaninu, nadrobno nakrájené papriky, rajčata, cibuli a koření. Připravíme si několik kousků alobalu.... více o Karbanátky se zeleninou II.
Kýtu a játra nakrájíme na nudličky. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso a játra. Krátce osmahneme, zasypeme mletou paprikou,... více o Masová směr s játry a žampiony
Kýtu a játra nakrájíme na nudličky. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme maso a játra. Krátce osmahneme, zasypeme mletou paprikou,... více o Špindlerovské masíčko
Kološvárské zelí je recept pro slavnostní příležitosti. Připravíme si perkelt, vejce uvaříme natvrdo, klobásu nakrájíme na tenké plátky. Kotlety... více o Kološvárské zelí II.
nebo válečkem na nudle. V každém řízku nařízněte kapsu. Mandle dejte do pekáčku nebo na plech a na středně rozpáleném grilu je 2-3 minuty pražte, aby... více o vepřové řízky na citronu a česneku
Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme... více o Medailonky s brokolicí a nivou
Nakrájíme cibuli a česnek nadrobno a smícháme s mletým masem. Přidáme sůl, pepř, vejce, rohlík namočený v mléce a dobře promícháme. Ze vzniklé směsi... více o čuftíky na smetaně
Panenku nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme do rozehřátého oleje. Opečeme po obou stranách a maso vyjmeme. Nakrájíme... více o Medailonky z vepřové panenky s brokolicí a nivou
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Položíme na olejem vymazaný plech. Na maso rozložíme na kolečka nakrájenou cibuli, zakryjeme plátky sýra a dáme do... více o Farářovo tajemství
Na oleji orestujeme cibuli, slaninu, nastrouhaný celer a vložíme osolené, na plátky nakrájené maso a opečeme. Podlijeme, přidáme hořčici, koření a... více o Vepřové plátky na hořčici
Jazyky očistíme a uvaříme s cibulí a kořením doměkka. Na oleji zpěníme mouku a rozmícháme s bujónem na hladkou jíšku, dochutíme solí, pepřem,... více o Uzený jazyk s křenovou omáčkou
Uvaříme si rýži v osolené vodě, dále uvaříme kyselé zelí s kůží ze slaniny. Mezitím si nakrájíme cibuli na kostičky, zpěníme na sádle, přidáme... více o Kološvarské zelí III.
Kotlety osolíme, opepříme, vložíme do vymazaného pekáčku. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a pečlivě v ucelené vrstvě poklademe na maso. I... více o Zapečená kotleta
Plátky krkovice osolíme a opepříme. Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na silnější hranolky, osolíme a dáme do pekáčku. Na brambory rozložíme... více o Vepřová krkovice se šlehačkou
Kotlety osolíme a opepříme. Syrové brambory nakrájíme na plátky (cca 0,5 cm). Anglickou slaninu nakrájíme na kostičky a opražíme na pánvi. Sušené... více o Zapečené kotlety s bramborem
Maso jemně naklepeme a poté dáme do pekáčku nebo remosky, osolíme, opepříme. Cibule nakrájíme na kolečka a poklademe na maso. Nastrouháme nahrubo sýr,... více o Mlsné kotletky
Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou slaninu. Když slanina zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky nakrájené stroužky česneku.... více o Cikánský guláš III.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, osmahneme hrubě posekané škvarky nebo maso. Odstavíme, přidáme předem uvařené kroupy, krevní tučnici,... více o Krvavý prejt
Pekáč vymastíme sádlem, nakrájíme brambory na plátky, posolíme, okořeníme, přidáme vegetu, na plátky nakrájený česnek a posypeme kmínem Na takto... více o Cikánovo žebírko s plackami
Vepřové dobře opereme, opálíme chlupy a vaříme v osolené vodě doměkka. Měkké maso obereme z kostí a umeleme na masovém strojku. Rovněž umeleme syrová... více o prejt
Veškeré maso dáme vařit do mírně osolené vody, přidáme celou cibuli. Po uvaření nakrájíme maso na kostky, podle druhu na různé velikosti. Kůže... více o Světlá tlačenka
Starší housky nakrájíme na plátky a namočíme v mléce. Sušené houby máčíme asi 2 hodiny ve vodě, potom vodu slijeme, houby nakrájíme na plátky a... více o houbovec II.
Tyto ingredience umícháme a rozetřeme na plát. Ze tří vajíček uděláme škvraku a rozetřeme na plát z umíchané hmoty potřené hořčicí. Na to rozetřeme... více o Bůčková roláda VIII.
Vepřové maso nakrájíme na kostky a den předem osolíme a zakapeme worcesterem. Druhý den osmažíme dohněda cibuli, osmahneme maso, pridáme nakrájené... více o Flamendr II.
Maso naklepeme osolíme a opepříme. Obalíme nejdříve ve strouhánce a pak ve vajíčku a dáme opéct na panev. Do zapékací mísy, kterou jsme trochu... více o Řízky na rubo