Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Maso naporcujeme, plátky naklepeme, opepříme a osolíme. Opečeme je prudce na pánvi s olejem. Potom je vložíme na ohnivzdornou misku. Na zbylé části... více o Valašská velikonoční pečeně
Kotlety naklepeme, osolíme a okořeníme. Je dobré obyčejné grilovací koření nebo koření Gyros. Opečeme na pánvi a naskládáme do pekáčku. Cibuli... více o Kotletky s křenem a jablky
Vepřové plátky rozklepeme do šířky, osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, posypeme paprikou a částí cibule, kterou jsme drobně nakrájeli, stočíme v... více o Závitky s paprikou - dietní
Vepřovou kýtu rozkrojíme na dvě porce, vložíme je na rozehřátý olej, lehce opečeme a podlijeme vodou. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, rozetřený... více o Kořeněná kýta - dietní
Vepřovou kýtu vložíme do vařící osolené vody, přidáme koření a cibuli, uvedeme do varu a dále vaříme na malém plaménku, až maso změkne. Podáváme s... více o Vařená vepřová kýta - dietní
Vepřové maso nakrájíme na stejně velké kostky. Cibuli drobně nakrájíme, usmažíme do růžova na oleji, přidáme maso, poprášíme je moukou a za stálého... více o Liboví moravští vrabci - dietní
Vepřovou kýtu nakrájíme na stejně velké kostky, poprášíme je moukou, vložíme do kastrolu na rozehřátý olej a za stálého míchání krátce opečeme.... více o Vepřová kýta v hrášku - dietní
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme, okořeníme bazalkou. Rozkvedláme vejce s hořčicí a maso naložíme do této směsi na dvě hodiny. Na sádle... více o Mildovo vepřové v hořčici
Bůček uvaříme s přísadami. Játra nakrájíme na nudličky a spaříme horkou vodou. Vše rozemeleme a přidáme 4 žloutky, sůl, pepř, česnek a kousek cibule.... více o Játrová paštika z vepřového masa
Kotlety očistíme, okraje nařízneme aby se nekroutily a zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Sýr nastrouháme. Na pánvi rozehřejeme olej, dáme na něj... více o Pochoutka s nivou
Kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka a umeleme spolu s vepřovým masem, cibulí, česnekem a žemlí navlhčenou v mléce. Osolíme, okořeníme, přidáme... více o Kapustové karbanátky
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Poklademe plátky šunky, plátky sýra a přehneme na polovinu. Okraje sklepeme paličkou, pak obalíme v trojobalu a... více o Řízek se sýrem
Maso nakrájíme na plátky asi 1/2-3/4 cm silné, hojně potřeme rozetřeným česnekem, obalíme jako klasický řízek v trojobalu a smažíme. Podává se s... více o Židovské řízky
Maso nakrájíme na nudličky, lehce osolíme, hustě obalíme v grilovacím koření, a přisypeme trochu chilli aby to mělo říz - ne moc, aby to nepálilo! Do... více o Řízky obalené v corflakes
Ingredience na marinádu promícháme a slabě naklepané řízky naložíme do marinády a necháme v chladnu uležet do druhého dne. Pak postupovat jak u... více o Marinované řízky
Do skleněné zapékací mísy (nebo pekáče) poklademe naklepané, osolené a opepřené kotlety, které silně potřeme hořčicí. Mísu nevymazáváme! Cibuli... více o Zastlané kotlety
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Nejprve zprudka osmahneme na oleji a pak pozvolněji doděláme. Vlastně jsme vyrobili přírodní... více o Bělehradský řízek
Cibuli drobně nakrájíme, zpěníme na oleji, vmícháme papriku a po zpěnění přidáme maso, které jsme nakrájeli na kostky. Za stálého míchání je opečeme,... více o Vepřová kýta na paprice - dietní
Vepřovou kýtu nakrájíme přes vlákna na tenké nudličky, vložíme na pánvičku s rozehřátým olejem a za stálého míchání podusíme 2 minuty. Přidáme cibuli... více o Minutkový guláš - dietní
Vepřové řízky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, opečeme po obou stranách na teflonové pánvičce vytřené olejem, podlijeme malým... více o Řízky v alobalu - dietní
Vejce ušleháme se solí a moukou. Naklepané řízky opečeme na pánvi. Do vymaštěného pekáčku nalijeme polovinu těstíčka a dáme péci do trouby. Do zpola... více o Vepřové řízečky ve vejcích
Dva kusy vepřového plátku rozklepeme, osolíme, opepříme. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, na nudličky nakrájená játra a šunku. Podusíme... více o Plněné tlapky Žofka
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátkem šunky a paprikou pokrájenou na nudličky. Stočíme, zpevníme párátkem a obalíme v hladké mouce.... více o Závitky ve smetanové omáčce
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme po obou stranách hořčicí. Obalíme v jemně nastrouhaném sýru, vejci rozšlehaném s mlékem a ve strouhance.... více o Gurmánské smažené řízky
Maso nakrájíme na proužky asi 4 cm dlouhé a silné 1/2 cm. Smícháme se všemi ostatními surovinami a necháme 24 hodin v lednici uležet. Pak na pánvi na... více o Masové placky
Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji osmahneme dorůžova. Přidáme na kousky nakrájené maso, podusíme je, osolíme, přidáme kmín,... více o Vepřová plec na pivě
Plátky masa jemně naklepeme, ochutíme steakovým kořením, dáme do misky, zalejeme olejem a necháme do druhého dne odležet (nemusí být!). Ve vysoké... více o Kačenčina panenka
Větší kus bůčku uvaříme asi hodinu s kuličkami pepře, nového koření, solí a bobkovými listy. Připravíme si marinádu ze stroužků česneku utřených se... více o Bůček k slavnostní večeři
Kotlety nařízneme a naklepeme tak, abychom mohli vytvořit kapsu. Petrželku nakrájíme nadrobno a smícháme se sýrem. Naklepané kotlety posolíme,... více o Kotlety plněné petrželkou a sýrem
Maso naklepeme, osolíme a položíme půlku hermelínu. Přeložíme a okraje přiklepneme. Naplněné řízky obalíme v mouce, namočíme ve vejci rozšlehaným s... více o Vepřový řízek plněný hermelínem
Kotlety naklepeme osolíme. Do misky rozmícháme vejce, přidáme kari, pepř (popř. trošku vegety)promícháme, kotlety obalíme v mouce a vajíčku s... více o Obrácené řízky II.
Maso nejdříve silně naklepeme a pak rozkrájíme na tenké nudličky, osolíme a posypeme pálivou paprikou. Promícháme se solamylem, bílkem a kapkou vody a... více o Flamendr
Do masa vmícháme vodu a rozšlehané vejce. Přidáme koření a rozmačkané brambory a nakonec kypřicí prášek. Vytvoříme kuličky a smažíme do zlatova. Jsou... více o Čínské masové kuličky
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme citrónovým pepřem a rychle na oleji osmažíme. Maso pokládáme do zapékací mísy a pokládáme na něj kolečka... více o Vepřové kotlety se smetanou a sýrem
Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na slabé proužky a vyložíme jí pekáč. Vložíme maso a zalijeme šlehačkou a tompou. Když je maso... více o Kotlety na tompě
Zrnka pepře a nového koření nahrubo rozdrtíme a vsypeme na talíř. Maso omyjeme, osušíme a obalíme v rozdrceném koření. V pánvi rozehřejeme olej a... více o Pepřové řízky s meruňkovou omáčkou
Na oleji orestujeme cibulku. Na pekáč klademe na kolečka nakrájené brambory, na ně cibuli a posolíme. Na cibuli rozložíme plátky masa, okořeníme a... více o Vepřové maso zapékané s brambory a smetanou
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, lehce okořeníme adžikou, pokapeme citronovou šťávou. Na každý plátek masa položíme 2-3 kolečka šunkového... více o Masové závitky se šunkovým salámem
Kotlety ostrým nožem prořízneme a vytvoříme kapsu, lehce naklepeme, osolíme, opepříme. Kapsu naplníme rozdrobeným ovčím sýrem smíchaným s na kostičky... více o Pastýřské kotlety
V mléce rozšleháme sůl a vejce a postupně zašleháváme mouku na mírně zahoustlé těsto, které dáme asi na půl hodiny odležet do chladu. Před smažením do... více o Palačinky s mletým masem a houbami
Maso a klobásu nakrájíme na kousky a promícháme s plátky brambor (nemusí být oloupané). Posypeme kroužky cibule, přidáme prolisovaný česnek, plátky... více o Podzimní masová směs
Maso naklepeme, osolíme, opepříme. Česnek prolisujeme, smícháme se 3 lžícemi oleje. Směsí potřeme kotlety a necháme v chladničce 2 hodiny marinovat.... více o Ďábelské kotlety
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, okořeníme rozmarýnem (na každou kotletu stačí špetka, je velmi aromatický), naskádáme do... více o Kotlety na rozmarýnu
Cibuli nakrájíme na kolečka a osmažíme. Maso naklepeme a obalíme ve smíchaných paprikách se solí. Na vymazaný pekáč dáme cibuli a na ní poklademe... více o Masíčko pod peřinkou
Maso nakrájíme na nudličky nebo malé kostičky, zprudka orestujeme na oleji, maso osolíme a opepříme a chvíli podusíme. Po chvíli přidáme na drobno... více o Masová minutka
Maso nakrájíme na platky a naklepeme. Do rozšlehaných vajec přidáme sůl,koření,solamyl,utřený česnek, zamícháme. Směsí polijeme maso a necháme 24... více o Pikantní plátky
Nahrubo nakrájenou cibuli se špetkou drceného kmínu zpěníme na tuku a přidáme na kostky nakrájené maso hustě posypané adžikou. Podlijeme vývarem a... více o Vepřové na adžice
Maso nakrájime na malé řízečky (medajlonky), naklepeme, osolíme, okořeníme mletým pepřem. Pálivé papričky nasekáme na malé kousky a promícháme se... více o Pikantní vepřové maso s ovocem
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, potom nakrájíme na silnější nudle a opečeme v rozehřátém sádle do zlatova. Osolíme, okořeníme mletým pepřem,... více o Vepřové maso na víně
Koleno vykostíme podélným řezem, oškrábeme kůžičku, vše posolíme, potřeme česnekem, jalovcem a snítkou rozmarýnu. Vše pevně srolujeme a upevníme... více o Kolínko mnicha Přibíka