Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Do pekáče dáme alobal, který potřeme olejem. Maso naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupané brambory, anglickou slaninu, papriky, cibuli a česnek... více o Vepřové v alobalu
Slaninu nakrájíme nadrobno a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli (komu větší kousky cibule vadí, tak jí nakrájí nadrobno) a orestujeme. Přidáme maso,... více o Čertovský mls
Na oleji opéci cibule nakrájené na kostičky, přidat kostky masa a péci, až se maso zatáhne.Pak přidáme zelí a opět necháme trochu opéci. Nakonec... více o Pikantní vepřové
Na rozehřátou slaninu přidat cibuli na kostičky a nechat zrůžovět. Maso osolit, opepřit a rychle opéci na cibuli do červena. Zalít protlakem a zhruba... více o Vepřové maso po italsku
Slaninu s cibulkou usmažíme do zlata a na tomto základě opražíme osolené a trochu opepřené kotlety, pak přidáme červenou papriku a žampiony, podlejeme... více o Bakoňské plátky
Mleté maso smícháme s nasekanými bylinkami, utřeným česnekem, solí a pepřem. Rukama pečlivě propracujeme. Mraženou brokolici dáme rozmrazit, čerstvou... více o Karbanátky plněné brokolicí
Do masa úzkým nožem uděláme řezy a protkneme špalíčky slaniny. Nasekáme porce a ty osolíme a potřeme rozetřeným česnekem. Každý díl masa zabalíme do... více o Králík pečený po domácku
Do mletého masa přidáme vejce, víno, sůl, pepř, strouhanou citrónovou kůru a polovinu utřeného česneku. Vše smícháme, vytvarujeme obdélník, doprostřed... více o Svíčka - zabijačková pečeně
Očištěný libový bůček zbavíme kůže a na masovém strojku jemně semeleme. Přidáme koření, sůl, vejce, mouku, feferonky a vše dobře promícháme. Ze směsi... více o Tancuvajzu
Maso nakrájíme na kostičky a smícháme se sáčkem koření "Vepřová pečeně" od firmy Kotányi. Dáme do sklenic, uzavřene a sterilujeme 2 hodiny na 100 °C.... více o Vepřové maso ve vlastní šťávě
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky stejně tak i tyčinky a pórek. V pánvi wok rozehřejeme olej, dáme maso, osolíme a opékáme do růžova. Přidáme koření... více o Kuřecí mls
Na orestovanou cibulku vložíme maso, které také mírně orestujeme. Poté dáme asi 2-3 stroužky lisovaného česneku, na kostičky nakrájenou zelenou i... více o Vepřové s ananasem
Vepřové řízky nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme. Na oleji zpěníme cibulku, zaprášíme paprikou a orestujeme kostky. Zalijeme vodu a dusíme do... více o Srbský vepřový guláš
Řízky (nejlépe z krkovice) naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Na másle je opečeme do zlatova. V hrnci na másle zpěníme cibulku... více o Vepřové na hrášku
Na sádle si zpěníme cibulku, přidáme mleté vepřové maso, sůl a koření a za stálého míchání maso lehce osmažíme. Snažíme se, aby se nám nevytvořily... více o Staročeská pochoutka v římském hrnci
Kotlety naklepeme, osolíme a okořeníme, potřeme hořčicí a kečupem. Dáme na dno římské hrnce (ten jsme namočili 15-20 min. ve studené vodě), přiklopíme... více o Kotlety v římském hrnci
Kosti rozsekáme dáme je na rozehřáté sádlo, přidáme sůl, pepř, dáme do trouby péct. Když jsou kosti částečně vypečené, tak k nim přidáme cibuli a... více o Minutková šťáva
Uzené koleno dáme do římského hrnce nebo jakéhokoliv pekáčku, Moravanky vylejeme kolem masa včetně nálevu!!! A pečeme zakryté v troubě až to měkka.... více o Uzené koleno
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce opečeme na oleji a vyjmeme. Osmažíme cibuli, přidáme papriku, vložíme řízky, přidáme hořčiči,... více o Vepřové řízky po dalmatsku
Na oleji osmažíme na kostičky nakrájené maso a drobně sekanou cibuli. Osolíme, opepříme, přidáme jemně pokrájenou feferonku a dusíme doměkka. Nakonec... více o Tajemství hradu Rábí
Maso nakrájíme na nudličky, přidáme rychlosůl, dobře promícháme a necháme v chladu stát do druhého dne. Druhý den najemno pomeleme. Dáme vařit kůže do... více o Luncheon meat
Maso nakrájíme na plátky, které opečeme na oleji. Osolíme a opepříme. Polovinu masa z pánve (opečeného) vyjmeme do zapékací mísy, a na prázdné místo v... více o Alfédovy panenky
Kotlety naklepeme, nařízneme, osolíme, opepříme. Pokud necháváme kost, lehce ji odřízneme od masa a naklademe na vyšší plech nebo pekáček. Na každou... více o Kotletky na leču
Připravujeme ze 4 dílů masa - to je totiž krása. Pak si je naklepeme, osolíme, opepříme a pomažeme hořčicí. Orestujeme na pánvi a přidáme cibuli,... více o Pomyšlení
Vepřové maso pokrájíme na nudličky, cibuli na kostičky. Na rozpáleném oleji nejdříve osmahneme cibulku. Až lehce zrůžoví, přidáme do základu maso a... více o Ohnivé fazole se švestkami
Vepřové jazyky uvaříme do měkka. Vyjmeme a podélně rozřízneme tak, aby zůstaly pohromadě. Vnitřek každého jazyku částečně vyřízneme tak, aby vznikla... více o Nadívané vepřové jazyky
Z kotlety si připravíme steak 200 g, okořeníme steakovým kořením a orestujeme na pánvi. Přidáme cibulku, česnek, žampiony, oregano, chilli, zalijeme... více o Mikova pompézní mlaskačka
Cibuli pokrájíme na kolečka, osmahneme a zaprášíme mletou paprikou. Přídáme na kousky nakrájené hovězí maso, osolíme, opepříme a dusíme ve vlastní... více o Čertovský guláš
Prý je to recept francouzských pastevců. Nevím, ale je chutný. Nakrájíme bůček na větší kostky, opepříme a osolíme. Dáme do misky a zatížíme poklicí,... více o Francouzské škvarky Rillons
Česnek utřeme se solí, přidáme zázvor, chilli a olej. Oloupanou hrušku rozmixujeme, přidáme sojovku a česnekovou směs. Nalejeme víno, přidáme cukr a... více o Bůček pro správné chlapy
Křen nastrouháme a utřeme s máslem na hustou kaši. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme křenovou směsí asi 1 cm, vložíme kousek párku nebo... více o Křenové řízky
Omyté a odblaněné maso nakrájíme na řízky. Naklepeme, osolíme okořeníme pepřem a prudce opečeme na rozehřátém tuku z obou stran. Podlijeme masovým... více o Přírodní vepřové řizky s ovocnou rýží
Maso nakrájíme na řízky a zlehka naklepeme. Potom maso nakrájíme na kousky asi 3-4 cm dlouhé. Polévkové koření, žloutky, cukr, worchestrovou omáčku,... více o Smažené vepřové řízky na čínský způsob
Maso a houby nakrájíme na kousky, cibule a rajčata na tenká kolečka. Všechny ingredience smícháme opatrně a ponecháme v lednici alespoň 24 hodin. Pak... více o Jídlo z papíru
Tento pokrm je velice rozmanitý, můžete použít prakticky cokoliv. Rád perličky připravuji z několika druhů masa a každou s jinou náplní, ale je to jen... více o Wenušina improvizovaná perlička
Koleno vykostíme a plát si nožem upravíme, osolíme, potřeme trochou česneku. Do mletého masa dáme vejce, zbytek česneku, sůl, pepř, drcený kmín,... více o Koleno pečené s mletým masem
Kolínka jako přílohu uvaříme podle návodu na obalu. Nakrájenou cibuli zpěníme a přidáme nakrájené maso na nudličky. Dusíme do měkka. Propláchnuté... více o Italiano s fazolí
Nakrájíme cibule na silnější plátky a vyložíme jimi pekáček. Na cibuli poskladáme naklepané plátky krkovičky a okořeníme steakovým kořením. Dáme péci... více o Smetanová krkovička
Připravíme si celou panenku - tím myslím maso, špikovacím nožem doprostřed prořízneme díru a promažeme jí hořčicí, dále do ní vložíme na proužky... více o Rock 'n' Roll to panna
Maso nakrájíme na kostičky, stejně tak mrkev a celer... dáme na rozpálené sádlo (olej), osolíme, mírně osmahneme, přidáme koření, podlijeme vodou a... více o Vepřový guláš s jablky na víně
Maso naklepeme, opepříme a osolíme. Oloupané natvrdo uvařené vejce zabalíme do plátku šunky a pak do řízku. Upevníme párátkem a obalíme v trojobalu ... více o Skotská vejce
Maso na malé kousky, aby se vešly na špíz a držely tam. Lisovaný česnek, cibuli, feferonky, bobkový list, papriku, kmín, chilli, pepř, tymián a... více o Špízy na grilu
Přes noc namočte fazole do dostatečného množství studené vody. Druhý den rozehřejte 2 lžíce olivového oleje ve velkém kastrolu, přidejte cibuli, mrkev... více o Vepřová pro zimní dny
Kotlety osolíme a opepříme a orestujeme na oleji. Cibuli nakrájíme na kolečka a houby rozpůlíme. Kotlety naskládáme do zapékací misky. Vývar svaříme... více o Kotlety na smetaně IV.
Cibuli nakrájíme na větší kousky a zpěníme, vložíme pokrájené maso, prudce opečeme, zaprášíme paprikou, moukou a osolíme, za občasného mírného... více o Cikánský guláš II.
Maso nakrájíme na menší plátky, osolíme, dáme do pekáčku, ve kterém jsme rozehřáli tuk a dáme dusit do trouby. Podušené maso vyjmeme a přendáme na... více o Valašské kousky
//**Vše naložíme večer:**// smícháme a necháme do druhého dne odležet. Zabalíme do alobalu a dáme na gril - asi tak za 1-1/2 hodiny je to hotové.... více o Živánská po česku
Do vetšího hrnce vložíme kolena, přidáme česnek, sůl, nové koření, bobkový list a zahřejeme na teplotu 80 °C - voda nesmí vařit, jinak by byla kolena... více o Řeznické koleno
Na oleji osmažíme kolečka pórku a cibule. Přidáme na kousky nakrájené maso, osolíme, opepříme a poprášíme mletým zázvorem. Opečeme ze všech stran,... více o Matějská pečeně
Na větší množství rozpáleného oleje dáme 150-200 g steak osolený a opepřený, který je potřený z jedné strany hořčicí a česnekem, na němž je přiložen... více o Steak all exklusive