Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Namočíme houby, kotlety lehce naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, naskládáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy, navrch dáme... více o Kotlety na houbách III.
Z trochy mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme sůl, pepř, vejce, olej, kysanou smetanu a kvásek. Zamísíme těsto,... více o Škvarkové pagáčky
Cibuli nakrájíme na drobno, papriky, rajčata a feferony nakrájíme na menší kousky, prolisujeme česnek a přidáme konzervy nakrájené na kostky. Vaříme,... více o Ďábelská směs na topinky
Brambory nakrájíme na kolečka, nové i se slupkou a dáme na vymaštěný plech, osolíme a opepříme. Poklademe tenounce nakrájenou anglickou slaninou a... více o Pečené brambory s anglickou slaninou
Kýtu nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme na kolečka. Na trošce oleje zprudka orestujeme kýtu, posypeme solí, přidáme cibuli a trochu podlijeme.... více o Vepřový oheň
Nakrájené žampiony nebo jakékoliv jiné houby podusíme na oleji, osolíme a opepříme. Vepřové maso nakrájíme na tenčí plátky, rozklepeme, osolíme... více o Smažená vepřová rulička se špagetami
Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme česnekem, pokapeme olejem a necháme odležet. Slaninu nakrájíme na kostičky,... více o Závitky se zelím II.
Uvaříme uzené maso. Do hrnce dáme nakrájené brambory, kysané zelí a kusy uvařeného uzeného. Uvaříme ve vývaru z uzeného do měkka. Vyjmeme na talíř a... více o Horehronské koleno
Vše pečlivě rozmícháme, aby se olej se vše ostatní dobře promíchalo. Do této směsi naložíme naklepané a trochu osolené kuřecí maso nebo vepřovou... více o Vynikající marináda - nejen na gril
Na dně římského hrnce rozmícháme nejlépe rukou kyselé zelí s rajčatovým protlakem zředěným vodou. Množství zelí volíme podle velikosti hrnce. Protlak... více o Vepřo-knedlo pro lenochy v římském hrnci
Dáme vařit rýži. Maso nakrájíme na malé kostečky a na pávičce naprudko smažíme do měkka. Uvařenou ryži vysypeme do hrnce, k ní přidáme měkké maso. Na... více o Rychlé rizoto II.
V kastrole rozehřejeme olej, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostky nakrájené osolené a opepřené maso. Opečeme. Podlijeme vodou a dusíme dokud... více o Rančerský fazolový hrnec
Maso pokrájíme na nudličky či kostičky dáme do misky, přidáme sůl, pepř, dosti sojové i worchestrové omáčky a řádně promícháme. Mezitím rozpustíme na... více o Česko-čínská mňamka
Vepřové maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky, naklepeme. Dle chuti osolíme a opepříme. V míse smícháme citrónovou šťávu, škrobovou moučku, 1... více o Čínský pašík na citronu
Nejdříve připravíme naporcované kotlety, které naklepeme a na okrajích nařízneme, aby se při grilování nezkroutily. Na marinádu v misce smícháme 1... více o Grilované kotlety s ostrou omáčkou
Kotlety omyjte a osušte papírovou utěrkou. Okrajte kotlet na několika místech nařízněte, aby se při pečení nezkroutily. Lehce je naklepejte a pak... více o Sváteční vepřové kotlety
Vepřové maso (lze nahradit i kuřecím) nakrájíme na kousky a dáme na rozpálenou pánev. Chvilinku orestujeme a pak osolíme, opepříme. Nakonec přidáme... více o Vepřové maso s oregánem
Maso naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením a dáme do pekáčku nebo zapékací mísy (nemusíme vymazávat). Na každou dáme plátek šunky ... více o Kotlety se sýrem a mandarinkami
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny. Doprostřed položíme obdelníček hermelínu, zatočíme a spíchneme párátkem. V... více o Vepřové plátky s hermelínem
Kaštany uvaříme v mléce tak, aby byly měkké, oloupeme a rozemeleme. (Pozor, u nás koupené jedlé kaštany často bývají uvnítř plesnivé-černé. Po uvaření... více o Vánoční nádivka do krůty
Maso naklepeme a namáčíme v marinádě, kterou jsme smíchali z výše uvedených ingrediencí. Uložíme do jakékoliv uzavíratelné nádoby a necháme v chladu... více o Marináda na maso III.
Kotletu nakrájíme asi na 8 plátků. Naklepeme, osolíme a opepříme. Oloupeme brambory a nakrájíme je na plátky (ne moc silné). Cibuli nakrájíme na slabá... více o Kotlety na smetaně zapečené s brambory
Cibulku osmahneme na tuku do zlatova. Syrové plecko pomeleme, osolíme a krátce i se šťávou osmahneme na cibulce, až zbělá, přidáme pepř, hrstku... více o Haše ze syrového masa
Vepřové plátky naklepeme, osolíme a opepříme, brambory a cibuli nakrájíme na kolečka a dáme na alobal. Přidáme lžíci oleje, pár kapek kečupu, sýr,... více o Pochutnání z alobalu
Maso mírně naklepu, osolím, pokmínuji, dám do trouby péci s trochou oleje a pak podliju vodou. Peču pod přiklopeným pekáčkem do měkka. Z hub udělám... více o Kotlety nebo krkovička zapečené s houbami
Do misky nakrájíme na nudličky vepřové maso, přidáme na kousky rozkrájené broskve, šťávu z broskví, vodu, na kostičky nakrájenou papriku,... více o Pikantní vepřové nudličky
Bůček vykostíme, umeleme. Dle chuti ochutíme vegetou, česnekem, pepřem..., přidáme 2 syrová vejce, promícháme. Na kostky cca 1,5x1,5 cm nakrájíme... více o Bůčková "mortadela"
Plát kuřete potřeme sardelovou pastou, posypeme solí a kari. Pokryjeme plátky bůčku a klobásou, vajíčky, sbalíme roládu, zpevníme nití a pečeme za... více o Kuřecí roláda IV.
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, zakápneme olejem a necháme v lednici do druhého dne odležet. Pak řízek dáme na alobal... více o Řízky v alobalu
Na dno římského hrnce dáme na plátky nakrájenou cibuli, posypeme vegetou a opepříme. Na cibuli přidáme na kostičky nakrájenou anglickou slaninu.... více o Zapékané brambory s masem v římském hrnci
Kotlety na okrajích nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Vyjmeme, v oleji zpěníme... více o Vepřové kotlety na hořčici
Očištěné a dobře proprané ledvinky vaříme ve vodě 30 minut, potom nakrájíme na nudličky. Kroupy propláchneme studenou vodou, potom přelejeme vroucí... více o Rassolnik masový
Oloupané brambory nakrájíme na kolečka asi 2 mm silná. Na kostičky cibuli osmažíme dozlatova, přidáme sladkou a pálivou papriku, mleté maso a vše... více o Bramborová musaka
Na pánvi osmahneme na drobné kostičky nakrájené papriky, cibulku a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené maso a lehce orestujeme. Poté (pro dvě osoby)... více o Paella mixta
Maso nakrájíme na kousky. Pokud máme dva druhy, na másle osmažíme první vepřové, když změkne, přidáme kuřecí. Při smažení maso osolíme, opepříme. Ve... více o Schované masíčko
Na oleji dozlatova opražíme cibulku, vypnem a posypeme troškou červené papriky. Přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a opečeme. Po... více o Vepřové maso k těstovinám
Do hrnce dáme kysané zelí, přidáme rajčatový protlak, nakrájenou čabajku, zalijeme vodou a vaříme. Z mletého masa připravíme hmotu jako na karbanátky ... více o Masové knedlíčky v kysaném zelí
Kotlety naklepeme, osolíme, opepřime, okořeníme paprikou a kari. Položíme do prostřed pekáče. Brambory oškrabeme, nakrájíme na kostičky a poklademe na... více o Hodina
Plátky masa naklepeme, osolíme, popepříme a HODNĚ obalíme v mouce. Usmažíme na oleji cibuli do růžova, vložíme maso a po obou stranách opečeme. Potom... více o Vepřové plátky na leču
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme na rozpálený olej a opékáme do měkka, poté vyjmeme. Do výpeku vsypeme žampiony, cibuli a slaninu a... více o Lovecké řízky
Maso nakrájíme na malé medailonky a lehce naklepeme. Smícháme všechny ingredience (množství koření lze uzpůsobit individuální chuti), maso ve směsi... více o Biftečky
Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky
Vepřové maso nakrájíme na kostky asi 1 cm silné, osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Osmahneme na rozpáleném sádle. Zelí vyklopíme do cedníku a... více o Závin Pusta v červeném zelí
Maso osolíme, opepříme a orestujeme s klobásou na oleji. Až je maso skoro hotové, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a papriku, směs dorestujeme, příp.... více o Vepřové po uzenářsku
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí, dáme tak na 4 hodiny uležet do chladna. Na rozehřátý olej dáme plátky cibule,... více o Vepřové po dijonsku
Maso nakrájíme na nudličky, mouku, sůl a pepř smícháme a maso v něm obalíme. Oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu zahřejeme máslo,... více o Jaňulino labužnické soté v tomatové omáčce
Vykostěné kotlety naklepeme, po obou stranách osolíme a okořeníme sladkou i pálivou paprikou. Důkladně. Plátky masa musí být po obou stranách červené.... více o Ementálská pečeně II.
Maso osolíme a opepříme. Předehřejeme troubu. Očistíme feferonky, vyřízneme semeník, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Ostrým nožem maso propícháme a... více o Vepřová pečeně po balkánsku
Plátky krkovičky naklepeme, opepříme, osolíme a z obou stran opečeme na oleji. Vyjmeme ji a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou šunku a nakrájené... více o Zapečená krkovička II.
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji s cibulí nakrájenou na tenká kolečka, přidáme česnek nakrájený na plátky, sůl, mletou papriku a pepř.... více o Vepřový gulášek s paprikami