Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a orestujeme na oleji. Přidáme houby a majoránku a krátce prohřejeme. Podlijeme smetanou, opět necháme... více o Vepřové se smetanou a houbami s rýží
Směs na potření: smícháme prolisovaný česnek, hořčice, pepř a na jemno nakrájený pórek. Plátky masa naklepeme a osolíme. Každý plátek potřeme směsí,... více o Vepřové závitky
V míse smícháme všechny ingredience, maso nakrájíme dle možnosti nejprve na plátky a poté krájíme z těchto plátků zhruba stejně velké kusy ve tvaru... více o Asklepiovo řecké Souvlaki
Dva jazyky, uvařené se zeleninou, vytáhneme z vývaru, ponoříme do studené vody. Sloupneme je a nakrájíme na silnější plátky. Na 50 g slaniny zpěníme... více o Pikantní vepřové jazyky v omáčce
Maso nakrájíme na plátky (tučné části odkrojíme, nakrájíme, vyškvaříme a použijeme místo tuku), maso osolíme, opepříme a opečeme na tuku. Potom... více o Novohradský plátek
Maso nakrájíme na menší kostky, klobásy na kolečka, osolíme, opepříme a naložíme alespoň na hodinu (i déle, já si to připravím večer a druhý den peču)... více o Maso na hořčici
Maso omyjeme a osušíme, nakrájíme na plátky dle libosti. Marinádu smícháme a namočíme do ní maso a šup s tím do lednice. Za 24 hodin si rozpálíme gril... více o Gurmánské medajlonky
Maso našpekujeme (v případě kýty), posypeme steakovým kořením, podlejeme vodou a vcelku pečeme téměř do měkka. Smícháme všechny ingredience na krustu ... více o Vepřová pečeně s petrželkovou krustou
Maso uvaříme (část vepřového nechat syrové, lépe to váže a sekanina se nerozpadá) pokrájíme na kousky, nakrájené rohlíky navlhčíme vývarem z masa, z... více o Velikonoční sekanina
Cibule oloupeme a nakrájíme na hrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Půlku cibule dáme na dno pekáčku. Poté nařízneme několikrát kolena... více o Pečené vepřové koleno na zelí
Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na plátky. Marinujeme v oleji s pepřem a bylinkovou solí nejméně jednu hodinu. Mezitím si nakrájíme zeleninu a... více o Výborné špízy
Vepřové řízky omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou (nemusí se šetřit) a zprudka osmahneme na pánvi.... více o Provoněné vepřové
Propláchnuté a předem namočené fazole zalijeme vodou tak, aby byly potopené. Uvaříme téměř doměkka, scedíme a vývar odložíme. Maso nakrájíme na kostky... více o Fazolový perkelt
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme podravkou. Pánev vyložíme nakrájenámi měsíčky cibule asi centimetr vysoko, poklademe okořeněným masem a... více o Vepřové maso se sýrem
Vepřové maso nakrájíme na nudličky, cibuli na kousky, papriku na nudličky, posolíme, připdáme sójovou omáčku a pepř, dáme do hrnce s olejem a... více o Vepřové nudličky zase jinak
Maso 1x pomeleme, přidáme cca 1 dl mléka a rukou s roztaženými prsty mícháme pokud mléko nezmizí a maso se nerozdělí z nudliček, dáme odpočinout do... více o Sekaná s kuskusem
V pekáči na kousku másla osmažíme prolisovaný česnek. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme paprikou a naskládáme na česnek... více o Zapékaná krkovice
Vepřové kotlety naklepané,osolené a napepřené orestujeme na pánvi a odložíme na talíř bokem. Do předem vymazaného pekáče vložíme vrstvu předem... více o Zapečené vepřové kotlety na smetaně
Maso naložíme do koření a necháme přes noc v chladu. Houby, česnek a cibuli jemně nasekáme. Maso osmahneme a do zbylého oleje přidáme máslo, nasekané... více o Kotlety z Anjou
Naklepané maso opepříme, osolíme a zprudka opečeme. Pak vyrovnáme do zapékací mísy. Na oleji, ve kterém jsme maso opékali, podusíme větší kousky... více o Zapékané medailonky s omáčkou Mornay
Řízky naklepeme, okořeníme drceným kmínem (trochu osolit, opepřit podle toho jak je slaný Poličan a jestli přidáme nakládaný pepř), lehce poprášíme a... více o Řízky "no nazdar"
Maso nakrájíme na plátky lehce naklepeme osolíme a osmahneme na oleji, vyjmeme a osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli vrátíme maso (a nebo jsme líní a... více o Vepřová kýta na majoránce
Maso musíme naložit na 2 dny (maso můžete rozkrájet na menší kousky, ale ne moc malé), a to posypeme ho kořením adžikou a pocákáme worchestrem -... více o Falešná rychlá vepřová svíčková
Srdce důkladně očistíme a nakrájíme na malé kostky. Okořeníme, osolíme, podlijeme a dusíme do změknutí (nejlépe je tento pokrm připravovat v tlakovém... více o Žarkoje II.
Na pánev dáme rozehřát olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájené maso, osolíme, dáme chilli a necháme dusit. Pokud by se to... více o Masová směs s červeným zelím a paprikou
Kotletkám nařízneme okraje, naklepeme, osolíme, opepříme. Z výše uvedených ingrediencí uděláme marinádu, do které masíčko naložíme a necháme odležet v... více o Vepřové plátky v pomerančové marinádě
Vykoštěné koleno nakrájíme na větší kusy, hojně opepříme a dáme na plech. Na pánvi rozpálíme olej, na kterém do růžova osmažíme cibuli, přidáme kečup,... více o Kolenová chrochtačka
Kotletám nařízneme okraje, naklepeme, lehce osolíme, můžeme i opepřit. Z uvedených ingrediencí vytoříme hustou marinádu, kterou potíráme plátky masa.... více o Vepřové kotlety v marinádě
Vepřové maso naklepeme, z obou stran osolíme, opepříme. Horní stranu pomažeme plnotučnou hořčicí, pokladme kysané zelí a doprostřed dáme párek.... více o Vepřové závitky se zelím
Špekáčky nakrojíme podélně, na koncích nakrojíme na ježka, naskládáme do zapékací mísy, zasypeme nakrájenou cibulí a feferonkami a zalijeme pivem s... více o Vepřové ala špekáčky na pivu
Na tuku dusím nakrájenou cibuli, po podušení přidám rajský protlak a připravím si gulášový základ. Do základu přidám nakrájené maso, opražím ho,... více o Majerův guláš
Plátky krkovičky osolíme, opepříme a posypeme paprikou, naskládáme do pekáčku, přidáme lžíci sádla. Cibuli a česnek pokrájíme na plátky a zasypeme tím... více o Krkovička na pivu
Vepřové plátky naklepeme a po stranách nařežeme, položíme do vymazaného pekáčku. Ručním mixerem rozmixujeme česnek (já dávám tak půl paličky), nivu ... více o Vepřové řízečky s nivou a smetanou
Upečeme omelety, opečeme maso na cibulce, smícháme s lečem,podusíme. Omeletu přehneme na půlku a naplníme masem, posypeme sýrem. Krátce zapečeme na... více o Omeleta s kuřecím masem
Panenku rozkrojíme po celé délce na tři pruhy masa (silnější i na čtyři) a stejně nakrájíme prsa, délka je cca 20-25 cm. Maso osolíme a okořeníme, já... více o Masové copy
Maso nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na másle do zlatova. Poté podlijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené a necháme vodu vyvařit. Tento... více o Pravý segedínský guláš
Na vále uhněteme těsto, tvoříme placičky a klademe na plech. Plech nemusíme vymašťovat, těsto mastné. Pečeme do zlatova. V půli pečení placičky... více o Škvarkové placky rodinné
Maso společně dáme vařit do většího hrnce. Přivedeme do varu, stáhneme na menší teplotu a mírně vaříme do měkka. V míse namočíme chleba do vývaru.... více o Jaternice
Maso osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na pánvi na trošce oleje. Pak maso vyjmeme, tence potřeme hořčicí a vložíme do pekáče. Na pánvi na oleji... více o Kotlety s hořčičnou omáčkou
Játra očistíme, a vytvoříme 3 stejné pruhy/hranoly, které v misce prosypeme a jemně prohnětěme s 3 lžicemi směsi koření Francouzské bylinky - odložíme... více o Plněná panenka
Z brambor a dalších ingrediencí uděláme bramborák. Maso orestujeme, přidáme anglickou slaninu, cibuli, kapii, houby a dusíme. Když je maso měkké,... více o Radoušovo ucho
Vše zpracujeme, utvoříme šišku a na pekáči s trochou tuku pečeme asi hodinu na 180 °C.... více o Levná sekaná
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Vrchní stranu potřeme hořčicí, poklademe plátky anglické slaniny a kousek od okraje položíme dílek nivy.... více o Závitky s nivou v "papiňáku"
Připravíme si dostatečně velký kus alobalu, nejlépe dvojitý nebo ten silnější (na grilování). Bramborové hranolky (ne ty předsmažené!) dáme do misky,... více o Maďarské Geri v alobalu
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, které trošku naklepeme, osolíme a opepříme. V talíři namícháme směs hladké mouky a papriky (já udělám vždycky směs... více o Vepřové plátky v alobalu
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, vložíme na plátky nakrájené maso, okmínujeme, osolíme, opepříme a necháme asi minutu restovat. Nalijeme horký... více o Chlapské vepřové
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran česnekem. Obalíme v hladké mouce smíchané se sladkou paprikou a silně zamáčkneme. Pečeme... více o Jiříkova pomsta
Sušené houby namočíme aspoň na 30 minut do vody. Maso nakrájíme na kousky (jako na guláš), špek na kostičlky a klobásy na kolečka. Hlávkové zelí... více o Polský bigos
Brambory nakrájíme na kostky, maso také. Přidáme cibuli nakrájenou na kolečka, česnek, zeleninu nakrájenou na kostky, lečo, slaninu a klobásy. Osolíme... více o Živánská
Oloupané brambory nastrouháme najemno, osolíme, opepříme, přidáme vejce, mouku a sýr. Maso naklepeme, osolíme a opepříme a zprudka opečeme na pánvi po... více o Řízečky v košilce