Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Papriky rozpůlíme a vydlabeme z nich semínka. Náplň z vinných klobás vymačkáme ze střívka a naplníme papriky. Pokud jsou klobásy slabé, můžeme je do... více o Papriky s vinnou klobásou
Vinnou klobásu vymačkáme ze střívka. Plátek chleba namažeme vinnou náplní,zaklopíme druhým plátkem a dáme do toustovače zapéct - dozlatova. Druhý... více o Toasty s vinnou klobásou
Vepřové nebo drůbeží maso (bez kosti) si prořízneme z boku tak, aby jsme vytvořili co nejhlubší kapsy, které si osolíme a opepříme. Drobně pokrájenou... více o Kapsy s nivovou smaženicí
Maso promícháme s vejcem, drobně pokrájenou cibulkou a rozdrceným česnekem. Směs ochutíme solí, pepřem, tymiánem, oreganem, kari a přisypeme mouku,... více o Špízy z mletého (nejen) krůtího masa
Cibuli, česnek, kečup, hořčici, pivo, sůl, pepř smícháme v hustou marinádu, do které vložíme žebírka a necháme přes noc marinovat. Pak žebírka... více o Pečená vepřová žebírka
Na dno pekáčku rozprostřeme na hrubší kolečka nakrájený pórek, zakápneme sójovou omáčkou a posypeme červenou paprikou (cca 1/2-1 lžička), můžeme... více o Pečené vepřové na pórku
Maso nakrájejte na malé kousky. Jablka překrojte, odstraňte jádřince, pokrájejte na větší kousky a zakapejte citronovou šťávou. Na marinádu v misce... více o Vepřové jehly s jablky
Kotlety nakrojte, jemně naklepejte, trošku osolte, víc opepřete a na rozpáleném oleji opékejte 3 minuty z obou stran. Hrušku omyjte, zbavte ji... více o Kotlety s brusinkami
Na oleji zpěníme jednu pokrájenou cibuli, orestujeme, pak přidáme na nudličky nakrájené maso, orestujeme, osolíme, okořeníme (worcestru dávám asi půl... více o Švédský speciál
Na proužky pokrájenou cibuli osmahneme dozlatova na oleji. Plátky masa tence naklepeme, nasolíme, opepříme a posypeme strouhankou. Na každý plátek... více o Závitky s cibulovou náplní
V mase nařízneme kapsy a naplníme je třešněmi (brusinkami nebo mix). Osolíme, okořeníme a zprudka zatáhneme na pánvi s olejem. Kořenit se v tomto... více o Třešňová panenka s hermelínovým závojem
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací misky kápneme trošku oleje,... více o Obrácené řízky na zelenině
Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě "klihovatí" - nožičky, hlavy, kůže, kolínka atd. Množství surovin záleží na tom, kolik... více o Sulc - recept po babičce
Cibule oloupeme a pokrájíme na plátky nebo kostičky a orestujeme na trošce oleje dozlatova. Vepřové maso pokrájíme na kostky nebo nudličky, osolíme a... více o Vepřové kousky na paprice
Všechny ingredience smícháme a přidáme trochu strouhanky a hladké mouky. Uděláme silnější placky, které obalíme ve strouhance a osmahneme na oleji.... více o Zdravější karbanátky
Cibuli a špek si pokrájíme nadrobno a společně dáme na olej osmažit dozlatova. Maso pokrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme orestovat na cibuli... více o Vepřové s žampionovo - sýrovou omáčkou
Pokrájené houby dáme do vody na chviličku povařit, pak scedíme. Cibuli pokrájíme nadrobno a na oleji osmažíme. Maso pokrájené na kostky, osolené,... více o Vepřové na houbách s fazolkami
Vepřové maso nakrájíme na malé kousky (cca 3 cm) a vložíme do misky. Zalejeme je worchestrem, vínem, osolíme a lehce opepříme. Maso v nálevu... více o Vepřové kousíčky v bramborové peřině
Množství surovin záleží na počtu osob. Cibuli oloupeme, nahrubo pokrájíme a dáme do pekáčku. Maso nakrájíme na plátky, nasolíme, okmínujeme a dáme na... více o Vepřové s česnekem a uzeninou
Rohlíky a šunku pokrájíme na kostičky. Špek s cibulí pokrájíme nadrobno a společně osmažíme dozlatova, pak přidáme k rohlíkům a šunce. Kysané zelí... více o Zelné knedlíky
Na oleji si orestujeme pokrájenou cibuli, pak přidáme pokrájené, osolené a opepřené maso na kousky (kostky, nudličky) a orestujeme také. Až se voda... více o Vepřové v mrkvi
Řízky si omyjeme, osušíme a lehce naklepeme. Pak je osolíme, opepříme a opečeme v pánvi na oleji z obou stran. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na... více o Vepřové plátky zapečené s cuketou
Vepřové maso nakrájíme na slabé plátky, trošku naklepeme, osolíme, opepříme. Čím větší plátky, tím se nám bude lépe ,,vystýlat,, forma. Použít můžeme... více o Vinná klobása ve vepřové vaničce
Na sádle osmahneme mírně naklepané osolené kotlety až se maso zatáhne. Kotlety vyjmeme z pánve a na výpeku osmahneme na jemno nakrájenou cibuli,... více o Kotlety v pivní omáčce
Kostky masa dobře osolte a opepřete a vetřete do nich česnek. Ve skleněné nebo plastové míse přelijte citrusovými šťávami a nechte marinovat nejméně 3... více o Smažené vepřové kousky s cibulí na citrusech
Králíka opláchněte a osušte. Z bůčku odkrojte plátek a nakrájejte ho na drobné kostičky, cibule oloupejte a nakrájejte na osminky. Kostky bůčku... více o Vepřový králík pečený na bylinkách
Půlený hrách pořádně propláchneme a namočíme si jej předem na několik hodin do studené vody. Pak ho v téže vodě dáme vařit. Nejdříve vaříme bez... více o Holandská hrachová kaše
Nakrájíme si špek (né slaninu) a rohlíky na kostky. Ve větší míse (hrnci) vyškvaříme nakrájený špek a přidáme nakrájené rohlíky, které krátce... více o Špekové knedlíky naší bábinky
Švestky spolu s červeným vínem vložíme do kastrůlku, zakryjeme a necháme 2 hodiny macerovat. Přidáme cukr, skořici, 10 minut povaříme a necháme... více o Babiččina krkovička se švestkami
Kýtu, papriky, sýry pokrájíme na kousky (kostičky), slaninu na čtverečky. Připravené suroviny střídavě napichujeme na navlhčené, zaostřené špejle a... více o Liptovský špíz
Rohlíky pokrájíme na kostičky, přidáme utřený česnek, majoránku, sůl, pepř, rozehřáté máslo, vejce, trochu mléka a rukama pořádně promačkáme. Bůček... více o Plněný bůček studený
Kolena uvnitř osolíme a opepříme, sádlo smícháme s drobně pokrájenou cibulí hořčicí a paprikou, směs vetřeme do kolen poté kolena stočíme, upevníme... více o Vepřová kolena Flamendr
Na pekáč vložíme slaninu, na ní dáme zelí, na zelí položíme maso a na maso stroužky česneku. Vložíme do lednice a necháme odležet do druhého dne.... více o Super vepřo knedlo zelo
Kotletky nakrájíme na tenčí plátky, osolíme, opepříme, posypeme mletou paprikou a naskládáme do skleněného vymaštěného pekáčku olivovým olejem. Mezi... více o Kotlety na rajčatech a cibuli
Cibuli nakrájíme na půlkolečka a osmažíme na oleji v hluboké pánvi typu wok. Přidáme na kostky nakrájené maso a restujeme. Přidáme očištěnou a... více o Rýže s pikantní omáčkou
Pečené vepřové maso pokrájíme na menší kousky a přidáme do pánve k osmažené cibuli na trošce oleje. Pro lepší chuť můžeme přidat i sádlový výpek s... více o Rizoto z pánve-po našem
Na rozpuštěném másle orestujeme pokrájenou cibuli a česnek, přisypeme žampiony na plátky pokrájené a za stálého míchání necháme odpařit vodu. Pak... více o Králičí kapsy
Na oleji si orestujeme osolenou a opepřenou plec pokrájenou na kostičky (nudličky) dozlatova, přilijeme asi 2 dcl vody a necháme povařit doměkka.... více o Vepřové se sýrovo-špenátovou omáčkou
Kořenovou zeleninu, cibuli, sůl a koření vložíme do bílého vína a vše svaříme. Necháme vychladnout a vložíme maso. Nádoba musí být tak velká (malá),... více o Vepřová pečeně na divoko-nakládaná
Příprava pyré: Jablka rozkrájíme na kousky, vložíme do hrnce s troškou vody, cukrem, skořicí a citronovou šťávou. Povaříme 10 minut, vyjmeme skořici a... více o Vepřová pečeně v jablečném pyré
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme sladkou paprikou a obalíme v hladké mouce. Zprudka na pánvi osmahneme. Přerovnáme do pekáčku (s trochou... více o Kotlety s rajčaty a mozarellou
Uzené maso uvaříme do měkka, nakrájíme na plátky. Švestky přes noc namočíme a pak uvaříme ve vodě, do níž přidáme povidla, koření a špetku soli.... více o Uzené s trnčenicí
Vepřové kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, na rozpáleném oleji na pánvi opékáme po obou stranách téměř doměkka. Mezitím na druhé pánvi na trošce... více o Kotlety na jablkách
Maso rozložíme na kostičky na plech a smícháme s nadrobno nastrouhaným sýrem a na kostičky pokrájenou šunkou, poté ochutíme paprikou, okořeníme a... více o Zapékané vepřové maso se sýrem a smetanou
Na sádle osmažíme pokrájenou cibuli dorůžova, přidáme kousky masa, mícháme a restujeme, ke konci orestujeme i papriku s protlakem a přilijeme vývar.... více o Vepřový guláš (nejen) s husími játry v chlebu
Do bůčku uděláme kapsu, vysolíme, vypepříme, opaprikujeme a okmínujeme. Kapsu naplníme tvarůžky a uzavřeme. Bůček opět na povrchu osolíme, opepříme,... více o Hanácké bóček
Kotlety omyjeme, osušíme a trochu nařízneme od kosti. Mírně naklepeme, osolíme a opepříme. Dáme stranou. Všechny ingredience kromě kokosového mléka... více o Kotlety s kokosovým mlékem
Osolená žebírka vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou, zakryjeme alobalem a udusíme doměkka. V kastrůlku svaříme zbývající suroviny a zvolna... více o Vepřová žebírka s medem a zázvorem
Recept mám od své zesnulé tety. Maso je jedinečné, měkoučké a šťavnaté. Plecko si nakrájíme na větší kousky, naklepeme (NESOLÍME). Anglickou nakrájíme... více o Tetino maso
Z vepřové kotlety uděláme tzv. srdíčka (první plátek nedokrojíme až dolů, ale necháme asi 1 cm a druhý plátek dokrojíme), naklepeme. Takto vytvořené... více o Vepřová kapsa s chřestem