Vepřové maso snese široké spektrum úprav. Maso je velmi tučné a díky tomu se tolik nevysušuje. Vepřové se s oblibou využívá do guláše, na nudličky do omáček i jako plátky. Podle typu pokrmu tedy také volíme část masa.
Mezi nejlepší části vepřového masa patří kýta, pečínka a panenská svíčková. Kýta je libová část masa skvělá na plátky, rolády i špízy. Pečeně, někdy pod názvem kotleta, je dobrá zejména na minutkové pokrmy. Panenka je tím nejlepším kouskem masa, který na praseti můžete dostat. Dělají se z něj často medailonky.
Další kategorií jsou plecko, krkovička a bůček. Plec je méně tučná a většinou se mele nebo dusí. Krkovička je naopak prorostlá tukem a oblíbená je třeba na grilování. Bok, tedy bůček je velmi tučný a spíše se peče. Mezi další používané části patří kolínka, nožičky nebo hlava.
Vepřové plátky naklepeme, strany nařízneme, aby se při smažení plátky nezkroutily, osolíme, jemně opepříme a posypeme kmínem - na jednu porci cca 1... více o Kmínové přírodní maso - minutka
Nakrájíme maso na kostky, osolíme, opepříme. Smažíme na oleji. Když je maso hotové, nasypeme kari, pak přilijeme smetanu a po čase i hrášek (tak, aby... více o Gnocchi s kari a hráškem
Očištěným kotletkám nařízněte okraje, aby se při opékání nekroutily. V pánvi rozehřejte olej a kotletky z obou stran opečte dozlatova. Vyjměte, do... více o Kotletky na třešních a bezinkovém sirupu
Mortadellu nakrájíme na velmi jemno, rohlík rozmixujeme. V míse smícháme maso, vejce, mortadellu, rozmixovaný rohlík, petrželku, parmezán, osolíme a... více o Masové kuličky s mortadellou a parmezánem
1 - Zelí obereme ze suchých listů, vyjkrojíme košťál a nakrajíme na proužky. 2 - Vě větším hrnci rozpálíme trochu oleje a dáme osmahnout nakrájanou... více o Vepřo knedlo zelo po čínsku
Plátky krkovičky naklepeme, osolíme a lehce natřeme omáčkou, smíchanou z kečupu, hořčice, pepře a pár kapek olivového oleje. Dáme do chladna.... více o Krkovička s kopečky
Vepřové plátky naklepeme, posypeme kořením, na každý plátek masa položíme dva plátky debrecínky, pevně zavineme. Do zapékací misky dáme pokrájený špek... více o Debrecínské závitky
**Nálev:** vepřové maso nakrájíme na kostičky a naložíme do nálevu, který připravíme z oleje, žloutků a Solamylu. Necháme přes noc uležet. *... více o Soté z vepřového masa
Špenát omyjeme a spaříme ve vroucí vodě. Pokud máme špenát mražený, postupujeme podle návodu (nesolíme). Po uvaření špenát dobře vymačkáme a... více o Masovo-špenátové karbanátky nejen pro děti
Rajčata necháme okapat a spolu s česnekem a tymiánem nakrájíme na drobno, přidáme fenyklová semínka a vše smícháme. Do masa vyřízneme po celé délce 2... více o Vepřová kýta se sušenými rajčaty
Uzené maso uvaříme, nakrájíme na kostičky, odložíme si 0,2l vývaru. Smícháme mleté maso, nadrobno nakrájené housky, uzené maso, rozšlehaná vajíčka,... více o Hovězí roládky s velikonoční hlavičkou
Z rohlíků odebereme kůrku, nakrájíme na plátky a zalijme smetanou. Prochladlé brambory dáme do mísy, důkladně rozšťoucháme a necháme úplně vychladnout... více o Majoránkové karbanátky
Rajčátka nakrájíme na čtvrtky, olivy na kolečka. Šalotku nakrájíme na drobno a necháme zesklovatět na troše oleje ve větší pánvi. Přidáme maso,... více o Těstoviny s masem, cherry rajčátky a olivami
Mouku a rozmarýn, sůl a pepř dejte do sáčku a dobře promíchejte. Vložte maso nakrájené na medailonky a obalte ve směsi. Na velké pánvi rozpalte olej a... více o Rozmarýnové medailonky
Větší plátky hovězího nebo vepřového masa si jemně naklepeme, osolíme a opepříme. Na trošce oleje si osmažíme cibuli pokrájenou na plátky, kterou pak... více o Roládky v houbové omáčce
Z celistvého kusu masa si nakrájíme slabší plátky masa, které ale nesmíme dokrojit. Maso musí zůstat vespod vcelku, aby jsme ho mohli plátek po plátku... více o Prokládané maso masem
Maso si pokrájíme na nudličky, které jemně osolíme. Celer očistíme a pokrájíme na slabé nudličky nebo plátky. Z vejce, solamylu a kari koření si... více o Masovo-celerové nudličky
Plec očistíme, nakrajíme na kostky, lehce osolíme, opepříme, potřeme utřeným česnekem a obalíme v mouce smíchané s paprikou. Kostky osmažíme na... více o Medajlonky s omáčkou
Toustový chléb nakrájíme na kostky a namočíme v mléce. V míse smícháme maso, přidáme rozkvedlaná vejce, namočený chléb, osolíme, opepříme, přidáme... více o Sváteční sekaná s pistáciemi a švestkami
Cibuli si pokrájíme najemno, kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme na plátky. Vše na kousku másla orestujeme dorůžova. Do kotlet (prsíček) si... více o Kapsy se zeleninou ala svíčková
Kuřecí maso si pokrájíme na nudličky a jemně osolíme. Oloupanou mrkev pokrájíme na plátky nebo slabé nudličky. Z vejce, kari a solamylu si umícháme... více o Masovo-mrkvové nudličky
Kotlety můžeme použít i s kostí. Jemně je naklepeme a potřeme utřeným česnekem se solí, opepříme, zakápneme olejem a necháme přes noc uležet v chladu.... více o Vepřové kotlety se špekáčkem
Vepřový bok si pokrájíme na plátky silné asi 1 - 1,5 cm. Drůbeží játra si očistíme. Obojí osolíme, dobře okmínujeme a naskládáme do pekáčku. Podlijeme... více o Pečený bůček s drůbežími játry na kmíně
Kořenovou zeleninu pokrájíme na plátky (nudličky) a na kousku másla jí společně s novým kořením orestujeme dorůžova. Do kotlet nebo kuřecích řízků si... více o Kapsy s kořenovou zeleninou - minutka
Maso naklepeme, nařízneme. Osolíme z obou stran a naklademe na jemně vymaštěný plech. Mezi plátky masa rozmístíme kousky oloupaneho česneku a půlky... více o Vepřové kotlety podle tchyně
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme, pomažeme hořčicí a poklademe na ně usmažená míchaná vajíčka. Vejce pokapeme kečupem, pokryjeme plátkem šunky a... více o Kotlety pro gurmána
Na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibulku do růžova, zasypeme balíčkem papriky, zalijeme mlékem a vložíme na kousky nakrájené maso. Vaříme, zhruba... více o Maso na paprice pro bezlepkáře
Maso nakrájíme, jemně poklepeme, osolíme a opepříme. Nachystáme si misku, do které klademe na sebe plátky masa a potíráme směsí z hořčice, grilovacího... více o Kotletky ve slaninové peřince s bramboráčky
Maso nakrájíme na větší kostky (cca 4x4x cm), osolíme, okmínujeme, přidáme hořčici, promícháme a necháme do druhého dne uležet v ledničce. Na oleji... více o Vepřové maso v hořčičné omáčce
Hovězí maso (přední, zadní...) si nakrojíme do většího plátu nebo nám s tím pomůže ochotný řezník :-). Plát masa si osolíme, opepříme a potřeme... více o Šťavnatá hovězí roláda s mletým masem
Koriandr smícháme s olejem, hořčicí a špetkou soli a pepře. Panenky očistíme, osušíme a potřeme hořčičnou směsí, necháme alespoň hodinu odležet.... více o Kořeněná panenka - grilovaná
Maso očistíme, zbavíme tuku, nařízneme kraje. Všechny suroviny na marinádu promícháme a kotlety do směsi naložíme na 30 minut. Před grilováním kotlety... více o Pomerančovo-medové kotlety - grilované
Na marinádu smícháme šťávu z celého citronu s barbecue omáčkou a všemi sypkými přísadami. Kotlety po stranách nařízneme, potřeme marinádou a necháme v... více o Barbecue kotlety - grilované
Do kotlet si prořízneme hlubší kapsy. Do každé kapsy vložíme plátek šunky a plátek sýru. Kapsu zavřeme, osolíme a opepříme, okraj můžeme zajistit... více o Vepřové Cordon Bleu
Tortellini uvaříme v osolené vodě jen na půl (mají-li se vařit 10 minut, vaříme 5 minut), slijeme, propláchneme studenou vodou a v míse smíchame se... více o Slavnostní zapečené tortellini
Srdce opláchneme a vaříme v osolené vodě s menší částí cibule a 2 bobkovými listy doměkka. Pak srdce nakrájíme na slabé nudličky a vývar přecedíme.... více o Srdce na smetaně
Opláchnuté maso vložíme do hrnce zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Po chvilce přidáme kořenovou zeleninu a cibuli. Měkké maso obereme z kostí a spolu... více o Zapečená králičí haše
Opláchnuté maso vložíme do hrnce zalijeme vodou, osolíme a vaříme. Po chvilce přidáme kořenovou zeleninu a cibuli. Měkké maso obereme z kostí a spolu... více o Králičí haše
Plátky naklepejte a osolte (ne moc - slanina i Niva jsou dost slané). Přichystejte si čtyři kousky alobalu na zabalení. Alobal potřete olejem, aby se... více o Vepřové maso v alobalu
Panenku osolíme, opepříme a posypeme lístky tymiánu. Takto připravenou ji obalíme slaninou, vložíme do pekáče a dáme péct do trouby asi na 15 minut.... více o Peřinka ve vepřové panence se slaninou
Mleté maso, sýr a vejce si řádně promícháme, ochutíme solí, pepřem a dle potřeby zahustíme strouhankou nebo rozmočenou žemlí. Do směsi můžeme přidat i... více o Mletý sýrový řízek s uzeným masem
Maso pokrájíme na nudličky, osolíme a orestujeme ze všech stran na rozpáleném oleji dozlatova. Vyndáme ho a udržíme v teple. Do výpeku dáme orestovat... více o Floridské nudličky se zeleninou
Na trošce rozpáleného oleje orestujeme cibuli, přidáme maso pokrájené na slabé nudličky, osolíme, též orestujeme a ke konci restování přidáme zpěnit i... více o Vepřové na kari s cuketou
Maso pokrájíme na plátky, strany nakrojíme, jemně naklepeme, trochu osolíme a obalíme v mouce. Na pánvi s troškou rozpáleného oleje pak maso opečeme z... více o Vepřovo-pomerančové medailonky
**Omáčka:** V menším hrnci smícháme všechny přísady, směs přivedeme k varu, chviličku podusíme na mírném plameni, odstavíme a omáčku necháme... více o Maso na gril nebo do trouby v barbecue omáčce
Vepřové maso pokrájíme na plátky, nakrojíme strany plátků a naklepeme je. Drůbeží řízky, pokud jsou vysoké, prokrojíme - snížíme. Česnek utřeme se... více o Šťavnaté česnekové řízky
Do zapékací mísy si dáme trochu tuku, nakrájenou cibulku na kolečka, pak stroužky česneku na tenoučké plátky nakrájené. Řízky osolíme, opepříme a dáme... více o Vepřové řízky s cibulí a česnekem
Na jemně pokrájené slanině si osmažíme cibuli dozlatova. Pak jí vmícháme do pokrájených hub. Směs nasypeme do pekáčku, osolíme a opeříme. Maso... více o Masovo-mrkvové špalíčky na houbách
Plátky masa naklepeme, kraje nařízneme, osolíme, okořeníme dle vlastní chuti (česnekem, kari kořením, grilovacím kořením...), zakápneme olejem a... více o Řízky v ovesných vločkách
Kotlety mírně naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme sušeným česnekem a oregánem. Na rozpáleném oleji je zprudka opečeme, aby se maso zatáhlo.... více o Vepřové kotlety se smetanovou omáčkou s brokolicí